fbpx Skip to content

Három héttel az iOS 9.3.4 megjelenése, és egyetlen béta verzió megjelenése nélkül az Apple pár perce kiadta az iOS 9.3.5-öt.

megjelent-ios9.3.5-cover

A 9.3.5 összesen egy fontos biztonsági frissítést tartalmaz, új funkcionalitást gyakorlatilag nem hoz.

Újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

Az iOS 9.3.5 egy fontos biztonsági frissítést tartalmaz az iPhone-jához vagy iPadjéhez, és minden felhasználó számára ajánlott.

A frissítés által javított három hibát kihasználva próbáltak meg vélhetően kormányzati hackerek távolról hozzáférést szerezni például egy emberi jogi aktivista készülékéhez. Erről bővebben például a New York Timesa VICE vagy a CitizenLab oldalán lehet olvasni (angolul).

Jailbreak?

A legfrissebb jailbreakelhető verzió jelenleg a 9.3.3, erről itt írtunk részletesen: Frissült a Pangu: semi-tethered jailbreak a 64-bites készülékekre iOS 9.2-től 9.3.3-ig.

Az Apple már nem írja alá a 9.3.3-at, így az nem tehető vissza. Az Apple által aktuálisan aláírt szoftververziók ebben a cikkünkben kérdezhetőek le: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

SHSH, downgrade, újratelepítés

Korábban az SHSH-k tették lehetővé, hogy olyan iOS-verziót is visszatehessünk egy készülékre, amit az Apple már nem írt alá. Az iPhone 4s-től kezdődően viszont technikai okokból jelenleg nincs lehetőség az SHSH-k felhasználására.

Ha valaki nem akar frissíteni, akkor vigyázzon a készülékére, és ha az felajánlja a frissítést, akkor azt ne fogadja el, vagy ha az iTunes tesz így, ott is nyomjon mégsemet, az esetleg a készülékre letöltött OTA frissítési csomag pedig már törölhető, ha sok helyet foglal. Magától egyetlen készülék sem frissül.

Az aktuálisan legfrissebb iOS-verziónál régebbi változat csak speciális esetekben, és csak megadott készüléktípusokra állítható vissza: odysseusOTA: az iOS 6.1.3 vagy iOS 8.4.1 telepítése jailbreakelt készülékre.

Bármely más esetben kizárólag csak a hivatalosan legfrissebb verzió tehető fel, illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Ha pedig a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül.

Letöltés

Ha valaki szeretné lementeni a 9.3.5 IPSW fájlját, az nyissa meg az alábbi cikkünket, amiből mindig a legfrissebb, az Apple által épp aláírt iOS-verzió IPSW-fájlja tölthető le: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Olvasd el a hozzászólásokat is

46 Comments

  1. Ez bizonyára egy vicc… Bár még április első napján is gyenge lenne…
    A tízes bétákkal minek húznak, ha még a kilencest faragják? Muszáj megvárni a iP7-et vele? Grrrr…

  2. @Tamás Kilroy: nincs ebben semmi vicc, frissíts rá a cikkre:

    A frissítés által javított három hibát kihasználva próbáltak meg vélhetően kormányzati hackerek távolról hozzáférést szerezni például egy emberi jogi aktivista készülékéhez. Erről bővebben például a VICE oldalán lehet olvasni (angolul).

    aki nem bétázik, az is kaphat frissítéseket. a béta nem kötelező, hanem csak opció. ameddig az iOS 10 nem jelenik meg, addig az iOS 9 a hivatalos, amihez bármikor érkezhet frissítés.

  3. Miért lenne vicc egy biztonsági frissítés?
    Még nem jött ki az 10-es rendszer, mindenkinek hasznos védelem lehet.
    Főleg, hogy bőven van olyan készülék is, amelyikre az iOS 10 már nem fog felmenni, de ettől még jól használható.

  4. @jarodfree: vannak olyan emberek, akiknek valamiért problémát jelent minden frissítés.

  5. Pont ma akartam frissíteni 9.3.1-ről, jó hogy kivártam.

  6. Inkább az a vicces, hogy évek óta ezt a konzerv cikket hozzátok le.

    “Az iPhone 4s-től kezdődően viszont technikai okokból jelenleg nincs lehetőség az SHSH-k felhasználására.”

    A fele cikket évek óta ez teszi ki. 🙂

  7. keynote dátum (szerintetek) mikor lesz?

  8. Ebben részben egyet értek!
    Az SHSH-nak ma már semmi értelme, és ezért tényleg csak nehezen lehet 1-2 készüléket speciális módon downgradelni az odysseusOTA-val.

    Ezért a cikk végén sablonként megjelemő részt már el kellene hagyni!

  9. Nekem frissites ota tobbszor be akad

  10. Én nem kötök most bele semmibe inkább örülök annak, hogy ezen az oldalon percekkel este 7 óra után már fent van elsőként, hogy milyen frissítés jött stb… Mindig innen tájékozódom az ilyen dolgokról szóval jók vagytok!

  11. Fuj mi akad be es hova? Jaaaa vagy a telefonod sebessegerol beszeeeelsz! Miert eleg csak annyi, hogy “akad”? Miert kell meg ele valami, foleg valami, ami hulyeseg? Tanuljatok mar meg magyarul gyerekek!

  12. Igen, ok meg 9to5mac-rol meg idownloadblog-rol tajekozodnak, mert tudnak angolul 😀

  13. Akkor most ha jól értem… Nekem 9.3.4em van amit semmi módon nem tudok vissza térni 9.3.3ra és a jelenlegit pedig nem tudom Jb-zni?azaz sakk matt…:S

  14. Frissitettem és azóta eltűnt az automatikus fenyerő beállítás a kijelző beallitasoknal,csak a night swift maradt.5s független
    Elnézést ha off.

  15. Lipi: akkor nalad gond van. Nekem is 5s es megmaradt az a beallitas.

  16. Pedig iTunes-n frissítettem,és nem töltöttem vissza bizt.mentesből,teljesen szűz a telefon..hibát nem irt semmit,frissítés gond nélkül fel ment.A telefon nem lassúlt,nem akad…csak épp az a funkció hiányzik.

  17. Most frissitettem csak le , de az volt furcsa hogy most jelkódot kért a telefon a frissités gomb után pedig fel volt oldva a telefon, kért eddig is jelkódot mielött elkezdte volna a frissitést? vagy csak rosszul emlékszem hogy nem.??

  18. Sziasztok!

    Mióta feltettem a frissítést problémáim vannak a hívásokkal. Van, hogy telefonálok és megszakad, közben azt írja, mintha mégcsak hívnám az illetőt és nem tudok kilépni a menübe se. Ha nem ezt csinálja, akkor a hívás végén ott marad h hívás befejezése és akkor sem reagál semmire, aztán egy idő után kiírja, h a hívás sikertelen volt.
    Tipp, h mitől lehet vagy h mit csináljak? (eddig csak újraindítottam a telót)

    Köszönöm!

  19. @Jadeye: A háló visszaállítás megoldotta, köszönöm!

  20. …..Na…szóval hova tűnt az automata háttérvilágitas?9.3.2-ben volt,ebbe az új frissitesnek nevezett valaminek nincs….és nem csak nekem tűnt el!kezd egyre jobban használhatatlan lenni ez….

  21. @Lipi: mire gondolsz az automata háttérvilágítással? mert ha az automatikus fényerőre, az még az iOS 10 legutóbbi bétájában is ott van a Beállítások, Kijelző és fényerő alatt.

  22. @Lipi: a link hibás. 9.3.5 esetén még iPhone 4s-en is ott van ez a menüpont.

  23. Így van Jadeye.ma néztem egy 4s-t és ott volt.de ezen meg az ismerősömén sincs.
    Küldtem másik linkkel.

  24. Hat ezeken mind túl vagyok…de semmi nem valtozott

  25. @Lipi: új iPhone-ként való beállítás is volt?

  26. Így van,az is megvolt.nem állítottam semmit vissza bizt.mentesből.
    Fényérzékelő is működik rajta megfelelően.

  27. Senkinek semmi tipp ötlet?:(

  28. Az mitől lehet, hogy az frissítése nehezebben megy le , akad és olyat is csinál, hogy lemegy , aztán ki idő után újból elkezdi a frosstést és app újból besőtétül ès nem reagál, ki-bekapcolás után letoltődik de ez egyre többször jelentkezik …? I6s és iPad air 2 – nél is…

  29. @Lipi: passz, a likelt képből nem derül ki az oka. hívd fel az Apple Supportot: http://apple.com/hu/contact

    @jagBp: akkor ezt most még egyszer, mert nem érthető, amit írtál.

  30. Sziasztok ! 9.3.5 frissítés óta megőrült a készülékem, naponta legalább egyszer random módon es idoben fogja magát kikapcsol es ujra indul , elég bosszantó , eddig megvoltam elégedve milyen stabil . Most ez kicsit elkeserítő .

  31. Szóval azt akartam , hogy; 🙂 egy app frisítésénél megakad, elkezdi de aztán nem megy tovább, vagy olyan mintha megtörtént volna az app frissítése de 1-2 perc múlva ujra elkezdi frissíteni és csak akkor megy le ha csinàltok egy ki-bekapcsolást…, ez jelentkezik az i6s és iPad air 2-nél is…, másnál is előfordul ez a hiba?

  32. Nekem 6s van vagyis most váltottam android rol sokkal stabilabb az iPhone viszont ami nem tetszik az pedig az hogy utnom kell a kijelzőt lehet az üveg fólia miatt nem tudom valaki tud erről valamit hogy mitől lehet vagy van akinek hasonló gondjai vannak?

  33. @sompi84: mit értesz az alatt, hogy ütnöd kell a kijelzőt? nem érzékeli az ujjadat megfelelően?

  34. @sompi84: Miért nem lehet egy kérdést értelmesen, írni-olvasni tudó tanult ember módjára feltenni?! Legalább elolvasnád elküldés előtt, amit leírtál…

  35. @Jadeye: Ha jól látom, a “Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?” az oldalon a 6S-hez már csak a 9.3.5-öt írja alá az Apple, viszont korábbi, pl. 9.3.1., stb változatok továbbra is letölthetőek 2GB-os méretben.
    Sejtem a választ, de azért megkérdezem, vissza rakhatóak-e a telefonra, pl. a 9.3.1? Ha nem, akkor mi értelme van annak, hogy még letölthetőek a korábbi változatok?

  36. @troy: nem teljesen értem, a cikkünkből csak a 9.3.5-öt tudod letölteni, mert jelenleg az a legfrissebb aláírt verzió az iOS 10 hivatalos megjelenéséig. ha az Apple nem írja alá az adott verziót, akkor az IPSW-vel sem lehet mit kezdeni.

  37. @troy: az Apple “lusta” letörölni őket, mert ha egyszer nem írja alá őket, akkor úgysem tudod feltenni. ennyi.


Add a Comment