Érkezik a 10.3 és az Apple File System avagy az AFPS – miért lesz ez jó nekünk?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Korábban már írtunk az Apple által újonnan kifejlesztett fájlrendszerről, az Apple File Systemről, ami rövidebb nevén az APFS. A cég vízióit tükröző technológia nemrég, az iOS 10.3 és a tvOS 10.2 bétájában valósággá vált. A változás azonban a watchOS-t és a macOS-t is érinteni fogja a közeljövőben.

AFPS telepítés 10.3

A frissítéssel járó változásokra különösen érdemes odafigyelniük azoknak az iPhone- és iPad-tulajdonosoknak, akik nem használják ezt a béta verziót – nekik még van idejük felkészülni arra, hogy a 10.3 hivatalos megjelenése eszközeiket végleg átkonvertálja az új fájlrendszer használatára.

A migráció elvben zökkenőmentes és észrevétlen kell hogy legyen, azonban mint minden friss műszaki megoldás esetében, itt sem lehet teljesen kizárni a hibalehetőségeket. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a 10.3-ra való frissítés előtt készíts biztonsági mentést az adataidról az iTunes segítségével: Gyakori kérdések: biztonsági mentés készítése és visszaállítása.

Két, kicsinek tűnő, ám annál bosszantóbb hibába azonban így is belefuthatnak a fájljaikat fegyelmezetlenül elnevezők. Az új fájlrendszer a HFS-sel ellentétben – és a jellemző ipari gyakorlattal immár összhangban – a fájlneveket egyszerű bájtsorozatként kezeli. Az angol ABC-n, pontosabban az ASCII karakterkészleten túlmutató betűket és írásjegyeket használó fájlnevek azonban többféle népszerű kódolás szerint tárolhatók (még a leginkább javasolt Unicode is több, teljesen különböző formátumban képes a szövegeket tárolni). Az Apple a fejlesztőktől azt várja el, hogy a fájlneveket Unicode-ban tárolják és normalizálják azokat.

Apple File system AFPS

Egy másik fontos különbség, hogy amíg a HFS támogatta a “case insensitive”, azaz kis- és nagybetűk között különbséget nem tevő módot, addig az új fájlnévkezelésből fakadóan az APFS erre nem képes. Mi emiatt a két változás miatt azt javasoljuk, hogy a fájlrendszerek közötti migrációra inkább ne is próbáljunk meg ékezetes és egyéb, informatikai szempontból “egzotikus” szövegeket rábízni, továbbá használjunk olyan egyedi fájlneveket, amelyek nemcsak a kis- és nagybetűkben térnek el – ezek például az iCloud Drive-ban tárolt fájlok esetén merülhetnek fel.

Az APFS mindemellett – az elvárásokhoz méltóan – sokmindenben modernebb elődjénél, a három évtizedig szépen muzsikáló HFS-nél. A fájlok elérését SSD és Flash háttértárak tulajdonságait figyelembe véve optimalizálja, a XXI. század információbiztonsági követelményeit szem előtt tartva erős, beépített titkosítással rendelkezik, és részletesebb, pontosabb metaadatokat tárol fájljainkról. Használatával gyorsabb írásra és olvasásra is számíthatunk, ami biztosan könnyebbséget jelent majd a mindennapi felhasználásban is.

Az iOS 10.3 hivatalos megjelenési idejét az Apple nem közölte.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Ez most egy átlag usernek mit is jelent ?
  Gyorsabb file elérés, gyorsabb írás / olvasás kvázi gyorsabb lesz az egész iOS rendszer a telókon / táblákon ?

 2. @Jadeye köszi az instrukciót elolvastam. De mint laikus és sima átlag user a felét sem értem 🙂
  Változatlanul érdekelne ,hogy ezzel mi változna az iOS tekintetében ?
  Előre is köszi

 3. Ok értem .
  Akkor csak azt kérdezném ,ezzel az új file systemmel gyorsulni fog az iOS ? Mert gondolom ez is célja volt az Applenek a biztonság és a helytakarékosság mellett.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!