fbpx Skip to content

Kis túlzással épphogy befejeztem az előző Instagram cikk megírását, máris újra billentyűzetet kell ragadnom, ugyanis újabb funkcióval bővült kedvenc közösségi fényképmegosztó alkalmazásunk. A frissítés ezúttal is a Stories-t érinti, hiszen abban van a legnagyobb potenciál és fejlődési lehetőség.

Az Instagram Stories a mindennapjaink részét képezi már hosszú ideje. Pár hónapja már szavazni is lehet itt, de néhány hete a 24 órás eltűnő korlátot is eltörölték és kedvenc történeteinket a profilunkon már ki is emelhetjük. Most pedig mozgó GIF matricákkal is feldobhatjuk a story-kat.

A GIF-ek reneszánszukat élik az utóbbi pár évben, pedig sokáig majdnem a feledés homályába vesztek, ugyanis Flash-sel és videókkal jobb eredményt tudtak elérni a honlap készítők, de aztán a chatelés új korszakában és a mémek hirtelen népszerűségének idején a GIF-ek is újra a köztudatba kerültek. A .gif egy olyan 8 bites képformátum, amit 1987-ben fejlesztettek ki és sok más formátummal ellentétben nemcsak egy álló kép tárolására alkalmas, hanem akár többére is, amelyeket előre meghatározott időközönként váltogat, ezzel létrehozva egy animációt.

Manapság leginkább szöveges beszélgetések közben használjuk őket általában GIF keyboard vagy GIPHY kiegészítő használatával. Az Instagram Stories újításaként áttetsző hátterű .gif matricákat tehetünk a képeinkre vagy videóinkra, amelyeket a GIPHY szervereiről húz be az alkalmazás. Ahogy eddig tapasztaltam, csak olyan GIF jelenhet meg a keresőben, aminek a háttere átlátszó, így nem fogjuk tudni a kedvenc animációinkat rátenni a story-kra, de így is már több ezer kompatibilis GIF várja, hogy használjuk őket. Mindenképp dicséretes újítással van dolgunk, amivel még szórakoztatóbbakká tehetőek a story-k.

A következő hetekben érkezni fog egy másik újítás is, ami szerintem már alapból a Stories részét kellett volna, hogy képezze. Ez pedig nem más, mint hogy végre bármilyen képarányú tartalmat feltölthetünk ide, anélkül, hogy abba belenagyítva levágná a széleket az alkalmazás. Ugyebár a Stories úgy lett kitalálva, hogy álló formátumban készítsünk itt mindent vagy ilyen, már meglévő tartalmakat töltsünk fel. Ezzel csak egy baj volt, hogy a rendszer mindig egyszerűen a kép/videó közepét vette és nem lehetett se belenagyítani, se arrébb mozdítani, így vagy kerestünk egy appot, amivel Stories-kompatibilissé tettük a fekvő képeinket és videóinkat, vagy egy képernyőfotóval oldottuk meg, hogy csoportkép esetén például ne vágjon le senkit se róla.

  

Ennek pár héten belül végre vége lesz, ugyanis öszecsippentéssel az eredeti képaránnyal lesznek kitehetőek a képek és videók. Az üres területet pedig a látottakból generált színátmenettel tölti ki az alkalmazás. Sajnos ez még nem működik nekem a béta app esetén, így pontosabb részletekkel még nem tudok szolgálni, de amint menni fog, egy újabb Instagram cikkre is számíthattok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment