fbpx Skip to content

Az Apple, mint tőzsdei cég, negyedévente közzéteszi pénzügyi eredményeit és értékesítési számait. Az előző negyedévi adatokat nemrég hozta nyilvánosságra.

A számok alapján elmondhatjuk, hogy a várakozásokat kismértékben meghaladta a cég, de ami a legfontosabb: nem csak egy-egy termékkategóriában volt növekedés, hanem az összesben, ami egészséges termékszerkezetet mutat. Nézzük a részletes számokat!

  • A bevétel 52,5 milliárd dollár volt az egy évvel ezelőtti 46,9 milliárdhoz képest, ami 12%-os növekedést jelent.
  • A nyereség 10,7 milliárd volt a 2016-os 9 milliárddal szemben.
  • A negyedévben 46,7 millió darab telefon kelt el, ami meghaladta a Wall Street 46 milliós várakozását és a tavalyi 45,5 milliót. Az idei adat annak fényében is szép, hogy sokan azt várták, hogy az iPhone X miatt az iPhone 8 és 8 Plus értékesítése csorbát szenved. Ez a számok alapján egyáltalán nem látszik, sőt! Tim Cook vezérigazgató elmondása szerint az iPhone 8 Plus a legsikeresebb Plus modell, amely tény még őket is meglepte.
  • Úgy látszik, az iPad visszatalált növekedési pályájára, hiszen az elmúlt negyedévben 10,3 millió darabot adtak el a tavalyi 9,3 millió darabhoz képest. A növekedést segítette a megújult termékkínálat és az iOS 11 iPad-fókusza.
  • A zuhanó PC-piacon a Mac kifejezetten jól teljesített, mivel 5,4 millió kelt el belőle, ami 10%-os növekedést jelent az előző évi 4,8 millióhoz hasonlítva. A növekedés a júniusi modellfrissítésnek, az iskolai kedvezménynek és a vállalati értékesítéseknek köszönhető.

Tim Cook vezérigazgató a következőképpen kommentálta az eredményeket:

Örülünk, hogy egy nagyon erős zárással egy nagyszerű pénzügyi évet tehetünk közzé rekordot jelentő negyedik negyedévvel (az Apple pénzügyi éve októbertől szeptemberig tart – a szerk.), minden termékkategóriában éves növekedéssel és a szolgáltatások bevétele is a valaha volt legjobbra sikerült. Olyan fantasztikus termékekek csatlakoztak a termékvonalhoz, mint az iPhone 8, az iPhone 8 Plus, az Apple Watch Series 3 és az Apple TV 4K, nagyszerű karácsonyi időszaknak nézünk elébe. Az iPhone X most jelent meg és nem is lehetnénk izgatottabbak, hogy eljuttathatjuk jövőképünket ebben a lenyűgöző készülékben.

Egyéb, említésre méltó érdekességek:

  • A szolgáltatások bevétele több mint 8,5 milliárd dollár volt. Ha ez az üzletág külön cég lenne, akkor felférne a 100 legnagyobb céget tartalmazó Fortune 100-as listára.
  • Az Apple Watch értékesítése már harmadik negyedéve több mint 50%-kal növekszik. Itt egy kicsit sötétben tapogatódzunk, mivel az Apple konkrét számokat nem közölt.
  • Az Apple Music előfizetőinek száma egy év alatt 75%-kal növekedett.
  • Az iCloud-tárhely előfizetők száma elérte a 210 milliót, ami 25 milliós növekedést mutat az előző negyedévhez képest.
  • A kínai bevétel 12%-os éves emelkedést mutat, az indiai pedig megduplázódott.
  • A cég készpénz és könnyen értékesíthető értékpapírállománya 268,9 milliárd dollár volt.

A cég következő negyedéve is valószínűleg rekorddöntögető lesz, mivel az iPhone X értékesítése is meg fog jelenni a számokban és olyan új termékek jelennek meg, mint a HomePod, az AirPower és az iMac Pro. Szóval bíztató jövő elé nézünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Csak iOS fejlesztesre nem jutott…

  2. Dehogyisnem! Új Emojik! Ne felejtsd! A legfontosabb! 😀

  3. Az a 62 milliárd valószínűleg 52 milliárd szeretett volna lenni, nem? 🙂

  4. @kotta: az emojik a Unicode szabvány része, és mivel a szabvány frissült a 10.0-s verzióra, így az iOS-ben is megjelentek a szabványban elérhetővé vált új karakterek. ha az Apple azt írná a frissítés részleteiben, hogy “teljeskörű Unicode 10.0 támogatás”, akkor abból kevesen tudnák, miről van szó. így inkább leírják, hogy ez 70 új emoji karaktert jelent – ami mellett egyébként 7,473 darab kínai Han karakter, 285 darab japán Hentaigana karakter, valamint Soyombo és Zanabazar Square, Masaram Gondi, Syriac és Gujarati jelek is bekerültek a szabványba!

  5. “Újabb nagyszerű negyedévet zárt az Apple”
    Mostkellenetapsolniisvagymiaszösz. 😀
    Nem kéne ezt megköszönni a kis kínaiaknak? Csak úgy érdeklődöm. 😀
    Mennyiért is “Assembled in China” azt a 436.990,- forintos telefont? Erről jó nagy kuss van. 😀
    Darabját 😀
    Vajon “by Apple in California” hányszorosába kerülne? 😀 😀 😀
    Biztosan mindjárt nem lenne olyan szélesszájú az a mosoly 😀
    Hajrá saját vállunk veregetése…az iost pedig majd én fogom nektek tesztelni 😀 😀 😀 Napersze

  6. @makimano: akkor meg az lenne a bajod, hogy még drágább lenne. remélem, bármi más gyártó bármi más terméke esetén is ugyanilyen becsülettel kiállsz a kínai munkásokért, mert ugye nem csak az Apple gyártat Kínában, hanem jóformán az egész világ.

  7. @Jadeye: Ott a pont Jadeye. Amikor vesz egy router vagy egy vízforralót vagy új mosógépet akkor minden bizonnyal ez meg sem fordul a fejében…csak amikor az Apple-ről van szó. 🙂

  8. @makimano: A Samu szuper telefonokat gyárt. Nem is értem miért “kínlódsz” az Apple-el meg az iOS-al. Arról nem beszélve hogy senki nem kötelez arra hogy bármilyen Apple terméket megvegyél. Akkor is ennyit szajkózol más fórumokon amikor pl a Mercedes-Maybach bemutatta a legújabb kabrióját 174,640 fontért azaz közel 60.000.000 Ft-ért 😀 De az biztos nem drága… és minden bizonnyal jó pár alkatrésze Kínában készült.

  9. @Jadeye:
    Igen, tudtam ezeket.
    Ennek ellenére nevetséges, hogy egyáltalán említésre méltó az emoji és nem a changelog utolsó sorába került bele jól eldugva.
    A bevételek nőnek, az innováció hanyatlik.
    Steve Jobs szegény szerintem forog a sírjában amikor ilyen dolgokkal reklámozzák az új IOS -t.
    Évek óta nem történt semmi az IOS -el és az iPhonnal, de az Apple többi hardverével és szoftverével sem nagyon. Csak a piac többi szereplőjét utánozzák, két tranzisztorral többet raknak az eszközökbe, 2 megapixellel jobb kamerát, új designt kapnak az ikonok a szoftverekben, átrendezik a vezérlőpultot és jön pár új emoji.
    Hol van már az a hihetetlen technológiai vagy design fölény mint ami az iPhone 3G -nél volt. Vagy az első alumínium házas Macbook Pro -nál.
    Ehhez képest állok értetlenül az újabb nagyszerű negyedév előtt.

  10. @kotta: az emoji karakterek az iPhoneOS 2.2-es verziója óta vannak a rendszerben, Steve Jobs alatt nevelkedtek, sokasodtak. időközben annyi változás történt, hogy szabványosítva lettek azért, hogy minden platformon egységesen ugyanaz jelenjen meg, és ne teljesen más. az embereket pont nem érdekli, hogy technológiai szempontból mi változik a rendszerben, de azt észreveszik, hogy már van zsiráf emoji is, ami korábban nem volt. amikor anno sok olyan változás történt a motorháztető alatt, ami fejlesztői szempontból eléggé fontos volt, akkor az volt a probléma, hogy az egyszeri felhasználó nem látta a változásokat. az emojikat meg látja.

    “Évek óta nem történt semmi az IOS -el”
    amikor meg történt valami, akkor meg pont az volt a baj, lásd épp a Vezérlőközpont átszabása, vagy anno az iOS 7-tel a flat design.


Add a Comment