fbpx Skip to content

A BBC Panorama műsora a “Paradise Papers“ dokumentumok alapján feltárta, hogy az Apple több milliárd dollárnyi adóbefizetést került el a leányvállalatainak új adóparadicsomba való áthelyezésével, miután 2013-ban az írországi adózási rendszer szigorításra került.

Forrás: AP/Guardian

A reakció az Apple részéről egy új adóparadicsom megtalálása és az adózatlan offshore pénzük, jelenlegi értékben 252 milliárd dollár nagy részét birtokló leányvállalat székhelyének Jersey-re, a La Manche-csatornában található brit koronafüggőségre való áthelyezése volt. A “Paradise Papers” 13.4 millió, offshore befektetéssel kapcsolatos pénzügyi adatok kiszivárgását takarja. A dokumentumok az Appleby offshore pénzügyekkel foglalkozó ügyvédi irodától és az Estera, illetve Asiaciti Trust vállalati szolgáltatóktól, valamint más cégektől származnak és november 5-én kerültek nyilvánosságra.

2014-ig az Apple az Egyesült Államok és Írország adótörvényeinek kiskapuját kihasználva az Amerikán kívüli nemzetközi eladások bevételeit ír leányvállalatokon keresztül csatornázta. Ezek a leányvállalatok adózási szempontból gyakorlatilag hontalanok, így az Apple az összes bevételeinek 55%-a után minimális, 2-5% adót fizetett be. Ennek köszönhetően az Apple megkerülte a 12.5%-os írországi, vagy a 35%-os egyesült államokbeli vállalati adózási kötelezettségét.

Emlékezetes, hogy Tim Cook 2013-ban egy szenátusi meghallgatás során védte meg az Apple adózási magatartását és amerikai adóreform mellett érvelt.

“Az összes adót befizetjük, amivel tartozunk, minden egyes dollárt. Nem szorulunk adókedvezményekre… Nem tartjuk valami karib-tengeri szigeten a pénzünket.”

-mondta akkor Tim Cook. Jersey valóban nem egy karib-tengeri sziget, de Tim valószínűleg már nagyon bánja, hogy így fogalmazott.

Forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

Bár több szenátor erősen nehezményezte az Apple adóelkerülését, ennek akkor nem lett különösebb következménye és az amerikai kormány nem lépett az ügyben. Az EU viszont igen és elkezdték vizsgálni az Apple Írországgal kötött megállapodását. A vizsgálat befejezése előtt az ír kormány úgy döntött, hogy az írországi székhelyű cégek ezentúl nem lehetnek adózási szempontból hontalanok, ami miatt az Apple új offshore pénzügyi központott keresett magának.

2014-ben az Appleby-nak küldött levelükben az Apple jogászai érdeklődtek, hogy melyik offshore adóparadicsom lenne a legjobb választás a vállalat számára. A felsorolt opciók nagy része brit tengerentúli terület vagy koronafüggőség és köztük voltak a Tim Cook által korábban “kritizált” karib-tengeri adóparadicsomok is. A kiszivárgott dokumentumban arra is rákérdeznek, hogyan kaphat hivatalos adómentességet egy ír székhelyű vállalat, lehetséges, hogy nyilvánosak lesznek-e, mennyire lenne könnyű elhagyni az adott székhelyt és valószínű-e kormányváltás, amely megszüntethetné az adókedvezményeket. Az emailekből világos, hogy az Apple mindenképpen titokban szerette volna tartani ezeket a lépéseket a PR problémák elkerülése érdekében. Végül a saját kormányzattal (a brit kormány csak a külpolitikájukért és védelmükért felelős) és a külföldi cégek számára 0%-os vállalati adóval rendelkező Jersey brit koronafüggőségre esett az Apple választása. A dokumentumokból az is kiderül, hogy az Apple két írországi leányvállalata, az “Apple Operations International” és az “Apple Sales International” az Appleby által volt menedzselve Jersey-ből, lehetővé téve az Apple számára globálisan több milliárd dollárnyi adóelkerülést.

A BBC összeszedte, mit lehetne venni az Apple offshore területen tárolt pénzéből.

2016-ban az Európai Bizottság megállapította, hogy az ír kormány illegális adókedvezményt adott az Apple-nek. Tim Cook a döntést “totális politikai marhaságnak” nevezte, Írország pedig a nemzeti hatáskörbe tartozó adóztatási politikában való vizsgálódást nehezményezte. 2017 októberében az EU bíróság elé vitte az ügyet Írországgal szemben.

Az Apple a “Paradise Papers”-re adott reakciójában kifejtette, hogy szerintük az új megoldás nem csökkentette az adóterhüket és továbbra is ők a világ legynagyobb adózója, az elmúlt három évben 35 milliárd dolláros vállalati adó befizetéssel. Azt állítják továbbá, hogy a vállalat követte a törvényeket és nem csökkentette az adóbefizetést semelyik országban, illetve az írországi befektetéseiket és működést nem érintették változások.

Az iPhone X szenzációs sikere, és a kiváló negyedéves eredmények után az Apple részvényárfolyama jelentősen növekedett. Ma a cég értéke közel 900 milliárd dollár és az elemzők szerint a vállalat jó úton halad, hogy a modern kor első billió dolláros cége legyen.

Bár látszólag minden rendben és technikailag az Apple offshore adózási megoldásai teljesen legálisak, de a változó politikai széljárás mellett nem biztos, hogy sokáig fenntarthatók. Továbbá nem nehéz belátni, hogy a szabályokat kijátszó multinacionális nagyvállalatok offshore adóelkerülése nem segíti sem az adott vállalatok, sem pedig a szabad piacgazdaság és kapitalizmus népszerűségét és idővel ezek a praktikák könnyen visszaüthetnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Na kb így hiszek Tim Cook-nak amikor azt mondja hogy nem továbbítanak semmilyen adatot sem 😀

  2. Az Apple-nek már annyi a pénze, hogy akár saját országot is alapíthatna, ahol annyit adózik saját magának, amennyit akar. Már csak az a kérdés, hogy ki adja (el) hozzá a területet. 😀 Ilyenkor sajnálom, hogy EU tagok vagyunk. 😀

  3. Ez az egész kamu. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az epöl ilyet megtegyen. Ilyen nincs, ez csak valami lejárató kampány része, ebben biztos vagyok!!44!4!

  4. @pAnk:
    “444” Vannak, akiknek nagyon kínos a valóság. Az ilyenek szokták behúzni fülüket, farkukat. Ismerjük az ilyeneket.
    Ezek is olyan ártatlan, tündibündi emberek. Mindjárt meghasajtja a szívemet.
    És Orbán is olyan tiszta, mint a patyolat, csak a fél ország már a nevükön van (ingyért) és a tolvaj maffia bandáján sunyi, aljas módon és még meg is fenyeget. Mert mi az neki. És közben hülyének néz mindenkit és minden szemrebbenés nélkül belehazudik a pofádba. Vannak, akik ettől még el is élveznek. Lásd 1,6%-osok. Tipikus. Ez egy ilyen fajta (Ha valamit nem értenél, nézz utána)
    Ember! Nem csak nézni kell, látni is.
    Epölék sem különbek a többinél.
    Vedd már észre, hogy a Föld nevű bolygó legaljasabb “állatfaja”, az ember, aki saját magát fogja kipusztítani. Mert ez egy ekkora barom fajta. Hát ez van. Ha pedig valami nem tetszik meg kell próbálni Istenhez fohászkodni, hátha bejön. Csodák még mindig nincsenek és nem is lesznek. A pénz beszél, ember. Náluk.

  5. @makimano: Kicsit rágörcsöltél, pedig aszittem a 444-ből leesik, hogy irónia. Hát úgy látszik nem… ikszdé


Add a Comment