fbpx Skip to content

Egészen régen írtunk már az Instagramról, de ez nem jelenti azt, hogy az alkalmazás háza táján ne történnének fejlesztések, csak nem mindegyik érdemel meg egy saját cikket. Most viszont két, nagyobb port kavaró újdonságról lesz szó.

A két új funkció a privát szféránkat érinti, ezért érdemes minden Instagram felhasználónak elolvasni a cikket és tisztában lennie az újdonságokkal, hogy nehogy kellemetlenség érjen minket a későbbiekben.

A Facebook Messenger már hosszú évek óta mutatja, hogy az adott felhasználó mikor volt utoljára (vagyis inkább legutóbb) aktív. Ennek az érmének két oldala van, ugyanis ez jó, hiszen így tudjuk, van-e értelme az illetőnek írni vagy már napok óta nem használta a szolgáltatást és lehet egy telefonhívással többre megyünk, mint egy üzenettel. Sajnos negatív hozadéka is van ennek a funkciónak, hiszen ha valakinek nem válaszolunk, vagy meg se nézzük az üzenetét, akkor jogosan merülhet fel benne a kérdés, hogy tényleg csak nem használtuk már egy ideje az alkalmazást, vagy szándékosan kerüljük az illetőt. Meg se tudnám számolni, hány ilyen történetet hallottam, hogy de hát láttam, hogy fent voltál, miért nem válaszol nekem? A Messenger esetén ez funkció felhasználói szinten nem szabályozható, bár nem lenne rossz, hogy akár listák alapján engedélyezhetnénk, hogy ki lássa, mikor voltunk legutóbb aktívak.

Az Instagram is megkapta az aktivitásjelző funkciót, de itt már nagyobb beleszólásunk van a működésébe. Az aktivitásjelző csak a Directben működik, vagyis az Instagram privát üzenetküldő részében és nem alkalmazás szerte minden profilnál, hanem csak azoknál, akikkel korábban már csevegtünk. Ahogy a képen is látható, többféle állapot van: éppen aktív, x óraja volt legutóbb aktív, és van akinél nincs ilyen információ. Ebből már sejthető, hogy az Instagram esetén, a Messenger ellentétben kikapcsolható, hogy az alkalmazás mutassa másoknak, mikor használtuk legutóbb az appot. Ha a fogaskerék ikonra nyomunk a profilunkon, majd a Settings részig letekerünk, akkor meg is találjuk a kapcsolót, amivel ez az újdonság szabályozható. Ha mi azt választjuk, hogy a saját állapotunkat ne mutassa az alkalmazás másoknak, akkor úgy korrekt a dolog, hogy az övéket se láthatssuk. Mindenki eldöntheti, hogy számára hasznos vagy inkább zavaró és privát szférát csökkentő opció az aktivtás jelző.

A másik újdonság is kicsit a privát szféránkban turkál, de ez most abszolút jó értelemben. Senki számára se titok, hogy az Instagram Stories a Snapchat klónja, ezzel kár is lenne vitatkozni. A Snapchat esetén ha valaki képernyőfotót készített a képünkről vagy videónkról, akkor arról kaptunk egy értesítést. Ez ugyebár tök hasznos tudott lenni, mert láthattuk, ha egy felhasználó titokban megpróbálta lementeni, amit feltettünk, bár én azt vallom, ha egyszer oda feltett valaki valami igazán pikánsat, akkor ne csodálkozzon rajta, ha ezt mások el akarják menteni. Az Instagram esetén a képernyőfotó-értesítés eddig csak a Directben küldött képek esetén működött, a sima story-k esetén nem. Mostantól viszont sajnos vagy épp szerencsére már a Stories esetén is jön az értesítés.

Pár hete kaptam a fejlesztőktől béta meghívást, amivel Testflighton keresztül mindig kipróbálhatom a nagyközönség előtt az alkalmazás legújabb változatát. Sajnos ahogy azt már megszokhattuk az Instagram esetén, az újítások fura rendszerben jelennek meg a felhasználóknál, és noha nekem az alkalmazás már tartalmazza az újításokat, de valahogy a profilom nem mindig kerül be az újításokat kipróbálhatók körébe. Fura, de remélem hamarosan ez rendeződik és mindig első kézből számolhatok be nektek az Instagram legújabb funkcióiról.

Te mit hiányolsz az Instagramból?

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment