fbpx Skip to content

Laptop használata huzamosabb ideig nem a legkényelmesebb dolog, hiszen ahhoz, hogy a kezünk kényelmesen legyen, a monitor a szemvonalunkhoz képest nagyon alacsonyra kerül és egész nap csak lefelé nézünk, ami fárasztó és nap végére fájdalmas is lehet. Napközben egész nap a gép kijelzőjét bámuljuk, vagy a telefonunkat, és mindkettő esetben a nyakunk nem az egészséges állásban van, ami egyrészt csúnya, másrészt megszokjuk ez a pózt, harmadrészt nem is egészséges.

Most így hirtelen nem tudnék előhúzni valami statisztikát, hogy a számítógép felhasználók milyen arányban használnak asztali gépet vagy laptopot, de ha körbenéztek a világban, egyértelmű, hogy inkább a laptop dominál, hiszen sokkal praktikusabb, bár az asztali gépek árban általában jobban megérik, mert sokkal erősebbek, mint a hordozható társuk.

Számos gyártó kínál rengeteg féle állványt és tartót laptopokhoz és monitorokhoz, amivel azok az asztalon való munkavégzést teszik kényelmesebbé, hogy a készülék a megfelelő magasságban legyen a szemünkhöz. A mostani cikkben az XPRO vadonatúj fa állványait fogom bemutatni nektek. Lesz itt iPhone-hoz, iPadhez, MacBookhoz és iMac-hez is mindenféle remek valódi fa termék. Elöljáróban annyit ezekről a termékekről, hogy ne kelljen mindegyiknél leírnom: két színben érhetőek el, bambusz és dió; valódi rétegelt fából, kézzel préselve készültek; tapintásra és illatra is érződik, hogy igazi fával van dolgunk, felületük simára csiszolt, így nem sértik fel a készülék házát; az élek is szintén csiszoltak és kerekítettek.

iMac állvány

Az otthoni munkaállomásom úgy néz ki, hogy van egy 13,3″-os retina MacBook Pro, egy 24″-os full HD monitor és kihúzható tartón az Apple Wireless Keyboard és a Magic Mouse. A külső billentyűzetnek és egérnek köszönhetően tudok úgy is dolgozni, hogy géphez képest lejjebb ülök, ezért a gép kijelzője feljebb kerül, hogy ne kelljen állandóan lefelé néznem rá. A grafikai munkáimhoz nagyon sokszor kevés a 13 col, ezért sokat használom a külső monitort is, és van, hogy a két kijelzőt együtt is, de a MacBook kijelzője ilyenkor egész sokat ki tud takarni a monitorból, ha előtte van, ezért már régóta gondolkoztam azon, hogy jó lenne a monitort magasabbra tenni. Erre tökéletes az XPRO iMac állványa.

9 cm magas, 23,2 cm mély és 51,3 cm széles állványról beszélünk. Ez a fajta tartó eléggé közkedvelt az iMac felhasználók körében, köszönhetően az egyszerű, de mégis szép formavilágának. Nemcsak, hogy feljebb kerül a ráhelyezett iMac/monitor, hanem még alá is pakolhatunk rengeteg dolgot. Befér alá a MacBookom, ha úgy tartja kedvem, de ha valaki mondjuk Mac minit vagy hasonló gépet használ, akkor az is elfér, igazából ez csak rajtunk múlik, hogy mennyire hasznosan töltjük ki ezt a helyet. Egy dolog tetszene még, ha lenne ebben az állványban, az pedig az, ha a hátulján lehetne egy kis bemélyedés, hogy a kábeleket a gépből szépen le tudjuk vezetni és állványt teljesen a falhoz tudjuk tolni. Ezt leszámítva tökéletes, imádom.

Megvásárolható bambusz és dió színekben.

MacBook tartó (csukott)

Nagyon sokan választanak laptopot munkavégzésre, hiszen ezzel bárhol és bármikor lehet dolgozni, nem vagyunk helyhez kötve vele, viszont ahogy már feljebb is írtam, nem feltételen a legkényelmesebb a nyakunknak, ha ilyennel dolgozunk. A hordozhatóság miatt én is jobban szeretem a laptopokat, mint az asztali gépeket, viszont az tény, hogy sokkal jobb nagy kijelzőn dolgozni, ez lehet akár videóvágás, grafika, excel táblázatok szerkesztése, stb., ezért is szeretek otthon külső monitorral dolgozni. A Sketch kezelőfelülete például annyi helyet elfoglal a 13 colos gépemen, hogy alig marad már hely magára a tervezésre, így ezt a programot szinte csak akkor használom, ha rá tudok csatlakoztatni a gépemre egy külső monitort.

Külső monitor mellett nincs mindig szükségem a MacBookom kijelzőre, így ilyenkor le is szoktam csukni, viszont így feleslegesen sok helyet foglal az asztalon, nem tudok mellette rendesen papíron vázlatolni. Amennyiben nincs olyan állványod, mint amit előbb láthattál, ami alá betolhatnád a gépet, akkor nincs mese: vagy megoldod, hogy elférj egy csukott géppel is az asztalon vagy keresel más megoldást.

Egy élére állított gép alig foglal helyet az asztalon, csak épp tartó nélkül nem azt mondom, hogy nem áll meg az oldalán, de én biztos nem kockáztatnám meg azt, hogy esetleg feldől. Szerencsére az XPRO-nak erre is van egy remek megoldása. A képen látható íves, gumibetétes állvány segítségével oldalára állítva is tárolhatjuk a gépet, amivel helyet nyerünk az asztalon és nem mellesleg szerintem eszméletlen jól is néz ki. A gumibetét cserélhető, sőt a dobozban alapból kétféle található, az egyik a régebbi, vastagabb MacBookokhoz, a másik pedig a retinás gépekhez és az Airekhez, így nem kell attól tartani, hogy nem fér be a gép vagy esetleg lötyög. A betétek alján két gumikampó is található, amibe a kábelek végeit akaszthatjuk, amikor épp nincs a gép a tartóban. Az ilyen tartókkal már évek óta szemezek és azt kell hogy mondjam, nekem abszolút bevált.

Megvásárolható bambusz és dió színekben.

MacBook alacsony állvány

A külső monitorom csak full HD-s, ami alapból nem rossz, de a retina kijelző után – valljuk be – édeskevés, így ha nincs szükségem nagyobb, vagy több kijelzőre, akkor csak simán a MacBook kijelzőjét használom. A már többször említett nyakkímélés miatt jobb ha a gép ilyenkor meg van egy kicsit emelve és döntve. Az XPRO többféle olyan állványt és tartót is kínál laptopokhoz, amivel megemelni és megdöngetni tudjuk a gépet. Most nézzük meg, hogy a ‘MacBook alacsony állvány’ névre hallgató termék mire is jó.

20°-os szögben dönti meg a készüléket, aminek köszönhetően a kijelző feljebb kerül és a nyakunk ennek már nagyon tud örülni, viszont maga a gép nem kerül magasabbra, ezért a billentyűzet és a trackpad továbbra is használható, bár szerintem már ennél is érdemesebb külső billentyűzettel és egérrel dolgozni. A tartó alján öt darab kivágás a jobb hőleadást segíti, hogy a gép komolyabb munka esetén se melegedhessen túl, hátul pedig található egy lyuk, ami a kábelelvezetést segíti. Sokkal praktikusabb ezen átvezetni minden olyan periféria kábelét, amit rendszeresen a géphez kötünk, mert így használaton kívül is helyükön maradnak és nem fognak mindenfelé kúszni az asztalon. 15 colos gépekig bármilyen mérettel használható.

Megvásárolható bambusz és dió színekben.

MacBook magas állvány

Ez az állvány lényegében az előző tartó magasabb változata. Ugyanúgy 20°-os szögben dönti meg a készüléket, ugyanúgy vannak az alján kivágások a jobb hőleadás miatt és ugyanúgy van egy kábelelvezető nyílás a hátulján. Az egyetlen különbség, hogy magasabb. Az alacsony változat hátulja nagyjából 7,5 cm-re feljebb van, mint az asztallap, míg ennek a magasabbnak a hátulja 14 cm-re. Számokban nem is, viszont használat közben komoly a különbség. Ez már az a magasság, amivel akár szemmagasságba hozható a gép kijelzője és végre egyenes nyakkal dolgozhatunk.

A nyakkímélésen túl van még egy nagy előnye ennek az állványnak. A tartó aljába kényelmesen betehetjük a billentyűzetet és egeret, így mikor nem használjuk ezeket, akkor minimalizálhatjuk az asztalon elfoglalt helyüket, de akár külső adatahordozót és egyebeket is tárolhatunk itt. 15 colos gépekig bármilyen mérettel használható.

Megvásárolható dió színben.

MacBook tartó (nyitott, döntött)

Az XPRO oldala a következő terméket is MacBook tartónak hívja, ugyanúgy, mint azt, amiben összecsukva az oldalára állítva tudjuk tenni a gépet. A név lehet azonos, de a termék funkciója teljesen más. Az előbbiben csak csukva tudtuk használni a gépet, míg itt csak annak van értelme, ha nyitva használjuk. Ez a tartó az iMac állványhoz hasonló kialakítással rendelkezik, csakhogy ez meg van döntve kb. 22°-os szögben is, megint csak azért, hogy a nyakunknak kényelmesebb legyen és a kijelző közelebb kerülhessen a szemvonalunkhoz.

A állvány elején, a többivel ellentétben nem egy fa, hanem egy gumírozott belsejű fém tartó akadályozza meg, hogy gép lecsúszhasson róla. Ezt amúgy nekünk kell felcsavaroznunk, de természetesen megfelelő csavar is van a dobozban. 15 colos gépig bármekkora tehető erre is, ám se kábelelvezető nyílás, se hűtő kivágások nincsenek rajta, viszont mivel elég széles (45,7-52 cm), ezért elég jól lehet alá mindenfélét pakolni.

Megvásárolható bambusz és dió színben.

Tablet tartó

Az iPademet előszeretettel használom munkára is az asztalnál. Nagyon sokszor ezen nyitom meg az ügyfél levelét, amiben le van írva, hogy mit szeretne látni majd a kész grafikán, de sokszor használom külső monitornak is a Duet Display segítségével. Mindkét esetben jobb, ha nem csak úgy fekszik az asztalon a készülék, mert így nem olyan kényelmes ránézni, sőt, ilyenkor elég könnyen be is csillan a kijelzője. Aki használ tokot azt iPadjéhez, az tudhatja, hogy csak nagyon kevés olyan tok van, amivel állóban is ki lehet támasztani a készüléket. Ezek általában amúgy nem túl szép műanyag tokok szoktak lenni, amit én még véletlenül se vennék meg.

Az XPRO iPad tartójában az a jó, hogy egy termék vásárlásával igazából két dolgot kapsz, persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy két különböző tartót találhatsz a dobozban, hanem az elsőre fura kialakítása lehetővé teszi, hogy két különböző szögben tárolhasd benne a tableted a megfelelő használat érdekében. Az egyik állás 100/80°-os a másik pedig 135/45°-os (ki honnan számolja a szögeket). Elsőre néztem is, hogy hogyan is van van ez a tartó, hogy kell elhelyezni, de hamar észrevettem, hogy két helyen egy kis plusz perem található, ami a készülék kicsúszását akadályozza meg. Mivel nem dokkolóról van szó, így semmiféle kábel elvezető és tartó sincs benne.

Megvásárolható bambusz és dió színben.

Telefontartó

A telefonunk annyira a kezünkhöz nőtt, hogy sokan még a vécére is magunkkal visszük, így nem meglepő, ha asztalon, munka közben is szeretnénk, ha elérhető közelben lenne. Nyilván letehetnénk csak úgy az asztallapra, ahogy én is nagyon sokszor csinálom, viszont így nem mindig látom rendesen az értesítéseket, holott munka közben csak rá akarok pillantani, hogy eldönthessem, hogy fontos-e eléggé ahhoz, hogy félbeszakítsam a munkát és megnézzem mi jött, vagy sem. Grafikusként sokszor dolgozom mobilra is, aminél fontos, hogy élőben, még a tervezés során láthassam (Sketch Mirror, Adobe Preview, stb.), hogy ami a monitoron jól néz ki, az működik-e a telefonomon is, és ilyenkor elég jól jön egy ilyen állvány, hiszen pont olyan szögben áll benne a készülék, hogy ha kell, csak ránézek, de akár nyomogatni is tudom, igaz tölteni közben nem lehet, mert ez nem egy dokkoló.

Aki telefonról szokott sokat videótelefonálni, az ismerheti, hogy mennyire kényelmetlen tud lenni egy idő után, hogy úgy tartsuk a készüléket, hogy a kamera mindig megfelelően lásson minket és nem csak alulról a tokánkat vegye. Ez az állvány hihetetlen könnyű, így még telefonnal is könnyedén csúszkál az asztalon, ami nem jó. Ezt a problémát viszont könnyen tudjuk orvosolni, ugyanis a dobozban található négy darab kis felragasztható műanyag tappancs, amikkel már rendkívül stabilan ott maradt asztalon. Egyetlen egy rejtély volt számomra csak ebben a termékben, az pedig a hátulján található lyuk. Ugyebár nem dokkolóról van szó, így nem használható mondjuk kábelelvezetőnek, de ceruzatartónak se, hiszen nincs semmi se, ami alul megfogja az íróeszközt.

Megvásárolható bambusz és dió színben.

Összességében azt kell, hogy mondjam abszolút prémium termékekkel van dolgunk. Az anyaghasználat és -megmunkálás hibátlan, rendkívül jól mutatnak irodában és otthon is és az asztali munkavégzést is kényelmesebbé teszik. Kell ennél több? Nem hinném.

Aki ellátogat az XPRO oldalára, az láthatja, hogy ilyen és hasonló állványokból nemcsak fa változatok kaphatóak, hanem bizony fémek is. Mindenki eldöntheti, hogy inkább asztalához illő kiegészítőket vásárol vagy pedig a számítógépének anyagához és színéhez passzolót. Bármelyiket nyugodt szívvel tudom ajánlani, nekem abszolút beváltak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. A képeken látható LG monitor helyett ha egy Dell P szériást veszel, árban ugyanott jösz ki. Viszont az utóbbi állványa lehetővé tesz forgatást, döntést, elfordítást és magasság állítást. Mivel az Apple kijelzőket nem lehet így állítgatni, nem nevezném azokat prémium kategóriásnak, hiszen alapvető ergonómiai funkciókat nem tudnak.


Add a Comment