Már előrendelés alatt készlethiány lehet az iPhone X-nél

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az iPhone X a gyártása miatt késni fog. Ez azt jelenti, hogy az október 27-i előrendelés elindul, és az Apple még a november 3-án lévő startot is képes tartani, de a raktárkészlettel már komoly problémák lesznek.

iPhone X előrendelés

Túl nagy a kereslet az új készülék iránt és az előlapi 3D-s kamera, illetve a TrueDepth szenzorok miatt a gyártás jóval lassabban megy, mint eddig. Abban egyöntetűen biztosak vagyunk itt a szerkesztőségben, hogy a világon mindenhol készlethiány lesz már az előrendelés napjától. Hazánkban ugyanakkor indul az előrendelés és az árusítás, mint a többi országban, de ettől függetlenül egyáltalán nem vehetjük egyenértékűnek a magunkat a többi országgal. Az Apple valószínűleg ide csak pár tucat, vagy száz készüléket fog küldeni, ami vajmi kevés lesz. Az előrendelések teljesítésének az ideje rögtön több hét, vagy akár több hónap lehet. Volt már erre példa.

Külföldön jobb a helyzet, a nagyobb országok nyilván többet kapnak, de a kereslet is nagyobb ugye. Az elemzők szerint 2018 év elejéig sem fogja tudni az Apple összes előrendelést kiszállítani, tehát utolérni saját magát. Nem csak az Apple Online Store-ban lesz kapható az iPhone X, hanem a szolgáltatóknál és nagyobb műszaki áruházláncokban is, így még több felé kell osztani azt a kevés mennyiséget is, ami az országokba érkezik.

Ennek megfelelően nőhet a szürke import, illetve a kezdeti készleteket felvásárlók járnak jól. Az első hetekben, hónapokban, ha iPhone X-et szeretnénk, akkor akár több mint fél millió Ft-ot kell leszurkolnunk érte – kivéve persze ha sikerül abban a pár percben előrendelnünk október 27-én, ameddig még készleten van. Érthető okokból az iPhone 8 és 8 Plus-nál nem voltak ilyen problémák, úgy látszik, a 10-es széria rendkívül népszerű lesz 2018-ban.

Az iPhone X-ről bővebben ebben a cikkben írtunk korábban: Az Apple bemutatta az iPhone X-et – árak, megjelenés, technikai adatok.

Ti terveztek vásárolni iPhone X-et? Ha igen, hol?

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Ez nem volt újdonság… Viszont ha a “normál” emberek jövőre tudnak ilyet venni nyáron akkor meg már érdemes megvárni legalább azt az infót hogy vajon hova tart ez a két vonal? Mi jön le az X-ből a 8-as utódjába?

 2. AZ előrendelésnél tapasztalataim szerint tökmind1 hanyadikként rendeled meg. Tavaly a 7-nél a telekomnál az első 3-ban benne kellett lennem, mert a szemem előtt oldalfrissítésről oldalfrissítére rakták élesbe az oldalt (nem volt még sehol kirakva a link), és még nem minden volt a helyén, amikor már nyomtam a rendelés gombot. Ez akkor okt 16-án volt és csak okt 28-án kaptam meg a telefont.

 3. Megy a Hype, megy a Hype..
  Ugyan mar nem kell ezzel foglalkozni, valoszinuleg akik eloszor kapjak kezbe a telefont biztosan talalkoznak majd valami uj hibaval.
  mondjuk x helyett Y lesz a telefonban, vagy barmi mas is lehet majd..
  Lenyeg, hogy a korlatozott szamu telefon miatt es kapkodasnal valami megint el lesz szarva..
  de a szifon es a mobilarena tesztjeit nagon varjuk mar, eleg jok szoktak lenni.
  ugyhogy Yra fel.

 4. @info: igen ez igy van, mondjuk anno a legelső generacios 6-osbol rendeltem, nem volt gond számomra de azért sok gyerekbetegsége volt.. de most sok újabb dolog lesz: az i6ban csak a fizikai kilakítás volt új, itt kapásból 2 új technológia is lesz: FaceID meg AMOLED.. utóbbi elég kritikus. Bekap az ember egy színhibásat vagy ahol a fehér kicsit nem teljesen fehér egy full fehér háttérnél és kb hónapokat várhat szerintem a cserére… vagy cserekészülék lesz azért pluszban?

 5. @kchris:
  persze biztosan lesz csak gyozzed kivarni.
  En egy ev elteltevel vettem meg ezt a hernyovari iphone 7 plust tehat igy mar nincsen hardveres gond elegge kemenyen megteszteltem sok alkalmazassal es neha nyaron azert a 38 fokos tuzo napon amikor dolgoztam vele nagyon langolt a kezemben a telefon, de nincs semmi baja megvolt a hardcore teszt es jolmukodik.
  Bar az akumlator kapacitasa szerintem mindegyiknek bohoc fesztival, magyarul egy fos.
  nem ertem miert nem lehet egy telefont 2mm el vastagabra csinalni es jo lenne az akumlator, helyette kell itt az evente cserelendo hulladekot gyartani.
  mondjuk vizbe meg egyszer sem raktam, ezt a tesztet nemfogom megcsinalni..
  ugyhogy most errol ennyit.

 6. @info: igaz. viszont lehetoleg ne melegitsed tul a telefont, a liion akksik ezt nem szeretik, par oranyi 40 fok folotti homerseklet is vissza tudja vetni a kapacitast, ha meg ez van nyaron rendszeresen akkor joval joval hamarabb akksicseres lesz a telefon.

 7. @xabfx: Azért én remélem meg meri dobni az apple az X mini-t, azaz tavasszal kiadnak egy 5″-os SE utódot az X mintájára, még a felbontással sem kellene sztem annyira mókolni, mert azon a méreten is elfér az X felbontásának minden pixele, legalább még szebb lesz a kép.
  Az oled kijelző és az új chip szett kevesebbet eszik gondolom mint a mostani SE azonos db-jai, így az akku idő is hasonló lehetne. Lehet nem buknának be vele ahogyan az első SE-vel sem. Valahogyan el tudnék lenni egy ilyennel még 1 napos akkuidő esetén is, mert így is naponta töltöm este akár 70% -on áll akár 20%-on, mert nem tudhatom mit hoz a másnap használatban.

 8. Ja, majd a 8S/9/9S után megjelenik a 10, aztán angol beszédben megy majd az értetlenkedés, hogy akkor most melyik 10-ről beszélünk. Amúgy ősszel nem valószínű x folytatás, majd a 8S-ben fejlődik tovább.

 9. Én rá vagyok gyógyulva az X-re, de az Apple Storeban az eladó mondta, hogy szerinte “senkinek” nem lesz karácsony előtt. Egy iPhone 8 plusszal sétáltam ki a hónom alatt. (Egyáltalán nem ő beszélt rá. Mielőtt megdobáltok) Természetesen 64GB és fehér. Majd húsvétkor váltok X-re. Amikor minden store és bolt teli lessz. Illetve kiderül, hogy hajlani vagy púposodi fog. Vagy lehet lesz valami új “feature”?

 10. Nekem ez az X nem tettszik. Az még hagyján, hogy felül ez a “belógó” rész ott van és lerontja az összhatást, (meg hát így azért nem faltól-falig kijelzős valójában), de az, hogy nem tudom az ujjammal nyitni, az probléma. Ha leteszem az asztalra és ott szeretném nyitni, mondjuk szinkronizáláshoz akkor folyton fölé kell hajolgatnom? Ez oltári gáz. Meg majdnem 400 e. Ft-os kezdőár…. Nincs telefon ami ennyit megérne, akkor különösen nem, ha a vadi új szuper kijelzőjének a felbontása is kisebb, mint az egy évvel korábbi megjelenésű konkurens modellé, a beépített alkalmazások hátrányai meg a store ban a vackok ugyanúgy maradtak. Az új iOS-t meg egy héten belül kétszer kellett javítani. Én csodálom, hogy egyáltalán van aki ezt megveszi….
  De az a gond, hogy az i8 se jön be. Lényegében egy i7s, de valójában már a i7 is inkább egy i6s-2. Őszintén, én az Almában már nem érzékelek semmi innovációt. Valamikor nagyon jók voltak, de ma már lényegében csak mennek a konkurencia után, próbálják jobban csinálni amit azok csinálnak, de az se megy már nekik.
  Én most tuti nem veszek semmit. Őszintén, már a i7 vételt is megbántam, nem akarok most is így járni, úgyhogy egyelőre megtartom ezt, várok egy évet, hátha lesz még valami, aztán ha nem, akkor szerintem átállok valami másra. Ha nincs innováció és a konkurencia olcsóbban jobb (sőt, ezt is a konkurenciával gyártatják, mert saját gyáruk sincs ugye csak semmire se jó Campus2-jük), nincs értelme ennyiért vásárolgatni, a hype-olás meg már nem nekem való.

 11. @Kukori: Ne is törődj vele attól. hogy neked nem jön be a konkurencia aminek nagyobb a kijelzőfelbontása (amit amugy ki sem lehet ekkora méreten használni igazán) és pár 10e-rel olcsóbb csak és nincsen MÉG belógója a kijelzőjébe, de majd ezt is leutánozzák, többet fog ezen a “gáz” telón keresni mint a saját idei dupla kiadásán, pedig saját gyáruk is van, ezért élnek meg és nem mert szuper telókat gyártanak amiket akkora db-számban el lehet adni, hogy abból megéljenek.
  Mivel előre láthatóan akkora az érdeklődés erre a “gáz”-ra hogy azt az egy db-ot is meg kell köszönjük neked amit nem fogsz megvenni ennyi sok pénzért, legalább másé lehet akinek meg bejön és cserébe ígéri, hogy nem vesz a szélén hajlított kijelzőset mert azt meg egy kézzel nem lehet rendesen használni és arra is adtak ki olyan szoftver verziót már amit kiadás előtt kellett volna foltozni de csak 6 hónap után sikerült, mennyivel jobb is az a hozzáállás. (igaz ez régebben volt) Valóban neked a konkurencia olcsóbb készülékei közül kell választanod, mert azok sokkal innovatívabbak, ott tényleg nem kell a kijelző fölé hajolni, vagy felemelni a készüléket, mert azt fel lehet egy képpel a gazdájáról is oldani, ez az igazi innováció!
  Igen mennek a konkurencia után és mindent amit azok következő évi készülékébe jósolnak, bele is tesznek a telefonjaikba nem? Az iphone vételt pedig nem kell megbánni, mert szerencsére annyi mindent és olyan jól másolnak a konkurenciáról, hogy tartja az értékét sokáig, így nem is buksz rajta annyit mint más esetleg a konkurencia által gyártott szuper felbontású és sokkal stabilabb stb készülékén.

 12. @Jadeye: Több ismerős többször jelzett már nekik ilyesmit, meg hogy kamu programok vannak a store-ban, ill. hogy más néven más gyártó alatt vannak ugyanazok, egyik ingyen másik pénzért, stb…. és semmi válasz, semmi reakció nem volt.
  Múlt hét elején valamikor volt egy 11.02 iOS verzió, most csütörtökön meg a 11.03, lehet, hogy több volt egy hétnél, de akkor is csak 1-2 nappal lehetett…. Konkurensekkel összevetve ez elég gáz, még akkor is az lenne, ha egy hónapon belüli lenne.

 13. @Kukori: semmit nem jelent, hogy ismerős mit csinált. az számít, hogy te mit tettél az ügy érdekében. ha neked nem felel meg az Apple készüléke, akkor nem kell megvenni, ha meg már megvan, hát add el, és vegyél másikat, ami jobban megfelel.

  az átverős appokat pedig szintén tudod jelenteni, külön cikk is született már ezekről korábban, a kereső is kidobja: https://szifon.com/2012/11/13/atveros-appok-az-app-store-ban-mit-lehet-tenni-ellenuk/

 14. @Kukori: Igen nagyon örülök, hogy meghagysz egy iPhone X -et másnak, ez igazán szép gesztus tőled! Tudom helyette ajánlani a konkurencia jövöre megjelenő kijelző üveg alá épített ujjlenyomatolvasós 4K-OLED kijelzővel rendelkező és még ki tudja miket fognak addig olvasni itt is ott is ,hogy bele kell tenni gyorsan mielőtt másnál megjelenik. Igaz a szomszéd palota pincsijének a lábával is nyitható lesz, nem csak a tulaj ujjlenyomatával, de ez nem baj, mert innovatív legalább. Nem is kerül majd olyan sokba mint egy gáz iphone X és az értéke már az eladásakor sem fogja a felét sem érni annak amibe kerül, de legalább nem is fog rá hetente 2x frissítés érkezni, mert nem is jön, (talán nem is kell? 😀 ) Szóval a saját gyárukban megint a mosógépek mellett olyant fognak előállítani, amit lehet, hogy nem kell visszavonni, mert inkább a túlélőkészletekbe adják, “minden körülmények között gyulladó eszköz” gyanánt.

 15. @Kukori: A google play-n is van és az egyik legjobb és nem olcsó, magyar cég csinálta a neve: igo navigation! (NNG)
  igérnek rá mindent és szinte perelni kellett őket mikor 1 év után a frissítés már nem volt jó a régiekre, ugyanis új kiadás jött belöle, a többi fals kamuról meg ne is beszéljünk. Ebból kiindulva akkor olvass utána melyikben is van ilyenekből kevesebb.

 16. @Gunar: Engem nem igazán érdekel, hogy Apple a hype-olókon, vagy bárki, vagy bármi máson mennyit keres. Mások zsebében nem szoktam turkálni, így most se teszem, felőlem degeszre kereshetik magukat, nem is erről beszéltem és ez nem is érdekel. Mi több, Neked is csak ezt tudom javasolni, talán boldogabb ember leszel.
  Ami engem foglalkoztat, azok a tények. És mondhatsz bármit, a tények tények maradnak. A konkurencia jobbat csinál olcsóbban és nem pár 10 ezerrel, hiszen ha megnézed a konkurens modell (szándékosan nem írom le a nevét nehogy kimoderálják az írásomat) 64 GB-osban, már 170 e.-től van, az iX 64 GB-osban – még ebben is leutánozták – meg 380 e-ről indul. Akárhogyan számolom, nekem ez 210 e Ft.
  A konkurencia ujjlenyomat érzékelőjét nem lehet feloldani fényképpel és engem csak ez érdekel, mert a másikat nem használom. Szintén semmire se jónak tartom, de ők legalább biztosítottak alternatívát.
  Arcfelismerés: Ha feldagad a felhasználó feje, mondjuk egy fogfájástól, vagy időlegesen (vagy pláne ha nem időlegesen) roncsolódik valami műtéttől, balesettől, csak pisloghat, hogyan fogja feloldani az iX-et. Na ja, nyilván beírja a pint. Valószínűleg egyébként mindenki ezt fogja tenni, ha tippelhetek a fölébe hajolgatások helyett is. Hát ez aztán az innováció! És persze jó sok pénzért. Szerintem a nesze semmi fogd meg jól tipikus esete.
  Frissítés: Én Androidnál az utóbbi úgy két évben nem találkoztam még olyannal, hogy 1 hónapon belül firmware-t kellett volna frissíteni.
  Felbontás: Kihasználni ki lehet, csak éppen a szem nem érzékeli a különbséget. (Legalábbis a tudósok ezt mondják, de ugye sok dologról kiderült már, hogy a tudósok rosszul mondták.) Ez egyébként az iX-re is érvényes, így nem értem miért hozakodtál elő ezzel. Ami a lényeg, amoled kijelzőt is már több éve használ a konkurencia, míg iPhone-ban csak most jelenik meg először és az már most, még mielőtt kijött volna, akkor is alul marad a konkurenssel szemben, ami már több éve is jobbat készített. Nem csoda, hiszen ezt is a konkurencia gyártja nekik, ami szerintem még ciki is.
  Hajlított kijelző a konkurenciánál: Ez valóban gyenge pont, de nem azért mert nehéz megfogni, hanem mert nem lehet egy normális kijelző fóliát rárakni. Nem állítottam, hogy a konkurenciának nincs mit csiszolnia, nagyon is van, de ha összehasonlítjuk, azzal jóval kevesebb a probléma és kisebb horderejű dolgokban. Pl.: iPhone-on nem tudsz mp3-t csengőhangnak beállítani, csak ha átkonvertálod és persze akkor is csak 10 mp-et. A mail programja egy hulladék, amíg nem indítod el, nem jelzi, ha email-ed érkezik. A térképpel hasonló a helyzet, lehet akármilyen csúcs 3D, ha egyszer nem lehet vele normálisan útvonalat tervezni, mert hát abban az lenne a lényeg. iPhone-nal nem lehet rögzíteni a hanghívásokat, amire a konkurencia már több éve képes. És még sorolhatnám…. Lehet, hogy téged ez nem zavar, de kérlek fogadd el, hogy nekem – és sok más embernek – viszont ezek problémát jelentenek, pláne ha a konkurencia olcsóbban megoldja őket.
  De a legnagyobb gond, hogy nem is látom azt, hogy ők miben látnák az innovációt. Ha pl. saját gyárat építenének Campus2 helyett, vagy legalább felvásárolnának más gyárakat, legalább látnám, hogy beindult valami, tényleg komolyan gondolják, de így…. Sajnos szerintem ők már csak a hype-ból, a termékeik körül rendszeresen kialakuló felhajtásból akarnak élni, ami – egyelőre – még működik. Nevezz régimódinak, de az ilyen hozzáállás nekem nem hozzáállás és ezt én sajnálom a legjobban, mert rossz látni, hogy mivé váltak. Valamikor ők voltak a legjobbak, a csúcs. Most…. szerintem szomorú mi lett belőlük.

 17. @Jadeye: Lehet, hogy Neked nem, de nekem számít, hogy az ismerőseim mit tesznek vagy mit nem. Nekem nem szokásom a jelentgetősdi. Szerintem, ha ezt nem képes megoldani, ellenőrizni a store-jába felkerülő programokat egy cég magától, annak ne is legyen ilyen.
  Átverős appokat is hiába jelenti bárki. Semmit se tesznek, továbbra is ott vannak, vagy eltűnnek és megjelennek újra ismét más néven és más gyártóval. Konkurenciánál negyed ennyi sincsen. Appstore jóformán lassan csak ilyenekkel lesz tele.

 18. @Kukori: “Átverős appokat is hiába jelenti bárki. Semmit se tesznek, továbbra is ott vannak, vagy eltűnnek és megjelennek újra ismét más néven és más gyártóval.”
  érdemes lenne pontosabban tájékozódnod, és használni a keresőt, mert például: https://szifon.com/2013/01/11/lepett-az-apple-atveros-appok-kapcsan/

  “Konkurenciánál negyed ennyi sincsen.”
  nem tudom, melyik konkurenciáról beszélsz, de biztosan nem lehet a Google Play, mert ott sajnos ennek épp az ellenkezője igaz, és rengetegszer nem elég, hogy átverős, de még konkrétan kártékony appokat törölget a Google utólag, mert hogy nincs előzetes jóváhagyás…

  de sorold már fel akkor az általad emlegetett appokat, igazán kíváncsivá tettél, főleg, hogy akkor tömegével kell legyen. App Store-os linkeket kérnék, szeretnék utánanézni ennek.

 19. @Kukori: Nem a hypolókról volt szó hanem a beszállítóról amelyik többet tesz zsebre a saját telefonjainak eladásánál az X-be szállított alkatrészeivel. Azaz nem a zsebekben turkálok, csak elmondtam a konkurencia mit csinál.
  A 64Gb-os mitől utánzás? Akkor ezzel azt is mondhatnánk minden okosteló gyártó utánozza az apple-t az első iphone óta, arról nem is beszélve hogy a nagyobb azaz plus db-ok is tőlük jöttek előbb.
  Az első normális ujjlenyomat olvasót is az apple építette be a kütyüibe és nem a konkurencia, persze ha az utánzás ha vmelyik cég nem első akar lenni, hanem vmi tényleg jót tesz az asztalra, ám legyen neked igazad.
  A kijelzőt pedig Te hoztad fel, hogy a konkurencia nagyobb felbontást ad, hát erre jött tőlem a minek, csak parasztvakítás, mert a FHD is bőségesen elég még 14″-ra is, nem ilyen ki8csi lapkákra.
  A hajlított pedig igenis az egykezes fogásban gátló dolog, pedig nincsen kicsi kezem, de vezetés közben csak egyik kezemmel lehet használni, a másik másra kell. A kijelzőt pedig majdnem mindenki külső cégekkel gyártatja és hogy rosszabb a minősége azt nem is tudhatod mert nem volt még a kezedben
  Csengőhangnak pedig nézz jobban utána mert 40mp az a 10 és igaz konvertálja progi ami feltolja de bőven elég, mert előbb bont a központ mint az letelik, ha zenét hallgatni akarok akkor nem csengőhangként fogom.
  A navigációra meg vannak más jobb progik mint akár a google maps v az apple maps, akkor ez nem téma.
  A hangrögzítésnek pedig törvényei vannak amire van cég amelyik ad van amelyik nem, ergo ez sem lehet téma, mert pl az én beszélgetésemet vkivel felveszi a szolgáltató azon kívül a hívott fél ne vegye már fel a tudtomon kívül, mert nem szeretném, ha pedig még fel is akarja használni akkor büntetném is, fedje homály hogyan. Csak ezért nincsen az almásban ilyen funkció ha olvastad volna.
  Engem az jobban zavarna ha az iphone az IOS10 óta nem tudná amit a droidok nem tudnak, hogy egy vason több számom 1 SIM-mel és kliensekkel és mindezt úgy kezeli mintha több kártyás lenne valósan a vas, azaz ha vmelyiken beszélek a többin bejövö hívás várakozik és én döntöm el melyikkel mi legyen, ezt a droid nem tudja miért is? Ott több simes kell és akkor tud 2-t nálam 3 külön szám van erre és a VOIP kliensekkel is így bánik, ez jó.
  A gyártást meg nem is értem minek venné a kezébe ha nincsen rászorulva és akik nekik gyártanak, nagyobb haszonnal teszik mint amit a saját termékeiken elérnek. Nem feltétlenül az a komolyabb cég amelyik maga gyárt mindent, az a kisebb haszonnal dolgozó cég, nézd csak meg melyik hogyan boldogul. Kis gazdaságtan és látod hogyan hasznosabb.
  Ja az email kliens jelez nálam, ergo vmit rosszul csinálsz, mert én mindig kapom a push-t ha érkezik, fura nem? Arra amire kell a telefonon elég, ha komolyabb kell akkor letöltök egy appot hozzá.

 20. @Kukori:
  “Ami engem foglalkoztat, azok a tények. És mondhatsz bármit, a tények tények maradnak. A konkurencia jobbat csinál olcsóbban és nem pár 10 ezerrel, hiszen ha megnézed a konkurens modell (szándékosan nem írom le a nevét nehogy kimoderálják az írásomat) 64 GB-osban, már 170 e.-től van, az iX 64 GB-osban – még ebben is leutánozták – meg 380 e-ről indul. Akárhogyan számolom, nekem ez 210 e Ft.”
  Erre csak még annyit, hogy ne hasonlítsuk már egymáshoz a nem azonos kategóriában indulókat árban.
  Az X egy jubileumi db és állítom ha kint lesz a piacon és az említett konkurens terméke mellé teszik egy laikus elé asztalra 90%-ban az X-et fogja felvenni elsőre és ha választani kell sztem azt is választja, majd. Persze logók és feliratok nélkül, olyan aki nem is ismeri ezeket, csak mert formabontó, de ha 10 másik teló közé teszed be azonos emberke elé akkor is nagy valószinűséggel ez lenne az eredmény.

 21. @Jadeye: Persze, mindenféléket olvastam már én is, hogy így lépett az Apple, meg úgy lépett az Apple, azután megnézem a store-t és ugyanúgy maradt minden…. sajnos.

 22. @Gunar: Butaságokat beszélsz. Nézz meg a youtube-on teszteket melyik ujjlenyomat olvasó a jobb, gyorsabb. Nem az almáé lesz a nyerő elárulom.
  Ha az almának lenne saját gyára, nem szorulna a beszállítóira. Ezt szajkózom. Tehát erre nem az a megoldás, hogy köpköd a beszállítókra, hanem az, hogy saját gyárat vásárol…. Merthogy nem az az innováció, ha semmire se jó Campus2-ket építget.
  Ha egy kijelző jobb, az sosem parasztvakítás. Parasztvakítás az olyan, mint pl. a retina scan, az arcfelismerés, meg a beszélő szar ikon és ehhez hasonlóak, tehát a valójában semmire se jó dolgok.
  Kijelzőt a Samo gyártja, nézz utána. Sajátját is meg az iPhone-ét is.
  Nekem két telefonom van jelenleg, az egyik egy S8-as. Mióta kijött azóta megvan. Hidd el, ha én mondom, semmit se zavar a hajlított kijelző a fogásban, sőt, inkább segít. Viszont az tény, hogy normális fóliát nem találok rá, ráadásul ha valami műanyagot teszek rá, utána ráhúzok a hátuljára egy szilikon tokot, előfordul, hogy a sarkoknál letúrja róla a kijelzőre tett fóliát. Üvegfóliát pl. egyáltalán nem is lehet így rátenni. Szóval ez igaz, de a fogásban ez semmit sem gátol, sőt….
  Jah, tényleg 40 mp is van, attól függ melyik konvertálót használod. Tök mindegy, így sincsen értelme. Miért nem lehet beállítani egyszerűen csengőhangnak az mp3-t???? Mi értelme van ezt így megbonyolítani? Semmi. Na látod ez is egy parasztvakítás, ami egyébként visszafelé sült el, mert ezt konkrétan az alma fanok is utálják. Te vagy az első aki nem.
  Hanghívás közbeni rögzítést ha az magán célú, nem szabályozza az adatvédelmi törvény. Mindössze a céges hangfelvételeket szabályozza és annak is csak a tájékoztatást szabja feltételéül, tehát hogy pl. a hívót tájékoztassák a hangfelvétel tényéről. Magán célú beszélgetés esetén csak azt szabja meg, hogy hol és milyen körülmények között használhatják fel. Tehát pl. internetre nem tölthető fel engedély nélkül, de pl. bírósági eljárásban, bírói engedéllyel felhasználható, stb….
  Ilyen “funkció” egyébként egyik telefonban sincsen, csak egyes gyártók esetében vannak programok, melyekkel ez megoldható, míg az alma esetében nincsen. Jobbanmondva az az alkalmazás aminek a segítségével ez megoldható szintén ott van az appstore-ban is, csak éppen használhatatlan formában.
  Pont a VOIP alkalmazások azok amelyek semmire se használhatóan a store-ban.
  Hát pont azért kéne a “kezébe vennie” a gyártást, hogy ne szoruljon rá másokra. Mert így bérben gyártat és csak köpköd a beszállítókra, gyártókra, ha valami gáz van. Gondolom ez is a célja annak, hogy ez így van, mert ez így sokkal drágább dolog mintha saját gyára lenne csak mondom.
  Az email kliens senkinél sem jelez ha nem inditja el.
  Ami az X modellt illeti, egy azonos képességű készülékhez hasonlítottam, ami teljesen egyértelmű dolog. Most az, hogy az alma ezt “különlegességként” értelmezi, ahhoz a felhasználónak mi köze van? Két azonos képességű telefont vettem alapul – sőt, a konkurencia lényegében többet tud (s8) – és mindezt sokkal olcsóbban. Szerintem ez így logikus és így van értelme.

 23. @Gunar: A kapacitást azért hoztam fel, mert ha megfigyeled, elhagyták a kisebb kapacitásúakat, akárcsak a konkurencia. És ez ügyben a konkurencia lépett először, tehát logikus, ha úgy gondolom ebben is mennek utánuk.
  Ami egyébként azért is érdekes, mert másban meg a világért se mennének utánuk, pedig az legalább pozitív lenne. Pl. amikor több év és két modellváltás után végre az almáék is rájöttek, hogy mini kijelzőkkel nem mennek semmire és végre náluk is ember méreteket kezdett ölteni a kijelző, akkor szembe találták magukat egy olyan gonddal, hogy annak a tetején lévő menüt nem lehet elérni a hüvelykujjakkal, vagyis az egykezes navigálás nehézkessé vált. Ezért kitalálták azt a butaságot, hogy akkor tapicskoljon két gyorsat a felhasználó a home gombra és utána leugrik a kijelző tartalmának felső része a kijelző közepére, ott már eléri hüvelykujjal is. Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna a menüt a kijelző aljára rakni. De mivel a konkurenciának már régóta ott van – naná, hiszen ez a logikus -, így ezt ők nem tehetik. Nevetséges….

 24. @Kukori: Szerintem neked is van némi baj a szövegértelmezéseddel.
  Ujjlenyomatolvasó: Azt írtam nem elsőnek kell lenni hanem elsőként kell olyat asztalra tenni amit valóban jól lehet használni és ez az apple-nek sikerült , hogy azóta csak 1x frissítettek az egy másik dolog, de legalább nem a hátuljára került a vasnak, a retina scan a samu-é elég ócska is ahogy olvasom ergo maradt a régi ujjlenyomat olvasó amit tudatosan azért hagytak benne mert egyrészt elfért hátul, meg kellett vmi amivel azért vmennyire biztonságossá lehet tenni a ketyerét, hiszen biztosan tudták amiket mellé beraknak még pont egy ruppót sem ér. A sógornőmnek ott figyel az S8 és az ő keze nem túl nagy nem tudja egykezesen használni, de a sógoré is meg az enyém is elég jó lapát méret és mégis vezetés közben a széléhez is mindenképp hozzáér a tenyerünk ha beljebb lévő ikont stb-t akarunk elérni a hüvelykkel tehát arra használhatatlan, nem tudom mennyit vezetsz, de ezek szerint nem sokat vagy nem használod közben a telefont és most nehogy azt mondd hogy tartóban menet közben eltalálod amit akarsz a képernyőn mert akkor az kamu, egykezesen az említett dolog ami kizárja, maradt volna a hangvezérlés ha jól működne, de az sem járható út, szóval ezért is használok SE-t mert az 1 kezes db és mellé van tabletem főleg navigálni ezért és csak is ezért droidos.
  Csengőhang: ott sem írtam sehol hogy nem lenne valóban 1xűbb ha csak simán az mp3 beállítható lenne, de itt jön vmi jogdíj törvény hogy ezért van más formátumban, mire ugye csináltak több az itunes-nál jobban használható progikat amikkel minden és a csengőhang is megoldható könnyedén és igen a 40mp bőven elég, mert a központ ennek letelte előtt ha nem veszik fel bonja a hívást, tehát fölösleges a több, vagy az egész zeneszám, mivel a vége lemarad mindig. Persze vannak akik olyant választanak amit szívesen hallgatnak sokáig, hát nálam “1000éve” nem zene szól hanem egy saját szerkesztett hang amit az autóban ha hangosabban szól vmi akkor is hallom és nem vegyül bele az éppen hallgatott zenébe szinte észrevehetetlenül.
  Hívás rögzítés: Hát az én beszélgetésemet akkor se vegye fel senki a tudtomon kívül, amit írtam meg minek ha a szolgáltató is mindig rögzíti és ha bíróságon kellene azt el is fogadják, nem kell hozzá semmi olyan amit a magánfelvétel esetén simán dobhat a bíró v az ügyész vmi törvényre hivatkozva, mert nem hivatalosan készült.
  VOIP: Hát itt eléggé mellé lőttél mert pl a kedvencem a Groundwire app ami az egyik a pár nagyon jól használható app közül és teljesen jól használható több szám esetében is (tesztelve) IOS-en, míg droidon szintén pénzért nem tudja amit IOS-en, szóval ott nem éri meg a pénzét és nem a fejlesztő hibája hanem az OS-é.
  Saját gyár: Hát vmit csak jooban csinálnak mint akiknek van mert üzletileg jobban megy nekik mint a többieknek, pedig nem gyártanak még egy nagy csomó szart is hogy legyen profitjuk ami fenntartja őket, így nem is értem minek a saját gyár, arról nem is beszélve hogy sokkal 1xűbb gyártatni és azon behajtani ha vmi nem jó mint vmit pluszban kifejleszteni plusz költségekkel és utána ha lefutott a széria cserélni és újat fejleszteni megint mikor ezt más is megteheti nekik, ráadásul a saját terveik és nem a konkurencia tervei alapján.
  A S8 mitől lenne azonos mezőnyben az X-szel??? Senki nem rakta még le egy asztalra és mérte össze a tudásukat, Te meg már kész dolgokat állítasz mitől is vagy ebben olyan biztos? A sima i8 is oda veri az S8-at, de hát mindegy. Arról nem is beszélve hogy míg az apple 4-5 évig tolja a támogatást rájuk addig a konkurencia csak 2-ig nagy ritkán 3-ig, na ez is más világ és most nehogy azt kezd el, hogy a régieket lassítják, mert tapasztalatból mondom nem igaz, csak sokan el sem olvassák mitől lassul be az új IOS esetén a vasuk, csak azonnal mennek vmi fórumra köpködni, ide is.
  @Kukori: Az ” emberi méretű kijelző pedig mindenkinek az ami neki használható kényelmesen, ergo láttam én kb analfabéta nemzetiségit 7″-os tablettel telefonálni hát nekem az is meg az új “irányzat” a szájhoz emelve kihangosítva telefonálni is egy primitívség, (a füle max 20cm a szájától ha hordó feje is lenne vkinek). Mint írtam is nekem a napi pár óra telefonálásra az SE az igazi méret, mert javarészt autóban ülve teszem ezt amikor vhol vagyok ott megtisztelem az üzletfelet azzal hogy nem mással foglalkozom a társaságában. Felül meg nem tudom milyen menüt leltél az IOS-ben, de az ikonokat lehet elérni azzal a lecsúsztatós “butasággal”, nekem sem jön be de a konkurencia lenti menüje sem.

 25. Kukori!
  Valóban sok mindenben a konkurencia előbb lép, de ezt már kifejtettem, az nem lehet utanzando hogy gyorsan bele mindent ami eszünkbe jut vagy olvastuk vhol vkinek lesz és csak hogy beelozzuk, hanem olyant csinálni ami a napi használatban jó is arra teljesen amire készült!
  Kapacitasra csak annyit hogy kar hogy elhagytak a kisebb tarakat mer pl nekem elég a 16-os mivel NAS-ra mentek folyamatosan és nem tarolok több 100G bármit a telon hiszen arra ott a NAS ami elérhető mindig v max egy pendrive ami negyede árban a nagyobb kapacitású telo arkulonbsegenek

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!