fbpx Skip to content

Nincs megállás az Instagramnál, néhány hetente, havonta apró újításokat kapunk. Legutóbb talán a szavazás és a páros Live volt igazán említésre méltó. Elegendő idő telt el ahhoz, hogy megint megörvendeztessenek minket valamivel a fejlesztők és ezúttal két igazán hasznos Stories fejlesztést kaptunk.

Senki se próbálja tagadni, hogy az Instagram Stories a Snapchat koppintása, de míg az utóbbit én valahogy nem bírtam használni, sőt, egyenesen irtóztam tőle, addig a klón változatot napi szinten használom és szeretem. Eleinte tényleg másolásról beszélhettünk, ami ráadásul több alapfunkciótól is mentes volt, de a hosszú hónapok alatt rengeteget fejlődött a Stories és nemcsak népszerűségben, de hasznos funkciók terén is lehagyta a Snapchatet, igaz, nincs benne annyi arcfilter, de ez engem egyáltalán nem zavar.

Az első nagy újítás, hogy a story-jaink mostantól automatikusan archiválásra kerülnek 24 óra után (de ez természetesen kikapcsolható a beállításokban). Ugyebár a funkció indulásakor csak a friss vagy a 24 órán belüli tartalmakat tudtuk feltenni ide, pár hete a 24 órás limit megszűnt, és noha a követőinknek eltűnik ugyanúgy egy nap után minden, de számunkra továbbra is visszanézhető lesz az összes story-nk. Üzleti fiókoknál már jó ideje két hétre visszamenőleg visszanézhető volt az Instagram Stories, bár menteni nem tudtuk őket. Számomra ez egy elég hasznos újítás, mert szeretem lementeni egyben azokat a napjaimat, amik érdekesre sikerültek itt. Utazások vagy fesztiválok során akár egy kis vlog is születhet így és sokszor volt, hogy elfelejtettem lemeneti a 24 óra lejárta előtt egyben a napomat, de mostantól ez már egy fokkal könnyebb lesz.

A másik hasznos újítás az Instagram Stories Highlights. Ez egy olyan új funkció, ami az archiválással együtt tud csak működni, ugyanis mostantól listákat készíthetünk a profilunkra és ezekbe a jól sikerült story-jainkat pakolhatjuk. Vegyünk egy példát, hogy mire is lehet jó egy ilyen lista. Imádunk kávézókba járni, keressük a város legjobb kávéját, és minden alkalommal, ha találunk egy jó helyet, akkor azt a story-nkba is feltesszük helyszín megjelöléssel és minden mással, amivel egy story igazán jó tud lenni, de ezeket a képeket nem szeretnénk feltenni a profilunkra rendes posztként, mert nem erről szól a fiókunk, de szeretnénk, ha másoknak tudnánk segíteni jó kávézók megtalálásában. Ilyen esetben például csinálhatunk egy kávés listát és mindig berakhatjuk ide az új story-kat, amik így már nem tűnnek el 24 óra után. Vagy akár jó lehet arra is, hogy megmutassuk a követőinknek, hogy mondjuk az utazós témájú fiókunk mellett a hétköznapokban mivel foglalkozunk, mik a hobbijaink, a munkánk, és még sorolhatnám, de úgyis majd mindenki megtalálja a számára hasznos felhasználását a funkciónak.

iPad támogatásra továbbra is hiába várunk, az még mindig nincs tervben a hírek szerint. Az előbbi funkciók mellett még két újítás van tesztelés alatt, amiket a szerencsések már ki is próbálhatnak. Az első a regram, ami nem csinál mást, mint megosztja más posztját a követőink között. Én csak remélni tudom, hogy ez nem úgy fog megvalósulni, mint a hasonló nevű appokkal, vagyis saját posztként tehettük fel, a kép sarkában jelezve, hogy kinek a profiljáról származik a tartalom. Ezzel az baj, hogy a lájkok nem az eredeti posztra érkeznek, hanem a “reposztolóéra”. Egy ismerős rajzát nagyjából ötvenen lájkolták a saját profilján, de egy tetováló oldalon, ami megosztotta, több mint kétezren és persze az átkattintók száma az ismerősöm fiókra minimális volt. Az lenne jó, ha valami kis fejléccel jelezné az alkalmazás, hogy ez egy reposztolt tartalom egy olyan fiókról, amit nem követünk, de egy követettünk megosztotta, mert lehet minket is érdekelhet. Szerintem pár hét és mindenre fény derül.

A másik, hamarosan érkező funkció a közeli barátok listája. Ez egy kétféleképpen működő lista, ugyanis akiket belerakunk, azok nem kapnak erről értesítést és csak mi láthatjuk, kik vannak rajta, de minket értesít az app, ha ők kiraktak valamit, bár ilyen értesítés eddig is kérhető volt profilonként külön. A másik lényege ennek a listának, hogy megoszthatunk majd olyan tartalmakat, amiket csak azok fognak látni, akik ezen a listán rajta vannak, ez igaz képre, videóra és story-ra is, és állítólag külön címkével lesz jelezve, hogy ez speciális tartalom. Kíváncsian várom, mi sül ki ebből.

Te milyen funkciónak örülnél, ha azt tudná az Instagram?

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment