fbpx Skip to content

A hamisított Apple-termékek gyártói töretlen szorgalommal igyekeznek az eredeti darabokkal azonosnak látszóvá tenni utángyártott eszközeiket. A vásárló átverése illetve a nyilvánvaló minőségi (adott esetben akár anyagi) hátrány mellett ez a gyakorlat biztonsági kockázatokat is hordoz. A gyártási költséget minimalizálandó, ezek a kiegészítők sokszor baleset- vagy életveszélyesen silány minőségűek: gyakran hiányzó szigetelések, alulméretezett alkatrészek jellemzik azokat.

Kép: Hamisított és eredeti MacBook töltő összehasonlítása, a hamisított töltő esetén egyértelmű a végletekig leegyszerűsített elektronika.

Az eredeti MacBook-töltőről már írtunk korábban, és már akkor is megemlítettük, hogy a “kínai” másolat bizony a villamosmérnök kolléga, Ken Shirriff szerint áramütés veszélyének teszi ki a felhasználót. Shirriff ezúttal egy második cikkben kifejezetten egy utángyártott töltőt vett szemügyre.

Ebből egyértelműen kiderül, hogy nem mind eredeti töltő, ami fénylik. A szerző kifejtette, hogy a készülék, amit egyik olvasójától kapott, külsőre a megtévesztésig hasonlít az igazi almás adapterekre:

Ennek a töltőnek a külső felirata is helyes volt – nem voltak olyan ferdítések, mint “Designed by Abble” vagy “Designed by California”. Volt benne földcsatlakozó is, pedig ezt a hamis adapterek készítői általában teljesen kihagyják. Az egység még a dombornyomott Apple-logót is megkapta, és súlyát tekintve sem gyanúsan könnyű. Mivel a blogomon már írtam korábban ezekről és az ehhez hasonló hibákról, amelyek egyértelműen elárulják egy töltőről, hogy hamis, lehetségesnek tartom, hogy a gyártók tanultak a cikkeimből.

A lényegi különbségek csak akkor látszanak meg, amikor felnyitjuk a hamis töltőt, és összehasonlítjuk egy eredeti, Apple által gyártottal. A hamisítvány sokkal egyszerűbb áramköröket tartalmaz, és a kimenő teljesítménye is rossz minőségű, feszültségtüskékkel teli. A földelés csak dísz: a csatlakozó nincsen bekötve, továbbá hiányzik a nagy- és a kisfeszültségű kör közötti szigetelés is.

Kép: A hamisított töltő elektronikájának felépítésén látható, hogy a leegyszerűsített felépítés áramütés veszélyét hordozza magában: a magas feszültségű rész túl közel van az alacsony feszültségű áramkörhöz.

Az ebből adódó veszélyek valósak. Három éve egy fiatal kínai nő halálos áramütést szenvedett, amikor hamis töltőre csatlakoztatott iPhone-ját próbálta meg felvenni. Az Apple 2013 augusztusában egy csereprogramot hirdetett USB-adapterekre, amelynek keretein belül 10 dollárért vásárolhatott eredeti Apple-töltőt az, aki leadott egy hamisítványt egy Apple Retail Store-ban vagy hivatalos Apple-szervizben.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak az utángyártott töltőkkel?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Még semmilyen tapasztalom sincs, de a napokban fogok venni utángyártott töltőt! Ezt követően megosztom a tapasztalataimat.

  2. Tanulság? Kizárólag Apple Retail Store-ban vagy hivatalos Apple-szervizben vegyetek toltot. Anno utángyártott toltot vettem az iPhone -hoz, amikor tolton volt vibrált a kijelzo, és nem mukodott normalisan a touch screen. Soha tobbet. Koszi a cikket. 😉

  3. Csakis eredeti töltőt veszek ha kell. Drága ugyan, de nem kell aggódni miatta legalább…

  4. Egy idoben vettem kinai toltoket, kabeleket a telefonhoz, aztan mikor az egyik elpukkant, akkor elsetaltam egy apple boltba, es vettem 2 ipad toltot es azt hasznaltam az ipadhez es az iphone-hoz is inkabb. joval dragabb, de evek ota nincs vele gond.

  5. Hello! Amit én használtam egy ideig az egyszerűen csak rázott ????. Amikor bedugtam a telefonba enyhén bizsergett a kezemben vagy ahol a bőrőmhöz ért. Aztán bedugtam egy eredetit és az is. Szóval az elosztó volt a hibás. Aztán egy másik konektorban az utángyártott folytatta az egészet igy megváltam tőle.

  6. Az összes ilyen töltőn található egy ikon, amin két négyzet van egymásban, ami a kettős szigetelés jele. Ezekbe semmi esetre sem megy földelés. Ha a csatlakozón van, az azért van, mert olyan szabványt használtak, de belül akkor sincs sehova sem kötve. A laptop tápok is 3 tüskések, de csak mert ilyen a tápkábel, azok sincsenek földelve.
    Semmi értelme hamisítványt venni, akármilyen másik töltővel is működik. Ipodhoz nem is adnak. Én pl. 3 évig töltöttem egy iPod touch 4-et a gyári kábeljével, meg egy Sony Ericsson töltővel, amit az x1-hez adtak. Most fél éve egy iPod touch 6-ot töltök vele, de még soha semmilyen baj nem volt. Ezt az új iPodot rádugtam már néhány más töltőre is amikor nem volt kéznél éppen amit használni szoktam: Microsoft, Nokia, Samsung, microUSB-lightning átalakítóval. Egy csomó fajtát vehetsz olcsóbban mint az Apple-ös, ami jó minőségű. Nem mind olyan kicsi, de azért egyik sem zavaróan nagy.

  7. De most frankón, nem én találtam ki:
    http://megaohm.hu/index.php/erintesvedelem/erintesvedelmi-osztalyok
    Tilos az ilyen ikonnal ellátott fogyasztókat a védőföldhöz csatlakoztatni, ez egyszerűen ütközik a szabvánnyal. Néztem én is oldalt, ahol szétszedték és oda volt írva, hogy az a karima a ground, nem vágom mi lehet az.

  8. @FFeller:
    ground pin de nincs csatlakoztatva, tehát nincs jelentősége.

  9. Én bementem a sarki fűszeresbe és ott vettem 400 ft-ért kábelt a telefonhoz, azért mert az eredetivel tőltöm, amit vettem meg arra van, hogy a géppel kösem össze, mert utáltam mindig az ágy mellől kihúzni a kábelt, amit nehezen lehetet elérni mert messze van a konektor és csak épp odaér az ágy széléhez! Ezt megelégelve jött a vásárlás 5lete. Mondom 400ft megér.. Ez már vagy fél éve és azóts is szinkronizál a telefon vele, mindig olvastam, h az utángyártot cuccok szarok, de nekem eddig csak pozítiv élményem van vele… A töltőm meg piaci, 2 ampetes… Nem iPohone töltő, csak usb-s töltő néven futott, 2 éve használom… Itt is kellemes élményeim szármasztak a vásárlásról, most vagy én vagyok szerencsés, vagy azok balszerencsések akik a hamisitvány hamisitványát veszik.. És emiatt vannak negatív élményeik…

  10. Utángyártott adaptert semmi képen se vegyen senki se nekem is van egy de brutálisan melegszik, a gyári negyed anyira se! Kábelt pedig használok utángyártottat de az csak töltésre használható, szinkronizálásra teljesen alkalmatlan olyankor csak ki be kapcsol a töltés az iPhone-on! Pedig ez az utángyártot töltő teljesen olyan anyagból készült és még a kinézet feliratok minden passzol de a belsejében biztos vagy kis spórolás! De Macbook-hoz utángyártottat soha senki ne vegyen mert az sokkal összetettebb nem hiába kerül sokba! Hamar kárt tesz a Macbook-ban!

  11. Ezért is írtam hogy valami spórolás is van benne!

  12. Van egy drága macbookunk, ne a töltőn próbáljunk spórolni. Ez olyan mintha vennék egy ferrarit és azon agyalnék, hogy teszek rá 12000 ft-os kínai csungcsang gumit.


Add a Comment