fbpx Skip to content

Ki ne hallott volna az iFixit nevű csapatról, akik véletlenszerűen lettek híresek azzal, hogy a világon elsőként szétszedték az egyik iPhone-t. Ezután persze nem volt megállás, minden évben igyekeztek jó, érthető leírást adni az új készülékekről, hogy azokat esetleg egy átlag felhasználó is tudja javítani.

iFixit iPhone X

Időközben persze fejlődtek az iPhone-ok, manapság már cseppállóak is, tehát nem olyan egyszerű őket szétszedni, javítani, mint azt az ember gondolná. A Motherboard készített egy videót az iFixit iPhone X rajtjáról. Ebből a videóból kiderül, hogy hogyan lettek idén is elsők, miért utaztak ezért órákat egy egészen más országba, és persze hogy hogyan is szedték szét az új készüléket.


Ugyan nem csak az iFixit szokta szétszedni a készülékeket, de a cég törekszik arra, hogy első legyen. Az időzóna nagyon fontos szerepet játszik, hiszen az iPhone X  helyi idő szerint reggel 8-kor vált elérhetővé világszerte, így a Sydney-be való repüléssel, ahol a világon elsőként jelenik meg az iPhone, ez az időzóna eltérés 16 plusz órát jelentett a csapatnak, hogy szétszedjék a telefont, még mielőtt az megjelenne a keleti parton. Az idei “utazós” csapat Jeff Suovanen mérnök kollégából és Adam O’Combból állt, utóbbi készítette a fotókat.

Néha a verseny azon múlik, hogy ki ér először a szétszedés végére. Amikor az Apple Watch megjelent 2015-ben, egy ausztrál javítóműhely elsőként töltött fel néhány teardown fényképet, még jóval az iFixit előtt. Viszont az óra már egy vadonatúj, apró csavartípussal rendelkezett, amelyet korábban nem használt az Apple egyetlen termékben sem. Csavarhúzó nélkül az ausztrál csapat elakadt, és soha nem fejezte be a szétszedést. Az iFixit mérnökei viszont rögtönöztek, egy másik csavarhúzót reszeltek formára, így sikerült befejezni a szétszedést.

A vállalat elsődleges feladata, hogy megkönnyítse az átlagos felhasználók számára az egyes termékek szétszerelését és javítását. Fő tevékenysége a speciális szerszámok és cserealkatrészek értékesítése ezekhez a feladatokhoz. Az iFixit szétszedése nem csupán a készülék alkatrészeire bontását jelenti, sokkal inkább azonosítani minden egyes alkatrészt, ami a telefonban található, a funkciójukat, a készítőjét, és annak a lehetőségét, hogy ez könnyebbé vagy épp nehezebbé teszi az adott telefon javítását.

Az iPhone X szétszedése több mint 10 órát vett igénybe. Ezalatt megröntgeneztek néhány egyedi komponenst, hogy megpróbálják megtudni eredetüket, és felhívták a világ legelismertebb chip-elemzőit és szakértőit, hogy segítsenek, miket tudhatnak ezek az ismeretlen chipek.

Szétszedni dolgokat érdekes és egyben szórakoztató is. Minden alkalommal, amikor valamit szétszedsz, többet megtudhatsz arról, hogy hogyan is működik. Azt akarjuk tudni, hogy mi van a telefonban, hogy aztán egy javítási kézikönyvet tudjunk írni róla, ami alapján aztán maguk a felhasználók is meg tudják javítani a készüléket. A szészedést mi egyfajta feltárásnak tekintjük, amely egy nyilvános folyamat, hogy bejussunk és rájöjjünk, mi hogyan működik. – mondja Wiens. (Forrás)

Az iPhone X-et ide kattintva találjátok meg az iFixit oldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. ennyi elirast! ????????


Add a Comment