fbpx Skip to content

Az Instagram fejlődéséről rendszerint számot szoktunk adni. Legyen ez akár új filter, Stories újdonság vagy épp a profilunkkal kapcsolatos apróság. A napokban több hasznos újdonság is elérhetővé vált a Stories-t használók körében.

Kár vitatni is az Instagram Stories sikerét. Igaz, hogy a Snapchattől lett szinte egy-az-egyben lenyúlva az egész koncepció, mégis olyan számokat ért el, hogy az ötlet eredeti tulajdonosa csak kullog utána és küzd a túlélésért. Három abszolút hasznos új funkciót kaptunk a minap a Stories-ba.

Szavazás

A legszemetűnőbb újítás egyértelmű a szavazás lehetősége lett, ami egyszerűen zseniális. Eddig ha bármilyen visszajelzést szerettünk volna kapni a követőinktől egy a story-ban feltett kérdésre, azt csak privát üzenet formájában kaphattuk meg, ami ugyebár plusz idő és energia befektetésébe került a felhasználóknak. Saját tapasztalat alapján nagyon kevesen válaszoltak korábban a kérdésekre és azok is csak inkább a közeli ismerősök, barátok voltak, persze egy híresség fiókján ez biztos másképp van, hiszen itt egyesek ölni tudnak ha csak megnézte vagy akár küldött rá egy szívet az általa nagybecsben tartott celeb.

Az Instagram legújabb verziójában végre egyszerű, két válaszlehetőséges (igen-nem) kérdéseket tehetünk fel a követőinknek. A kérdés szabadon megadható, de például a szövegben egyelőre nem működik más felhasználók megjelölése, se a szöveg háttérszínének megadása. A válaszok is testreszabahatóak és egészen hosszú szövegek is kiférnek, nem csak igen-nem. Amint akár egy ember is rákoppint valamelyik válaszra, máris százalékosan látni lehet, hogy mi a szavazás állása, viszont a szavazatok számát és hogy ki mire szavazott, csak az látja, akié a story. Szerintem ez az újítás remek módja annak, hogy kicsit bevonjuk a Stories-ban bemutatott életünkbe az Instagram ismerőseinket, akik ezáltal lehet, hogy nemcsak gyorsan végig pörgetik a story-nkat, hanem időt szánnak rá, hogy mi is történt velünk, de vélemény kikérésre is jó lehet. Mind grafikusként, mind magánemberként már most látom, hogy sokat fogom ezt az újítást használni.

Pipetta

Az Instagram Stories indulásakor rajzoláshoz és szövegíráshoz használatos színek száma elég kevés volt, de ez azóta rengeteget javult szerencsére, viszont még mindig előfordulhat, hogy pont nincs olyan, amilyenre szükségünk lenne. Tegyük fel, hogy van egy elég speciális céges színünk vagy épp az autónk nem épp átlagos színekben pompázik, de szeretnénk, ha a színeket hozzá tudnánk igazítani a képen láthatóakhoz, vagy épp ki akarunk valamit takarni egy firkával, de azt szeretnénk, hogy színben passzoljon a rajzunk a kép többi részéhez. Eddig ezt sehogy se lehetett megtenni.

Mostantól viszont egy pipetta segítségével a kijelzőről bárhonnan felvehetünk színeket. Egyelőre sajnos azt még nem jegyzi meg, hogy ha használtunk egy színt, akkor azt tartsa meg más eszközre váltáskor (szöveg-rajz) addig, míg egy alapszínre nem váltunk vagy újabb pipettás felvétellel újat nem mintavételezünk. Hasznos újítás, de szerintem még nem tökéletes.

Segédvonalak

A Stories-t nem csak magánemberek vagy celebek használják, hanem cégek is, amiknél igazán fontos tud lenni, hogy a story-juk szépen megszerkesztett, tökéletes legyen. Az Adobe Sparkkal például gyorsan és egyszerűen tudunk Instagram Stories-ba passzoló képeket, videókat és animációkat csinálni. Persze nem kell mindig mindennek pixelpontosra megszerkeszettnek lennie, de azért egy rendezett képnél az se hátrány, ha a rápakolt story elemek is katonás rendben állnak.

A legújabb frissítés óta segédvonalak segítik az elehelyezett feliratok, hashtagek és társaik elhelyezését a kijelzőn. Vízszintes és függőleges középvonalak mellett oldalmargók is segítségünkre vannak. Ritkán használatos funkció lesz számomra, de amikor kell, akkor nagyon jól fog jönni.

Te mit hiányolsz még az Instagram Stories-ból?

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Hol lehet kivalasztani ezt a szavazos opciot?


Add a Comment