fbpx Skip to content

Az elmúlt időszakban egyre többször kerül előtérbe az iPhone SE 2, és nagyon úgy tűnik, hogy bizony érkezik az új készülék. A pletykák szerint jövő hónapban, vagy akár a WWDC18-on is bemutatja az Apple a készüléket. Apropó, ha nem akarsz lemaradni róla, akkor add hozzá naptáradhoz!

iPhone SE 2

Néhány napja a kínai közösségi oldalra, a Weibo-ra feltöltöttek egy videót, amin a készítője szerint egy iPhone SE 2 látható. A készülék hátulján valóban üveghátlap van már, ami azt feltételezi, hogy vezeték nélküli töltéssel rendelkezik majd, de szerintem ez szimplán egy nem működő dummy, műanyag készülék. Nézzük, mit tudunk, és mire számíthatunk?

Korábbi cikkemben már írtam egy ilyen összesítőt. Azóta néhány dologra fény derült, érdemes most a 2018-as iPadből is kiindulni. Az új iPad az iPhone 7 széria processzorával rendelkezik, az A10 Fusionnal. Elnevezését onnan kapta, hogy az áramköri lapkára ültetett négy processzormag közül kettő nagy teljesítménnyel, míg a másik kettő energiatakarékossággal hívja fel magára a figyelmet. Az A10 Fusion 40%-kal nagyobb processzor teljesítményre, és 50%-kal nagyobb grafikus teljesítményre képes az A9-hez képest, mely a jelenlegi iPhone SE-ben található. Ha azt vesszük, hogy az Apple-nek ez megfelel egy iPadben, ami a következő néhány évet kiszolgálja, akkor bizony egy iPhone SE 2-t is meghajt majd. 2GB memória van jelenleg az iPad 2018-ban, ez szerintem marad az SE 2-nél is, nem is kell több.

Már egy ideje nincs az iPhone-oknál jack csatlakozó, így nem kérdés, hogy várhatóan jack nélkül fog érkezni, és ezáltal elfér majd a taptikus motor is. A Taptic Engine-nel ellátott Home gomb már tulajdonképpen nem nyomható be, ami rettentően furcsa elsőre, hiszen a mechanika mozgása helyett annak érzetét adja vissza. A Taptic Engine-hez az elmúlt években már a fejlesztők is hozzáférhettek, így megannyi alkalmazás esetén találkozhatunk apró vissza jelzésekkel. Kényelmes a használata, és évek múlva a Home gomb cserére sem kell mennünk.

iPhone SE 2

Méret? Ha csak az elmúlt hónap pletykáit nézzük, akkor a méret marad, tehát akik szereti az iPhone 5, 5s, és SE méretét, akkor ez nekik kedvezni fog. Én mikor anno az iPhone 6-ra váltottam, már akkor tudtam, hogy szép volt, jó volt a 4 colos méret, de a nagyobb kijelző többet ad. Nyilván ez a felhasználási szokásoktól függ.

A legtöbb hír üveg hátlapról is szól, tehát elképzelhető, hogy megkapjuk a vezeték nélküli töltést is, bár én ebben azért kételkedek. Az iPhone SE 2 egy hasonló ráncfelvarrás lehet, mint a mostani iPad, tehát egetrengető újdonságokra, mint Face ID vagy cseppállóság egyáltalán ne számítsunk.

Ti mit gondoltok, milyen lesz az új készülék?

Olvasd el a hozzászólásokat is

56 Comments

  1. A cikket 3 napja olvastam más weboldalon! Van fázis késés rendesen…

  2. Nagyon várom! Taptic engine-es home gomb vajon egyenlő lehet azzal, hogy 2nd touchID lesz?!

  3. Hat remelem full kijelzos és F-ID val mivel mással nem megoldható az első. Akkor meg kell az A11 ami kezeli. Legyen 250-300 között akar ha ilyen sok vevője lenne és a neve lehetne SX. Sztem eladási rekordokat döntene, mivel hasonló nincs a piacon! Talán látták ezt ők is nem csak én.

  4. Revelo!
    Az a 6S-ben volt ha jól tudom

  5. @Gunar: 6s-ben jelent meg a 2nd gen. touchID, de az még benyomható home gombos volt. Mindenesetre örülnék egy olyan home gombnak az SE2-ben, ami az i7 óta van.

  6. Sajnos ha nem hoz valódi újdonságot, akkor a jelenlegi SE meg bőven elég évekig. A gyorsaságra most sincs panasz, és nyilván egy Taptic engine csere meg ráncfelvarrásnak is vicc. Láva nélküli kijelző és/ vagy dupla kamera lenne az igazi érv a megvásárlása mellett.

  7. Sajnos ha nem hoz valódi újdonságot, akkor a jelenlegi SE meg bőven elég évekig. A gyorsaságra most sincs panasz, és nyilván egy Taptic engine csere még ráncfelvarrásnak is vicc. Káva nélküli kijelző és/ vagy dupla kamera lenne az igazi érv a megvásárlása mellett.

  8. ” … Én mikor anno az iPhone 6-ra váltottam, már akkor tudtam, hogy szép volt, jó volt az 5 colos méret … ” Tévedek vagy nem 4 col volt az 5, 5s, SE telefonok?

    Egyébként nekem csalódás lenne ha így jelenne meg, mint ez a koncepció. Mai napig visszasírom a 4 és 5s telefonjaimat, egyszerűen hozzájuk szoktam. Méret, gomb elhelyezkedés és forma szempontjából is. Jelenleg 6s-em van, amit nem bánok, de szívesen lecserélném, ha kapnánk egy ekkora méretben egy X féle kijelzőt. Best buy lenne. Valahogy, se a 7 se a 8 nem vonz, mivel a 6s sebessége melegendő még mindig, az X meg, hát borzalmasan drága. Tellene rá, de az a helyzet úgy érzem hülyének nézi az apple a vásárlóit egy ilyen árazással. Eszem ágában nincs 400 ezerért venni egy telefont. Annyiért már egész jó TV-t lehet venni a nappaliba, vagy már súroljuk egy felső kategóriás GamerPC árát is.

  9. Én mint SE tulaj egy jobb előlapi kamerának örülnék a legjobban. A Taptic Engine nem egy nagy kaland, tudom mert 1 évig i7Plusom volt. A telefon sebessége a mai napi tökéletes.

  10. @oZZy: ha marad az árazása kb ezen a szinten, akkor nagy durranás nem várható. Se dupla kamera (nincs annyi hely), de káva nélküli kijelző (ennyiért?!). Max az AR-t fogja jobban támogatni a hardver, megkapja a vezetéknélküli töltést, esetleg Taptic Engine. Ez a készülék remekül helyt áll jelenleg is abban a felhasználói körben, ahova tervezték. Nagyon jól eltalálták, gondolom a cél, hogy továbbra is tartsák ezt a pozit.

  11. mennyiről indult anno az SE ára?

  12. @viktorio81: ezt a cikket nem olvashattad máshol 3 nappal ezelőtt, mert ez nem egy angol nyelvű cikk fordítása. a cikk témáját láthattad máshol, viszont ha minden létező pletykát megírnánk azonnal, akkor egyszerűen egy bulvárlap lennénk. olyan sajtószabály sem létezik, hogy egy adott pletykát azonnal le kell hozni, vagy hogy pár nappal később már tilos lenne ugyanazzal a témával foglalkozni, vagy hogy ha más oldalon már megjelent, akkor ne lehetne ugyanúgy írni róla.

    a cikk egyébként nem elsősorban a képekről és a videóról szól, hanem arról, hogy vajon mi várható.

  13. Na Ja és közben pár nap alatt akar meg újabb infók is jöhetnek s nem kell 2x írni ugyanarrol

  14. Amúgy az a videó miről is készült?
    Ott figyel a jack Csati alul ha meg üveg lesz a hatlapja akkor teljesen új hazat kell gyártatni s már eleve drágul ergo akkor logikus lenne olyant kiadni ami naprakész mindenben hogy vigyek is és ne csak fanyalogva páran

  15. Ozzy!
    Az utolsó betaval sokkal furgebb lett a telom! (SE) Valoban nem rossz csak 2evesen csere érett nálam vmi jobbra.

  16. Akkoriban a 6s belsejét kapta mikor a 7 volt a csúcs.

  17. @Szanya: 2016 márciusában mikor megjelent, még nem volt i7 én úgy emlékszem.

  18. Hmm.. imadom az SE-m.
    Szep, furge, idealis a merete.
    De ez keves lenne.. azert egy TapicEngine, A11, es egy jobb (foleg nagyobb fenyereju) kijelzo nem artana bele.
    Ha a cikkben szereplo lesz a specko, akkor lehet inkabb 8-asra valtok.
    Az meg ugy-ahogy egykezes meretu.

  19. ezért is volt olyan ütős akkor, mert 3D touch + 2nd gen. touchID és előlapi kamerán kívül nem volt rosszabb a 6s-nél. Ha most egy i8 tudását sűrítenék bele… álom lenne.

  20. @Gunar: Miért kell a FHD kijelző? A “mennyei” 300PPI már nem elég? 😀

  21. @DanieL: A fényerővel mi baj van? Szerintem az égvilágon semmi. 600 nit körüli értékkkel simán pariban van bármelyik telefonnal. Nem a fényerőn kell javítani, hanem a színeken, azok a botrányosak 2018-ban.

    @Gunar: Persze, teljesen logikus négy flagshipet kiadni… már a három is ökörség, de nem tegyünk hozzá egy negyediket is????

  22. Bocsi de az Iphone 5 méretek az csak 4″ nem? “Én mikor anno az iPhone 6-ra váltottam, már akkor tudtam, hogy szép volt, jó volt az 5 colos méret, de a nagyobb kijelző többet ad.”

  23. @pAnk: Félreértettél, az FID azaz Face ID és full kijelző ergo keret nélküli.
    @Szanya: El vagy tévedve mert amikor megjelent az SE akkor az volt a csúcs alaplap és őszre jött az új, azaz most a közel akkori lapot beletenni botorság lenne!
    @ef-dani: Hol is lenne 4 zászlóshajó? Van az X és lenne egy kicsi is, az i8 és az i8+ csak normál szokványos minden évben kiadott példányok. Viszont ha valóban sokat akarnak eladni, meg kell lépniük és még mindig dobhatnának egy A11 + IPS LCD kijelzőset is, ha olcsófont is akarnak, bár kétlem.

  24. @DanieL: Az X is akkora akkor inkább egy jobb teló mint egy sima éves modell nem? Vagy meg kell várni az őszt, hogy akkor mivel “lepik meg” a vásárlóikat, s addig meg teljesen jó lesz a régi SE is, ha tényleg csak ilyen silány utódot adnak ki.

  25. Amugy újfent kérdezem, senkinek nem tűnt fel, hogy mekkora kamu a hír vagy a képek/video? sima SE van rajta, vmi borítással a hátulján talán, hogy üvegnek hasson, vagy egy másik verzio amit a kínaiak gyártottak az SE-hez, én olyant láttam videón amivel az i6-hoz és társaihoz hasonlított átszerelés után.

  26. @Jadeye: Ha az egésznek vesszük a méretét akkor viszont kb 5″

  27. @Jadeye: igen tudom azért írtam hogy javítsátok ki a cikkben. de látom közben megtörtént

  28. @Gunar: 250.000 forint az i8… számomra ez flagship kategória akárhogy nézem. Ráadásul technikailag is minden elemében egy flagship… ezek közé akarod betolni negyediknek a belépőkategória utódját…

  29. @ef-dani: Ha az ára miatt az és nem a tudása miatt egy teló akkor vmi nem kóser. Amikor kijött az SE az volt a leggyorsabb iphone és én nem ár szerint szoktam vmit kategorizálni főleg nem egy cég zászlóshajóját, így ha vmit kiad egy cég és agyonveri a többi termékét és másik cégek hasonló termékeit is, de a felébe kerül az nem is lehet szászlóshajó mert az árképzése nem olyan? Akkor a sziamiau full teló olcsó és az nem is lösszevethető egy iphone-nal? Márpedig sok esetben megtörténik. Ergo az SE amikor kijött sztem igenis csúcskészülék volt sok szempontból.
    Igaz az X sem lehetne az csak az ára miatt mert pl a kijelző felbontása elmarad a riválisokétól, bár senki nem látja mert a szem képtelen különbséget tenni bizonyos felbontás fölött, csak puszta számadatról beszélünk.

  30. @ef-dani: Ja és az i8 nem az hanem csak az X mert azt hozták ki annak, hiába 250e-nél kezdődik az ára.

  31. ha tenyleg az ujitas annyi hogy megkapja a touchidt es egyel ujabb (de nem a legujabb!!) procit akkor sokan nem fogjak megvenni. a cikk nagyon megbocsajto hogy igazabol evekig a memoria nem lesz eleg. a proci talan. a soksokeves ipad air2mben is 2gb ram van!!! az ipad2018 is egy vicc kb… ha a kijelzot sem frissitik arra ami mar az iphone7ben benne volt (szinhuseg) akkor meginkabb lehuzas szaga lesz a dolognak. amoledet meg kavamentesseget ne varjon senki, ahhoz kb uj telefont kene tervezni.

  32. Jó ez a mókusvakítás hogy taptic miatt nem fért el a jack… aztán egy srác visszarakta magának és érdekes módon belefért.

  33. @Gunar: SE-be beletették az A9-et, mint az aktuális legerősebb procijukat. Ezen kivűl a kamerája elmaradt a 6s-től, hiába “ugyanaz papíron”, gyengébb nála. Az előlapi kamerája, bár engem nem érint, de egy vicc volt már akkor is, ahogy a kijelzője is. Csakúgy a Touch ID is egy generációval le volt maradva. Nem, az SE amikor kijött rohadtul nem volt flagship. Az egy középkategóriás telefon volt, ami nyers erőben rommá alázott mindent. Mostanra annyi változott, hogy azt a kijelzőt meg a TouchID sebességét is lelépte az összes középkategóriás telefon.

    Az i8 pedig minden elemében flagship. Nem tudsz mondani egyetlen paramétert sem, amivel ne köztük lenne a helye.

  34. Kit érdekel a jack? 🙂
    kb 2 éve nem dugtam bele fülhallgatót, most meg már nem is tudnék, mert nincs az X-en.
    Az iPhone-ok belső DAC-ja egy nagy rakás szar, az utolsó ami jól szólt az a 4S volt. Ennél fogva hót mindegy, hogy van-e rajt 3.5 jack vagy nincs ígyis úgyis külső DAC kell mellé, vagy ott a BT ha valaki kevesebbel is megelégszik, vagy a hozzá csomagolt átalakító, csak ne kelljen ugyanakkor tölteni, mert akkor meg hiszti van.

  35. @ef-dani: Az SE sztem kísérleti jelleggel jött ki a piacra és nem fordítottak rá valóban sokat, kíváncsiak voltak fogyni hogyan fog és hát bejött, s nem feltétlenül az olcsósága miatt, igaz így több fogyott biztosan, de én biztosra veszem ha most kihozná azt amit leírtam összetételt az SE2-re tutira fogyna mint karácsonykor a fenyő.

  36. Az SE- m akksia 83%- on van. Ha kicseréltetem, akkor egy ideig még nem kell új teló. Tehát valamit fel kéne mutatnia a cégnek, hogy ha engem is meg szeretne győzni a vásárlásról. Persze tudom, hogy nem én vagyok a célpont.

  37. @Szanya: Ezt sosem értettem miért ne lennél Te is cél? Mindenki az aki nem akar nagyobbat mint az SE. De igen valóban vmit fel kell mutassanak ahhoz, hogy megérje váltani arra. Mert vagy vált vki mert szeretne és akkor inkább vesz mást mint én is fogom tenni, vagy nem és ittreked az SE-nél.
    Én ha nem dobnak vmit ami nem a cikk szerint beharangozott nesze semmi fogd meg jól frissítése az SE-nek akkor kivárom az őszt és akkor kiderül mit adnak az X folytatásaként, s ha az sem jobb annyival, akkor akár még veszek X-et is, annyival nem nagyobb, még épp lehet egykézzel is használni.

  38. @Gunar: Magad mondod el, hogy miért nincs értelme a teóriádnak… Ha nem hozzák ki az általad vizionált SE-t, akkorv eszel egy X vagy X utódot. Jól kibaszol velük. Ellenben, ha kihozzák méregdrágán az SE utódot én nem fogok venni se SE-t, se X-t, marad a mostani SE.

  39. Azért ne együk annyira forrón a kását! Mitől is lenne méregdrága?
    Csak kijelzőt kellene újat tenni bele, alaplap adott, ház adott esetleg akku nagyobb kapacitású menne bele de a F-ID adott. Szóval egy kijelző ami dragitana rajta ha jól matekozok olcsóbb lehetne akar mint az i8 és akkor jól fogyna.
    Nem csak Te és én szeretjük az SE méretet! Na én itt mondom a Steve itt lenne ebben a szituban biztosan meglepne amit “vizionalok” bár vele teljesen máshol tartana az iPhone.

  40. @Gunar: “Mitől is lenne méregdrága?”
    majd jönnek a hozzászólások, hogy azért, mert mindig minden Apple termék méregdrága. aztán jön majd az is, amikor valaki azt állítja, hogy megmaradt alkatrészekből rakják össze, túlárazva, miközben ha csak iFixiten megnézné, látná, hogy nem csereszabatosak az egyes alkatrészek egymással… szóval mindig minden miatt méregdrága. az ilyenkor mindegy, hogy más gyártó zászlóshajója ugyanennyi, vagy drágább. az Apple a legdrágább, mert ez a divat.

  41. @Jadeye: Jó persze vannak amiket kicsit át kell szabni, mint pl a házat is amikor kihozták az SE-t az új alaplap miatt is, de a lényeg maradt, itt is ez lenne kb, tehát amitől drágább lenne az a F-ID és az új kijelző, de szvsz még ezekkel is elmaradna egy i8 tól árban, de ha annyiért tolják ki akkor is “odacsapna az asztalra” mindenhol és nagyon bízom abban hogy ezt az apple-nél is tudják.

  42. Az apple termékei amugy is divatot teremtenek szinte minden esetben! 🙂

  43. “tehát amitől drágább lenne az a F-ID és az új kijelző” Igen, minden bizonnyal olcsóbb lesz. Kb. a 8 is pont ennyivel marad el az ájfóntentől, muhaha 😀

  44. @Gunar: Konkrétan egy középkategóriás telefonba akarod bepaszírozni a jelenlegi csúcsok csúcsát… biztos olcsóbb lenne, mint a 8, nyílván. ????

  45. Miért mondjátok, hogy nincs az iPadeknek újabban jack csatlakozója?

  46. Nekem tökéletes az SE, amíg szét nem esik, addig használni fogom. Telefon, email, polar óra szinkron, iMessage. Ennyi. Minden másra ott a MacBook-om.

  47. Van otletetek, hogy milyen aron fogja kinalni a Apple az SE2-t?

  48. @p33n4: Kb mintha azt kerdezted volna mi lesz a holnapi 5-ös lottó nyerőszámai. Mivel ha elolvastad itt feljebb amit többen leírtak, csak találgatás folyik jelenleg arról is hogy milyen lesz, lesz-e meglepi vagy csak egy nesze semmi fogd és vedd frissítést adnak ki. Ezek után az árról sem érdemes filozni sokat, mert az meg attól függ mit is raknak bele.

  49. @p33n4: Hát a mostani árat vedd alapul, talán picit drágábban.

  50. Na a héten kiderül milyen lesz remélem!

  51. ha nagyobb durranásnak szánják, akkor nem lehet hogy inkább a WWDC-n mutatják be, nem pedig előbb?

  52. @revelo6: Hát lehet az is, csak volt egy megérzésem vhonnan. 🙂

  53. @Gunar: igazad volt, [Link törölve.] elvileg új képek szivárogtak ki, ráadásul az X-re hajaz..

  54. @revelo6: Sajna nem láttam még amit töröltek, de lehet az is csak kamu/találgatás, viszont a heti bemutató ha ma este nem lesz akkor már azt nem találtam el, de sztem addig ameddig a frankó ki nem szivárog várnak a hivatalos előrejelzéssel. Ha ez az akkor várhatóan előbb bezengik hogy mit fognak majd ekkor meg akkor bemutatni teljesen és mikorra várható.


Add a Comment