fbpx Skip to content

A március 27-én megjelent iOS 10.3 egy furcsa hibát hozott elő a 32-bites készülékeken, így az iPhone 5, iPhone 5c illetve az iPad 4 esetén: a Beállítások, Általános, Infó alatt az Alkalmazások menüpontban a készüléken megtalálható összes beépített alkalmazás is úgy szerepel, mintha azok többet nem lenne támogatottak a 64-bit miatt – ami nyilván nem igaz, hiszen ezek továbbra is működnek.

Ennek kapcsán már rögtön több félreértés is szárnyra kapott, többek között EverythingApplePro új videójának is köszönhetően, illetve azért is, mert az Apple a 32-bites készülékekre egyelőre nem adta ki a 10.3.2 beta 1-et. Az új béta számozása is felvet pár kérdést, hiszen 10.3.1 helyett már rögtön 10.3.2 érkezett. Nézzük, mit érdemes ezekről tudni.

Kezdjük elsőként EverythingApplePro videójával:

A videóban több olyan felvetés is elhangzik, ami azért meglehetősen erős. Mindenesetre megnéztük, mi a helyzet az iOS 10.3-mal egy iPhone 5 esetén. Lássuk be, az viszonylag ritka, ha egyetlen egy App Store-os alkalmazás sincs feltelepítve a készülékre, viszont ilyenkor az Infó menüpont alatt értelemszerűen nem is szerepel az Alkalmazások opció sem.

Ha feltelepítettünk legalább egy appot az App Store-ból, akkor jellemzően egy újraindítás után már ott van az Alkalmazások:

Ez alatt viszont az összes, az iOS-ben létező beépített alkalmazás is megjelenik ilyenkor:

A videóban ezután rányom az App Store-ra, amire persze hibaüzenetet kap:

Persze ha mindezt logikusan végiggondoljuk, akkor ez teljesen egyértelmű is: noha az iOS beépített alkalmazásainak nagy része az iOS 10 óta törölhető, de az App Store például értelemszerűen nem – hiszen akkor utána azt nem lehetne min keresztül letölteni újból.

Ugyanígy nem fogunk találni frissítést sem a beépített appokhoz. Ráadásul egy 32-bites készüléken szintén értelmetlen a 64-bites rendszereknek szóló megjegyzés, hogy azokon a 32-bites alkalmazások lelassíthatják a készüléket, vagy nem fognak megfelelően működni frissítés nélkül, hiszen a 32-bites rendszeren nem is fognak futni a 64-bites alkalmazások, így eleve értelmetlen is lenne őket az esetlegesen elérhető, 64-bites verziójukra frissíteni, már ha egyáltalán lehetne. (A 64-bites rendszer ugyanakkor képes a 32-bites appok futtatására, de ez fordítva nyilvánvalóan nem működik.)

Ez tehát egyszerűen csak egy hiba, amit az Apple valószínűleg hamarosan javít majd, talán épp a béta előtt kimaradt 10.3.1-ben, ám szerencsére semmiben sem befolyásolja a készülék vagy az appok működését. Felesleges tehát pánikolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. I5 ios 10.3 mobilnet beállításaiban a 2G van kiválasztva , viszont 3G-re csatlakozik . Telekomos vagyok.
    Ha valaki tud angolul az jelenthetné az Apple felé.

  2. Miért nem te jelented? Van google fordító ám.

  3. Nekem i5-öm van és nem frissíti a rendszert iOS 10.3 rá, kérdés miért?
    Tudna valaki segíteni?

  4. @gyuri007: hogy értve nem frissíti? a Szoftverfrissítés menüpontban mi történik?

  5. Az miért van, hogy egy appot mégsem nyitok egy napig és a helymeghatározást használja de engedélyezve úgy van, hogy csak a használatakor ? Pl. az Időkép is ezt csinálja.

  6. @jagBp: alkalmazásfrissítés a háttérben? de ez hogy kapcsolódik a fenti cikkhez?

  7. Jadeye sehogy , csak egyszerűen nem tudtam megoldani és az ismerőseim sem értették …, megnézem a beállitasokat. Köszi !

  8. Bocsánat de akkor még egy kérdés … ha azt kikapcsolom , mi fog történni , csak akkor fog frissülni , ha megnyitom az alkalmazást, vagy soha?

  9. Köszönöm !!!


Add a Comment