fbpx Skip to content

Szinte minden évben felmerül a probléma, hogy az utángyártott töltők megbízhatatlanok. És ez egyáltalán nem bulvár hír, mi a szervizünkben is számtalanszor tapasztaltuk már, hogy a készülék rossz töltő miatt hibásodott meg.

utangyartott_tolto_01

Jóformán évente írunk erről cikket, hogy az emberek ne essenek abba a hibába, hogy az 1 500Ft-os töltőt vásárolnak, aztán pedig kirobban a falból (saját tapasztalat). Természetesen senki sem úgy születik, hogy ezt tudja, de most ismét született egy külföldi tanulmány, amiből az látszik, hogy bizony a nem eredeti Apple töltők 99%-a megbízhatatlan.

BBC most 8 országból 400 különböző terméket tesztelt és ahogy az várható volt, szinte egyik sem felelt meg a követelményeknek. A legtöbbször semmilyen védelem nincs a túlfeszültség ellen, illetve számos más védelmet kihagytak a gyártók azért, hogy olcsóbbak legyenek a termékek.

Természetesen az, hogy ez a 400 termék nem ment át egy teszten, nem jelenti azt, hogy biztos hibát okoznak a készülékben. Biztosan sokan használtok nem eredeti, például más márkájú (nem kínai) Apple töltőt. Ezek bizonyosan jobban védettek, mint a 1 500Ft-os piaci árral kaphatók. Én kizárólag eredeti Apple töltőket használok, de kábelben már MFi certificate-es termékeket is, tehát ez ugyan nem Apple, de az Apple által jóváhagyott kiegészítő. Érdemes megkérdezni a boltban, hogy milyen tapasztalatok vannak az egyes töltőkkel. Nálunk a SzifonStore-ban is készségesen segítenek, ha éppen nem tudunk dönteni, érdemes ilyenkor a segítséget kérni, nyilván több tapasztalata van az adott boltnak, az adott termékkel.

Ha töltőt vásárolunk, érdemes ezekre odafigyelnünk:

  • Töltő fej – A töltő fejen megfelelően álljon a dugó villájának két ága, mindkettő megfelelő hosszú, széles legyen és ne legyen ferde (az EU-s csatlakozókon a villa ágai egy kicsit egymás irányába dőlnek, ez normális, ne egyenesítsük ki párhuzamosra őket!). Először dugjuk be a töltőt, majd utána csak a kábelt és a készüléket.
  • Logók – Figyeljünk arra, hogy ismert márkát vásároljunk, keressünk meg a “CE” logót, mely jelzi, hogy a gyártó saját bevallása szerint a termék megfelel az európai szabályozásnak, persze ettől függetlenül nem lehet 100%-ig megbízni benne.
  • Gyári, de hibás töltő – Sose használj hibás, törött töltőt, vagy olyan kábelt, aminek már külsérelmi hibái vannak, például lejött a kábelt védő réteg.

Bővebben érdemes elolvasnotok a korábbi cikkeinket: Csak óvatosan az olcsóbbnál is olcsóbb töltőkkel!Továbbra is veszélyesek a hamis MacBook-töltőkCsereprogram az Apple USB-C töltőkábeleihezA hamisított töltők komoly kockázatot jelenthetnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Ok, ez mind nagyon hasznos infó, nem is vitatkozom vele, csak azt nem értem hogy egy eredeti töltőkábel is miért megy tönkre kb 1 év alatt normál használat mellett. Mindegyiknek ugyan az a baja, a csatlakozásnál szétnyílik a burkolat. Nem értem miért nem foglalkozik ezzel a tömeges problémával a gyártó. Ja, talán éppen azért hogy megvegyem évente a 12 ezres gyárit. Köszi

  2. @doradora: garanciális készüléked mellé a töltőadapter mellett a kábeled is garanciális, illetve az EarPods füles, ha az is a dobozban volt. egyszerűen cseréltesd ki abban a pillanatban, ahogyan látod, hogy épp csak elkezd szétfoszlani. ha nincs garanciális készüléked, akkor kérj meg valakit, akinek van, de nyilván Lightning-csatlakozós kábelt csak Lightning-csatlakozós készülékkel tudsz kicseréltetni. a készüléket ebben az esetben nem kell leadni, csak a kábelt.

  3. Tudtommal a kiegészítőkre és általában az akkumulátorra se él ugyanannyi ideig a garancia, mint a fődarabra. max fél év, de az nagyon max

  4. @Norrbi: ameddig a készüléked garanciális, addig az eredetileg mellé kapott kiegészítők is garanciálisak.

    az akkumulátor esetén is a készülék garanciája az érvényes, az akkumulátor nem cserélhető a felhasználó által.

    garanciális javítás esetén a garancia az eredeti lejárati idővel marad, vagy 90 nap lesz, amelyik a hosszabb időtartam. garancián túli javítások esetén szokásos a fél év garancia a beépített alkatrészre, de ez utóbbi az Apple-től független.

    de hívd fel az Apple Supportot vagy a kiválasztott hivatalos szervizpartnert, és elmondják a lehetőségeket.

  5. @doradora: Az iPhone 5-ösöm gyári kábele nem bírta túl sokáig, a külső szilikongumi burkolat elkezdett a csatlakozóknál lefoszlani. Ellenben az (orig.) iPhone és az iPad 2 töltőkábele a mai napig is tökéletesen működik. Valószínű a Lightning csatlakozó nagyobb erőhatástól ugrik ki, mint a 30 tűs eredeti csatlakozó, emiatt a kábelre nagyobb terhelés jut. Zsugorcsövezést javasolnak sokan, azzal még egy darabig elmennek ezek is, bár nem annyira esztétikus.

  6. Ugye nem azért foszlik szét a végénél, mert a kábelt húzzátok? Úgy persze hogy elenged, az nem rendeltetésszerű használat. Én a legvégén a csatlakozónál fogom meg töltőkábelnél és Earpodsnál is, úgy húzom ki a készülékből. Így 2 és fél év után is tökéletes állapotban vannak.

  7. Annyit tennék hozzá, hogy a fenti jótanácsok _minden_ hálózati elektromos termékre vonatkoznak, nagyon sok tűz keletkezik például karácsonykor a nem minősített (piacos) izzófüzérek miatt.

    A tüzet és a készülékek esetleges tönkremenését mondjuk nem akadályozza meg, de a BBC cikkében is említett érintésvédelmi problémákból eredő halálesetektől sikeresen megvéd a lakásban az érintésvédelmi relé (FI relé), amennyiben megfelelően működik. Érdemes évente letesztelni, s ha hibás vagy ha esetleg még nincs, azonnal beszereltetni egyet.

    A kapcsolóüzemű tápok (a telefontöltők is ilyenek) korai elhalálozásában nagy szerepük van a hálózati feszültségtüskéknek. Azok ellen is beépíthetünk a lakásba komplex és költséges védelmet, de már egy túlfeszvédelemmel ellátott hosszabbító közbeiktatása is sokat javít a helyzeten.

    Fürdőszobában, más vizes helyiségben pedig lehetőleg _semmilyen_ hálózati árammal működő (vagy éppen arról töltődő) eszközt ne használjunk.

  8. @scarabeus: Igyekszem a csatlakozónál kihúzni, de időnként előfordul, hogy messzebbre szeretném vinni töltés közben, mint amekkora a kábel és véletlenül meghúzom. Ezen kívül használtam autóban, ahol a szélvédőre rögzített telefon alatt a kábel hozzáért a műszerfal tetejéhez. A Lightning oldalon levő vége akkor púposodott fel, és a púposodás után hamar le is dobta a szilikon réteget. Az USB oldal azt hiszem, valami kábelcsavarodástól kezdett el szétmenni, ez már pár hónappal később történt.

  9. Épp ezt próbáltam érvényesíteni és számlával kábellel készülékkel felszerelkezve bementem a Corvin iStyle-ba de ott ugy elhajtottak a halál faszára hogy öröm volt nézni… Pedig a készülék ott lett vásárolva. Gondoltam megírom a tapasztalatom az Apple-nek de nem vesztegettem rá időt. Ennyit erről.

  10. A legjobb 1A-es töltőm egy Apple elektrónika beszerelve egy Legrand gumi villásdugóba!
    Mindent kibír, még engem is!

  11. @Agent_H: milyen indokkal küldtek el?

  12. @Jadeye:
    Hogy fizikai behatásra sérült meg a kábel… persze a szokásos szétmálás volt csak látható semmi egyéb…

  13. @Jadeye engem a Duna Plazaban hajtottak el ugyanazon indoklással…

  14. @Agent_H: Én is így járok velük folyamatosan. A szerviz nehézkesen elérhető, nincs ember akivel megbeszélhetnéd telefonon a problémádat. Legutóbb annyi infót kaptam vissza a leadott készülékről, hogy fődarab csere kell. Ez nem szakvélemény. Kértem tőlük fényképet, részletes szakvéleményt, azóta is semmi válasz.

    Itt azt írják, hogy pl. akksira nem is érvényes a jótállás:
    http://szerviz.istyle.hu/apple-nem-garancialis/

    Egyszóval, elnézést előre, de az iStyle szervize (és lassan az értékesítése is) egy vicc. Én elkerülöm ha lehet.

  15. Én a cikkbe beilleszteném még azt is, hogy mi a különbség a “Conformité Européenne” és a China Export között, ha már felmerült a CE jel figyelése.

  16. Ez nem töltő, de szerintem a szervíz egyáltalán nem fogyasztóbarát ilyen téren. Ugyan ez volt a gyári tokkal kapcsolatban. Arra is él a garancia vásárlástól számítva 1 év. Kedves barátom megvette a gyári szilikon tokot, és le vette a telefonról szétpattant a műanyag a némító gombnál. Visszavitte, hogy garis és cseréljék ki neki. A válasz az volt, hogy nem rendeltetésszerűen vette le a telefonról. De 8.000.- ért adnak neki újat. (Köszi) Nekem is van gyári tokom, csak én nem apple-ben vásároltam hanem mediaban… odaadtam neki a számlámat 2,5 hét után kicserélték neki szó nélkül… Sajnos Magyarországon tapasztalatból tényleg nem fogyasztó barát a hivatalos szervíz…

  17. én mindig laptopról töltöm… egyébként szerintetek van különbség h hálózatról vagy usb-ről töltöm…?

  18. Nekem szerintem tönkre is vágta egy. Szikrázott a lighting részen belül. (átlátszott a műanyagon)
    Azóta 35perc nyomkodás -20%. Este 100% reggelre 23%. Akksi csere volt. Ötlet? Power IC

  19. @Jadeye:

    Nekem épp ilyen esetem volt egy hónapja amikor is az iphone töltőkábelem fejénél a kábel burkolata elfáradt és szétnyílt. Bevittem az iStyle-ba (WestEnd) és mondták, hogy csak akkor tudják cserélni a garis készülékem mellett ha nincs rajta külsérelmi nyom. Akkor tudják cserélni ha nem tölt, nem szinkronizál stb de ha van egy kis hiba a burkolaton akkor vegyek másikat. Köszi szépen apple …

  20. Inkább köszi szépen iStyle, szarrágó banda. Ha ugyanezt a kábelt egy Apple Store-ba viszed be szó nélkül cserélik…
    Mondjuk mit vár az ember egy olyan bolttól ahova gari időn belül csak személyesen!!! lehet javíttatásra terméket visszavinni. Szerencsére 14 napon belül volt ebben az esetben lehetett postán küldeni… Pénz jött vissza, biztos megérte nekik…

  21. Nekem az a tapsztalat, hogy a készülékhez kapott kábel előbb utóbb mindig szétmálik a csatlakozásnál (3 iphone, 2 ipad). A különféle utángyártottaknak (remax, itotal) meg semmi bajuk és a kompatibilitásuk is meg van még kb másfél év után is. Azt sem értem, hogy az eredeti gyári töltő sok esetben miért melegszik annyira töltés közben, ha olyan sok védelmi rendszer van beszerelve (nem gondolom, hogy a túlmelegedett adapter annyira jó lenne), míg mondjuk az IKEA-ban vett három usb kimenetű töltő semmi ilyet nem csinál és tökéletesen működik. Én sem merek filléres adaptereket használni, de szerintem mások is gyártanak már olyan minőséget, amelyet a gyárinál jóval alacsonyabb árcimke miatt érdemes megvenni.

  22. Találtam két kábelt egyiket beviszem az Andrássy útra , addig nem megyek el amíg nem adnak egy másik kábelt a garanciális 6s kíséretében .
    🙂

  23. Még mindig ott vagy?

  24. Nem tudom mennyire offtopic, de a Blitzwolf töltői szerintem nagyon jók.
    Lehet, hogy nem eredeti Apple de tudja a szabványt gyorstöltésre is.
    Ebay-en, ALiexpressen, Banggood-on viszonylag olcsón be lehet szerezni.

    Vagy tévedek?


Add a Comment