fbpx Skip to content

Arra már korábban is kerestük a választ, hogy megéri-e a gyorstöltés vagy a gyorsabb vezeték nélküli töltés iPhone 8, 8 Plus vagy iPhone X esetén. Azonban most a MacRumors-nak hála sokkal átfogóbb képet kaptunk arról, hogy ez milyen esetekben éri meg.

Gyorstöltésre kizárólag az újabb iPhone 8, 8 Plus és X készülékek képesek és ezek rendelkeznek vezeték nélküli töltéssel is, amik az iOS 11.2-es frissítés után már 7,5W-ot képesek felvenni az 5W helyett. Régebbi készülékek estén iPhone 6-tól kezdve tudjuk kihasználni a nagyobb teljesítményű, 12W-os iPad töltőt, azonban csak az iPhone 7 támogatja a teljes 2,4A-t a hardverének köszönhetően.

Tehát, ha gyorsabban akarjuk feltölteni a régebbi iPhone-okat, úgy érdemes vásárolunk egy 12W iPad töltőt. iPhone 7 Plus esetén közel egy órát spórolhatunk a töltési időn, de iPhone 6-tól kezdve is már gyorsabb töltésről számolhatunk be.

Az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X esetén beszélhetünk tényleges gyorstöltésről, illetve vezeték nélküli töltésről is. Hivatalosan az Apple azt írja, hogy fél óra alatt körülbelül +50% töltöttséget kapunk gyorstöltés esetén. Ehhez USB-C – Lightning kábelre és 29W-os USB-C hálózati adapterre van szükségünk, ami közel 30.000Ft-os beruházást jelent. Az iOS 11.2 óta a fenti készülékek rendelkeznek a gyorsabb vezeték nélküli töltéssel is, ami 7,5W áramfelvételt jelent.

Ahogy korábban mi is, úgy a MacRumors is arra kereste a választ, hogy vajon melyik töltővel éri meg tölteni az iPhone-t. Az ő teszt készülékük egy iPhone X volt, ezért is írtam a cikk elején, hogy az iPhone 7 vagy régebbi készülék esetén csak a 12W-os iPad töltővel érhetünk el gyorsabb töltést, de az ugye nem gyorstöltés, és az is leginkább az iPhone 7-nél és 7 Plus-nál mérvadó.

Megéri-e a gyorstöltés, illetve a gyorsabb vezeték nélküli töltés?

A fenti táblázatban láthatjuk, hogy egy iPhone X-et 1%-ról egészen 100%-ra töltöttek, különböző töltőadapterekkel. Ebből röviden a következők szűrhetőek le:

A hozzá kapott 5W-os töltővel 1 óra alatt 39%-ra töltődött a készülék. Ez úgymond az alap, mivel ezzel kapjuk a készüléket.

Vezeték nélküli 5W-os töltő esetén 38%-ot, 7,5W esetén pedig 46%-ra töltött. Tehát ha vásárolunk egy nagyobb teljesítményű vezeték nélküli töltőt, akkor a hozzá kapott hálózati adaptert és a Lightning-kábelt már nem éri meg használni, hiszen az csak 5W-os.

12W-os iPad töltővel 1 óra alatt 72%-ra töltődött a készülék, ami rendkívül jó ár/érték arány, mivel ilyen adaptert 6.790Ft-ért vásárolhatunk meg az Apple-től, míg a 7,5W-os vezeték nélküli töltők körülbelül 15-25.000Ft-ba kerülnek.

Az Apple által javasolt 29W-os töltővel a gyorstöltéssel 78%-ot kaptunk 1 óra alatt, ami az iPad töltőhöz képest igen csak rossz arány, főleg ha azt vesszük, hogy ez körülbelül 30.000Ft-os befektetést kíván meg.

Feljebb pedig már nincs is értelme menni, mivel az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X sem képes ennél gyorsabb töltésre.

Kihagytam a 18W-os töltést, ami igencsak érdekes számadat, mivel 79%-ot kapunk, tehát ugyanannyit, mintha az Apple féle megoldást használnánk. Ez azt jelenti, hogy bőven elég egy harmadik féltől származó 18W-os töltőt vásárolnunk és ezzel spórolhatunk, azonban ugyanazt a sebességet kapjuk, mint a 29W-os vagy annál nagyobb teljesítményű töltővel. Természetesen továbbra is szükségünk van USB-C – Lightning kábelre.

Megéri-e a gyorsabb vezeték nélküli töltés? Szerintem nem, illetve csak bizonyos esetekben. Amennyiben nagyon utáljuk a kábeleket, akkor érdemes a 7,5W-os töltőt megvásárolni, mivel gyorsabban fogja feltölteni az iPhone-t, mint a hozzá kapott vezetékes adapter. Azonban ár/értékben az 5W vezeték nélküli töltők érik meg, mivel azok körülbelül 6-10.000Ft-ba kerülnek, a 7,5W-osak pedig 15-25.000Ft között vásárolhatóak meg. Dupla árért cserébe persze nem jár dupla töltési sebesség, ahogy az a fenti táblázatból látszik is. Számos vezeték nélküli töltőt mi is teszteltünk már, érdemes ezeket elolvasni:

Legjobb, és leggyorsabb töltés az iPhone-ok esetén

Ár/értékben a legjobb választás továbbra is az 12W-os iPad töltő, mivel ár/értékben is sokaknak megfelelő. Majdnem az összes, mostanság használt készülékkel kompatibilis, de iPhone 7 vagy újabb készülékek tulajdonosainak nem is kérdés, hogy ezt érdemes választani.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Hagyjuk mar ezen a 30ezres tolton valo rugozast! Neten parezer forint egy 30Ws USBC PowerDelivery tolto! Az applenek a 30rugos toltoje Macbook tolto.

  2. @kchris: a cikk sehol nem írta, hogy kizárólag az Apple hálózati adapterét használhatnád – ellenben ahogyan azt az ábrákon is láthatod, nincs érdemi különbség a töltési sebességben 18W felett.

  3. Én meg vettem a belkin wireless töltőjét és egész este rajta van az X 🙂 Reggelre teli van és kómásan nem kell (sem este) kábellal bohóckodni. Ez a lényeg tesó. Amúgy tényleg gyorsabban tölt. Akinek van pénze majomra legyen pénze banánra is. A gyors töltést meg természetesen köszönjük. És azt is hogy nem robbantak fel a telefonok mint máshol 😀

  4. Nekem egy nagy bajom van ezzel az egesz tesztelgetessel ! A lenyeget nem teszteltek , miszerint meddig birja az akku a vezetek nelkuli toltest . Sokkal tovabb akar evekkel tobb ideig nem kell az akkukat cserelni ha maradsz a hagyomanyos vezetekes toltesnel . Mivel napkozben a munkahelyemen raerek a toltessel en a gyari toltojet hasznalom este haza erve pedig az ipadom toltojet ami bitang gyorsan feltolt maxra . 5 eves keszulekemnek is az akku ideje meg kindig nagyon jo . Nekem senki ne akarja meg magyarazni , hogy a vezetek nelkuli toltes egeszseges az akkumulatoroknak !

  5. @mrisz: mert?

  6. @webpower: a batteryuniversity oldalon ezt kifejtik részletesen

  7. Bocsánat, egy kis korrekció, az oldalon nem a vezetékes vagy vezeték nélküli töltést boncolják, hanem azt hogy a gyorstöltés által hogyan változik az akksi üzemideje. Gondolom mrisz erre értette hogy az akksija még mindig jó állapotban van. Egyébként én sem használom az ipad töltőt iphonera, igaz hamarabb feltölt vele, de mivel van időm, ezért maradok a gyári 1A-es kimeneti áramnál. Megjegyzem nem vezeték nélküli töltésről és usb-c-ről beszélek hanem “fapados” iphoneSE, és ipadről 🙂

  8. Egy lényeges dolog még kimaradt: 65-75%-tól (telefontól függ) fölfelé már teljesen mindegy, hogy milyen töltővel töltjük az iPhone-okat, nem lesz gyorsabb a töltés. A nem gyári, rossz minőségű kábelek/csatlakozók persze ronthatják a képet, de olyankor már az akkumulátor nem képes 5W-nál nagyobb teljesítmény felvételére, és a 100%-hoz közeledve ez is graduálisan csökken.
    Az érdeklődőknek ajánlom az itt található ábrát, melyen egy iPhone 8 Plust töltenek különböző töltőkkel 0-ról 100%-ra: http://bgr.com/2017/10/10/iphone-8-charging-speeds-fast-charging-iphone-x/

  9. 10Wattos vezetek nelkuli gyorstoltot meg egy Quick Charge 2.0 adaptert kb 10000 ftbol meg lehet uszni a német amazonról. ( en is azt hasznalom)

  10. @rgbx: Mert ezt mindenki tudja. De a lényegen nem változtat a statisztikád ugyanaz lesz, és leginkább 1-40%-on teszed töltőre a telefont.

  11. @admin: Túl sokat feltételezel az emberekről. 🙂

  12. A gyors töltés roncsolja vajon az akku életartamát?


Add a Comment