fbpx Skip to content

Az Instagram folyamatos fejlesztés alatt áll, ami mostanában főleg a Stories újdonságaiban nyilvánul meg és nem új filterekként, bár azokat jó kérdés, mennyien használják még. Kicsit több mint egy hónapja érhető el a szavazás és most újabb lehetőségekkel frissült a 24 óra múlva eltűnő Stories.

Pár hete már vendéget is fogadhatunk az Instagram Live keretében, bár erre élesben én még elég kevés példát láttam. Természetesen a fontosabb újítások mellett új matricák és arcfilterek is érkeztek, de ezeket inkább próbálja ki mindenki maga.

Vége a 24 órás feltöltési limitnek

Instagram Stories-ba kétféleképpen tudunk feltölteni képeket, videókat. Az első a legkézenfekvőbb, ha magában az alkalmazásban készítjük el ezeket és így már alapból hozzáférünk olyan lehetőségekhez is, mint a Boomerang, visszajátszás. Én ezt a fajta feltöltést előszerettel használom, de nem akkor, ha szeretném, hogy amit megörökítek, az jó minőségben is meglegyen, mert itt ha lementjük is az eredeti képet, az nem lesz azért a legjobb. A másik módja feltöltésnek, ha felfelé suhintunk a kijelzőn, amire alul megjelennek az elmúlt 24 órában készült képeink és videóink. Ez egy nagyon hasznos lehetőség arra, hogy inkább megéld a pillanatot és ne ott helyben kelljen matricákkal ellátnod a story-dat, hanem valamivel később nyugiban is megteheted.

Egyik ismerősömnek már szeptember folyamán változott meg az utólagos feltöltés limitje és ő akkor már az elmúlt egy hét anyagait tudta feltölteni. Az Instagramnál nem szokatlan, hogy kis számú felhasználóknál kezdenek el élesben tesztelni újdonságokat, ami mire mindenkihez eljut, lehet, hogy teljesen át is alakul, ahogy ezt most is láthatjuk. Az egy hét helyett már az összes, a telefonunkon/iCloudon lévő képet és videót feltölthetünk a story-ba. Alapból egy dátum matrica rákerül a képre, de ez ugyanúgy törölhető, mint az összes többi. Lehet sokak szerint elveszti az egész lényegét a Stories, hiszen már nem arról fog szólni, ami tényleg 24 óra alatt történt velünk, de szerintem elég hasznos is tud lenni, mert sokszor volt, hogy elfelejtettem valamit kirakni és a korábbi limit miatt később már nem engedte vagy épp képernyőfotóval lehetett csak megoldani, de szerencsére ennek már vége.

Superzoom és Stop-Motion

Október vége felé jelent meg a Stories egyik új felvételi módja, a Supezoom. Ennek az a lényege, hogy a felvételen látható arcra (vagy amire rábökünk) drámai zenei aláfestéssel elég intenzív, többlépcsős módon rázoomol a kamera. Természetesen a végeredmény már elég pixeles lesz, de elég jópofa reakciókat lehet így felvenni.

Igen nagy hagyománya van a stop-motion animációknak, aminek során minden egyes képkockát külön beállítanak és lefotóznak. Az összes gyurmafigurás film és a rajongói LEGO kisfilmek is ilyen technológiával készülnek, hogy csak két hétköznapi példát hozzak. Mostantól az Instagram Stories is képes ilyen jellegű felvételek készítésére. A maximális képkockaszámra nem találtam még semmilyen pontos információt, de én ötvenig gond nélkül el tudtam menni vele. A rosszul sikerült képek törölhetőek felfelé húzással, de ide korábbi képet már nem tehetünk be, mindent magában az Instagramban kell elkészítenünk.

Te melyik újításnak örülsz a legjobban?

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment