Gyakori kérdések: EKG az Apple Watch Series 4-ben

Az EKG (elektrokardiogram) funkció az Apple Watch Series 4 óta érhető el az órák esetén az ezekbe a modellekbe belekerült új érzékelőnek köszönhetően, egyelőre csak az amerikai felhasználók számára, és az iPhone-unkon pedig az iOS 12.1.1-nek kell futnia, hogy a mért adatok az Egészség app erre már felkészített adatbázisába is bele kerülhessenek.

De mi is pontosan az EKG, mire jó a mindennapi felhasználás során, és aktiválható-e a Series 4-es óránkon az Egyesült Államokon kívül is? Ezekre próbálunk röviden választ adni ebben a cikkünkben.

Mi az az EKG, az elektrokardiogram?

Az új EKG alkalmazás segítségével az Apple Watch Series 4 modellek képesek 1 elvezetéses elektrokardiogram készítésére. Az elektrokardiográfia kapcsán érdemes elolvasni a Wikipedia vonatkozó szócikkét, amiből a lényegesebbeket alább át is emelnénk:

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a szinuszcsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

Az EKG felfedezése Willem Einthoven (1860–1927) holland fiziológus nevéhez fűződik, aki ezért 1924-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. A múlt század elején tett megfigyelései a mai napig változatlanul helytállnak.

Az EKG segít megállapítani, hogy a szív ritmusosan ver-e, normálisan terjed-e az akciós potenciál. Elemezni lehet általa a szív ritmusát, az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, következtethetni lehet esetleges tüdőembóliára.

 

Egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és U. Minden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

 • P-hullám (pitvari hullám): pozitív amplitúdójú (1–2 mm), az ingerület pitvari terjedésének felel meg (pitvarokra vonatkozik, időtartama 0,06-0,11 másodperc.
 • P- Q távolság: átvezetési idő a pitvar és kamra között, időtartama 0,12-0,2 s.[1]
 • QRS-komplexum (kamrai hullám): a kamrák depolarizációját jelöli (gyors lefolyású), kis negatív Q-hullámból (nem mindig észleljük), magas pozitív R-hullámból (kamraizomzat fő tömegének ingerületbe jutása, amplitúdója 10 mm) és negatív S-hullámból áll. Ez idő alatt megy végbe a kamra teljes munkaizomzatának depolarizációja. Időtartama 0,06-0,12 s, amiből 0,03 s az interventricularis septum depolarizációja, 0,055 s a jobb kamra és 0,068 s a bal kamra depolarizációja.
 • ST-szakasz: a kamrák lassú repolarizációs szakasza
 • T-hullám: elnyújtott közepes amplitúdójú hullám, a kamrák teljes repolarizációját jelzi, időtartama 0,20 s.
 • Q-T távolság: kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama. A kalibrált távolság (QTc) nem lehet 0,36 s-nál rövidebb és 0,44 s-nál hosszabb. (0,36< <0,44 s)
 • U-hullám: eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését. Időtartama 0,1-0,2 s.

Forrás: Wikipedia

EKG az Apple Watch Series 4-ben

Az Apple Watch egyik legfontosabb funkciója eddig a pulzusmérés volt. A Series 4-ben ezt is továbbfejlesztette a cég, mind hardver, mind szoftver szinten. Az óra mostantól azt is észleli, ha 10 perc nyugalmi idő után a pulzusunk a megadott küszöb alá esik, és értesít az alacsony értékről. Ez ugyanis a bradikardia, a kórosan alacsony pulzusszám jele lehet, amire érdemes odafigyelni, mert ilyenkor a szív nem tud a sejtek számára elegendő oxigénnel telített vért keringetni a testben. Tehát az Apple Watch figyelmeztet, ha alacsony vagy magas a pulzusunk – de most már ennél sokkal többre is képes.

Elektródák kerültek a digitális korona gombra és az óra hátuljára, amellyel ezentúl bárhol lehet EKG-t készíteni (a magyar feliratokkal ellátott kép csak illusztráció!):

Az egész 30 másodpercig tart csak, mindössze követnünk kell az utasításokat, és például a mutatóujjunkat rajta tartani a Digitális Koronán a mérés ideje alatt:

Az óra automatikusan elemzi az eredményt és az Egészség appban tárolja őket – ehhez legalább iOS 12.1.1 kell legyen az iPhone-unkon:

Az Apple Watch Series 4 az amerikai FDA hivataltól is engedélyt kapott, így EKG-képes készülékként is hirdetheti az Apple az órát. Az EKG méréséhez szükséges érzékelők nem találhatóak meg a Series 3 és régebbi órákban!

EKG aktiválása az USA-n kívül?

Az Apple egyelőre csak az amerikai felhasználók számára tette elérhetővé az EKG funkciót, és ezt a jelek szerint sehogyan sem lehet kikerülni.

A korábbi hírekkel ellentétben ugyanis hiába állítjuk át az óra (és adott esetben az iPhone) régióját az Egyesült Államokra, nem jelenik meg rajta az EKG app, sem az aktiválásához szükséges menüpont a Watch app, Szív alatt. Ez arra utal, hogy a már megszokott és könnyen megváltoztatható regionális beállítások helyett az Apple mondjuk az óra sorozatszámát veszi alapul, ezért tényleg úgy tűnik, hogy ez egyelőre csak az eredetileg az amerikai piacra szánt modelleken működni, és nem lehet trükközni vele, ami sajnálatos. (Amerikai készüléket venni pedig nem feltétlen éri meg, mert az LTE-s modellek nem használhatóak az európai LTE-hálózatokon, sem fordítva, de erről bővebben itt: Gyakori kérdések: LTE-s Apple Watch vásárlása külföldről.)

A felhasználók joggal érezhetik úgy, hogy kevesebbet kaptak a pénzükért, mint az amerikai vásárlók, hiszen az Apple megvetette velük azt a készüléket, ami hardveresen ugyanúgy képes az EKG mérésére, mint amerikai társai, mégis szoftveresen korlátozva van, hiába állnak ennek hátterében az orvostechnikai illetve egészségügyi eszközök engedélyeztetéséből fakadó különféle korlátozások. (A szabálytalan szívritmussal kapcsolatos értesítések beállításának lehetősége viszont megjelenik megfelelő regionális beállításokkal – ám természetesen az Apple volt annyira “kedves”, hogy ennek használatát meg az aktuális helyzetünkhöz kötötte, tehát ha a GPS szerint nem vagyunk amerikai felségterületen, akkor ez a funkció sem érhető el számunkra.)

Más szempontból azonban a kicsit is aggódós felhasználók számára ez a sok egészségügyi érzékelő csak további aggodalmakat szülhet az eszközök által mért, és szakember helyett laikusok és az internet által “elemzett” adatokból kifolyóan.

Legutóbbi frissítés: 2018.12.06.

Jadeye Administrator

A Szifon.com oldal indulásakor először csak olvasóként és rendszeres hozzászólóként, röviddel később vendég- majd rendszeres szerzőként, végül 2010 óta főszerkesztőként igyekszem biztosítani a magyar olvasók számára a lehető legpontosabb információkat tartalmazó cikkeket az Apple-lel kapcsolatos témákban.

Támogass engem!

follow me
No Tab Selected
×
Jadeye Administrator

A Szifon.com oldal indulásakor először csak olvasóként és rendszeres hozzászólóként, röviddel később vendég- majd rendszeres szerzőként, végül 2010 óta főszerkesztőként igyekszem biztosítani a magyar olvasók számára a lehető legpontosabb információkat tartalmazó cikkeket az Apple-lel kapcsolatos témákban.

Támogass engem!

Latest Posts

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Az EU-ban esetleg precedens alapján megy ennek a szabályozása? Elég egy tagállam, vagy központi elfogadás, hogy az összes tagállamban is elfogadják, vagy ez csak olyan fajsúlyos kérdésekben működik, minthogy mit ehet a malac?

  Mert ha minden országban külön kell engedélyeztetni, akkor lassabb lesz, mint az Apple Pay terjedése… pláne ha itthon ugyanaz a hozzáállás van az illetékeseknék, mint amit kardiológusoktól tapasztaltam a pulzusmérő irányába. Mondjuk a legvehemensebb aztán pofára esett, de le merem fogadni azóta se ismerné el…

 2. Hát ez egy nagyon jó kérdés. Nekem UK órám van, arra számítok hogy 2019 év elején ez menni fog már. Jó lenne. Tegnap egyébként éjjel szereztünk egy USA órát, így délelőtt ki megy a teszt erről. Kurva jó funkció!

 3. Tamaci says:

  Biztos, hogy országonként kell az engedélyt megszerezni hozzá az Apple-nek. A “sebesség” is az ApplePay terjedéséhez lesz hasonlatos, csak más ok miatt. Emiatt a Series 4 eladások is fékeződnek majd itthon…

 4. Egyelőre úgy tűnik, hogy sorozatszám alapján nézi a szoftver, hogy az adott óra milyen országból származik, és ez alapján engedélyezi a funkciót. Ez egyébként jó hír azoknak, akiknek mondjuk UK-ból vagy Németországból származik az órája, mert ott valószínűleg előbb lesz EKG. Hazánkban… :man_shrugging:t2:

 5. azt lehet esetleg ellenőrizni valahol, hogy melyik országból származik az óra?

 6. Jadeye says:

  Apple Support meg tudja mondani. vagy kérdezd meg, akitől vetted.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!