fbpx Skip to content

Az acidcow oldalon bukkant fel pár kép a napokban, ami egy olcsó utángyártott töltőt mutat, kissé “érdekes” bekötéssel, amit talán egyfajta viccnek szánt valaki. Csakhogy ezzel a töltővel egyetlen mozdulattal vághatjuk tönkre a rádugott készüléket.

usbpowerburn3

Valószínűleg egy egyedi darabról van szó, amit valaki szándékosan megbuherált, majd úgy adott tovább, ráadásul a cikkből közben eltűnt a többi kép. A bekötés alapján látható, hogy ez közvetlenül az USB-csatlakozóba vezeti a 230V-ot, ami kissé érzékenyen érinti a rádugott készülék elektronikáját. Az acidcow oldalon tanulságként azt vonják le, hogy nem érdemes a talált töltőket használni, mert könnyen megjárhatjuk, hiszen nem látunk a belsejébe.

Az olcsó, utángyártott, kínai töltők végletekig leegyszerűsített elektronikája ettől függetlenül ég és föld távlatban van egy valódi Apple töltőtől. Európai dugóval szerelve két típus is létezik a belőlük, ebből az egyik az eredeti európai kiadás másolata, míg a másik az amerikai, kocka alakú házba helyezi az egyszerű elektronikát európai dugóval:

utangyartott_tolto_01

utangyartott_tolto_02

Ha tehát kocka alakú töltőt találunk európai dugós véggel, akkor már gyanakodhatunk, hogy az nem eredeti. Egyes utángyártott töltőkre rádugva a készüléket ráadásul még az érintésérzékelés is megbolondul a készüléken átmenetileg. Szerencsére amint kihúzzuk belőle, visszatér a normális működés.

A fenti, jelentősen leegyszerűsített áramkörökkel szemben ráadásul az eredeti Apple töltők sokkal komolyabb elektronikával rendelkeznek, aminek a célja, hogy folyamatosan stabil feszültséget generáljon alacsony hőveszteség és csökkentett elektromágneses sugárzás mellett. Már ránézésre is látszik, hogy a két áramköri lapka sokkal összetettebb, és több alkatrészt tartalmaz, mint a fenti utánzatok (kattintásra nagy méretben nyílik meg új lapon):

charger-apple-secondary-outer-diagram charger-apple-primary-outer-diagram

A töltőelektronika másodpercenként 70000-szer kapcsolja ki majd vissza a bejövő feszültséget, hogy pontos kimenő feszültséget tudjon generálni. Kicsit részletesebben, de leegyszerűsítve mindezt úgy csinálja, hogy a bejövő váltakozó áramú (AC) feszültséget először nagyfeszültségű egyenárammá (DC) konvertálja egy diódahíddal. Ezt a DC feszültséget egy tranzisztor kapcsolgatja folyamatosan, majd átmegy egy flyback transzformátoron, ami alacsonyfeszültségű váltakozó árammá konvertálja.

charger-circuit-board-quarter

Végül ez az alacsonyfeszültségű AC kerül átkonvertálásra egyenárammá, ezzel egy interferenciáktól megszűrt, sima és pontos kimenetet ad, és ez megy ki az USB-csatlakozóra. Egy visszajelző áramkör pedig folyamatosan méri a kimenő feszültséget, és a vezérlő IC-n keresztül folyamatosan módosítja a kapcsolási frekvenciát a tranzisztorban, hogy a kívánt feszültséget adja le a töltő.

Akit ennél részletesebben érdekel a töltő működése, az itt olvashat róla egy igen átfogó elemzést (angolul): Apple iPhone charger teardown: quality in a tiny expensive package

Természetesen a fenti gyilkos töltő csak egy kirívó példa, de jól jellemzi, hogy amennyiben ismeretlen helyről rendelünk jelentősen olcsó kiegészítőket, annak bizony könnyen meg lehet inni a levét. Ugyanakkor még ha működik is egy olcsó töltő, az egyes esetekben leadhat olyan feszültséget, ami nem tesz jót az akkumulátornak. Egy sérült akkumulátor pedig könnyen felfújódhat:

pupos_akku

A felfújódott akkumulátor pedig megrepesztheti a készülék alaplapját, a kijelzőt, valamint a készülékházat is, ami után a javítás nem minden esetben lehetséges. Ilyenkor a felpúposodott akku olyan erővel nyomja szét a belső alkatrészeket, hogy egy iPhone 3G vagy 3GS esetén szétszedéskor kitépheti a még ki nem lazított csavarokat is, ezzel további sérüléseket okozva az alaplapon.

Az iPhone 4 és 4S esetén az üveg hátlap felé táguló akkumulátor könnyen lerepeszti az üveget, és nem sérül tőle az elektronika, így valószínűleg megúszható a dolog egy hátlapcserével. Az iPhone 5-től kezdve pedig az alumínium hátlap miatt a kijelző felé tud csak terjeszkedni az akkumulátor, így ott a kijelző cseréjével megúszhatjuk szerencsésebb esetben.

Ha a feltöltött készülékünk magától kikapcsolgat, pedig még legalább 30% töltöttséget mutat, vagy töltés közben túlzottan melegszik, vagy esetleg duzzadtnak tűnik, rögtön készítsünk az adatokról biztonsági másolatot, és a lehető leghamarabb húzzuk le a töltőről, és kapcsoljuk ki, majd forduljunk szervizhez. Bizonyos fokú melegedés teljesen normális, de amikor már tényleg kényelmetlenül forró a készülék, az jelenthet gondot.

Ha a készülékünk garanciális, minden esetben oda vigyük vissza, ahonnan vettük, tehát szolgáltatótól vásárolt készüléket a szolgáltatóhoz, gyári független készülékeket a hivatalos Apple szervizpartnerekhez (listájuk ebben a cikkben), ha pedig már nem garanciális, akkor például hardveres partnerünkhöz, az iSzervizPontba is bevihető.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Mivel az akkuban van PCB, a telefonban is van PCB ezért az nem fújódhat fel. Bármennyire szeretnéd feltölteni a telefon akkuját 5V-ig, az sajna nem fog sikerülni mivel szakítja a pozitív szálat körülbelül 4.2V-nál, ami már eleve túltöltés de még nem vezet hibához.
    A képeken látható felpúposodás a rengeteg ciklus miatt van, elhasználódott és a telefon még megpróbálta feltölteni…

  2. Nagy marhaságot követtem el, rendeltem ebayről egy R-Sim 7+ ot, és nem fekete, hanem ezüst tálcával jött. Gondoltam azért addig használom míg nem szervek feketét. Nem akart rendesen belemenni, kicsit meg kellett csiszolni, és a SIM kártyát is úgy vágtam bele. Tökéletesen sikerült megoldanom, elfogadta, csak más kódot kellet volna beírni, és többedszer is kiakartam vinni majd visszarakni, de nem jött ki. Most benne van mozdulatlanul egy ezüst tálca, amit lehetetlen kiszedni, és iphonet se tudom használni mert aktiválást kér (ezért kellett volna kiszedni, mert beállítáa kérdése mivel volt már aktiválva rendes kanadai kártyával). Olyan ideges vagyok hogy mindjárt agyvérzést kapok, az ajtót már majdnem szétvertem :@@@@@ :((( jobb fizettem volna 30-at a gyári függetlenítésért, SENKINEK NEM AJÁNLOK ILYEN BUHERÁT!!!
    Mindenképpen szét kell szedni ennek a javításához? Mennyibe kerülne?

  3. @kistrojak: ez egy pár hete, frissen kibontott készülék volt, kevesebb, mint 10 ciklussal, amit sikerült egyszer egy kínai töltővel feltölteni. a készüléket a szolgáltatótól hozták el frissen, és mikor megtörtént a felfújódás, és visszavitték, onnan elküldték őket azzal, hogy biztos leejtette az ügyfél, és azért nyílt ki, így ez nem garanciális kérdés. ennyit a ciklusokról.

    @iGyuri: hétfőn ha behozod a szervizbe, ki tudjuk szedni.

  4. @Jadeye:
    Köszi!
    Körülbelül mennyibe kerülne? Elveszik a garancia, nem fog látszani szétszedés nyoma?

  5. nekem “robbant fel” eredeti es utanfyartott is a “kocka” toltobol…

  6. Repedt a csatlakozónál a burkolat, 1 csavar hiányzik, a mic és a hangszóró is tele van retekkel, kopott a keret, kopott a hátlap és olyan sárga mintha füstszűrőként dolgozott volna egy cigiben…
    Ez nem új készülék, ne akarj már megetetni ilyen hülyeséggel.

    Elfogadott tény hogy egy rossz töltő tönkreteszi a telefont. De az úr áldjon meg titeket, az nem töltő hanem egy tápegység, semmi köze a töltéshez. A töltést a telefon végzi, mint minden egyes nyomorult telefonnál. Annyi dolga van hogy a lehető legjobb hatásfokkal előállítja azt a nyomorult 5V feszültséget és az 1A áramerősséget, PONT, ha nincs terhelés akkor a szekunder oldalt leválasztja, energiatakarékossági okokból.

    Töltési mechanizmus nem is lehet külső termékben, kapásból azért mert azon a 1-2 méter vezetéken elég nagy lenne a feszültségesés ahhoz hogy egyáltalán nem tudná a “töltő” hogy éppen mennyire töltött az akku.

    Ha még ebbe is belekötsz akkor áruld el nekem hogy miért 5V-os a töltő, és miért nem az akku feltöltött kapocsfeszültsége? Miért nem 4.2V? Mert ugye ezt állítod az írásodban, légyszíves térj ki erre is hogy hova a francba tűnik az a 0.8V, ha a telefonon kívül történik a töltési mechanizmus. És esze ágában sincs a gyártó annak hogy egy 40Ft-os PCB-t belerakjon a telefonba.

  7. @pityu
    Kocka töltőből nincs eredeti európai kivitelben, úgyhogy csak utángyártottad robbant fel.

  8. @kistrojak: A feszültségesésre vonatkozóan igazad van, viszont a töltőfeszültség mindig kicsivel nagyobb, mint az akku töltött állapotban mért kapocsfeszültsége.

  9. Azt nem lehetne megoldani, hogy a SIM kártya kivétele nélkül újból megadni az insi számot az iphoneban? Hogy legalább amíg nem viszem el a szervízbe (250kmre lakok) addig működjön? Mert a hálózatra felmegy látszanak a csikok is csak ezt az aktiválást kéri.

  10. @iGyuri: a garancia már a szétszedésnél elvész. hozd be, és kiderül, mit kell csinálni vele.

    @kistrojak: én nem akarlak “megetetni” semmivel. konkrétan ezzel hozták be a hardveres kollégához a telefont, aki lefotózta szétszedés után. pár nap alatt is le lehet harcolni egy készüléket, minden attól függ, milyen környezetben dolgozol. a hiányzó csavar nyilván azért hiányzik, mert a szétszedéshez ki kell venni a csavarokat. az emberek elenyésző része nevezi tápegységnek a készülékhez kapott kis eszközt, ami a 110-230V-ból megcsinálja, ami kell a készüléknek, azt az egyszerűség kedvéért töltőnek hívja mindenki. én nem vagyok villamosmérnök, így a feltett kérdéseidre sem tudok válaszolni, a középiskolai elektronika meg már régen volt. a fenti cikk leegyszerűsített technikai információi az abban linkelt eredeti angol cikkből származnak, amit külön jelöltem is (mind a leegyszerűsítés tényét, mind az eredeti elemzést). ha a technikai információk pontatlanok, akkor kérlek, azt jelezd, és kijavítjuk.

    de a tényen mindez nem változtat: olcsó húsnak sokszor híg a leve, és a filléres töltők egy részénél több a probléma, mint az a nyereség, hogy a gyári helyett ezt választottad. akkor már inkább töltsd számítógépről.

  11. @Jadeye:
    Oké, de lehet hogy csak postán tudom felküldeni.
    Szoftveresen nem lehet valahogy elhitetni vele azt, hogy nincs benn SIM kártya? Vagy valamivel valahogy elérni azt a fájlt ami tárolja az r-sim konfigurációját (a 7 jegyű kódot átírni) hogy legalább működjön valahogy, és amíg nem tudom bevinni, ne kelljen sim kártyát cseréltetnem 🙁
    Igen ki..tam magammal :((( Kicsit lett volna olcsóbb a gyári megoldás, biztos úgy függetlenítem ki…

  12. @iGyuri: nem használok RSIM-et, így passzolom, de feltételezem, hogy maga a kártya tárolja az egyes beállításait, és nem a készüléken egy fájl. így nem hiszem, hogy lehet ebben a formában bármit is mókolni a beállításain.

  13. Az utángyártott kínai töltő átalakítóval is ez a helyzet (hogy tönkreteszi a készüléket)?

  14. @Szucsa: már arra gondolsz, ami amerikai dugóból csinál európai végűt? mert abban általában semmi elektronika nincs, így az nem okozhat gondot önmagában.

  15. @Jadeye: az a problema, hogy nem csak a filleres toltok tudnak szarok lenni… mert bizony itt magyarorszagon lattam mar olyat hogy a 4 dolcsis töltőt 4-5 000 forintert adjak 🙁

    @kistrojak: tokeletesen igazad van az 5volt az 5volt nincs ebben semmi extra…

    en szemely szerint mindig rámérek a töltőkre mielott uzembe helyezem
    van egy 5cm-es usb toldóm, amiben van egy mérőpont és egy kapcsolható 800 mAmperes műterhelés
    üresben rámérve max 5,4 voltot engedek a toltonek (de jobb szeretem ha 5,2 korul alakul), terhelve max 5.2-t
    volt mar hogy megdobbento 10 voltot is mértem töltőn üresben

    egyébként a li-ion akksik kapocsfeszultsége 3,6 volt
    max töltőfeszültsége 4,2 volt (bar vannak ujabb li-ion cellák ahol megengedik a 4,3 voltot is) ma

  16. @Stifler93: Nekem is eredeti kocka töltőm van és pontosan úgy üzemel mint a laposabb… Egyébként a világutazó töltő szettből lehet venni vagy nekem a dokkolóhoz volt. Tudtommal itthon csak így lehet megszerezni eredetiben.

  17. Én is az olcsó cuccok híve vagyok, de töltő terén be kell, hogy adjam a derekam. Én is rendeltem az eBayről egy konnektoros töltőt (európai kinézetűt). Nekem szerencsére csak annyi baj van vele, hogy csak 500mA-os, így el sem indul a töltés. Ha jól tudom, 800mA kell neki. Van olcsó autós USB töltőm is, az is 500-as és az sem tölt. Itthon, drágábban venni töltőt sem biztonságos, mert a fél Vatera abból él, hogy az eBayről berendelt cuccokat adja tovább 10-20-szoros áron. Töltőből CSAK EREDETIT!

    Félig OFF: Rendeltem egy 2 dolcsis dokkolót is, amihez adtak kábelt. Már a kábel tapintása sejtette, hogy ultragagyi cuccról van szó. Semmit sem csinál. A gyári töltőmbe dugva sem. Szerencse, mert mi van, ha zárlat van a kábelben, belül összeér valami. A kínai szigetelési eljárásokról tudnék mesélni. Kézzel összecsavart vezetékek, forrasztás luxus, szigetelésnek meg ráhúzva egy műanyag sapka, de a meztelen drótból több van szabadon, mint ami szigetelt 🙂

    Maga a dokkoló is fenomenális alkatrészekből lehet összerakva. A zavarszűrés valahogy kimaradhatott. Töltés nélkül tök jó, de ugye a dokkolónak pont az az egyik lényege, hogy állandó tápellátással tudj zenét hallgatni. A gyári kábelemet dugtam bele. Persze belehallatszik a zenébe a töltés, úgy búg, hogy a zene élvezhetetlen.

    Persze jót is ki lehet fogni. Van az ebayről 3m-es kábelem, ami 1000 Ft körül volt. Már tapintásra is az eredeti érzetét adja, ez jól is működik.

    Van egy külső akksim is, ilyen áttöltős cucc. Kétszer használtam. 1900 mAh-s és ehhez képest túl könnyűnek tűnik. Nulláról fullra tudja tölteni az akksit és még marad benne egy kicsi. A kimenet 5V, 800 mA. Valahogy meg tudok győződni arról, hogy ez úgy tölt, ahogy kell neki?

  18. Sajnos pár hónapja szét égett agyári töltő és rendeltem .
    Semmi különbség nincs a kettő között, azóta is tökéletesen működik.
    A legjobb üzlet az alkatrész eladásban van és megy is a harc rendesen.

  19. Szlovákiában az O2 E-shopban vásároltam egy IPhone 4S 32GB mobilt, amit UK típusú nagy, bontott és hiányos dobozban kaptam. A dobozban tisztán kivehető UK típusú töltő helye ( 3 négyzet alakú lyuk a töltő helyén) de ez helyett egy hamisított EU töltő volt hozzácsapva. A videóban látható, hogy a töltőről hiányzik a “Designed by Apple in California Model A1300” felirat. De ez a kisebbik probléma, a hamisított töltővel lassabban töltődik és töltés közben a kijelző is megbolondul az érintésre. http://youtu.be/cRI9Hbdmx-4

  20. @Krisz2000: de ugye azonnal visszamentél reklamálni, és kicseréltetni?

  21. Igen! Még folyamatba van, de már kaptam olyan célzásokat hogy nem tudhatják nem e én cseréltem ki.

  22. Felvettem a kapcsolatot a webáruházzal , ott azt az infót adták, hogy vigyem be a legközelebbi O2 üzletükbe, ami 15Km-re volt tőlem. Így is tettem, bevittem és ott megkaptam az említett célzásokat és tudatták velem hogy ők csak bedolgoznak az O2-nek és nem vehetik át tőlem csak Pozsonyban. Ha felviszem Pozsonyba és nem tudom egy úttal rendezni az egészet az útiköltség árán már vásárolhatok egy eredeti töltőt. Még gondolkodom azon,hogy mit is tegyek, de nem fogom annyiba hagyni az egészet!

  23. Ha van egy eredeti UK típusú Apple töltőm, és veszek hozzá egy olcsó kínai átalakítót, akkor az nem ronthatja el a készülékem, ugye? Mert gondolom az átalakítóban semmilyen aktív elem nincs, az csak a fizikai méretét befolyásolja.
    Vagy rosszul tudom?


Add a Comment