fbpx Skip to content

Az Apple a többi termékéhez hasonlóan ellenőrzi a cserére visszavitt, sérült vagy meghibásodott iPhone-okat is. Hogy mi tartozik bele a garanciális cserébe vagy a díjmentes javításba, azt az időközben napfényre került, frissebb, az iPhone 6-ra, 6s-re és 7-re, illetve a Plus modellekre vonatkozó dokumentumból tudhatjuk meg, és ezeket az irányelveket kell követnie a szervizes kollégáknak is.

Az iPhone-okra alapértelmezetten egy év garanciát kapunk, és ha magánszemélyként vásároltuk, akkor a hazai fogyasztóvédelmi szabályozás miatt van további egy év szavatosság is. Lássuk, miket fogad el azt Apple garanciális javításra vagy cserére, és mi az, ami esetén elutasíthatják a garancia keretén belül történő ügyintézést.

Garanciális javításra jogosító problémák

Garanciálisan például az alábbi problémák esetén cseréli (vagy javítja) csak az Apple az érintett készülékeket – amennyiben az alábbi hibák valamelyike érinti a készülékünket, akkor azt az Apple akkor is garanciálisan javítja, ha a készüléket sérülés vagy folyadékkár érte, és ebben az esetben a készülék javítása az irányelv. Készülékcsere ilyen esetben csak akkor történik, ha a javítás nem megvalósítható, vagy a folyadékkár kimutatható.

Ezeken túl értelemszerűen ide sorolható bármi olyan meghibásodás is, amely nem külső behatás eredménye, például egy magától elromló kamera, vagy ha a készülék egyszer csak nem kapcsol be többé, és így tovább.

Folyadékkár

A folyadékkár esetén egy külön részt is közzétettek – az iPhone-ok esetén a garancia nem érvényes a folyadékkárra, kivétel a fentebb már említett, három speciális esetet.

Ez összefoglalva azt jelenti, hogy amennyiben egyértelműen látszik az ázás nyoma, vagy a tulajdonosa a hiba jelentkezését az ázáshoz köthetően tapasztalta, akkor csak garancián túli javításra lehet jogosult a készülék. Amennyiben a tulajdonos vitatja, hogy a készüléket folyadék érte volna, akkor a készülék felnyitása után meg kell bizonyosodni, hogy a belső folyadékérzékelők közül legalább egy teljesen elszíneződött, vagy belső korrózió jelei tapasztalhatóak: ha ez a helyzet, akkor szintén csak garancián túli javítás jöhet szóba. Ha viszont a külső folyadékérzékelő elszíneződött ugyan, vagy hiányzik, viszont a belső érzékelők nem színeződtek el, sem nem látható korrózió, a készülék javítása a garanciális úton folytatható.

Garancián túli javítások

A garancián túli javítás az alábbi esetekben lehetséges, tehát ezekben az esetekben a javításnak meghatározott díja van – itt nem kizáró ok, ha egyszerre akár több hiba is fennáll:

  • a felhasználó által jelzett folyadékkár;
  • egyértelmű jel a korrózióra, vagy ha a belső folyadékérzékelő el van színeződve;
  • ha az LCD törött, az előlap üvegének sérülése nélkül;
  • lézer okozta sérülés a kamera érzékelőjén;
  • törésponttal rendelkező hajszálrepedés a kijelző üvegén, vagy több repedés;
  • szilánkos, darabos törés a kijelző üvegén;
  • sérült jack- és Lightning-aljzat (például idegen test, ami nem eltávolítható, vagy ha a Lightning-aljzat érintkezői elhajlottak);
  • extrém karcok, átlyukadt készülékház, letört, hiányzó gombok;
  • meghajlott készülékház;
  • szétnyílt készülék – kivétel ha az akkumulátor nyomta szét;
  • sérült hangszóró/mikrofon védőrács, vagy idegen anyag, ami nem eltávolítható.

Nem vállalt, garanciavesztő hibák

Garanciavesztéssel járó sérülések az alábbiak, ezeket az Apple nem javítja:

  • ha nem egyezik a készülék színe, mérete, vagy típusa a sorozatszám által mutatottal;
  • szándékos rongálás, vagy bármely, engedély nélküli módosítás;
  • szétszedett eszköz vagy hiányzó alkatrészek;
  • nem eredeti akkumulátor;
  • katasztrofális sérülés.

Amennyiben a vásárlónak önhibáján kívül sikerült darabokra zúznia a készüléket, és volt rajta AppleCare+, abban az esetben – már ha az Apple is úgy ítéli meg – az jogosult lehet a cserére. Ugyanakkor iPhone-ra hazánkban nem köthető AppleCare+.

Nem garanciális problémák

Nem vehető igénybe garancia a készülékház mindennapos használatból eredő kopásai vagy sérülései esetén:

  • a felület kifényesedése;
  • lepattant, leütődött darabok;
  • karcok, kopások;
  • mély karcok;
  • ütődések okozta bemélyedések.

Hivatalos szervizpartnerek

Hazánkban csak az Almárium Pro, az iCentre, az iSTYLE és a CareCenter jogosultak garanciális ügyintézésre: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Amennyiben a fenti esetektől eltérő kérdésünk van, amire a fenti irányelvek nem adnak egyértelmű választ, úgy azzal kapcsolatban a kiválasztott hivatalos szervizpartner fogja tudni megmondani, milyen javításra vagyunk jogosultak. Egy esetleges garanciális javítást érdemes azonnal igénybe venni, hogy például ne kerüljünk olyan helyzetbe, amikor az adott hiba javíttatását még nem intéztük el, de közben sikerült egy újabb problémát összeszedni, ami viszont már nem minősül garanciálisnak, ezzel adott esetben elbukva vagy megnehezítve az első hiba garanciális javítását is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Szisztok! Ha beázott a telefonom és kimutathato a korozio. Az 1 éves garancia még érvényes rá akkor kicserélik?

  2. @Csigi Lorant: külön bekezdés van a cikkben a folyadékkárról, amiben ez is le van írva. valószínűleg nem fogják cserélni kimutatható ázás és korrózió miatt, de vidd be egy hivatalos szervizbe, és ott megmondják egyértelműen.

  3. Jó a cikk! Esetleg az Apple által visszahívása rendelt problémákat is beleírhatnátok a cikkbe. Én például úgy jártam az iPhone 6+ készülékemmel , hogy az iSight kamera cserére visszahívták. Mikor beadtam cserére (garin túl), féltem, hogy az akksi csere miatt elutasítják. Természetesen megcsinálták, a munkalapon csak egy megjegyzés volt, hogy az akku már nem gyári.

  4. Mit jelent a “nem eredeti akkumulátor”? Eddig kb. mindenhol azt mondták, hogy nincs olyan, hogy gyári iPhone akku. Bár lehet pl. az Almáriumban olyat cserélnek de úgy általában a piacon ezt mondják a szervizek.

  5. Sziasztok!

    Szokás szerint jó lett a cikk, de amit nagyon sajnálok, hogy egy gyakran előforduló hibáról nem esik szó.
    Ez a töltő csatlakozó IC hiba. Én nem egy, de nem is két telefonnal találkoztam, ahol ez a hiba nyírta ki a telefont.
    A legszomorúbb ebben a hibában, hogy egy jól működő telefon döglik meg pl egy frissítés után. Sajnos nekem is egy i6-om bánta.
    Sajnálatos, hogy ez a hiba nem jelenik meg a cserére ítélt készülékeknél. Sőt szerintem emiatt a hiba miatt garancia időn túl is cserélni kellene a telefont!

    Üdv

    Attesz

  6. @theatti: mármint töltésvezérlő IC? mert az tudtommal jellemzően gagyi töltőadapter miatt tud megdögleni, csak úgy magától nem szokott. ha eredeti hálózati adaptert és eredeti kábelt, vagy ezek MFi-s változatait használod, ez nem igazán fordulhat elő. (gagyi adapter vagy kábel használatából adódó probléma meg nem garanciális kérdés.)

  7. Jadeye: Történetesen ez a két telefon, amit írtam az mindkettő eredeti tartozékokkal volt használva.
    A sajátom azért, mert nagyon féltettem, a másik meg azért, mert abban a családban másnak nincs szifonja[azóta már senkinek nincs 🙁 ], ezért nem tudott hozzá gagyi tartozék lenni. Ráadásul a telefon teljesen újonnan lett vásárolva, így mindene megvolt.
    A másik, hogy ugyan az egy régebbi technológia, de a régi i4-em tökéletesen működik és mindenféle kábellel és töltővel volt már töltve.
    Sajnos a szomorú eset óta nem merem frissíteni az i5S-emet. Nem szeretném ha ez is megadná magát.

  8. A töltőadapter meghibásosása miatt kicserélik a töltőadaptert ha 1 éven belül vettem az iphone-t a vodafoneban? Megvan a garija.

    Egyszer csak nem mukodott tobább. A kábel teljesen rendben van. Az adapterrel van a gond.

    Valaki tudna segíteni ebben?

  9. @Cylon: igen. minden tartozék is garanciális.

  10. Nagyon köszi! Akkor beviszem a vodába! 🙂
    Mivel nem pesti vagyok, így istyle kicsit kiesik sajnos.

  11. @Cylon: a Vodafone nem tudom, hogy cserélni fogja-e, szerintem simán azt mondhatják, hogy vidd be egy hivatalos szervizpartnerhez.

  12. @Jadeye: Remélem nem mondják ezt, mert sajnos mostanában nem tudok odajutni, Pécsen nincs hivatalos partner azt hiszem. Az oda-visszaút árából pedig rendelek inkább egy újat.
    Szóval ha cserélnék vagy javítanák az lenne a legjobb. Kiderül ha bevittem 🙂

  13. Kérdezném…. Ha egy iPhone xs gyári ip68 vízálló minősítést kap és a user beviszi vízbe és valami nem kóser, beázik, azt fedezi a garancia? Mivel gyárilag vízálló tehát annak foglalnia kéne magában külön biztosítás nélkül

  14. @Nrbrtbgg: az iPhone-ok esetén a garancia nem érvényes a folyadékkárra, ez külön le van írva a termékoldalon is.


Add a Comment