fbpx Skip to content

Az elmúlt két hétben sorra röppentek fel azok a hírek, hogy az Apple ismét frissíti az óráját, immáron LTE, tehát mobilkommunikációval, illetve esetleg egy új kinézettel is.

LTE Apple Watch

Az Apple Watch az okosóra piacon továbbra is rendkívül sikeres termék, főleg az alumínium változatot vásárolják az emberek. Az Apple 2014 őszén mutatta be, de csak fél évvel később, 2015 tavaszán került forgalomba, és még utána is hónapokat kellett várni az egyes modellekre. Az Apple Watch nem követi a szokásos éves frissítést, legalábbis ezidáig, mivel a második generáció 2016 szeptemberében került forgalomba, GPS-szel és vízálló házzal. A mostani pletykák szerint a szeptemberi iPhone eseményen egy LTE-képes, új Apple Watch-ot is bemutathat a cég.

Új designt kaphat az Apple Watch

Az első híresztelések még arról szóltak, hogy radikálisan megváltozhat az Apple órája, azonban ezt több forrás is cáfolta már, pontosabban elhagyták a “radikális” szót. Ez azt jelenti, hogy részben valóban változhat az óra, de úgy tűnik, az Apple továbbra is szeretné, hogy kompatibilis maradjon a jelenlegi szíj kínálattal, töltővel, egyes kiegészítőkkel.

Amiben viszont mindenki egyetért, azaz LTE-támogatás. Az óra képes lehet a mobilkommunikációra, és itt most ne arra gondoljunk, hogy akkor belerakunk egy SIM-kártyát, hanem a már régóta elérhető  Apple SIM kapna helyet az órában. Ebből kétféle is létezik. Az egyik egy tényleges, hardveres SIM-kártya, ami nincs szolgáltatóhoz kötve, hanem mi választhatjuk ki az adott szolgáltatót és az adott díjcsomagot. A másik pedig egy “virtuális” változat, ami be van építve a készülékbe.

Apple SIM - iPad

Ez jelenleg csak az iPadekhez érhető el, és az újabb modellekbe már bele van építve. Ilyenkor csak a Beállítások alatt ki kell választanunk, hogy melyik országban vagyunk és melyik szolgáltatót szeretnénk, majd pedig a rendszer automatikusan felajánl néhány adatcsomagot. Az Apple SIM-hez a világ több mint 180 országában és térségében vásárolhatunk ilyen adatcsomagot, köztük Magyarországon is.

LTE modellek

Amikor az Apple bemutatta az első generációs óráját, konkrétan elvesztünk a modellekben, annyiféle volt. Elérhető volt az alumínium, a rozsdamentes acél, illetve 18 karátos arany tokozással, 38 és 42 milliméteres méretben, illetve rengeteg szíj opcióval. Mára már csökkentette a cég a szíj kínálatot, jelenleg leginkább a sport szíjjal vásárolhatjuk meg az órákat, és külön vehetjük meg az Apple szíjait. Ez abból a szempontból is jó, hogy “olcsóbb” lett az óra. A pletykák szerint nem minden modell kapja majd meg az LTE-támogatást, elképzelhető, hogy mondjuk csak a rozsdamentes acél változatból lesz 1-1 típus, ami LTE-képes is.

Továbbra is szükség lesz a telefonunkra

Az LTE miatt ugyan képes lehet az óra az önálló mobilkommunikációra, de várhatóan továbbra is az iPhone kiegészítője marad. Tehát az aktiváláshoz, a szinkronizáláshoz, az alkalmazások telepítéséhez továbbra is szükséges lesz egy iPhone, önmagában nem fog működni, erre valószínűleg nem számíthatunk. Az LTE egyfajta kiegészítő szolgáltatás, hogy gyorsabb legyen a kommunikáció, adott esetben a telefonunk nélkül is tudjuk használni az órát, például futás közben ne kelljen magunkkal vinni a telefont is, mégis megérkezzenek a fontos üzenetek, vagy adott esetben a hívások is.

Ti mit gondoltok, valóban bemutatja az Apple a fenti órát ősszel?

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Hát nem lenne hülyeség ha lenne olyan lehetősége, amit írtál, bár ha pont a sport (alu) verziót nem látják el LTE-vel akkor amit írtál futásnál nem kell majd cipelni a telót is kissé logikátlannak tűnik. Tudom ez még mind csak feltételezés hogy lesz-e egyáltalán.

  2. @gunar: Ezzel teljesen egyetértek veled, de akkor meg még drágább lesz a sport, ami meg amúgy sem olcsó. Ez talány még.

  3. Szerintem ez faszság, nem életszerű, kell egy külön adatcsomag, ami majd épp akkor fog elfogyni mikor a legnagyobb szükség lenne rá, mert ugye ha telefon nélkül is működik “telefonként” akkor ettől kezdve ez elvárt lesz az órától, azaz mindig nézni kell, hogy mennyi van vissza az adatkeretből, ha tényleg használni is szeretné valaki.
    Amúgy futáshoz a series 2 is használható önállóan, ha valaki futni megy telefon nélkül akkor valószínűleg nem akar üzeneteket olvasni és hívásokra válaszolni futás közben. A divatfutók meg továbbra is magukkal vihetik a telefont, úgyis az számít nekik, hogy a lefutott 2 km azonnal megjelenjen a faszbukon…
    Az a baj, hogy minenki önálló eszközként akar az órára tekineteni, pedig csak egy kiegészítő.
    Ez a való világ nem a Knight Rider basszameg! 🙂

  4. Én személy szerint a kör alakú formának és nagyobb méretű órának örülnék!A 42mm-es is nagyon pici, pedig nincs vastag csuklóm.

  5. @Agent_H: Mégis mivel fogyna el? Nem fogsz rajta se facebookozni, se videót nézni, se internetezni. Kis adatcsomagok fognak áramolni. A legnagyobb fogyasztó 1-1 VOIP hívás lehet max. ami szintén nevetséges méret.
    Arra viszont pont jó lenne egy ilyen, hogy mondjuk működjön a Find my iPhone/Friends, vagy igen telefon nélkül is megkapjak üzenneteket, elérjenek. Biciklihez a mai napig utálom magammal vinni a telefonom, pedig magára a trackingre alkalmas az órám (s2), azonban mégsem tudok elszakadni a telefonomtól. Mert nagyon jól hangzik amit mondasz, hogy nem azért megyek sportolni, hogy hívásokra válaszoljak, meg “divatfutó”,de van az a szituáció amikor nekem van szükségem a telefonra: esés, rosszullét, defekt…

  6. Agent: mekkora kiraly szo, divatfuto ????. De egy ilyen csomag megoldhato havi parszaz ftbol (pl tandemkartya). Illetve ha sokat firgalmaz az ora onalloan az sokkal jobban meriti mint a BT ugyhogy ez csak kBokat fog lten ketesztul attolni (uzenetek), figyelembe veve az uzemidot.

  7. Dani,
    Ez mind szép és jó és egyet is értek, de épp akkor nem fog működni mikor a legnagyobb szükséged lenne rá.
    De ne legyen igazam.

  8. @Agent_H:
    Ha a beten keresztül pl klins alapon csinálnák meg a telefonáűlást, akkor kb annyit enne az adatkeretből mint pl a viber, vagy a whatsapp és úgy pár 100Mb is elég egy hónapra, ha nem mindig csak azt használná az ember.
    Ellenben néha jól jöhetne ha tudna ilyent. Pár alkalommal otthon felejtettem a telót és milyen jó lett volna ha úgy is tudok telefonálni!

  9. Mert 10-ből 4x nem tudok hivast fogadni vagy inditani az óráról.
    Az értesítések heti egyszer tuti, hogy nem mennek át az órára csak ujraindítás után. Ne érts félre, imádom a watch-ot, de hogy az életemet rábbízzam? Semmi esetre sem.

  10. @Agent_H: Ez érdekes, mert nálam az is meg a hívásfogadás is rendesen dolgozik

  11. gunar: nekem is eleg sz@r a hivasfogadas. de ilyenkor tavol van az ora a telotol – ha ott lenne kozel akkor a telefont is fel tudnam venni ☺️.

  12. Lassan az Apple Watch eléri a 25000 Ft-os kínai karórák szintjét. Azért fejlődik szépen.

  13. @Agent_H: A telefonoddal is tapasztalod ezt a hibát? Mert egy LTE chippel, a telefontól függetlenül, teljesen meg fog változni a működése.

  14. Azt tapasztalom, ami nem hiba, hogy mifelénk városon kívül inkább nincs mint van 4G hálózat (Trémobil), ha erre alapoznak akkor hidd el, hogy – márha nem a belvárosban bringázol – nem fogsz tudni telefonálni az óráról, ha valami történik veled.
    Figyi, itt nem az a kérdés, hogy lehet-e vagy nem lehet-e vele telefonálni, hanem az, hogy minden esetben lehet-e, mert ha 10-ből egyszer nem lehet akkor az sovány vígasz akkor mikor vérezve fekszel egy erdőben…

  15. De van ennek jó oldala is amúgy, pl mindig kellemesen meglepődök, ha fel tudok venni egy hívást az órámon, eszembe is jut, hogy bámulatos, hol tart már a tudomány… 🙂


Add a Comment