fbpx Skip to content

Az EKG (elektrokardiogram) funkció az Apple Watch Series 4 óta érhető el az órák esetén az ezekbe a modellekbe belekerült új érzékelőnek köszönhetően, egyelőre csak az amerikai felhasználók számára, és az iPhone-unkon pedig az iOS 12.1.1-nek kell futnia, hogy a mért adatok az Egészség app erre már felkészített adatbázisába is bele kerülhessenek.

De mi is pontosan az EKG, mire jó a mindennapi felhasználás során, és aktiválható-e a Series 4-es óránkon az Egyesült Államokon kívül is? Ezekre próbálunk röviden választ adni ebben a cikkünkben.

Mi az az EKG, az elektrokardiogram?

Az új EKG alkalmazás segítségével az Apple Watch Series 4 modellek képesek 1 elvezetéses elektrokardiogram készítésére. Az elektrokardiográfia kapcsán érdemes elolvasni a Wikipedia vonatkozó szócikkét, amiből a lényegesebbeket alább át is emelnénk:

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a szinuszcsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

Az EKG felfedezése Willem Einthoven (1860–1927) holland fiziológus nevéhez fűződik, aki ezért 1924-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. A múlt század elején tett megfigyelései a mai napig változatlanul helytállnak.

Az EKG segít megállapítani, hogy a szív ritmusosan ver-e, normálisan terjed-e az akciós potenciál. Elemezni lehet általa a szív ritmusát, az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, következtethetni lehet esetleges tüdőembóliára.

 

Egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és U. Minden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

  • P-hullám (pitvari hullám): pozitív amplitúdójú (1–2 mm), az ingerület pitvari terjedésének felel meg (pitvarokra vonatkozik, időtartama 0,06-0,11 másodperc.
  • P- Q távolság: átvezetési idő a pitvar és kamra között, időtartama 0,12-0,2 s.[1]
  • QRS-komplexum (kamrai hullám): a kamrák depolarizációját jelöli (gyors lefolyású), kis negatív Q-hullámból (nem mindig észleljük), magas pozitív R-hullámból (kamraizomzat fő tömegének ingerületbe jutása, amplitúdója 10 mm) és negatív S-hullámból áll. Ez idő alatt megy végbe a kamra teljes munkaizomzatának depolarizációja. Időtartama 0,06-0,12 s, amiből 0,03 s az interventricularis septum depolarizációja, 0,055 s a jobb kamra és 0,068 s a bal kamra depolarizációja.
  • ST-szakasz: a kamrák lassú repolarizációs szakasza
  • T-hullám: elnyújtott közepes amplitúdójú hullám, a kamrák teljes repolarizációját jelzi, időtartama 0,20 s.
  • Q-T távolság: kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama. A kalibrált távolság (QTc) nem lehet 0,36 s-nál rövidebb és 0,44 s-nál hosszabb. (0,36< <0,44 s)
  • U-hullám: eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését. Időtartama 0,1-0,2 s.

Forrás: Wikipedia

EKG az Apple Watch Series 4-ben

Az Apple Watch egyik legfontosabb funkciója eddig a pulzusmérés volt. A Series 4-ben ezt is továbbfejlesztette a cég, mind hardver, mind szoftver szinten. Az óra mostantól azt is észleli, ha 10 perc nyugalmi idő után a pulzusunk a megadott küszöb alá esik, és értesít az alacsony értékről. Ez ugyanis a bradikardia, a kórosan alacsony pulzusszám jele lehet, amire érdemes odafigyelni, mert ilyenkor a szív nem tud a sejtek számára elegendő oxigénnel telített vért keringetni a testben. Tehát az Apple Watch figyelmeztet, ha alacsony vagy magas a pulzusunk – de most már ennél sokkal többre is képes.

Elektródák kerültek a digitális korona gombra és az óra hátuljára, amellyel ezentúl bárhol lehet EKG-t készíteni:

Az egész 30 másodpercig tart csak, mindössze követnünk kell az utasításokat, és például a mutatóujjunkat rajta tartani a Digitális Koronán a mérés ideje alatt:

Az óra automatikusan elemzi az eredményt és az Egészség appban tárolja őket – ehhez legalább iOS 12.1.1 kell legyen az iPhone-unkon:

Az Apple Watch Series 4 az amerikai FDA hivataltól is engedélyt kapott, így EKG-képes készülékként is hirdetheti az Apple az órát. Az EKG méréséhez szükséges érzékelők nem találhatóak meg a Series 3 és régebbi órákban!

Az EKG aktiválása, beállítása az Apple Watch Series 4-en

Ahhoz, hogy az Apple Watch-on használhassuk az EKG-t, először frissítsük az iPhone-t iOS 12.2-re. Ezután frissítsük az Apple Watch-ot watchOS 5.2-re. A következő lépéshez nyissuk meg az Watch appot a telefonon, majd görgessünk le a Szív (Heart) menüponthoz. Ekkor az alábbit kell látnunk:

Itt “Az EKG alkalmazás beállítása az Egészség…” menüpontra kattintva elkezdhetjük az EKG-t beállítani, ahol megkérdezi majd az Apple, hogy hány évesek vagyunk. 22 év alatt ezt a funkciót nem használhatjuk.

Mi az a szinuszritmus és pitvarfibrilláció (AFib)?

Szinuszritmus: az eredményül kapott szinuszritmus azt jelenti, hogy a szíve egyenletesen ver. Ez akkor szokott bekövetkezni, ha a szív pitvarainak és kamráinak összehúzódása szinkronban van egymással. Az eredményül kapott szinuszritmus csak az adott felvételre vonatkozik, és nem jelenti azt, hogy a szíve mindig egyenletesen ver.

Pitvarfibrilláció: az eredményül kapott pirvarfibrilláció azt jelenti, hogy a szíve szabálytalanul ver. A pitvarfibrilláció a súlyos szívritmuszavarok egyik leggyakoribb formája. Pitvarfibrilláció akkor szokott bekövetkezi, ha a szív pitvarainak és kamráinak nincs szinkronban egymással, ami szabálytalan szívverést okoz.

Mennyire komoly a pitvarfibrilláció? A pitvarfibrilláció egy kezelhető állapot, amely azonban kezelés nélkül vérrög képződéshez vezethet a szívben. Ha a szív kipumpálja a vérrögöt, az stroke-ot, szívrohamot, vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Pitvarfibrilláció a 65 éveseknél fiatalabbak 2%-ánál, illetve a 65 évesek és annál idősebbek 9%-ánál fordul elő. Ez az állapot lehet ideiglenes vagy állandó, de orvosi felügyelet mellett és gyógyszerekkel kezelhető. A pitvarfibrillációban szenvedő emberek gyakran egészséges, aktív életet élnek.

A pitvarfibrilláció tünetei. Néhány pitvarfibrillációval élő ember nem érez tüneteket. Akik éreznek, azoknál leggyakoribb tünetek a következők:

  • Gyors, kalapáló vagy lüktető szíverés
  • Kimaradt szívverés
  • Kimerültség
  • Légszomj
  • Szorítás vagy fájdalom a mellkasban
  • Ájulás
  • Szédülés

Miután az Apple elmagyarázta a fentieket, az alkalmazás végigvezet azokon a problémákon, amik esetleg befolyásolhatják a mérést, ezeket figyelmesen olvassuk el. A legfontosabb ezek közül, hogy nyugodt helyzetben, például asztalra lerakott karral, ülve mérjük meg az EKG-nkat, illetve megfelelően legyen a csuklónkon az óra.

Ezután végre megkezdhetjük az első mérésünket, amire fel is szólít az alkalmazás. Üljünk le, indítsuk el az órán az EKG appot, majd pedig helyezzük rá a digitális koronára valamelyik ujjunkat, a lényeg, hogy kényelmesen, nyugodt állapotban kerüljön erre sor.

Miután készen vagyunk a méréssel, az Egészség alkalmazásban megtaláljuk az egész 30 másodpercest, illetve azt exportálhatjuk az orvosunk számára, hogy elemezhesse nekünk. Az exportált PDF-ben az alján további információkat kapunk a mérésről, illetve hogy az “csupán” egy érzékelővel készült. (Bár ez utóbbi tekinthető hibás fordításnak, hiszen kapásból két elektróda van az órán, az EKG esetén meg ezeket elvezetésnek nevezik.)

Legutóbbi frissítés: 2019.03.27.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Az EU-ban esetleg precedens alapján megy ennek a szabályozása? Elég egy tagállam, vagy központi elfogadás, hogy az összes tagállamban is elfogadják, vagy ez csak olyan fajsúlyos kérdésekben működik, minthogy mit ehet a malac?

    Mert ha minden országban külön kell engedélyeztetni, akkor lassabb lesz, mint az Apple Pay terjedése… pláne ha itthon ugyanaz a hozzáállás van az illetékeseknék, mint amit kardiológusoktól tapasztaltam a pulzusmérő irányába. Mondjuk a legvehemensebb aztán pofára esett, de le merem fogadni azóta se ismerné el…

  2. Hát ez egy nagyon jó kérdés. Nekem UK órám van, arra számítok hogy 2019 év elején ez menni fog már. Jó lenne. Tegnap egyébként éjjel szereztünk egy USA órát, így délelőtt ki megy a teszt erről. Kurva jó funkció!

  3. Avatar for Tamaci Tamaci says:

    Biztos, hogy országonként kell az engedélyt megszerezni hozzá az Apple-nek. A “sebesség” is az ApplePay terjedéséhez lesz hasonlatos, csak más ok miatt. Emiatt a Series 4 eladások is fékeződnek majd itthon…

  4. Egyelőre úgy tűnik, hogy sorozatszám alapján nézi a szoftver, hogy az adott óra milyen országból származik, és ez alapján engedélyezi a funkciót. Ez egyébként jó hír azoknak, akiknek mondjuk UK-ból vagy Németországból származik az órája, mert ott valószínűleg előbb lesz EKG. Hazánkban… :man_shrugging:t2:

  5. azt lehet esetleg ellenőrizni valahol, hogy melyik országból származik az óra?

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Apple Support meg tudja mondani. vagy kérdezd meg, akitől vetted.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Tamaci Avatar for szorian Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Az EU-ban esetleg precedens alapján megy ennek a szabályozása? Elég egy tagállam, vagy központi elfogadás, hogy az összes tagállamban is elfogadják, vagy ez csak olyan fajsúlyos kérdésekben működik, minthogy mit ehet a malac?

    Mert ha minden országban külön kell engedélyeztetni, akkor lassabb lesz, mint az Apple Pay terjedése… pláne ha itthon ugyanaz a hozzáállás van az illetékeseknék, mint amit kardiológusoktól tapasztaltam a pulzusmérő irányába. Mondjuk a legvehemensebb aztán pofára esett, de le merem fogadni azóta se ismerné el…

  2. Hát ez egy nagyon jó kérdés. Nekem UK órám van, arra számítok hogy 2019 év elején ez menni fog már. Jó lenne. Tegnap egyébként éjjel szereztünk egy USA órát, így délelőtt ki megy a teszt erről. Kurva jó funkció!

  3. Avatar for Tamaci Tamaci says:

    Biztos, hogy országonként kell az engedélyt megszerezni hozzá az Apple-nek. A “sebesség” is az ApplePay terjedéséhez lesz hasonlatos, csak más ok miatt. Emiatt a Series 4 eladások is fékeződnek majd itthon…

  4. Egyelőre úgy tűnik, hogy sorozatszám alapján nézi a szoftver, hogy az adott óra milyen országból származik, és ez alapján engedélyezi a funkciót. Ez egyébként jó hír azoknak, akiknek mondjuk UK-ból vagy Németországból származik az órája, mert ott valószínűleg előbb lesz EKG. Hazánkban… :man_shrugging:t2:

  5. azt lehet esetleg ellenőrizni valahol, hogy melyik országból származik az óra?

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Apple Support meg tudja mondani. vagy kérdezd meg, akitől vetted.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Tamaci Avatar for szorian Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani