fbpx Skip to content

Az EKG (elektrokardiogram) funkció az Apple Watch Series 4 óta érhető el az órák esetén az ezekbe a modellekbe belekerült új érzékelőnek köszönhetően, egyelőre csak az amerikai felhasználók számára, és az iPhone-unkon pedig az iOS 12.1.1-nek kell futnia, hogy a mért adatok az Egészség app erre már felkészített adatbázisába is bele kerülhessenek.

De mi is pontosan az EKG, mire jó a mindennapi felhasználás során, és aktiválható-e a Series 4-es óránkon az Egyesült Államokon kívül is? Ezekre próbálunk röviden választ adni ebben a cikkünkben.

Mi az az EKG, az elektrokardiogram?

Az új EKG alkalmazás segítségével az Apple Watch Series 4 modellek képesek 1 elvezetéses elektrokardiogram készítésére. Az elektrokardiográfia kapcsán érdemes elolvasni a Wikipedia vonatkozó szócikkét, amiből a lényegesebbeket alább át is emelnénk:

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a szinuszcsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

Az EKG felfedezése Willem Einthoven (1860–1927) holland fiziológus nevéhez fűződik, aki ezért 1924-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. A múlt század elején tett megfigyelései a mai napig változatlanul helytállnak.

Az EKG segít megállapítani, hogy a szív ritmusosan ver-e, normálisan terjed-e az akciós potenciál. Elemezni lehet általa a szív ritmusát, az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, következtethetni lehet esetleges tüdőembóliára.

 

Egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és U. Minden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

 • P-hullám (pitvari hullám): pozitív amplitúdójú (1–2 mm), az ingerület pitvari terjedésének felel meg (pitvarokra vonatkozik, időtartama 0,06-0,11 másodperc.
 • P- Q távolság: átvezetési idő a pitvar és kamra között, időtartama 0,12-0,2 s.[1]
 • QRS-komplexum (kamrai hullám): a kamrák depolarizációját jelöli (gyors lefolyású), kis negatív Q-hullámból (nem mindig észleljük), magas pozitív R-hullámból (kamraizomzat fő tömegének ingerületbe jutása, amplitúdója 10 mm) és negatív S-hullámból áll. Ez idő alatt megy végbe a kamra teljes munkaizomzatának depolarizációja. Időtartama 0,06-0,12 s, amiből 0,03 s az interventricularis septum depolarizációja, 0,055 s a jobb kamra és 0,068 s a bal kamra depolarizációja.
 • ST-szakasz: a kamrák lassú repolarizációs szakasza
 • T-hullám: elnyújtott közepes amplitúdójú hullám, a kamrák teljes repolarizációját jelzi, időtartama 0,20 s.
 • Q-T távolság: kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama. A kalibrált távolság (QTc) nem lehet 0,36 s-nál rövidebb és 0,44 s-nál hosszabb. (0,36< <0,44 s)
 • U-hullám: eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését. Időtartama 0,1-0,2 s.

Forrás: Wikipedia

EKG az Apple Watch Series 4-ben

Az Apple Watch egyik legfontosabb funkciója eddig a pulzusmérés volt. A Series 4-ben ezt is továbbfejlesztette a cég, mind hardver, mind szoftver szinten. Az óra mostantól azt is észleli, ha 10 perc nyugalmi idő után a pulzusunk a megadott küszöb alá esik, és értesít az alacsony értékről. Ez ugyanis a bradikardia, a kórosan alacsony pulzusszám jele lehet, amire érdemes odafigyelni, mert ilyenkor a szív nem tud a sejtek számára elegendő oxigénnel telített vért keringetni a testben. Tehát az Apple Watch figyelmeztet, ha alacsony vagy magas a pulzusunk – de most már ennél sokkal többre is képes.

Elektródák kerültek a digitális korona gombra és az óra hátuljára, amellyel ezentúl bárhol lehet EKG-t készíteni:

Az egész 30 másodpercig tart csak, mindössze követnünk kell az utasításokat, és például a mutatóujjunkat rajta tartani a Digitális Koronán a mérés ideje alatt:

Az óra automatikusan elemzi az eredményt és az Egészség appban tárolja őket – ehhez legalább iOS 12.1.1 kell legyen az iPhone-unkon:

Az Apple Watch Series 4 az amerikai FDA hivataltól is engedélyt kapott, így EKG-képes készülékként is hirdetheti az Apple az órát. Az EKG méréséhez szükséges érzékelők nem találhatóak meg a Series 3 és régebbi órákban!

Az EKG aktiválása, beállítása az Apple Watch Series 4-en

Ahhoz, hogy az Apple Watch-on használhassuk az EKG-t, először frissítsük az iPhone-t iOS 12.2-re. Ezután frissítsük az Apple Watch-ot watchOS 5.2-re. A következő lépéshez nyissuk meg az Watch appot a telefonon, majd görgessünk le a Szív (Heart) menüponthoz. Ekkor az alábbit kell látnunk:

Itt “Az EKG alkalmazás beállítása az Egészség…” menüpontra kattintva elkezdhetjük az EKG-t beállítani, ahol megkérdezi majd az Apple, hogy hány évesek vagyunk. 22 év alatt ezt a funkciót nem használhatjuk.

Mi az a szinuszritmus és pitvarfibrilláció (AFib)?

Szinuszritmus: az eredményül kapott szinuszritmus azt jelenti, hogy a szíve egyenletesen ver. Ez akkor szokott bekövetkezni, ha a szív pitvarainak és kamráinak összehúzódása szinkronban van egymással. Az eredményül kapott szinuszritmus csak az adott felvételre vonatkozik, és nem jelenti azt, hogy a szíve mindig egyenletesen ver.

Pitvarfibrilláció: az eredményül kapott pirvarfibrilláció azt jelenti, hogy a szíve szabálytalanul ver. A pitvarfibrilláció a súlyos szívritmuszavarok egyik leggyakoribb formája. Pitvarfibrilláció akkor szokott bekövetkezi, ha a szív pitvarainak és kamráinak nincs szinkronban egymással, ami szabálytalan szívverést okoz.

Mennyire komoly a pitvarfibrilláció? A pitvarfibrilláció egy kezelhető állapot, amely azonban kezelés nélkül vérrög képződéshez vezethet a szívben. Ha a szív kipumpálja a vérrögöt, az stroke-ot, szívrohamot, vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Pitvarfibrilláció a 65 éveseknél fiatalabbak 2%-ánál, illetve a 65 évesek és annál idősebbek 9%-ánál fordul elő. Ez az állapot lehet ideiglenes vagy állandó, de orvosi felügyelet mellett és gyógyszerekkel kezelhető. A pitvarfibrillációban szenvedő emberek gyakran egészséges, aktív életet élnek.

A pitvarfibrilláció tünetei. Néhány pitvarfibrillációval élő ember nem érez tüneteket. Akik éreznek, azoknál leggyakoribb tünetek a következők:

 • Gyors, kalapáló vagy lüktető szíverés
 • Kimaradt szívverés
 • Kimerültség
 • Légszomj
 • Szorítás vagy fájdalom a mellkasban
 • Ájulás
 • Szédülés

Miután az Apple elmagyarázta a fentieket, az alkalmazás végigvezet azokon a problémákon, amik esetleg befolyásolhatják a mérést, ezeket figyelmesen olvassuk el. A legfontosabb ezek közül, hogy nyugodt helyzetben, például asztalra lerakott karral, ülve mérjük meg az EKG-nkat, illetve megfelelően legyen a csuklónkon az óra.

Ezután végre megkezdhetjük az első mérésünket, amire fel is szólít az alkalmazás. Üljünk le, indítsuk el az órán az EKG appot, majd pedig helyezzük rá a digitális koronára valamelyik ujjunkat, a lényeg, hogy kényelmesen, nyugodt állapotban kerüljön erre sor.

Miután készen vagyunk a méréssel, az Egészség alkalmazásban megtaláljuk az egész 30 másodpercest, illetve azt exportálhatjuk az orvosunk számára, hogy elemezhesse nekünk. Az exportált PDF-ben az alján további információkat kapunk a mérésről, illetve hogy az “csupán” egy érzékelővel készült. (Bár ez utóbbi tekinthető hibás fordításnak, hiszen kapásból két elektróda van az órán, az EKG esetén meg ezeket elvezetésnek nevezik.)

Legutóbbi frissítés: 2019.03.27.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.