fbpx Skip to content

A WWDC-n az Apple bemutatta a watchOS 3.0-t, az Apple Watch újabb szoftverét. Természetesen ez egyelőre csak a fejlesztők számára érhető el bétaként, de számos funkciót mutatott be az Apple.

Borítókép: watchOS 3 promó kép az Apple weboldaláról.

Többet között jelentősen gyorsabb működést, új óraszámlapokat, könnyebb kommunikációt kapunk, és már a Mac-ünk zárolása is feloldható automatikusan, ha rajtunk van az óra. Nézzük a fontosabb újdonságokat!

Gyorsabb működés és multitasking

Az Apple a jelek szerint hallgatott a visszajelzésekre, amik legfőképp a lassú alkalmazásindításról szóltak. A watchOS 3 esetén a kedvenc alkalmazásainkat a rendszer a memóriában fogja tartani, használható lesz az alkalmazásfrissítés a háttérben, és az appok indítása akár hétszer gyorsabb lehet, mint korábban.

Ezzel együtt új multitasking nézetet és Vezérlőközpontot is kapunk a Watch-ra.

apple-wwdc-20160613-834

Scribble: kézírás-felismerés

Az üzenetküldésnél sokszor kényelmetlen lehet az előre beállított válaszok használata, viszont sokszor a diktálás nem opció. A Watch esetén azonban nem jelenik meg billentyűzet, hiszen el sem férne a kis kijelzőn. Erre hoz majd megoldást az új Scribble funkció: ebben már lehetőség lesz kézírásos karakterek rajzolására, amit a watchOS gépelt szöveggé alakít majd. Sajnos azonban ez egyelőre csak angolul és kínaiul (mandarin) működik.

apple-wwdc-20160613-764

Tevékenységeink szem előtt

Az aktivitás követése kapcsán többen szerettel volna kifejezetten olyan óra számlapot, ahol a napi tevékenységük eredményeit sokkal jobban tudják nyomon követni, mint például csak egy apró karika alapján. Erre kínál majd megoldást az aktivitás állapotát tükröző óraszámlap, több megjelenítési lehetőséggel.

apple-wwdc-20160613-792

Az egyes óra számlapok között is sokkal könnyebben lehet majd váltani: egyszerűen el kell húzzuk a számlapot széltől-szélig, és már is a következő számlap jelenik meg. Az oldalsó gomb mostantól a “dock” gomb.

Segélyhívás egyetlen gombnyomással

A segélyhívás (SOS) mostantól könnyen aktiválható lesz a Watch-ról, egyszerűen csak lenyomva kell tartani az oldalsó gombot (nem a digitális koronát!). Ez világszerte működni fog, így a helyi segélyhívó számát helyettünk is tudni fogja, tehát itthon a 112-t is automatikusan fel fogja dobni.

apple-wwdc-20160613-926

Tevékenységek – ki teljesít jobban?

A tevékenységeink esetén mostantól az eredményeinket megoszthatjuk egymással, ahol rögtön látható, hogy mások épp hol tartanak a saját céljaik teljesítésével, és rögtön üzenetet is válthatunk egymással.

apple-wwdc-20160613-994

Támogatás a kerekesszékesek számára

Az Apple arra is figyel, hogy a watchOS 3-mal a kerekesszékes használók is követni tudják a napi aktivitásukat, hiszen ők például a napi állási célt sem tudják teljesíteni. Ezért számukra az “itt az ideje felállni” helyett az “itt az ideje gurulni egy kicsit” jelenik majd meg, ráadásul a Watch azt is meg tudja majd különböztetni, hogy milyen mozdulatsort használva hajtják a széket, ezzel pontosabban lekövetve a napi mozgásukat és így az elégetett kalóriákat.

apple-wwdc-20160613-1066

Végy egy mély levegőt, és lazíts

Új alkalmazásként érkezik a Breath a légzéskövetéshez. Ez az app például a meditációhoz, relaxációhoz, vagy jógázáskor lesz majd használható.

apple-wwdc-20160613-1124

Apple Pay a fejlesztők alkalmazásaiban

Az Apple Pay mostantól a külső fejlesztők alkalmazásaiban is használhatóvá válik az Apple Watch-on, így például a Lyft szolgáltatáson keresztül rendelt autóval megtett utazást már Apple Pay segítségével is kifizethetjük majd. (Az Apple Pay esetén ugyanakkor sajnos egyelőre továbbra sem volt szó a hazai elérhetőségről.)

apple-wwdc-20160613-1143

Hamarosan részletesebben is teszteljük majd az új rendszert.

A watchOS 3.0-s változata hivatalosan ősszel fog megjelenni, karöltve az iOS 10-zel. A watchOS 3 béta változatához az iPhone készülékünket az iOS 10 bétára kell frissíteni. A watchOS 3 első bétája esetén valószínűleg most is igaz lesz az, hogy aki telepítette, annak nincs lehetősége visszatenni a hivatalos, 2.2.1-es verziót.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Ha a letoltott Developer IPSWt Shift+Frissitessel rakom fel akkor UDID reg nelkul is felrakhato a 10 Beta1 mint az eddigiek?

  2. Itthon is működik a 911 is.

  3. Hát én már igen kiváncsi vagyok a rendszer gyorsaságára. Annyi a gáz hogy iOS10-et kellesz telepíteni hozzá, sajnos (és persze logikus is). A mostani watchOS sebesség néha kimondottan szar…

  4. Valaki rájött már hogy kell beállítani az automatikus zárolás feloldását?

  5. Ha fent van a developer beta 1 akkor az orara magatol felmegy a beta is vagy arra kulon kell valahonnan szedni a beta profilt?

  6. @Otom: ha a Mac órával való feloldására gondolsz: ezt a funkciót nem tartalmazza jelenleg a Sierra, ahogyan a kiadási információkban az Apple le is írta.

    @zsozsobasa: az órára is külön fel kell tenni a fejlesztői központból letölthető béta profilt.

  7. Huhh most olvastam hogy az orara hasznalhatatlan a beta1, igy fel sem teszem, de jokor lattam meg a masik postot 🙂

  8. Jadeye:
    Megtennéd hogy pár sorban összefoglalod a tapasztalataid így pár nap után.
    Mennyire stabil?
    Kibír legalább 10 órát egy feltöltéssel?
    Köszi

  9. @Agent_H: vannak problémák, de nem életveszélyes, legalábbis én nem tapasztaltam olyasmit, ami miatt használhatatlan lenne. 10 órát kibír még a 38mm-es óra is.

  10. Köszönöm


Add a Comment