fbpx Skip to content

Az Apple még júniusban jelentette be, hogy modern, saját fejlesztésű fájlrendszere, az APFS, a macOS High Sierra kiadásával immár az asztali gépeket is birtokba veszi.

Az Apple File System még tavaly debütált a cég mobileszközein, és úgy látszik, ez a “próbaidő” meggyőzte a döntéshozókat, hogy a Mac-ek esetén is elkötelezzék magukat az új háttértár-formátum mellett. A váltás teljesen automatikus minden olyan gépen, amely támogatja az APFS-t. Ennek feltétele, hogy a háttértár kizárólag SSD-s legyen.

Ez a File Vault titkosítást használó kötetekre is vonatkozik. Ezzel szemben a High Sierra sem a Fusion Drive-ot, sem a csak merevlemezt használó készülékeken nem fogja átkonvertálni a fájlrendszert APFS-re, továbbá a más operációs rendszerek által létrehozott partíciókat is érintetlenül hagyja. Mindezt pontosan leírja az Apple által nemrég kiadott, rendszergazdáknak szóló tájékoztató.

A dokumentum kompatbilitási meggondolásokra vonatkozóan is tartalmaz információkat. Fontos tudni például, hogy az APFS-t csak másik APFS-es rendszer, vagy HFS-t használó High Sierra tudja írni és olvasni, visszafelé viszont teljes a kompatibilitás: az APFS-t használni képes készülékek továbbra is képesek kezelni a HFS-t.

A Time Machine beállításait sem szükséges módosítani az átálláshoz vagy azután, viszont a fájlmegosztás és a Time Machine sharepoint funkciói nem fognak többé AFP-n (Apple File Protocolon) keresztül működni – azokhoz SMB-t vagy NFS-t kell használni.

Az Apple File System újdonságairól, előnyeiről részletesen írtunk korábbi cikkünkben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. (jól elcseszték a “zene-funkciógombok” működését…)

  2. Nem úgy volt hogy a jövőben a FusionDrive-ot is támogatni fogja?

  3. @Criton: a jövőben. még nem.

  4. @Criton: mármint? a Macrumors cikkében, aminek az általad linkelt a fordítása csak, az van, hogy a jövőben támogatni fogja az APFS a Fusion Drive-okat és a HDD-ket is. de ez le van írva az Apple sajtóközleményében is:

    APFS currently supports every Mac with all‑flash internal storage — support for Fusion and HDD Mac systems will be available in a future update.

    https://www.apple.com/newsroom/2017/09/macos-high-sierra-now-available-as-a-free-update/

  5. @Jadeye: már csak az a kérdés a “future update” mikor lesz….

  6. Admin ha jól tudom neked is Synology Nas-od van. Nekem is egy DS216plusII. Oda mentek timemachine-ban.
    Frissíthetek az új High Sierrara? Úgy értve, hogy bármi nemű állítgatás nélkül?! Nem szeretném ha gond lenne. Köszi

  7. @NYPD: Nekem nem volt problémám, frissíts nyugodtan.

  8. Jadeye! Az új OS X-nél (High Sierra) az új filerendszer ugyanaz mint ami jó ideje iOS-en is fut. Ha detto ugyanaz akkor sebességben is lesz változás?
    Csak azért kérdem ,mert mikor kijött iOS-re nem csak több lett a szabadhely de jóval gyorsabb is lett a szifon és a tábla is. OS X- en is gyorsabb lesz?

  9. @zsebike5: ez macOS esetén kicsit más, maga a rendszer nem feltétlen lesz tőle gyorsabb, de bizonyos fájlműveletek igen – mondjuk ott sokszor csal, mert ha duplikálsz egy fájlt, valójában nem másolja le még egy példányba, csak a fájlrendszer-bejegyzésből lesz kettő, az adatokból nem.

  10. Én feltettem a High Sierra-t de egyrészt valamivel lassabb lett tőle a rendszer (Pro 13 late) másrészt VMware Fusion alatt fut(ott) egy Win (kell a munkámhoz), az el sem indult sajnos, amint elindítottam kiírta a gép, hogy hiba történt és a rendszer (mármint a Mac OS maga) újraindul (jeleztem az Apple felé).
    Egyébként is gondoltam már reinstall-ra úgyhogy most megtettem és itt egy kérdés, hogy vissza tudtam menni egészen a Mavericks-ig. Ez miért van, hogy Mac esetében vissza lehet így menni de iOS eszköz esetén nem? Vagy a 10-es fő verzió miatt?
    Kicsit nosztalgiáztam a “Jobs időszak” design-ján (valahogy ötvözni kéne azt és a jelenlegit:-)), de most szerintem a Yosemite lesz amit fent hagyok, abban sok újdonság volt ami ma már elkél..
    Valahogy az a tapasztalat, hogy az adott hardver kijövetelekor aktuális verzió plusz max egy update ami egészséges, azzal még jól használható egy-egy eszköz (mind Mac mind iOS esetén).

  11. Mi van hogyha valakinek 1SSD van és salátával van összekötve a régi winchester a számítógépben és ki van véve a cd???Az SSD ről fut a rendszer 2010 midle.????

  12. @trigmegistos: ezt lehetne még egyszer? mit értesz az alatt, hogy salátával van összekötve?

  13. Értem ! Köszi .

  14. Sat-ás. Bossika D


Add a Comment