fbpx Skip to content

Pár hete már teszteltük az iPhone 8-at, amiben azt írtam, hogy komolyabb változáson esett át a kamera, ami nem csak szoftveres, hanem hardveres frissítést is jelentett.

iPhone 8, 8 Plus kamera teszt

Aztán kipróbáltuk az új Portrémegvilágításokat is, de sajnos komolyabb összehasonlító kamera tesztre nem volt lehetőségem. Ezt azonban megtette helyettem Adam Patrick Murray, a Macworld egyik szerkesztője, illetve az Applesinsider is, így amennyire csak lehet, érhetően, a külföldi kollégák fotóit és a saját tapasztalataimat alapul véve írtam meg ezt a cikket. Úgy gondolom, az alábbi teszt önmagáért beszél, látható, hogy az Apple komolyan frissítette a kamerát az iPhone 8 és 8 Plus-ban, illetve ezek alapján az iPhone X-ben is.

Az új szenzornak köszönhetően a képek élesebbek, rosszabb fénykörülmények között jobban teljesít a kamera és fejlődött a dinamika tartomány is, ami miatt a sötétebb részek világosabbak, a világosabbak pedig kevésbé égnek be. A színskála is bővült, sokkal jobb lett színtartományok kezelése, jobban hű marad a fotó az eredeti színekhez. Nézzük csak meg Adam képeit:

A már említett SIP is fejlődött, és itt jön az érdekesség, hogy a zajszűrés már hardveres lett az iPhone 8-ban és nem szoftveres. Ez rettentő fontos, ha rosszabb körülmények között fotózunk, ilyenkor ugye a képen szemcsék jelennek meg.

Mit is jelent ez? A zajszűrés szinte minden digitális kamerarendszerben megtalálható. Ez arra szolgál, hogy a – főleg rossz fényviszonyok között feltűnő – színes szemcsésséget eltávolítsa, vagy legalábbis csökkentse. Ez a szemcsés zaj egyébként többféle eredetű lehet, de jellemzően mindig mikrofizikai (így nehezen, vagy egyáltalán nem kiküszöbölhető) okai vannak. Az iPhone-ban lévő kamera zajszűrése már nem szoftveres, hanem hardveres lett, és ezáltal rosszabb körülmények között minden eddiginél jobb minőségben tudunk képeket készíteni. Persze azért van egy határ, amire ez a pici szenzor képes.

Részletesebben a további képekhez érdemes megnézni a Macworld videóját alább:

Vaku

A vakuzás is komoly fejlődésen esett át az iPhone 8, 8 Plus valamint az iPhone X esetén. Ha vakuval fényképezünk egy személyt vagy tárgyat, és a háttér megfelelően meg van világítva, az iPhone kicsit lelassítja vagy tovább nyitvahagyja a “zárat” a vakuzás előtt és utána. Azt, hogy ez megtörténik-e, különféle intelligens számítások alapján dönti el, többek között a környezeti fényviszonyokat és a tárgy távolságát is figyelembe véve.

Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy az expozíciókor, vagyis fotózáskor az első redőnynél még nem villan el a vaku fénye, de a szenzor fényt már kap (lásd a felső kép első felét). A gép megvárja, hogy teljesen nyitva legyen a zár, ekkor a vaku villant egyet, majd pedig mindaddig fényt kap a szenzor, ameddig a 2. redőny lezár. Megoldva ezzel azt, hogy az első redőnynél is kapjon fényt a szenzor, illetve a másodiknál is, és ne folyamatosan a vakuval. Ezáltal, ha ügyesek vagyunk, egyenletes lesz a kép, látszik a háttér is.

(Balra a slow sync flash, jobbra pedig a normál.)

A fenti ábra ezt hivatott szemléltetni, azonban iPhone esetén modern számításokat, pontos algoritmusokat jelent. Tehát a LED-es vakuzás előtt, és után is még exponál, fotóz az iPhone, így létrehozva a Slow Sync Flash-t. Érdemes megnézni az AppleInsider videóját erről, ha vizuálisan is látni akarjuk ezt a funkciót:

Már kétszer is írtunk az új HEIF / HEVC formátumokról, amikkel még kevesebb helyet foglalnak a fotóink, videóink és adott esetben még jobb minőségben tárolhatjuk az emlékeinket az iPhone-unkon vagy iPadünkön. Ezzel kapcsolatban is készített egy rövid videót az AppleInsider:

Jól látható tehát, hogy az Apple idén is komoly energiát fektetett a kamera frissítésbe, így akik sokat fotóznak, mindenképp gondolkozzanak el a váltáson, főleg régebbi készülékek esetén.

(Ennek a cikknek az alapjait a Macworld, az AppleInsider, és a Pixinfo cikkeiből vett információk szolgáltatták.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

45 Comments

  1. Hát az első képen a 8as segg homály… remek. Sötétben meg blokkosodik mint a szar… remek2 – az új formátum, ami elvileg jobb képet ad ugyanakkora tömörítés mellett… mintha nem jött volna be. Eddig nekem simán a 4S-em lőtte a legjobb képeket eddig, azóta egyre rosszabb.

  2. dnp: Igen, a 4S nagysagrendekkel jobb a 8-tol. Tudtad amugy hogy a 4S kamerait teszik a 8-ba is…? A 8 Plusztol pedig mar csak 3350i kameraja jobb….

  3. Hát kövezzetek meg de a 7S kamerája ezerszer jobb képeket csinál mint a 8-é. 😀

  4. Sziasztok!

    Lenne egy kérdésem! Ha jól értem akkor az új formátum egyúttal azt is jelenti, hogy ha pl: tvn nézném vissza képeimet és videóimat mind ezt wifin (dlna) átküldve akkor a tv el fogja utasítani ismeretlen formátum miatt?

  5. Dlna-nál nem tiszta, hogy a feladó magát a kèpet, videót (dekódolt adatot küldi) vagy a nyers (kódolt) file-t?

    Érthetően első esetbe a tv csak egy kijelző második esetben maga a feldolgozást is az végzi!

  6. @swayze: nem, onthefly konvertálja jpgre… gépre már úgy küldi ki

  7. @farkas63: Nem tudom fent van-e a szemüveged? 🙂 Melyik is jobb? Nem tűnt fel hogy mennyivel életszerűbb a 8-asé? Főleg az első képen látszik mekkora szín hiány van a 7-es fotóin, azok csak képek kiemelt szinekkel míg a 8-as képe él. Bár lehet nekem rossz a szemem meg színvak vagyok talán, hogy így látom. Na de mindegy.

  8. @dnp: Van egy eladó 4S ha gondolod. 🙂 Amugy hol is a homály ami a másik képen nem olyan?

  9. @dnp: Itt felesleges bele nagyítanod, mivel többszörösen már szénné van konvertálva a kép. Többek között optimalizálva is van webre, amint feltöltöttem. Itt csak az összehasonlítást érdemes megnézni. Az iPhone 8 teszt cikkben van olyan kép, .zip-ben is amihez nincs hozzányúlva: https://szifon.com/2017/09/22/kiprobaltuk-az-iphone-8-at-velemeny-teszt/

  10. Imádom ezeket az összehasonlítós képeket, hogy a tavalyi mekkora hulladék, bezzeg az idei???? Ugyanez volt tavaly is (meg hosszú évek óta): az előző széria zajos/életlen/sötétben semmit nem csinál, bezzeg az idei. Alig várom az X/8 Plus összehasonlításokat, hogy lássuk mekkora császár az X és hány fényévre van lemaradva a 8.
    Mellesleg az i7-nél oda meg vissza volt mindenki a színek élethűségétől. Itt a kettőnek köze nincs egymáshoz színekben. Most akkor melyik a valós?????

  11. szerintem a 7esnek nem feltetlen rosszabb a kepe…
    nyilvan az uj egy kicsit jobb minoseget produkal de elhanyagolhato.
    olyan tesztet kellett volna csinlani ahol egy szarszung sima s7et rakjak melle, szerintem az jobb kepet csinal..

  12. @gunar: Épp nekem ellenkezőleg az első képnél a 8-nál a csaj képe sárgás és sötét míg a 7 képe elég jó.

  13. ef-dani: igazad van, szerintem nagyon szarul keszitettek a legelso kepet az i7-el. erre a bizonyitek rogton a MASODIK kep… Ha az elso olyan akkor miert nincs ott a difi a masodikon? Az elsonel biztos orultek hogy sikerult osszehozni egy ilyen ahol kb csak arrol lehet szo hogy a szinhomersekletet nem talalta el az i7 valami miatt. de kb 100 bol 1 ilyen. Az esti kepeknel meg szerintem kb eszrevehetetlen a difi. de csak aki ott volt tudhatja hogy melyik volt igazabol az elethu.

  14. dnp: te retardalt vagy.

  15. @farkas63: Igen pont ezért mivel neki élő bőr színe van a másik az i7 pedig inkább zombie filmbe való bőrszínt produkált. Sztem az ember színe inkább a 8-ason látszik jól

  16. Vitáztok itt közben a Google pixel 2 szarrá veri mindet a maga 98 pontjával dx en. 😀

  17. @AppleFan: hja, de Android, szal lényegtelen. 🙂

  18. @ef-dani: Az iPhone 8 és az X-ben ugyanaz a kamera van, csak kapott egy dupla optikai képstabilizálást az X. Meg hát ott dupla kamera van, mint a 8 Plus-ban.

  19. @admin: sötét képeknél pont elég lesz, ahogy a képek alapján a nagyobb optika is.

  20. melegebb a szine, de ugyanaz

  21. Már pár éve nem fotóztam rendes géppel mert megdöglött a 20D-m, emiatt azt hittem, hogy egész jó képeket készítenek a telefonok (iPhoneok). Azán beruháztam nemrég egy 80D-be (hogy legyen) ez a lépés visszarántott a földre :).
    Szóval beszélgethetünk arról, hogy melyik jobb, de valójában mindkettő szar :). 10×15-ös printek elfogadhatóak meg a fészbuk feltöltések, de kb ennyi…

  22. @Agent_H: Ember… Egy DSLR-t ne hasonlítsunk már egy telefonnal! Vagy ha nagyon össze akarod hasonítani akkor hagyd otthon a telefonod, csak a 80D-t vidd magaddal és próbálj meg haza telefonálni.

  23. @Kigyósi Gergő:
    Képminőségről beszéltem, OK?
    Ha egy telefon fotó funkciójáról beszélgetünk akkor hadd hagyjam már figyelmen kívül, hogy lehet vele telefonálni is.

  24. @Agent_H: Egy DSLR gépet kimondottan fényképezésre készítenek, semmi másnak nem kell neki megfelelni csak annak hogy tökéletes képet készítsen. Egy telefonnál ezernyi más szempontot is figyelembe kell venni. (vagy esetleg örülnél neki ha a telefonod akkora lenne mint egy 80D?)
    Felőlem amúgy nyugodtan összehasonlíthatod csak totális hülyeség. Kiragadsz egy részletét egy multifunkciós készüléknek és összehasonlítod egy profi cuccal amit kimondottan arra készítenek…

    De akkor nézzük fordítva:

    Vegyük figyelembe az utólagos kép szerkesztést. A 80D-ben is lehet szerkeszteni a képeket utólagosan, lehet rajta állítani pár dolgot és akkor összehasonlítanád a 80D tudását egy Adobe Photoshop CC-vel?

    Vagy ha tovább akarunk menni akkor a 80D-ben is van képstabilizátor és lehet vele videót készíteni és akkor azt összehasonlítanád egy DJI Ronin tudásával ha mondjuk képstabilizálásról beszélünk?

  25. @admin: Az iPhone 8 Plusban ƒ/2,8-as reteszértékű a teleobjektív, a X ben pedig ƒ/2,4.

  26. @Kigyósi Gergő:
    Ahogy látom nem vagy képben, úgyhogy ezt a beszélgetést inkább hagyjuk, jobb lesz az neked ;).

  27. @T.Unix: Hát a tele, amit alig használsz. De említettem a dupla optikát is. Egyébként nyilván aki iPhone 8 Plus-t venne az már megveszi az X-et, mert jobban jár.

  28. @Agent_H:
    Nem, én hülye vagyok.

    Ha már képminőségről beszélünk:

    “A Menlo Parkban található SLAC National Accelerator Laboratory munkatársai úgy döntöttek nem vacakolnak: megépítik a világ legnagyobb felbontású képeket készítő kameráját. A röviden csak LSST (Large Synoptic Survey Telescope) néven emlegetett kamera-fényképezőgép hibrid a csillagászokat fogja segíteni: az éjszakai égboltot fényképezik majd vele, elképesztő, 3,2 milliárd pixeles felbontásban.”

    Na ehhez képest a 80D egy szar…
    Kb Te is így hasonlítod össze a dolgokat.

  29. Persze persze, én hasonlítottam fényképezőt egy képfeldolgozó szoftverhez, ugye?
    Sőt azt is én írtam, hogy a 80D vázban van képstabi.
    Aztán, hogy hab legyen a tortán én említettem meg egy amúgy fasza 3 tengelyes képstabi rendszert (gimbal) aminek aztán kibaszottul semmi köze ahhoz amit az első hozzászólásomban írtam.
    Hasonlítgatsz itt balfaszkám almához kisautót, meg üstökös récét ahelyett, hogy befognád és lapulnál…

    Amúgy hogy a cikknél maradjunk azt írtam, hogy mindkettő szar minőségű képeket csinál amik elfogadhatóak egy 10×15-os printen vagy faszbuk idővonalon. Ééééés, mivel én magam is sokat használtam és használom az iPhoneomat fényképek készítésére meglepődtem, hogy mekkora különbség van egy DSLR és egy hiperszupernek titulált telefonkamera között, ami – mivelhogy egy ideje nem fotóztam rendes géppel – nem volt ennyire szembetűnő.
    Hadd legyek annyira igényes, hogy ne fossam le a bokám egy iPhone8-cal készült kép látványára, csakazért mert a keynote-okon ájuldoznak a szinpadon, hogy az a pár ideális körülmények között fotózott kép jól sikerült.
    Tudod mi jó az iPhone kamerájában? Hogy mindig nálad van, ennyi.

  30. JA!!!!!
    AGENT_H-nak igaza van…

    Mit kell elajulni ugyanattol a kameratol??
    Hagyjuk mar ezt a bazari majom frissitest…
    Ma jott meg reggel a tremobiltol a keszlet ertesito, hogy RABSZOLGA MEGINT BE ALLHATSZ A SORBA 2 EVRE!!!
    Csakhogy most van eszem es inkabb szarok az egeszre…..
    Mostmar nemlesz TRTEMOBIL rabszolgasag….

    a kamera konkretan pont ugyanaz mint a 7es plusszban van, esetleg kicsit modositottak a programon, azt enny.

  31. EGYEBKENT ANNYIRA JO LEHET A TELEFON, HOGY A HASZNALT STOREBAN MARIS ELADO!!!!
    UGYANAKKOR AY I7NEK TOPIKJA SINCS…
    AZ JO SZERIA NEMSOKAN AKARJAK ELADNI..

    ÚJ Apple iPhone 8 Plus 256GB, Arany, Független

    349.900 Ft

    Eladó ÚJ Apple iPhone 8 Plus készülék Arany színben, 256GB tárhellyel, bontatlan dobozában összes tartozékával, 1 év hivatalos Apple garanciával.

    Általunk is árusított Apple készülékeket beszámítunk, megveszünk, vásárlástól függetlenül.

  32. @info: Lehet picit túlreagálod 😀

  33. @admin:
    Nem tudom, lehet franc se tudja….
    De azert megvenni es rogton eladni, nyilvan van valami oka, hacsak nem valaki szurkeimportbol hozza es kis nyereseggel adja el…
    Mindenesetre a tremobil marketing kommunikacioja es a forumokon terjedo informaciok alapjan en most ugyontottem, hogy a francnak se kell, az Xrol mar ne is beszeljek.
    kozel 30 eve hasznalok mobilt, es soha a rohadt eletben nem lattam meg semmilyen telefonnal ezt a belogo szar tervezest…
    Akinek ez bejon az az O dolga, de szerintem egy szar az egesz..
    Azmeg, hogy realtimeban egy elektronika lekoveti az arcodat es lehetsz egy beszelo szarkupac vagy egyszarvu, hat nemtudom talan a 7eves gyerekig meg elmegy, de felnott emberek ezzel foglalkozznak<??
    biztosan esszeru dolog…
    valaki irta valahol, hogy azert ezzel az eljarassal mar teljesen 3dben eltaroljak az arcodat, valoszinuleg tenlyeg igyvan, sot abban is biztos vagyok, hogy a sima face kameran is 123123 letaroljak az arcodat es a homegomb altal meg az ujkenyomatod is tarolva van.
    ja tudom, tudom, akkor ne hasznlajak ilyen telefont…
    na mindegy szoval iszar 8, picsaba vele.

  34. ADMIN!!!!!!!!!!!!!

    miert lett kiszedve ami irtam?
    rontja az applefos eladassait?

  35. @info: Moderációba került. Nyugodjál meg.

  36. @AppleFan: Lebuktam! 😀 De a tesztet nem én csináltam, ahogy ezt sem amúgy. Nyilván, ha valaki hozzám vágna egy Google Pixel 2-t kipróbálnám.

  37. 😀 Na jó. “sajnos komolyabb összehasonlító kamera tesztre nem volt lehetőségem.”

    Lesz majd valamikor ilyen teszt? Pl. :iPhone 4s-tól iPhone 8 Plus-ig.
    (Sokan befigyelnének mennyit javult a kamera az évek során)

  38. Info: Erre itt semmi szükség. Ha nem tetszik valami akkor ne látogasd a blogot.

  39. Info@ : en most vagyok az USA-ba iPhon 8 Plus 256 gb 150000 ft haza viszem hasznalom fel evet es ha addigra kiderul ,hogy mennyire jo az X arcfelismeroje akkor eladom itthon 200-250 korul es mar hozatom is annyiert az USA-bol az X-et ! Tartok attol , hogy ugy jarnak mint anno az elso ujjlenyomat olvasoval ( lassu gyengen erzekelo ) a kovetkezo generacio mar super volt . A kepekrol csak annyit , hogy latszik a 8 tudasa de inkabb csak pixelben , szerintem a szine jobb es elethubb a 7-esnek ! Nem olyan sarga barna az a csaj az eletben az tuti !

  40. @mrisz: a 256GB-os iPhone 8 Plus kint 949 dollár plusz adó, az középárfolyamon is minimum 249 330 Ft plusz adó (és 430 €-s értékhatár felett hivatalosan be kéne vallanod az EU-ba való beléptetéskor).

  41. Ezek tényleg rossz teszt képek, a legelső meg valóban homály.
    Én boltban kipróbáltam, szerintem jobb a képminőség, viszont színzaj több van, legalább is jó nagy foltokban jelentkezik ami szerintem eléggé nagy hátrány, így összességében az i7 képét mondanám jobbnak.
    Össz-vissz ezt a 3 képet lőttem a boltban, plafonon 100%-os méretben jól látható a zöld és egyéb pacázás.
    https://1drv.ms/f/s!AiDNzqoiqP_Dvx1ugBMghGZheBOc

  42. @info: Már megint csak a szarozás és amit írsz azt Te nem érted vagy hogyan is van ez?
    “Eladó ÚJ Apple iPhone 8 Plus készülék Arany színben, 256GB tárhellyel, bontatlan dobozában összes tartozékával, 1 év hivatalos Apple garanciával.”
    Szted ezt azért adja el mert nem jött be neki? 🙂

  43. @mrisz: A másik képen meg zombi színe van, az jobb? Sztem ha kicsit napozott de főleg ha szolizott akkor pont hogy olyan színe van a csajnak, de ha kék csíkokat nézed a ruhán akkor az is jobb az ázsiai imitátor fotón.

  44. @mrisz
    Az első touchID az 5S-ben volt, és a rákövetkező generáció az i6 amikben egy és ugyan az az ujjlenyomatolvasó elem (marmint ugyan úgy 1.genes)


Add a Comment