Melegedés miatt lassulnak a 2018-as Touch Bar-os MacBook Pro-k (is)

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple pár napja mutatta be a 2018-as, frissített Touch Bar-os MacBook Pro gépeket, erről mi is írtunk korábban, és röviden leírtam a véleményemet is a 13-as gépről.

MacBook Pro hűtés

A 2018-as MacBook Pro-k új processzorokkal vásárolhatóak meg, amik között a 13-as szériában megjelent a 4 magos, a 15-ös méretben pedig a 6 magos. Ezek már az Intel új Coffee Lake lapkái, amik magasabb órajelen dolgoznak, mint az előző generáció. Ezáltal persze több energiafelvétel mellett több hőt is termelnek, viszont az Apple nem változtatott a gépek kialakításán – és itt kezdődik a probléma.

Először az alábbi YouTube videó lett népszerű, amiben a Dave Lee a legerősebb Core i9-es processzort teszteli, és egy aprónak nem nevezhető érdekességgel találta szembe magát.

A laptopok mindig is melegedtek, bár az Apple híres volt arról, hogy csak akkor pörög fel a ventilátor, ha már nagyon muszáj, és az esetek többségében ez egyébként tényleg jól működik. Feleslegesen nem hangos a gép, nem is kell neki. Aztán persze az évek alatt jöttek az újabb és újabb Intel processzorok, és 2016 óta ugyanazt a topcase-t, tehát designt kapjuk a MacBook Pro-knál. Idén a Coffee Lake processzorok már jóval több energiát vesznek fel, és ezzel együtt több hőt is adnak le. Viszont az Apple nem változtatott a ház kialakításán, ergo valahol el kell vezetni a megnövekedett mennyiségű hőt – vagy pedig visszább kell venni a processzort sebességét.

Hogy ne menjen tönkre a processzor, 100 fokon automatikusan visszaveszi az órajelet a számítógép és ezzel csökken is hőmérséklet, és logikusan a teljesítmény is. Tehát ha olyan funkciót használunk, ami 100%-on futtatja a processzort (végül is ezért vettünk Pro gépet, nem?), akkor bizony gondoskodnunk kell plusz hűtésről is. A kisebb teljesítményű processzoroknál, tehát az alap gépekben ez nem annyira látványos, és talán nem is kell foglalkoznunk vele, de a 6 magos Intel Core i9-nél annál inkább, ahogy a videóban is látszik. A melegedés miatt lassabban végzett rendereléssel az erősebb processzor, mint a sima!

Mekkora probléma ez?

Ez viszonylagos, de alapjában véve nem nagy. Azért sem, mert ez nem újdonság. A régebbi MacBook típusokra is igaz, hogy ha felmelegedtek, visszább vették a teljesítményüket. A kocsiban is felmelegszik az iPhone a napon navigáció használata közben, ami miatt lejjebb veszi a készülék a fényerőt, vissza veszi a processzor órajelét, és ugyanígy lelassít átmenetileg, míg lehűl. Minél vékonyabb egy laptop, minél jobban kihasználjuk, annál jobban fog melegedni. Adott esetben nekünk is figyelnünk kell a hőmérsékletre, például ne az ágyban a takarón rendereljünk, ahol nem tud rendesen szellőzni. 🙂 Évek óta jelen van a probléma, csak eddig nem került ekkora teljesítményű processzor a Pro gépekbe. Nyilván az Apple is odafigyelhetett volna a hőmérséklet optimalizálásra, és valószínűleg utólag majd javít ezen. Mondjuk ez nem teljesen az Apple sara, mert az Intel is tervezhetne jobb processzort.

Mi a megoldás?

Amennyiben olyan munkánk van, ahol a processzor 100%-on fut, figyeljünk oda, hogy előre feltekerjük a ventilátort, amit például az iStat Menus segítségével meg tudunk tenni. Hagyjunk helyet a hűtésnek. Várhatóan az Apple a jövőben állítani fog a hőkezelésen, hogy alacsonyabb hőmérsékletnél is már felkapcsoljanak a ventilátorok magasabb fordulatra, ezzel hamarabb kezdje el a gép a nagyobb teljesítményű hűtést, és már eleve meg is előzze az órajel leszabályozását.

Most akkor ne vásároljam meg a 2018-as gépeket?

Dehogynem! 13-as gépek esetén 2 mag helyett 4-et, a 15 hüvelykeseknél pedig 4 helyett 6-ot kapunk, itt írtunk az ennek köszönhető sebességnövekedésről. Ezek a magok akkor is dolgoznak, ha éppen nem 100%-on hajtjuk ki a gépet, így jóval gyorsabb a gép, mint a 2017-es volt. Tehát nem kérdés az új gépek vásárlása. Ha tehetném, én azonnal váltanék a 6 magos, alap 15-ös modellre, mert nem semmi teljesítményre képes.

A témában érdemes elolvasni még a 9to5Mac tesztjét, ahol erről részletesebben is szó esik.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Nem a cikket akarom fikázni, de az “Intel is tervezhetne jobb processzort” kijelentést kicsit erősnek érzem ebben a témában. Nyilvánvaló, a nagyobb kakaó nagyobb hőleadással és energiafogyasztással jár. Az Apple ott szúrta el a dolgot, hogy egyáltalán nem vizsgálta az unibody kialakítását ezekhez a procikhoz, ami innen nézve kicsit felelőtlen lépés volt, hiszen látjuk, hogy nem jó.

  Lényegében ez az egész olyan, mint ha azért hibáztatnám az újabb, nagyobb, szebb, kényelmesebb autóm gyártóját, mert nem fér be az előző, kisebb autómra tervezett garázsba…

 2. Jadeye says:

  szerintem az Apple inkább ott hibázott, hogy a ventilátorok már csak akkor pörögnek fel nagyobb fordulatra, amikor már eléggé felmelegedett a processzor, és benyomja a throttlingot. az Intel meg szintén kiköthette volna az Apple számára, hogy mondjuk már 80 foknál fel kelljen tolni a hűtést, mert a 100 fok körüli érték semmilyen szempontból sem jó.

 3. Sajnos én el tudom hinni (tekintve, hogy mi mint IBM mit szopunk az Applelel MDM és Safari témában), hogy az Intelnek volt valamiféle erre vonatkozó kommunikációja, csak az Apple nem vette elég komolyan.

 4. Jadeye says:

  gondolom, úgy voltak vele, hogy ők jobban tudják. na én ezért húzom fel alapból a ventilátorokat, ha számításigényesebb dologgal foglalkozom, túlhűteni nem lehet. :smile:

 5. "A melegedés miatt lassabban végzett rendereléssel az erősebb processzor, mint a sima!

  Mekkora probléma ez?
  Ez viszonylagos, de alapjában véve nem nagy."

  Hogy a büdös picsába ne lehetne ez probléma?
  Mi a f****t vegyem meg a drágább gépet mikor kisebb teljesítmény mellett előbb végez a munkával mint a drágább jobb teljesítményű gép.
  Ez brutális hiba az Apple-nél.
  Nem azért vesszük meg a drágább nagyobb teljesítményű gépet mert olyan sok pénzünk van és jó nekünk az alacsonyabb teljesítmény is 100%-on.

 6. Itt szerintem több lehetőség is van.

  1. Az Apple fixálja, ahogy a cikkbe írtunk előbb indulnak el a ventilátárok, reméljük elég.

  2. Az alkalmazás fejleszője fixálja. Jobb processzor kihasználtság, rövidebb render idő.

  3. Nem tetszik? Vissza viszed. Amúgy is van rá X napod.

  Amúgy nyilván jó lenne ha nem csinálja ilyet egy cég, átgondoltan tenné bele a dolgokat. Úgy látszik nem sikerült, ettől még a gép teljesen jó, és gyorsabb mint az eddigiek.

 7. Off://

  Ezt a topic hozzászólását is át lehetne intergrálni ide, mert lehet azt már nem igen nézitek.


  Mindegy, Ahogy látom most már az Amerikai és az Európai iPad model semmiben nem tér el egymástól? ugyan azt az LTE chip-t kapja mind kettő model? (gondolom akkor az iPhone model is ugyan az)

 8. Jadeye says:

  mármint milyen topic milyen hozzászólását? a GYIK cikket linkelted.

 9. Igen a GYIK-t linkeltem mert az még a régi hozzászólás rendszert használja és nem ezt.

 10. A régi megmarad, a régi cikkeknek, legalábbis egyelőre. Egyébként mi figyeljük azt. :slight_smile: De pont a GYIK cikk esetében lényegtelen, mert a kérdésedet itt is felteheted a megfelelő kategóriában.

 11. szorian says:

  Teljes mértékben egyetértek ez is jó példa, hogy az  mostanában nem teszteli re rendesen az eszközöket csak összedobnak valamit az úgy is jó lesz a parasztnak! Ráadásul pl a FinalCut-ot is ők fejlesztik legalább arra optimalizálnának, nehogy már nekem kelljen még a ventilátorokkal baszakodni egy 1,5 milliós gépen DE TÉNYLEG!

 12. pAnk says:

  “az Intel meg szintén kiköthette volna az Apple számára, hogy mondjuk már 80 foknál fel kelljen tolni a hűtést, mert a 100 fok körüli érték semmilyen szempontból sem jó.” Azért ez eléggé olyan “írjuk rá a használatira, hogy ne száríts macskát a mikróban” jellegű meglátás volt :slight_smile:

  Egyébként a mérnökök nem vették esetleg észre teszteléskor, hogy gebasz van a hűtéssel? Ha nem akkor minősíthetetlen a munkájuk, ha viszont igen akkor meg … (mindenki fejezze be úgy ahogy akarja)

 13. Jadeye says:

  a mikróban szárított kutya/macska/bármi urbanlegend kapcsán érdemes ezt elolvasni: http://www.urbanlegends.hu/2006/11/bebi-a-ruhaszaritoban/

  az meg, hogy az egyik gyártó kiköt valamit egy másik gyártó számára, teljesen bevett szokás, lásd az adott kiegészítők csak akkor kapják meg az MFi (made for iPhone) tanúsítványt, ha betartják az Apple által szabott feltételeket.

 14. pAnk says:

  Reméltem, hogy érted mire gondoltam, úgy látszik túl burkolt voltam (vagy nem akartad érteni, ebbe ne menjünk bele). Akkor marad a hozzászólásom második fele, az még aktuális.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!