fbpx Skip to content

Az éjjel valaki kiszivárogtatta a GM, tehát a kiadásra szánt iOS 11 verziót, és ezzel lavinát indított el. Kiszivárogtak újabb, az iPhone 8-cal kapcsolatos információk, részletek, illetve az Apple Watch Series 3 is, aminek legnagyobb újdonságai az LTE-kapcsolódás, valamint két új szín.

LTE Apple Watch Series 3

Erről már írtunk korábban, hogy az Apple dolgozik egy, a mobil hálózatra is csatlakozó Apple Watch-on. Már abban is szinte biztosak voltunk, hogy ez idén ősszel bemutatásra kerül. A mostani szivárogtatásban pedig kiderült, hogy az új Apple Watch Series 3 valóban rendelkezni fog LTE-kapcsolattal, illetve több mint valószínű, hogy az Apple jövő héten bemutatja. ezen felül két új szín is kiderült: szürke kerámia és “blush gold” alumínium.

LTE-támogatás az Apple Watch-ban

Ahogy a képen láthatjuk, az Apple a jelek szerint piros digitális koronával fogja megkülönböztetni az LTE-képes készüléket. Több külföldi portál szerint ebben az új koronában lesz majd a mobilhálózati kapcsolathoz szükséges antenna is – bár szerintünk inkább a kijelző mögött kaphat helyet. A képen látható Apple Watch Series 3 modell egy asztroszürke sport változat fekete sport szíjjal.

Külsőleg nem változik az Apple órája, tehát kompatibilis marad a jelenlegi kiegészítőkkel, mint például az óraszíjakkal is.

Apple Watch Series 3 LTE komplikációk

Az LTE-s óra rendelkezik majd egy térerő komplikációval is, ez a képen középen látható, és ez valójában egy új óraszámlap is. Mivel a watchOS 4 GM verziót egyelőre nem lehet letölteni az órára, ezért többet nem nagyon tudtunk még meg. Például azt sem, hogy lesz-e bármi más, hardveres frissítés, például új érzékelők, vagy csak az LTE-t kapja meg az óra, illetve hogy ez hogyan is fog működni.

Az Apple Watch-ot virtuális SIM kártyával avagy Apple SIM-mel lehet majd használni. Indíthatunk és fogadhatunk is majd hívásokat vele, illetve elvben ugyanazon a telefonszámon lesz elérhető az óra, mint az iPhone. Tehát ugyanazt az előfizetést fogja használni mindkét készülék, kérdés, hogy ezt technikailag hogyan oldja majd meg a szolgáltató és az Apple. Mikor párosítjuk az órát, akkor ez automatikusan megjelenik majd, és a beállítja a készülék a telefonszámunkat az Apple Watch-on is. Amennyiben nincs a közelünkben az iPhone, akkor az az LTE hálózat segítségével tölti le az információkat, frissíthetjük az alkalmazásokat, naptárbejegyzéseinket, és letölthetjük az emailjeinket is.

iOS 11 Apple Watch kódrészlet

A kódsorokban látható, hogy nem minden országban és szolgáltatónál lesz elérhető ez a funkció, így mi azt tippeljük, hogy hazánkban csak később érkezik majd az új LTE-képes Apple Watch, vagy legalábbis az LTE beállíthatósága.

Ugyan a kiszivárgott firmware-ből eddig még nem derült fény az új Apple Watch modellek akkumulátorának kapacitására, de az LTE-támogatás miatt pláne illő lenne a nagyobb kapacitás. Ez viszont egy olyan kompakt készülék esetén, mint amilyen az Apple Watch, meglehetősen nehéz, hiszen a tokozás mérete miatt ugye adott és meglehetősen korlátozott a rendelkezésre álló hely, amit az akkumulátor ki tud tölteni. Érdeklődéssel várjuk, hogy az Apple ezen a téren vajon mit tud majd felmutatni.

Két új szín: Blush Gold (alumínium) és Gray (kerámia)

A firmware-ből egyúttal két új színt is kibányásztak az élelmesek. Ezek az alumínium tokozású óra esetén a Blush Gold, a kerámia esetén pedig a Gray lettek:

A Blush Gold lesz várhatóan a korábban az iPhone esetén már felbukkant “rézarany” szín hivatalos megnevezése, a szürke kerámia pedig azoknak lehet vonzó, akik számára nem felel meg a fehér Edition modell.

Ti mit gondoltok az új készülékről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Nem tudom mit kell ezen annyit vakarózniuk. Az LTE-s gondolom e-sim csak a szolgáltatónak kellene engedélyezni és a telóban használt mobilnet rovására egy SIP v VOIP klienssel kapcsolódhatna a telefonra, onnan meg az intézné a többit.
    Vagy ez így bonyolultabb?

  2. @gunar: Biztos eSIM, különben a vízállóságban hatalmas visszalépést kéne tenniük. De ez azért nem ilyen egyszerű, hogy “csak a szolgaltatónak kellene engedélyezni”. Ez nem olyan, mint amikor microról nanora váltottak, hogy a szolgáltató rendelt az Oberthurtól vagy valamelyik másiktól egy ilyen meretű SIM-et ozt’ csókolom. A SIM kártyáknak a méretükhöz képest egy nagyon komoly operációs rendszerük van, amivel kapcsolódnak a hálózathoz, titkosítást végeznek, stb., aminek az alapjait a szolgáltató mondja meg a kártya gyártójanak. Ráadásul, hogy egy szolgáltató szolgáltatást tudjon osztani egy SIM kártyára, a rendszerében szeerepelnie kell az ICCID/IMSI párosnak, különben nem tudja hova osztani. Meg kell oldani azt is pl., hogy a végfelhasználó képes legyen regisztrálni. Oké, hogy van már létező, elfogadott szabvány erre, de ezeket implementálni, tesztelni is kell.
    Véleményem szerint egyelőre ez a modell csak korlátozott számú országban lesz csak kapható, ahol jelenleg az Apple SIM is működik helyi szolgáltatóval. És ebben mi nem leszünk benne.

  3. @ef-dani:
    Persze tudom hogy ez a része igényel jó pár beavatkozást a rendszerbe, de gondolom mielőtt ezt az Apple kitalálta vmeilyen szinten körbejárta a szolgáltatókat melyik mire hajlik ha ezt bevezetik, mert ugye nekik sem mindegy a vevőkörük drasztikus kiesése a vodafone, a telekom és más nagy szolgáltatók területein.
    De nem is erre a részére írtam amit, hanem inkább a teló és az óra közötti kapcsolattartásnak a mikéntjére, amit már akár a csak wifit tudó óráknál is bevethetne a kliensen keresztüli kommunikációt a kettő között és akkor a régebbiekkel is tudhatnának már ismert wifiről az LTE-s verzóhoz hasonlóan kapcsolatot tartani, mert gondolom a wifit az újból sem hagyják ki, ergo ha épp wifin tud kapcsolódni LTE helyett akkor ezt a régi órákba is lehet tenni szoftveresen sztem.
    Azaz ha netán vki a mhelyén veszi észre hopp a teló otthon maradt akkor tudná használni órán keresztül is az otthon maradt telót wifiről. Ha már nem oldják meg azt, hogy érdemben észrevehetően jelezze az a szegény óra, hogy nincsen kapcsolatban a telóval, mert ez az ikon megjelenik, ez ismerjük be pont egy kalapnyival ér fel rezgés v hang nélkül.

  4. Logikusabb lenne arra gondolni, hogy mobilinternet miatt lesz lte képes nem azért, hogy telefonáljunk vele.
    Így lenne navigáció, időjárás… plusz ha elhagyod az órát icloudból lehet zárolni és megkeresni hol van.

  5. Hogy a csodában a hagysz el órát?
    A telot meg igen de pl ha az óra a kezeden jelezné a bt kapcsolat szakadását is legalább 1-2 rezgessel majd a WiFi-t is de azt figyelemfelkeltobben akkor azt sem hagyna ott senki. Érdekes hogy a Samu gear2 az iPhone hoz kapcsolva képes erre és tudatja bármely voip kliensen hívások van éppen és nem csak utána hogy volt !

  6. na ez az a plusz tudas ami nekem egy fillert nem fog megerni hogy erre upgradeeljek… az uszas az oke, gps oke.. de hogy meg akkor is bizzegjenek a mindenfele uzenetek… sokat ugysem fog tudni kommunikalni a haloval (pl zene streaming) mert az pillanatok alatt lemeritene az orat.

  7. A Samsung Gear S3 se jelent meg itthon eSIM-mel, mert az itthoni szolgáltatók még nem támogatták.

  8. Igen sajnos!
    De így talán nagyobb a lökés mert ha jól tudom a Gear3 nem nagyon kapható máshol sem az EU-ban v ahol normál SIM a gyakorlat

  9. @ef-dani: Amugy meg az órába épített sim-chip miért nem lehet teljesen olyan mint ami a kártyában van? akkor semmi más feladata nem lenne egy szolgáltatónak csak hozzáadja mint társkártya v ahogyan lehetővé teszi a használatát a rendszerén és kész (az új SIM-ekkel is pl csere . Szerintem ennél járhatóbb út nem igazán van, esetleg ha olyan a chip, hogy írható olvasható esetleg de úgy meg a hamisítás veszélye jobban fennállhat.

  10. @gunar: Nem társkártyaként akarják hozzáadni. Ennek a SIM-nek meg kell ágyazni a későbbi működését akár telefonban, elsődleges eszköznél. A jelenlegi rendszerben ezek úgy működnek, hogy a szolgáltató megrendeli a kártyát a megadott specifikációkkal a gyártótól, a gyártó leszállítja ezeket és a megadott adatokat (ICCID/IMSI/PIN/PUK/ADM és egy tonna másik) feltöltik a saját rendszerükbe, hogy ki tuják osztani az ügyfeleknek. Egy teljesen zárt rendszer, amiből te, mint felhasználó, tényleg csak egy felhasználó vagy, és annyit tudsz, hogy van egy plasztik kártyád, amiről a PIN kilövése az első dolog amit megteszel. Az eSIM-nél viszont te mondod meg, hogy milyen adatokkal akarod igénybevenni a szolgáltatásukat. Te kvázi kívülről kell, hogy írni tudd azt a rendszert, amit addig a SIM kártyák menedzsere végzett csak, esetleg egy olyan rendszerben, amibe esetleg bele van égetve, hogy a Vodafone esetén a sorozatszámnak 893670-el kell kezdődnie. Itt komplett folyamatoknak kell megváltoznia rengeteg területen. Nem ismerem a specifikációkat, de valószínűleg a készülékgyártónak (vagy jobb esetben csak a chip szállítójának) kapcsolatban kell állnia a szolgáltatóval, hogy működjön az eSIM-jük a hálózaton, pl. egy felcsatlakozáskori OTA frissítéssel.
    Ezt rengeteg fejlesztés, módosítás és rengeteg teszt kell, hogy megelőzze, a szabvány pedig nagyon friss. És hiába támogatja a Deutsche Telekom az Apple SIM-et (és ezáltal valószínűleg az eSIM-eket is) ha mondjuk a Magyar Telekom rendszerei még a Westel900-as időkből vannak toldozva-foltozva, vagy a Telenoré a PannonGSM korból…
    Nagyon nem egyszerű a történet.


Add a Comment