Melegedés miatt lassulnak a 2018-as Touch Bar-os MacBook Pro-k (is)

Az Apple pár napja mutatta be a 2018-as, frissített Touch Bar-os MacBook Pro gépeket, erről mi is írtunk korábban, és röviden leírtam a véleményemet is a 13-as gépről.

MacBook Pro hűtés

A 2018-as MacBook Pro-k új processzorokkal vásárolhatóak meg, amik között a 13-as szériában megjelent a 4 magos, a 15-ös méretben pedig a 6 magos. Ezek már az Intel új Coffee Lake lapkái, amik magasabb órajelen dolgoznak, mint az előző generáció. Ezáltal persze több energiafelvétel mellett több hőt is termelnek, viszont az Apple nem változtatott a gépek kialakításán – és itt kezdődik a probléma.

Először az alábbi YouTube videó lett népszerű, amiben a Dave Lee a legerősebb Core i9-es processzort teszteli, és egy aprónak nem nevezhető érdekességgel találta szembe magát.

A laptopok mindig is melegedtek, bár az Apple híres volt arról, hogy csak akkor pörög fel a ventilátor, ha már nagyon muszáj, és az esetek többségében ez egyébként tényleg jól működik. Feleslegesen nem hangos a gép, nem is kell neki. Aztán persze az évek alatt jöttek az újabb és újabb Intel processzorok, és 2016 óta ugyanazt a topcase-t, tehát designt kapjuk a MacBook Pro-knál. Idén a Coffee Lake processzorok már jóval több energiát vesznek fel, és ezzel együtt több hőt is adnak le. Viszont az Apple nem változtatott a ház kialakításán, ergo valahol el kell vezetni a megnövekedett mennyiségű hőt – vagy pedig visszább kell venni a processzort sebességét.

Hogy ne menjen tönkre a processzor, 100 fokon automatikusan visszaveszi az órajelet a számítógép és ezzel csökken is hőmérséklet, és logikusan a teljesítmény is. Tehát ha olyan funkciót használunk, ami 100%-on futtatja a processzort (végül is ezért vettünk Pro gépet, nem?), akkor bizony gondoskodnunk kell plusz hűtésről is. A kisebb teljesítményű processzoroknál, tehát az alap gépekben ez nem annyira látványos, és talán nem is kell foglalkoznunk vele, de a 6 magos Intel Core i9-nél annál inkább, ahogy a videóban is látszik. A melegedés miatt lassabban végzett rendereléssel az erősebb processzor, mint a sima!

Mekkora probléma ez?

Ez viszonylagos, de alapjában véve nem nagy. Azért sem, mert ez nem újdonság. A régebbi MacBook típusokra is igaz, hogy ha felmelegedtek, visszább vették a teljesítményüket. A kocsiban is felmelegszik az iPhone a napon navigáció használata közben, ami miatt lejjebb veszi a készülék a fényerőt, vissza veszi a processzor órajelét, és ugyanígy lelassít átmenetileg, míg lehűl. Minél vékonyabb egy laptop, minél jobban kihasználjuk, annál jobban fog melegedni. Adott esetben nekünk is figyelnünk kell a hőmérsékletre, például ne az ágyban a takarón rendereljünk, ahol nem tud rendesen szellőzni. 🙂 Évek óta jelen van a probléma, csak eddig nem került ekkora teljesítményű processzor a Pro gépekbe. Nyilván az Apple is odafigyelhetett volna a hőmérséklet optimalizálásra, és valószínűleg utólag majd javít ezen. Mondjuk ez nem teljesen az Apple sara, mert az Intel is tervezhetne jobb processzort.

Mi a megoldás?

Amennyiben olyan munkánk van, ahol a processzor 100%-on fut, figyeljünk oda, hogy előre feltekerjük a ventilátort, amit például az iStat Menus segítségével meg tudunk tenni. Hagyjunk helyet a hűtésnek. Várhatóan az Apple a jövőben állítani fog a hőkezelésen, hogy alacsonyabb hőmérsékletnél is már felkapcsoljanak a ventilátorok magasabb fordulatra, ezzel hamarabb kezdje el a gép a nagyobb teljesítményű hűtést, és már eleve meg is előzze az órajel leszabályozását.

Most akkor ne vásároljam meg a 2018-as gépeket?

Dehogynem! 13-as gépek esetén 2 mag helyett 4-et, a 15 hüvelykeseknél pedig 4 helyett 6-ot kapunk, itt írtunk az ennek köszönhető sebességnövekedésről. Ezek a magok akkor is dolgoznak, ha éppen nem 100%-on hajtjuk ki a gépet, így jóval gyorsabb a gép, mint a 2017-es volt. Tehát nem kérdés az új gépek vásárlása. Ha tehetném, én azonnal váltanék a 6 magos, alap 15-ös modellre, mert nem semmi teljesítményre képes.

A témában érdemes elolvasni még a 9to5Mac tesztjét, ahol erről részletesebben is szó esik.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!