fbpx Skip to content

Magát a Parancsok appot az Apple még az iOS 12-vel együtt jelentette be, és igazából egy továbbfejlesztett és az iOS-szel jobban integrált változata lesz majd a cég által korábban felvásárolt Workflownak.

iOS 12 Parancsok

A sima Workflowval szemben viszont az iOS a Siri javaslatok segítségével képes lesz intelligensen új parancsokat javasolni a tevékenységünknek megfelelően, így sok esetben nem is kell azokat manuálisan létrehozni. Ez utóbbi funkcionalitás viszont, tehát hogy maga Siri javasoljon nekünk új parancsokat, csak az iPhone 6-nál újabb készülékek esetén lesz elérhető, ahogyan az Craig Federighi egy emailes megkeresésre adott válaszából kiderül.

Most egy 16 éves srác, Federico Trevisani kérdezett rá Craig Federighinél, hogy noha a családban lévő iPhone 7 esetén elérhetőek a Siri javaslatok a Parancsokhoz, addig a saját iPhone 6 Plus készülékén ez nincs így. A válaszon talán már nem lepődik meg senki – ezt a kis pluszt csak az iPhone 6-nál újabb készülékeken engedélyezte az Apple.

Az alábbi két képen Federico levelét és Craig válaszát láthatjuk:

 

Természetesen nem ez az egyetlen olyan dolog, ami a régebbi készülékeken nem lesz elérhető, mert ahogyan azt már megszokhattuk, az Apple a készülékek teljesítményére hivatkozva egyes funkciókat csak az újabb készülékeken engedélyez.

Az első ilyen nagyobb eltérés az egyes készülékek funkcionalitásában talán épp a multitasking volt, amit az iPhone 3G-n nem tett elérhetővé az Apple, míg az iPhone 3GS-en ez volt az iOS 4 egyik nagy újdonsága. Szintén ennél a két készüléknél adódott az a különbség is, hogy míg a 3GS-en az ikonok mögé is beállíthattuk a háttérképet, addig az iPhone 3G esetén, és valójában az első generációs iPhone sem volt ez hivatalosan állítható. No persze jailbreak után már ezeket is lehetett engedélyezni az iPhone 3G-n, de a felhasználók hamar rájöhettek, hogy a 3G valóban nem erre lett kitalálva, és az Apple okkal korlátozta az új funkciókat az újabb készülékre.

Persze ettől függetlenül mindig lesz olyan vélemény, amely szerint mindössze jobb optimalizálás lenne szükséges, és akkor még a régebbi készülékeken is gond nélkül menne minden és nem kellene a funkciókat csak az újabbakra korlátozni, ami voltaképp igaz is. Viszont az újabb modellek nagyobb teljesítménye és hardveres lehetőségei olyan dolgokat is lehetővé tesznek, amelyek a régebbieken csak jelentős fejlesztési idő befektetésével lehetnének megvalósíthatóak, amire pedig valószínűleg nem éri meg rászánni az időt és a pénzt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok