Véleményem a 2018-as 13 hüvelykes Touch Bar-os MacBook Pro-ról

A 2018-as frissítés végre elhozta azt, hogy nem csak egy 15 colos gépeken tudunk érdemben dolgozni, hanem a 13-as gépek is megkapták a 4 magos processzorokat, ami hatalmas előrelépés.

2018 Touch Bar MacBook Pro

Végre az Apple úgy gondolkozik, hogy a Pro széria az (Apple) átlagon felül legyen (mondjuk úgy, behozta a konkurenciát), és olyan hardver elemeket rakott a gépekbe, amivel már ténylegesen munkára bírhatóak. Persze így sem kapunk több kimenetet, amiben szerintem hibázott a cég. Azt hitték, gyorsabban elterjed majd az USB-C, de két évvel később is még sima USB-A-s pendrive-okat kapunk a legtöbb boltban, és elvétve akad csak ebből USB-C. Persze ettől függetlenül, milyen jó, ha képes meghajtani a gép egy 5K-s monitort, vagy éppen 40 Gb/s sebességgel másolni adatokat külső tárolóról nem? 🤷🏻‍♂️

A portokon tovább lépve, a 2018-as gépek megkapták a 4 magos CPU-t, a 8GB memóriát és a brutálisan gyors SSD-t is, ami az előző évhez képest is fejlődött. Az SSD miatt konkrétan nem is kell több memória ezekbe a gépekbe, a swap/cache bőven ki tud szolgálni minket, de ha szeretnénk, vásárláskor természetesen bővíthetjük plusz pénzért (utólag viszont már nem).

A processzor magok miatt konkrétan felére csökkennek az egyes renderek, exportálások esetén szükséges időtartamok, tehát már nem kell 15 hüvelykes gépet venniük azoknak, akik fotóznak, videóznak, végre 4K-ban is vághatunk videót a kisebbik gépen. Ez egy hatalmas előrelépés, végre Pro-nak lehet hívni a 13-as MacBook Pro-t!

Azt gondolnánk, hogy az Apple változtatott az árazáson is, de nem. Az új, gyorsabb gépet ugyanazon az áron adja, mint múlt évben a 2017-es változatot, így ezzel sem lesz probléma. Az AppleInsider már készített egy rövid videót is a 2018-as Pro-ról, illetve néhány tesztet is lefuttatott:

A Geekbench 4-ben az új gép single core-ban 4602 pontot kapott, multi-core-ban pedig 16699-et, míg múlt évben a Touch Bar nélküli model single core-ban 4524, multi-core-ban pedig 9489. Azért ez nem kis teljesítmény növekedés. A 2016-os legerősebb 13-as MacBook Pro pedig multi-core-ban 11979 pontot ért el. Tehát akárhogy is nézzük, sokkal gyorsabb lett az új gép, és akkor még az SSD, memória sebességet számba se vettük.

Új GPU is került a gépbe, de természetesen az csak a szokásos frissítés, tehát ott ne várjunk ekkora különbséget. Dedikált másodlagos videochip továbbra is csak a 15-ös gépben érhető el, de általában a fenti munkákhoz fontosabb a processzor, mint a GPU. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a portháborúban az Apple nyert ebben az esetben, mert ehhez a géphez is csatlakoztathatunk már külső videó kártyát, és ezzel bárhol és bármikor renderelhetünk a 13-as géppel is. Eddig erre nem nagyon volt lehetőségünk.

Bővebben az új gépekről ebben a cikkben írtunk, illetve úgy tűnik, az Apple javításokat hajtott végre a billentyűzeten is, erről ide kattintva tudtok olvasni.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!