fbpx Skip to content

Szinte minden Apple termékem kapcsán valamilyen ok miatt garanciális ügyintézésre szorultam. Ez addig rendben is van, ameddig garanciális a készülék, előfordulhatnak hibák. Igen, még egy 1 millió Ft-os gépnél is előfordulhatnak hibák, persze azt már kevésbé toleráljuk. Szóval nekem ezekkel sosem volt gondom, bevittem a hivatalos szervizbe és pár nappal később kaptam egy vadi új készüléket. Nyilván megérte.

Apple Watch akkumulátor púposodás

A probléma ott kezdődik, ha már nem garanciális az Apple termékünk, és valami komolyabb baj történik. Ha ez az Apple hibája, akkor nincs gond, mert a cég ugyanúgy cseréli a készüléket, azonban ha a mi hibánk, vagy éppenséggel elhasználódásból eredető probléma, akkor az baj. Még februárban esett meg velem, hogy az Apple Watch kijelzője egyszerűen lerepült az órámról. Ekkor láttam, mennyire felpúposodott benne az akkumulátor, és abban a pillanatban készítettem a fenti képet is.

Én általában külföldön vásárolom meg az Apple termékeimet, így amennyiben lehetséges és kell, veszek melléjük Apple Care-t vagy Apple Care+-t is. Ezek +1 vagy adott esetben +2 évvel hosszabbítják meg a hivatalos garanciát, így nem kell attól tartanom, hogy esetleg garanciaidőn túl történik valami olyan, ami miatt költenem kellene rá. Az Apple Watch esetében nem is volt kérdés az Apple Care+ garancia, mert ott a saját hibámból bekövetkezett sérülés esetén is cseréli az Apple a terméket két alkalommal, minimális költség mellett.

Apple Warch felpúposodott akkumulátor

Így természetesen a két évvel ezelőtti órámon volt Apple Care+ garancia, és márciusban terveztünk is Londonba menni. Mondhatni a februári akkumulátor felpúposodás és a londoni út szerencsés együttállás volt tavasszal. Számomra nem volt kérdés, hogy ez garanciális probléma-e, mivel az akkumulátor felpúposodott és egyszerűen kilökte a kijelzőt. Nem volt igazán előjele, nem szép lassan történt, hanem egyik percről a másikra. Igaz, az akkumulátorral voltak gondjaim, de mivel már két éves volt a készülék, tudtam, hogy valószínűleg már picit elhasználódott a benne lévő akku.

Apple Watch csere dokumentum

Március elején kimentünk Londonba és foglaltam időpontot az Apple Store-ban. A Genius Barban lévő Apple dolgozó egyből mondta, hogy ez bizony garanciális probléma, nem kell fizetnem érte semmit. Elvette a készüléket, és mondta hogy 2-3 napon belül vagy ide boltba, vagy pedig egy londoni címre kiküldik az új órát. Én a másodikat választottam, később ki is küldték, ilyenkor ugye az órát kapjuk csak meg egy speciális dobozban. Ez így néz ki:

Apple Wach doboz

Apple Watch akkumulátor felpúposodás

Időközben erre a hibára az Apple a vásárlástól számított nem 1, hanem 3 évig ad garanciát. Úgy látszik, két év után jön elő ez a probléma, mert az Apple fórumokon néhány hónapja érkeznek ezzel kapcsolatos hírek, nem sok, de éppen elegendő ahhoz, hogy az Apple kiterjessze a garanciát. Ez jó hír azoknak, akik esetleg használtan vennének első generációs Apple Watch-ot, aminek a vásárlásáról nemrég írtam: Használt Apple Watch vásárlása – avagy mi a különbség generációk között?

Összességében tehát ismét egy pozitív élményem volt az Apple szervizével kapcsolatban, bár ez nem is lehetne probléma egy Apple Store-ban. Ha itthon kellett volna ezt intéznem, minden bizonnyal tovább tartott volna, de hasonlóan cserélte volna a cég. Hazánkban sajnos nem lehet Apple Care+-t vásárolni az órához, de az APR-ekben köthető biztosítás, ami összességében jobban megéri, mint az Apple Care+.

Arról pedig, hogy hazánkban melyek a hivatalos szervizpartnerek, itt írtunk korábban: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Magánszemélyként (új PTK: fogyasztó, fogyasztói szerződés) a vásárlás napjától az első évben jótállás (hazai törvények által előírt jótállás vagy az Apple által biztosított világra szóló jótállás (választható, de igazából mindegy)), a második évben pedig a magyar fogyasztóvédelmi törvények előírása szerint szavatosság illeti meg a fogyasztót.

    Tehát pongyolán fogalmazva ki lehet jelenteni, hogy Apple Care nélkül is 2 év a “garancia” a termékre. A második évben a szavatosság érvényesítésekor a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a nevezett hiba már a vásárláskor is fenn állt. Egy valamire való szerviz ezzel nem is kekeckedik, hanem intézi a javítást/cserét.

  2. @lalamper: Ez így van.

    1. A fenti óra nem itthon lett vásárolva, ergo a jogszabályok nem érvényesek rá.
    2. Csak abban az esetben van szavatosságod, legalábbis a fenti, ha itthon vásároltad. Ha mutyi GSM-ből vetted, akkor oda kell vissza vinned a második évben, így ez adott esetben kényelmetlenebb lehet.
    3. Kérdés hogy hol vetted, mivel ha mutyi GSM nem itthon vásárolta a készüléket, tehát szürkeimport, akkor a magyar jogszabály nem vonatkozik rá. 🙂
    4. Érvényes vásárlásnak kell lennie, számlával magánszemélyre és nem cégre.

    Tehát összegezve a fenti állítás csak akkor igaz, ha az Apple.hu-n vagy hivatalos Apple viszonteladótól vetted, akkor viheted vissza második évben az Apple szervizébe.

    Nyilván vannak kívételek és a szervizek eltekinthetnek a fentiektől, de alapjában véve ez így működik.

  3. @admin: Pontosan. Köszi a kiegészítést!

  4. @lalamper: Bocsi ha úgy hangzott neked szólt, tényleg csak kiegészítettem 🙂

  5. @admin: Nem, nem, dehogy! Én is be akartam még ezeket írni, csak megelőztél. 🙂

  6. Mindez rendkívül jó és szép de: mi van akkor, ha nincs tervezett magán, vagy hivatalos utad, utunk Londonba, vagy bárhova az Europai Unió valamelyik nagyvárosába, ahonnan éppen az Apple termék származik? Csak úgy elugrunk, mint a sarki fűszereshez? Nézzük a költségeket: Repülőjegy oda-vissza, panzió vagy szálloda 3-4 napig amíg a terméket kicserélik, étkezés, közlekedés…stb. és szabadság erre az időre. Már megérte! Nekem biztosan, mert eddig minden Apple termékemet itthon Magyarországon vásároltam, a hivatalos forgalmazónál.

  7. @postmaster: Hát ha itthon vásárolod, akkor érdemes APR-ből a biztosítás miatt. Ha pedig ugye nem onnan vásároltad, akkor már nincs mit tenni.

    Egyébként felhívtam volna az Apple-t és addig anyázok ameddig itthon nem cserélik ki. Az Apple Care+ szolgáltatás ugyan tényleg csak külföldön érvényesíthető, de szerintem néhány telefonálgatással anyázással itthon is megoldják. 🙂

  8. @admin: Az a baj, hogy ez tényleg csak az APR-nél vagy apple.hu-ról vásárolt termékeknél működik ilyen flottul. Még a telkók is elhajtanak, vagy rosszabb esetben elküldik az eszközt a Telemaxhoz, akik mint – szerintük – hivatalos szervíz visszadobja a szolgáltatónak, hogy már nem garanciális…
    Egy Almáriumos vagy más AASP-s papírt kell előbb szerezni és azzal talán van esély érvényesíteni ezeket a jogokat náluk – asztalt csapkodva, üzletvezetőt kérve.

  9. Off, de hátha valaki tudja az okot.
    Tegnap este a watch-ot a 2014-es MacMini usb aljzatáról töltöttem, és reggel mikor levettem forró volt. Mi lehet az oka? Nagyobb feszültséget adhat le mint a gyári adapter?

  10. @ef-dani: Szerintem ezzel nincs baj. Értem én, hogy drága az APR telefon, én sem ott veszem, külföldről vásárolom. De, ha hosszabb távon tervezünk egy terméket használni, ne spóroljunk már a mutyi gsmmel, vegyük meg APR-ben kössünk biztosítást 3 évre és le van tudva mindenféle gond. Egyszer kell mélyebben belenyúlni a zsebünkbe.

    A jogszabály arra jó, hogy ha valaki tényleg hivatalos helyről veszi meg a készüléket, annak legyen is 2 éves garanciája, ezzel szerintem nincs baj, így korrekt.

  11. @suckall88: Szimplán szoftver hiba lehetett.

  12. @admin: Egy Telekom/Telenor/Vodafone nem mutyi GSM.

  13. @ef-dani: a szolgáltatóknál is van általában lehetőség készülékbiztosításra. szervizelni meg csak hivatalos szervizpartnerhez viszed, függetlenül attól, hogy egyébként hol vetted.

  14. Nekem eddig az almariumpro minden eszközömön pl iphone vagy watch simán cserélte az  care plusz esetén is. én csak oda viszem szervizbe a cuccaim.

  15. @Jadeye: A készülékbiztosítás marha messze van a jótállástól, ez egy biztosítási eljárás, semmi köze a kettőnek egymáshoz.
    Nem, nem a hivatalos szervízpartnerhez viszed. A második évben a Ptk. szerint a forgalazóhoz fordulhatsz a szavatossági problémákkal. Ahhoz az APR-eknek, Almáriumnak semmi köze, azt a szolgáltatók a saját folyamataik szerint kezelik az Apple-el lemeccselve. Már ha el tudsz addig jutni, hogy az ügyintéző nem ráz le az “Applere csak egy év” dumával, vagy küldi kapásból a Telemax felé, mint az összes többi készüléket.

  16. Úgy látszik én nagyon szerencsés vagyok, mivel az Apple termékeimet általában külföldön veszem, USA, illetve egyszer London. És Hálistennek még sosem volt semmilyen problémám velük, talán azért, mert hogy őszinte legyek soha nem tartom meg a blokkokat. Tudom felelőtlenség, de ez van. 🙂

  17. @ef-dani: értelemszerűen a készülékbiztosítást a biztosítón keresztül kell intézni, ez szerintem nem volt kérdéses. az első évben pedig igen is a hivatalos szervizpartnerhez viszed a készüléket, hiszen beviheted oda is. a második évben meg oda, ahonnan vetted – kivéve, ha biztosításos, mert akkor meg felhívod a biztosítót, és ők megmondják, mi a teendő. abban a hozzászólásodban, amire reagáltam, nem volt szó arról, hogy hanyadik évben van a készülék.

    vagy egyszerűen Apple Support, és ők megmondják.

  18. @Jadeye: De amire én reagáltam abban igen ????

  19. Remek dolog, hogy kicserélik. De mitől van a hiba? Nehogy majd jó nóthét módjára elkezdjenek eldurrogni a kezeken…

  20. Ha már Apple Watch a téma..

    Nektek szokott-e olyan lenni, hogy amikor elindítod a pulzus mérést, akkor az első néhány mérés konkrétan a felét mutatja a valós pulzusnak. Többször tapasztaltam már, elég idióta probléma. Főleg akkor jelentkezik a hiba, amikor kicsit izzadtabb a karom, de tapasztaltam már teljesen száraz bőrrel is.

    Nem tudom, hogy az órával van-e gond, vagy ez mindenkinél ilyen..?

  21. Sziasztok lenne egy Apple watch os kérdésem hogy ha lehetséges még friss tulajdonos vagyok és most elkezdte csinálni azt az óra hogy amikor hívnak a telefonon akkor kicsöng egyet és utána megszakítja a hívást és azt folyamatosan csinálja és nemtudom hogy beállítás kérdése vagy valami nem jól működik hátha tudok segíteni köszönöm

  22. köszi

  23. Üdv!
    Nekem még eddig egy Apple termékkel sem volt garanciális bajom(meg semmilyen se).
    Az Apple Watchom (3, 42mm) azonban produkál érdekes dolgot.Hibátlanul működik csak a kijelző jobb alsó sarkán megjelent egy kb. 5mm hosszú csík mintha repedés lenne. Egy karcolás sincs az órán, nagyon vigyáztam rá.
    Nézegettem de nem repedés!! Elvittem egy helyi óráshoz aki nagyítóval megvizsgálta és közölte ez nem repedés, a kijelző keret belsejében a bevonat vált el. Valaki találkozott már ilyennel? Az óra hibátlanul működik, nem ázik be meg semmi. Hétfőn jön a futár ami felviszi B.pestre a szervízbe (6000 forint !!!!) mert 200km-re lakom a fővárostól.
    Köszönöm, ha valaki írna.

  24. Bocs, azt nem említettem, hogy még garanciás.


Add a Comment