fbpx Skip to content

Az idei WWDC számos újdonságot tartogatott az Apple felhasználói számára. Bemutatkozott többek között az iOS 10, a watchOS 3, a tvOS 10 – és az OS X új verziója is, aminek mostantól a neve macOS.

macOS-Sierra-cover

Az Apple 15 év után hagy fel az OS X név használatával, és érthető okokból az aktuális trendekhez igazította az asztali operációs rendszer nevét is. A jövőben tehát az iOS, watchOS és tvOS mellett már macOS-ről fogunk beszélni. A névváltozáson kívül azonban sok új dolgot is hozott magával a rendszer, ezeket fogjuk most nektek röviden bemutatni.

Nem feltétlen kell drasztikus változásokra gondolnunk, viszont rengeteg olyan funkciót kaptunk, amit már vártunk, illetve más platformokon is elérhetővé tették a fejlesztők.

Mielőtt még azonban nagyon előreszaladnánk, érdemes megemlíteni, hogy a macOS rendelkezik az Apple hagyományaihoz híven fantázianévvel is, a választás pedig most a Sierra kódnévre esett.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.56.24

Térjünk át a funkcionális újdonságokra. A tegnapi este legnagyobb újdonsága Siri integrálása volt a macOS-be. Működés szempontjából hasonlít az iOS-ben megismertekre: a dock vagy a menüben Siri ikonjára kattintva máris utasításokat adhatunk neki naptári bejegyzések rögzítésére, üzenetek komponálására, alkalmazások megnyitására, de akár sportstatisztikák lekérésére is. Amiben mégis többet tud az iOS-es társánál, az a keresés. Siri képes lesz keresni a fájljaink között, a találati eredményeket pedig el is menti az értesítési központba.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.55.53

A következő két új funkció a Continuity-hez kapcsolódik. Az Apple megoldotta azt, hogy ha rendelkezünk Apple Watch-csal, és az épp a csuklónkon van, akkor a gépünkhöz közeledve képes lesz automatikusan feloldani a zárolását – bár ez a funkció az első fejlesztői bétában még nem érhető el. A vágólap is univerzálissá nőtte ki magát, a jövőben gond nélkül fogunk tudni az iPhone és a Mac között másolni illetve beilleszteni.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.55.38

Az iCloud kapott egy kis ráncfelvarrást, de nevezhetjük szimplán “okosításnak” is. Az Apple igyekszik könnyebbé tenni a fájlok menedzselését, ezért elsőként lehetővé teszi a dokumentumok szinkronizálását és megtekintését több eszközön, akár egy iPhone és PC között is. Ami viszont sokkal izgalmasabb, az az iCloud automatikus helyfelszabadítási funkciója. A macOS Sierra-val együttműködve az iCloud képes lesz a régi fájljainkat automatikusan törölni a Mac-ről, a felhős párját továbbra is meghagyva, ha szükség volna rá mégis a jövőben. Ez jó hír lehet azoknak a felhasználóknak, akik a 128GB SSD-vel szerelt MacBook modellek valamelyikét használják.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.55.20

Az iMessage alkalmazás is frissült. A Sierra-ban lehetőségünk nyílik nagyobb méretű emojik használatára, azok odabiggyesztésére az üzeneteink végére, valamint a különböző linkek és videók alkalmazáson belüli, azonnali megtekintésére, lejátszására.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.56.01

Történt néhány olyan apróbb változás is, ami a keynote során nem került reflektorfénybe, valamint számunkra még csak nem is releváns továbbra sem. A Safari egy kisebb frissítés következményeként lehetővé teszi majd a fizetést az Apple Pay használatával az interneten, egészen addig, amíg azonosítás céljából az iPhone a Mac közelében tartózkodik. Ez ugyebár számunkra sajnos továbbra sem lényeges, mert a közeljövőben a jelek szerint nem is igazán várható, hogy hazánkban is elindítja az Apple a saját fizetési módját. Alternatívák azonban addig vannak, erről írtunk is nektek korábban.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.56.10

Végül a Photos alkalmazás is kapott némi vérfrissítést, aminek köszönhetően könnyebbé válik a fotókon lévő személyek és helyek keresése, valamint a kép-a-képben funkcióval pedig a Safariban lejátszott videókat mozgathatjuk majd szabadon az asztalunkon.

Az Apple júliusban fogja elindítani a macOS Sierra publikus bétáját, addig is a fejlesztők a keynote vége óta már tesztelhetik az új rendszert. A végleges változat ősszel várható, de pontos megjelenési időt nem közölt az Apple. Az El Capitan még 2015 szeptemberében jelent meg, így idén is hasonló ütemterv várható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Bakfitty…

  2. Múgy volt, hogy a wwdc-vel jön egy hardware frissitesnis a macbookokra. Ebből akkor nem lett semmi?

  3. Sziasztok. Eddig minden évben ( kb 4) leszedtem, és teszteltem a másodlagos gépemen az új rendszert.
    Most viszont az az oldal nem frissült tavaly óta!!
    Kérhetem szépen a segitségeteket, hogy hol találom meg??
    Köszönöm előre is!

  4. @Faludi Róbert: mármint melyik oldal nem frissült? a developer.apple.com? vagy valami warezolt változatra gondolsz – ami totál feleslegessé vált, hiszen már jó ideje megjelenik a nyilvános béta is, és most is júliusban már feltehető majd szabadon, tesztelni?

  5. @Jadeye:
    Warezolt változatra gondolok. Onnan is tökéletesen le tudtam szedni. De beregisztrált, és a 99 eurót befizetett, tesztelő vagyok. De azt sem találom a developer.com-on

  6. @Jadeye: Csak az Xcode 8 beta jön le. De azzal sz…t sem érek. 🙁

  7. @Jadeye:
    Képernyőfotó 2016-06-17 – 23.08.59


Add a Comment