iStat Menus 5 – avagy minden statisztikád a menüsoron (SzifonJáték)

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2010-ben váltottam Mac-re. Azóta használom az iStat Menus kiegészítőt, mely a felső menüsoron jelenít meg statisztikai adatokat a rendszerünkről. Ezzel a kiegészítővel állandóan nyomon követheted a rendszer teljesítményét, sőt, akár állíthatsz is rajta.

Screen Shot 2014-08-09 at 12.51.59

A bjango.com nem kevés energiát és időt fektetett már ebbe az alkalmazásba. A folyamatosan frissülő kiegészítő többek között évente egy nagyobb verzióváltáson is átesik, mielőtt megjelenne az új OS X rendszer. Nem rég jelent meg az 5-ös verzió, vagyis az iStat Menus 5.

image-newdesign

Az új, 5-ös verzió új designt is kapott. Sokkal vékonyabb és a Yosemite-hez illő betűtípusokkal, méretekkel találkozhatunk. Picit változtattak a fejlesztők a menüszerkezeten is: ugyan megmaradtak a már megszokott részek, de bővültek Mavericks- és Yosemite-specifikus újdonságokkal. Tehát most már jobban megfigyelhetjük a memória kezelést, illetve Yosemite alatt a Dark Mode-hoz is igazodik az app.

image-perapp

Ahogy a képen is látni, sokkal több információt kapunk már az alkalmazásokról is, mennyivel olvasnak, írnak, vagy éppen pontosan mekkora sávszélességet használnak. A Wi-Fi csatlakozásról is több adatot láthatunk. Minden menüpont alatt gombokat is találunk, amivel akár a gépünket is vezérelhetjük, mint például új IP kérése (dhcp-refresh), vagy a ventilátorok sebességének szabályozása, és így tovább…

image-lightmap

Én azért is használom az iStat Menus-t, mert kiváló naptár van benne. A menüsoron megjelenő órát kibővíthetjük naptárral és egyéb opciókkal is, mint például több féle időzóna, napfelkelte avagy naplemente idejének mutatása. Végül pedig, de nem utolsó sorban: az új verzió már támogatja a magyar nyelvet is, így amennyiben a rendszert ezen a nyelven használod, az iStat Menus is magyar lesz. 🙂

Az iStat Menus ára egyébként 16 dollár, de többféle lehetőség közül is választhatunk:

Screen Shot 2014-08-09 at 12.52.47

SzifonJáték

A fejlesztőktől kaptunk 4db Single License kódot, így ezt SzifonJáték keretében szeretném kisorsolni köztetek. Ehhez nincs más dolgotok, mint ehhez a cikkhez leírni hozzászólás formájában, hogy milyen Mac-kel szeretnétek használni az iStat Menus 5-öt. Sorsolás jövő hét szerdán, vagyis augusztus 13-án, hozzászólni pedig 12-én éjfélig lehet!

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Retina MacBook Pro, 13-inch, Late 2013
  Ennyi elég lesz?
  Amúgy már kipróbáltam pár App Store-os alkalmazást, de egyik sem győzött meg. Ez nagyon jónak tűnik, remélem lesz egy jövő héten…
  🙂

 2. Én egy 15ös 2013as rmbp-vel, megvenném akár magamnak is az upgrade-et (4es megvan) de hibázik az oldal… uh. reménykedem a sorsolásban 🙂

 3. Régen volt ebből egy dashboard widget istat pro néven futott (egyébként még most is beszerezhető ingyen) az még jó is volt valamire… ezt meg nem is értem… ki se fér… egy vitz 😀

 4. @kescar: funkcióit és pontosságát tekintve messze alul marad sajnos a widget az iStat Menus 5-höz képest (de még a korábbi verzióihoz képest is), ráadásul nagyon régóta nem frissítették, így sok olyan funkciót nem támogat, amit az új igen. amellett adott esetekben még hibás adatokat is tud mutatni, főleg, ha olyan, új gépre tetted fel, ami azután jelent meg, hogy a widget legutoljára frissült.

 5. @Jadeye: late 2013-as retina mbp-val hasznalom, a “temps” szekcióban valóban van hiba, de még mindig ezerszer jobb, mint ez a menüsoros oltás. Én nem is értem, hogy miért nem a widget-et fejlesztették tovább, ill. miért nem opcionális a dolog. Ha még csak egy ikon lenne, akkor talán, de ez így borzalom.

 6. @kescar: azt teszel ki a menüsorra, amit akarsz, eléggé testre szabható, nem kötelező külön ennyi mindent kitenni. nekem a widget csak azért van kint a dashboardon, hogy ha valamit vacakol a gép, egy swipe után ránézzek, mennyi az uptime, és maximum újraindítsam. (ez még a 15″ rMBP előtti korszakból megszokott beidegződés, hogy kint maradt a dashboardon, mert újraindítani nagyon ritkán kell, most is már 28 napnál jár az uptime.) no persze kinek a pap, kinek a papné.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!