Híváseldobási hibák bejövő és kimenő hívások esetén?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 10.3 megjelenése óta sokaknál jelentősen megnőtt a híváseldobási hibák száma, legyen szó akár bejövő, akár kimenő hívásokról. A sikertelen hívás esetén az egyetlen kicsörgés után megszakad, és a készülék csak annyit ír ki, hogy “A hívás sikertelen volt”, miközben a hívó fél a hálózat ilyenkor szokásos “a hívott fél átmenetileg nem kapcsolható” üzenetét hallja.

Híváseldobási hibák bejövő és kimenő hívások esetén – borítókép

Az eddigi visszajelzések alapján a hiba bármely hazai szolgáltató esetén előfordulhat, de a jelek szerint valamiért a Telenor ügyfelei azok, akik mégis gyakrabban belefutnak ebbe (mi Telenor és Vodafone esetén is tapasztaljuk). Többen is megkerestetek már minket ezzel kapcsolatban, és mivel az általános hibamegoldási módszerek nem vezetnek eredményre, sem a SIM, sem a készülék kicseréltetése nem oldja meg mindezt, leírnánk, hogyan lehet ezt jelenteni az Apple felé, hogy kivizsgálhassák.

Hogyan jelentkeznek a híváseldobási hibák?

A valóságban ez a hiba a következő módon mutatkozik meg – itt az iPhone 7 dobja el a beérkező hívást:

Látható, hogy egyetlen kicsörgés után eldobódik a hívás. Tapasztalataink alapján sajnos még az iOS 10.3.2 legutóbbi bétája esetén is előfordul a dolog, és készüléktípushoz sem lehet kötni.

A hiba jelentése az Apple felé

Konfigurációs profil letöltése és telepítése

A hiba jelentéséhez előkészületek szükségesek. Első lépésként egy konfigurációs profilt kell a készülékünkre letölteni.

Ehhez látogassunk el az Apple fejlesztői központjának Profiles and Logs aloldalára, majd ott válasszuk az iOS opciót, és töltsük le a Baseband profilt (a letöltéshez nem kell fizetős felhasználói fiókkal rendelkezni):

Apple fejlesztői központ – Profiles and Logs opciók

Nagyon fontos, hogy a loggoláshoz pontosan kövessük az alábbi lépéseket:

 1. Töltsük le és telepítsük fel a profilt a készülékünkre.
 2. Indítsuk újra a készüléket.
 3. Amint a készülék visszakapcsolt, a Beállításokban lépjünk be a Mobilhálózat, Mobiladat-lehetőségek menüpontba, ahol lett egy Telefonálás naplózása opció: ide belépve nyomjunk rá az Enable Logging gomba.
 4. Idézzük elő a hibát, vagy várjuk meg, amint az magától megtörténik. Fontos: jegyezzük fel a hiba jelentkezésének időpontját óra-perc pontossággal!
 5. Nyomjuk le egyszerre a következő három gombot a sysdiagnose elindításához: hangerő fel + hangerő le + bekapcsoló gomb. A gombok lenyomására az iPhone egy rövid vibrálással visszajelzi, hogy elkezdte a sysdiagnose loggolást.
 6. Várjunk 10 percet a diagnosztikai jelentés adatainak összegyűjtésére.
 7. Lépjünk vissza a Beállításokban a Mobilhálózat, Mobiladat-lehetőségek, Telefonálás naplózása opcióba.
 8. Nyomjunk rá a Save Log gombra, és röviden írjuk le a hibát, például “incoming call drop”, és okézzuk le.
 9. Szinkronizáljuk a készülékünket a számítógéppel, az iTunes segítségével.

A szinkronizálás után keressük meg a számítógépen az alábbi fájlokat – értelemszerűen a dátum és időpont az lesz, amikor a logot lementettük:

 • Telephony-Log (incoming call drop) (2017-05-15 at 11-49-06 (CEST)).zip
 • sysdiagnose_2017.05.15_11-49-06+0200.tar.gz

A logok mérete 100-200MB közötti lesz.

A fájlokat az alábbi mappákban fogjuk megtalálni:

macOS esetén:

 • ~/Library/Logs/CrashReporter/MobileDevice/[készülékünk-neve]/DiagnosticLogs/sysdiagnose
 • ~/Library/Logs/CrashReporter/MobileDevice/[készülékünk-neve]/Baseband

Windows esetén:

 • C:\Users\[felhasználónév]\AppData\Roaming\Apple Computer\Logs/CrashReporter\MobileDevice\[készülékünk-neve]\DiagnosticLogs\sysdiagnose
 • C:\Users\[felhasználónév]\AppData\Roaming\Apple Computer\Logs\CrashReporter\MobileDevice\[készülékünk-neve]\Baseband

Amint ez a két fájl megvan, azokat másoljuk ki mondjuk az asztalra, hogy kéznél legyenek.

Hibajegy felvétele a Bug Reporterben

Ahhoz, hogy az Apple érdemben is foglakozzon a kérdéssel, hibajegyet kell felvennünk az esetről. Ehhez nyissuk meg böngészőben a bugreport.apple.com címet, majd lépjünk be az Apple ID-nkkal.

Ezután a bal felső sarokban nyomjunk a New opcióra, és kezdjük el kitölteni a hibajegyet: elsőként válasszuk ki az iOS + SDK opciót, majd utána például az alábbiakat:

 • Classification: Other Bug
 • Reproducibility: Always vagy Sometimes
 • Area: Core Telephony Framework

Az Attach gombra nyomva egyenként csatoljuk a korábban az asztalra kimásolt Telephony-Log és sysdiagnose fájlokat.

A Title mezőben adjuk meg a hibajegy címét, például:

Some incoming calls are disconnected while do not disturb is not active

A Description mezőben írjuk le részletesen a problémát. Például írhatjuk a következőket:

In case the phone starts to ring, many incoming calls simply get disconnected after a short ring (like 1 second) and I only see a “1 missed call”. Do not disturb is not enabled at the times when this happens. The caller simply hears “the number you have dialled cannot be reached at the moment”.

Please find attached the baseband and the sysdiagnose logs – the incoming call was dropped at 2017.05.15. 11:49 (CEST), the caller’s number was +36 79 436 6266.

A Steps to Reproduce alatt a hiba előidézésének lépéseit kell leírjuk. Ha például előre nem kiszámítható módon, bejövő hívásnál dobta el azt a készülék, akkor írjuk le ezt. Például:

Cannot provide steps to reproduce as unfortunately it happens by itself or may be an issue with the carrier.

Az Expected Results alatt az elvárt működést írjuk le, például:

No incoming calls should be dropped.

Az Actual Results alatt a tényleges működést vázoljuk, például:

Some of the incoming calls are dropped after a short ring.

A Configuration alatt adjuk meg, milyen készüléket, milyen környezetben használunk, például:

iPhone 7 (A1778), 128GB, on Telenor Hungary, factory unlocked, cellular data enabled, connected to 4G and Wi-Fi

A Version & Build alatt a készülékünkön futó iOS verzióját kell megadnunk, ez 10.3.1 esetén:

iOS 10.3.1 (14E304)

Az Additional Notes alatt bármi egyebet megadhatunk, ami szerintünk fontos lehet a hiba kiszűrése érdekében. Például beírhatjuk, hogy a szolgáltatóval már kicseréltettük a SIM-kártyát, töröltük a hálózati beállításokat, elvégeztünk egy visszaállítást, új iPhone-ként is beállítottuk.

What I already tried: asked the carrier to replace the SIM, reset network settings, did a full restore, as well as tried to set it up as a new iPhone.

Ha mindennel megvagyunk, akkor kattintsunk az alul található, kék Submit Problem gombra. Ezzel a csatolmányok feltöltődése elkezdődik, majd annak befejeződésével megnyílik az imént létrehozott hibajegy.

Értelemszerűen ha a kimenő hívásoknál tapasztaljuk a hibát, akkor a hibajegyben ezt írjuk le.

Ha újból jelentkezett a hiba

Amennyiben újból belefutunk a problémába, ismét nyomjuk meg a sysdiagnose elindításának gomb-kombinációját (hangerő fel + hangerő le + bekapcsoló gomb), majd 10 perccel később menjünk vissza a Beállításokban a Mobilhálózat, Mobiladat-lehetőségek, Telefonálás naplózása opcióba, és mentsük azt le, szinkronizáljuk a számítógéppel, és csatoljuk az újabb logokat a hibajegyhez.

Ezt minden egyes alkalommal érdemes megtenni, ha belefutottunk a hibába, legyen miből kimazsolázniuk a probléma okát.

Frissítés – a Telenor áthidalta a hibát

A Telenortól időközben az alábbi információkat kaptuk a hiba kapcsán:

Munkatársaink hálózati oldalon tudtak finomhangolást végezni bizonyos, 3G hívásfelépítéshez tartozó jelzésüzenetek kezelésében, így tudták javítani az iPhone 7 készülékeknek az iOS 10.3 esetén meglévő, nem megfelelő működését. Ennél részletesebb tájékoztatást az Apple-lel fennálló szerződés értelmében harmadik félnek sajnos nem adhatunk. A feltárt hibát jeleztük az Apple felé is, illetve folyamatos kapcsolatban vagyunk velük, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk ügyfeleinknek.

A hiba tehát igazából továbbra is megvan az érintett készülékeken, de a Telenor képes volt kiküszöbölni azt hálózati oldalon, így már nem jelentkezhet híváseldobás.

Más szolgáltatók esetén valószínűleg ugyanilyen megoldásra lesz szükség, ameddig az Apple ezt ténylegesen nem javítja. Ilyenkor jelezzük ezt a szolgáltató felé.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

 1. Nekem kb. minden 5. hívásomat dobja el a teló, SIM és telefon cserén is túl vagyok. Még februárban csináltam hibajegyet.

 2. Uhhhh végigolvasni is sok(k) volt. Ez így annyira macerás, hogy én tutira nem fogok vele foglalkozni. De sztem nem csak én vagyok ezzel így, sajnos…

 3. @Hacsi: Minden eldobott hívás után küldj nekik új logokat, egyszer majd megunják.

  @dzsega: Nem muszáj jelenteni, csak akkor ne várd azt sem, hogy egyik pillanatról a másikra megoldják. Sajnos ez ilyen.

 4. Ez a Vodafonenal általános hiba a környékünkön. Sokszor nem lehet hívást indítani vagy megszakad beszélgetés közben. Ez nem a teló hibája mert 4-5 különböző márkájú es oprendszerű teló is csinálja. Hiaba van térerő a jel minősége szar es ezt a szolgáltató is tudja csak nem hajlandó fejleszteni, inkabb ad jo pénzért jel erősítőt. Általában ha a mobilnetet visszavesszuk 3G-re az szokott segíteni. Nekem ilyenkor fel is melegszik az 5S rendesen.

 5. @josehun: az Apple fejlesztői központjában ott van minden, mindössze próbáltunk azoknak segíteni ezzel a teljesen részletes, magyar nyelvű leírással, akik nem tudnak angolul, de szeretnének tenni valamit azért, hogy ez a hiba megoldódjon.

 6. Sajnálattal olvastam erről a hibáról. Lassan már beadtam volna a derekam, hogy frissítsek 9.3.5-ről, mert kell az iOS 10-nek és APFS-nek köszönhető plusz tárhely, de akkor egyelőre marad a legutolsó 9-es verzió. Elég para, hogy épp arra nem lehet rendesen használni a készüléket, ami a nevében is benne van.

 7. @Jadeye: Nem a leírással van problémám (profi és részletes). Egy béta esetén a fejlesztőknek ez egy rutin feladat. Nekem egyszerű user-ként maga a tragédia….

 8. Szerintem nem a verziószámokkal van a gond. Nekem 6S-es készüléken 9.3.3 van fent és ugyan úgy műveli a fent leírtakat. A szolgáltató Vodafon.

 9. @kunyi: mi eddig a legtöbbször a 10.3 megjelenése után hallottunk ezzel kapcsolatos visszajelzéseket, de ha nálad a 9.3.3 esetén is csinálja, akkor ezek szerint még sokkal mélyebbre nyúló probléma lehet. kérlek, csinálj logot, és küldd el az Apple-nek a cikkben leírtaknak megfelelően, köszi!

  @almacsiga: Telekom esetén még nem kaptunk ilyen visszajelzést, de akkor kérlek, te is loggold, és vedd fel az Apple-nek hivajegyként, dolgozzanak csak rajta. köszi!

  @Hacsi: ha ilyen gyakran csinálja, akkor mindenképp nagyon hasznos lenne, hogy csinálj logot, és elküldd az Apple-nek, köszi!

 10. Sziasztok!
  Nekem olyan problémám lenne, hogy ha hívnak és fogadom a hívást akkor jópárszor semmit nem lehet hallani, ilyenkor kihangosítom, majd vissza a készülékre és minden jó.
  Találkozott már valaki ilyen problémával?
  2 hetes a készülék és minden szoftver a legfrissebb rajta.
  Köszi.

 11. Köszönöm, végigcsináltam a riportolást, bár nem volt minden így. Nehéz téma, mert a gyártó és a szolgáltató egymásra mutogat, marad a logolás, amiben normális vonalmegyszakadást találtak. “There is only one incoming call in the Baseband logs which was disconnected by the network with a normal call clearing”. Ugyanakkor történt egy érdekes dolog is: megszűnt, pedig nem változott sem az ios (10.3.2-vel is csinálta), sem a modemfirmware, sem a szolgáltató firmware. Ebből gyanítom, hogy a szolgáltatónál (Telenor) volt valami rosszul beállítva az antennákon. Május 30 volt az utolsó beküldött logom, azóta minden hívás addig cseng, míg fel nem veszem vagy le nem teszik.

 12. @zsati78: időközben kaptunk visszajelzést a Telenortól, frissítettem a cikket. ők hálózati oldalon át tudták hidalni a hibát, így már nem jelentkezhet híváseldobás, noha maga a hiba egyébként továbbra is megvan, csak a hálózat már kiküszöböli, hogy jelentkezzen.

 13. Hát nem mai ez a cikk, de remélem azért olvassa valaki. A helyzet az, hogy a letöltésig eljutottam, letöltöttem, telepítettem. A telefon újraindítása után azonban elakadtam, nem jön elő a Telefonálás naplózása….mi a teendő??
  köszi 🙂

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!