fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta az iOS 10-et, ami a szokásoknak megfelelően ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már ma letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban érkezik majd.

Borítókép: Az iOS 10 promóképe az Apple weboldaláról.

Az új rendszer több új funkciót is hoz majd, mint például a megújult zárolt képernyő, új értesítéskezelés, megújult Fotók, Telefon és Üzenetek app, vagy a beépített alkalmazások eltávolíthatósága. Lássuk most a tíz legfontosabbat.

Az iOS 10 kapcsán az Apple 10 új funkcióra helyezte a hangsúlyt a keynote során, amelyeken most mi is egyesével végigmennénk danikorpai kollégával.

1. Megújult lezárt képernyő új funkciókkal

Az iOS 10 egy elég szembetűnő újdonsággal nyit majd: teljesen megújul a lezárt képernyő. A lezárt képernyő nem csak designban, hanem az értesítések funkcióit tekintve is megújul, melynek következtében sokkal könnyebben és gyorsabban fogunk tudni majd az értesítéseinkre reagálni, valamint a 3D Touch-ban rejlő lehetőséget is sokkal jobban ki fogjuk tudni használni iPhone 6s és 6s Plus készülékekkel.

apple-wwdc-20160613-1815

Kinézet szempontjából a lezárt képernyő innentől nem fog elsötétülni, amikor értesítéseket kapunk, hanem megmarad a rendes háttérkép, és egy “beszélgetés-buborékban” jön be az új értesítés, illetve akár teljes beszélgetéseket is le fogunk tudni bonyolítani anélkül, hogy feloldottuk volna a készülék zárolását.

apple-wwdc-20160613-1860

A lezárt képernyő mellett megújult nézetet kapott a Vezérlőközőpont is, amely mostantól már lapozható is lesz, így a zenehallgatáshoz szükséges funkciók mindig külön, dedikált helyen fognak szerepelni a Vezérlőközponton belül.

apple-wwdc-20160613-1854

Ezen kívül megújult még a Spotlight is, ami szintén egyetlen mozdulattal elérhető a lezárt képernyőről, illetve widgetek is elhelyezhetőek rajta, ezáltal sokkal interaktívabbak lesznek és akár videót is le fognak tudni játszani.

2. Siri új dolgokat tanul – akár a fejlesztőktől is

Az egész Apple keynote-ra elmondható az a megállapítás, hogy a Siri központi szerepet játszik most már az összes operációs rendszer esetén. Az iOS és a Siri tekintetében a legnagyobb újdonság, hogy a Siri végre elérhetővé válik külső fejlesztők számára is, ezáltal olyan alkalmazásokat is fogunk tudni majd Sirivel irányítani, mint például a WhatsApp, Slack, Uber, Pinterest vagy Skype.

apple-wwdc-20160613-1946

Sajnos itthon továbbra sem lesz elérhető magyar nyelven a Siri, pedig a kibővített CarPlay funkciókkal együtt kiemelkedően hasznos és hibamentes kezd lenni.

3. QuickType

A harmadik újdonság, amit az Apple kiemelt az esemény során, az a megújult billentyűzet, amely mostantól tanulékony tulajdonságokkal bővült. A tanulékonyság alatt olyanokat kell érteni, mint például képes magától felismerni, hogy milyen nyelven kommunikálunk éppen, így nem kell manuálisan váltanunk a különböző billentyűzetek között.

apple-wwdc-20160613-1976

Továbbá a billentyűzet mindig figyeli a szövegkörnyezetet is, így ezáltal még több “előfeltételezéssel” tud élni a beszélgetés során, mint például automatikusan megjeleníti annak a személynek a telefonszámát, akiről éppen beszélgetünk, vagy amikor naptárbejegyzést hozunk létre, akkor a rendszer automatikusan kitölti az összes olyan információt, amelyek a beszélgetésben szerepeltek, mint például az időpont, helyszín és a résztvevők.

apple-wwdc-20160613-1969

4. Újdonságok a Fotók appban

A fotók alkalmazásban az egyik legjelentősebb újdonság az arcfelismerés, amely 11 milliárd számítás végez képenként annak érdekében, hogy pontosan meg tudja állapítani a rendszer, hogy melyik képen milyen objektumok találhatóak.

apple-wwdc-20160613-1990

Craig külön kihangsúlyozta az arcfelismerő funkció bemutatása közben, hogy az összes kép elemzése mindig közvetlenül magán a készüléken történik, annak processzora végzi el ezeket a műveleteket, és nem pedig az Apple szerverei.

apple-wwdc-20160613-1996

Mivel az arcfelismerő funkció miatt egyszer már végigelemzi a fotóinkat a készülékünk, így egyúttal a Fotók alkalmazás is már tematikus kategóriákba rendezi azokat, amelyeket utána egy rövid filmbe is összevág nekünk az alkalmazás egyetlen érintésre.

5. Maps

Az Apple Maps is egy nagyobb ráncfelvarráson esett át, melynek következtében sokkal több funkció fog tudni predikció alapján végezni.

apple-wwdc-20160613-2140

Mivel az Apple Maps is nyitott lesz innentől a fejlesztők számára, ezért akár egészen az asztalfoglalástól kezdve az Uber fuvar rendeléséig meg tudunk szervezni bármit anélkül, hogy el kéne hagynunk magát a térkép alkalmazást.

apple-wwdc-20160613-2148

A navigációt tekintve a Maps lényegesen intelligensebb javaslatokat fog tudni majd tenni az útvonalainkat illetően az aktuális forgalmi szituációknak megfelelően, bár várhatóan ez a Waze-hez hasonló funkció egyelőre csak külföldön lesz elérhető a kezdetekben.

apple-wwdc-20160613-2161

6. Apple Music

Az Apple Music mára már több mint 15 millió fizetős felhasználóval rendelkezik. Mivel régóta rengeteg panasz érkezett az Apple Music felhasználói felületének áttekinthetőségére vonatkozóan, ezért az Apple teljesen újratervezte az alkalmazás felépítését és kinézetét, amely meg is látszik rajta, mert egy kicsit különáll designban a többi alkalmazástól.

apple-wwdc-20160613-2238

Alapvetően sokkal egyszerűbb lett az alkalmazás felépítése, funkcióit tekintve pedig olyan apróságokkal bővült, mint például a dalszövegek automatikus megjelenítése.

7. Apple News

Sajnos az Apple News továbbra sem elérhető Magyarországon, így még a régi designt sem tudtuk igazán kipróbálni a mindennapokban és valószínűleg nem lesz más a helyzet a megújult designnal kapcsolatosan sem.

apple-wwdc-20160613-2373

Gyakorlatilag az Apple News egy egységes gyűjtőfelülete lesz az összes magazinos feliratkozásunknak, így nem kell majd több különböző alkalmazást használnunk a digitális magazinjainkhoz.

8. HomeKit

Az iOS esetén kaptunk egy új beépített alkalmazást, a HomeKitet gyakorlatba átültető Home alkalmazást.

apple-wwdc-20160613-2428

A Home-on belül az összes, a HomeKitet támogató, okosotthonnal kapcsolatos kiegészítőinket használhatjuk egy egységes alkalmazáson belül, amelyet akár az iPhone, iPad de akár az Apple TV-n keresztül is vezérelhetünk.

apple-wwdc-20160613-2434

9. Telefon

Frissült a Telefon alkalmazás is, amelynek egyik megújult funkciója a szöveges hangposta, amely akár szöveges üzenetté is át tudja alakítani a rámondott hangüzeneteket, de ezt a funkciót sem tudjuk itthon használni. Halláskárosultak és siketek számára ugyanakkor kifejezetten hasznos funkció lenne ez még itthon is.

apple-wwdc-20160613-2458

A Telefon alkalmazás tekintetében érdekesség még, hogy érkezett VoIP API, aminek köszönhetően minden egyes külső alkalmazásból érkező hívást (Skype, Viber, WhatsApp) úgy tudunk fogadni, mintha az egy normál hívás lenne – ahelyett, hogy csak egy hagyományos értesítést kapnánk.

10. Üzenetek

Az egyik legnagyobb frissítés kétségtelenül az Üzenetek alkalmazáshoz érkezett.

apple-wwdc-20160613-2521

Az üzeneteken belül számtalan olyan apró újdonságot kaptunk, amelyek használatával még jobban ki tudjuk fejezni írásban a mondanivalónkat, valamint viccesebbé és mókásabbá tehetik a beszélgetéseinket.

apple-wwdc-20160613-2543

Ilyen apró újdonság például a nagyobb méretű emojik használata, vagy az a funkció, amely az általunk begépelt szövegben található szavakat automatikusan emoji ikonokká alakítja át.

apple-wwdc-20160613-2565

Innentől akár rajzokat is tudunk majd küldeni iMessage-ben az ismerőseinknek, valamint a szövegbuborékok esetén is különféle effektek közül válogathatunk elküldés előtt.

apple-wwdc-20160613-2553

Sokkal inkább praktikusabb funkció lesz az új Üzenetek alkalmazásban, hogy interaktív linkeket fogunk tudni megosztani, így ha például egy zeneszám linkjét küldjük majd az egy ismerősünknek, akkor anélkül tudjuk az adott zeneszámot elindítani, hogy az Üzenetek alkalmazást el kéne hagynunk.

apple-wwdc-20160613-2586

Ugyanígy lehet akár majd fizetést vagy online rendelést lebonyolítanunk, mivel az Üzenetek is elérhetővé válik a külső fejlesztők számára.

apple-wwdc-20160613-2621

Egyebek

Egyéb újdonságok között megemlíthetjük még, hogy iPad készülékek esetén már lehetőség lesz egyszerre két Safari ablakot megnyitnunk és párhuzamosan használnunk.

apple-wwdc-20160613-2683

A keynote végén az Apple külön felhívta a figyelmet, hogy bár sok tanulékony és intelligens funkcióval bővültek a rendszerek, valamint számos funkció elérhetővé vált a külső fejlesztők számára, ez nem azt jelenti, hogy lemondtak volna a meglehetősen szigorú titkosítási követelményeikről, így továbbra is end-to-end titkosítással lesz ellátva az összes készülékeken végrehajtott kommunikáció.

Kompatibilitás

Az iOS 10 csak az alábbi készülékeket támogatja majd – tehát az iPhone 4s, az első generációs iPad mini, illetve az iPad 2 és iPad 3, valamint az iPod touch 5G már nem kapja meg ezt a frissítést:

Kép: Az iOS 10 ezekkel a készülékekkel lesz kompatibilis: iPhone 5 vagy újabb, iPad mini 2 vagy újabb, iPad 4 vagy újabb, iPod Touch 6G.

Az egyes új funkciókról hamarosan részletesebb cikkekkel is jelentkezünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

44 Comments

  1. ezekután egyértelmű, hogy az új iphone sokkal nagyobb akksival fog érkezni, a régiek meg nem tudom hogy fogják bírni a megemelkedett bekapcsolt képernyőidőt és a 10milliárd számítást minden egyes fotó után 😀 pár év és annyit fog tudni az ios mint egy android 😀

  2. mi törtínt az appstore-val? nem tölti be a tplistát 8.4.1 ios verzióval. 6 és 7 ios betölti.

  3. Más is tapasztalta, hogy a Siri nem jön elő a Home gomb lenyomva tartása esetén? Csak a Hey Sirivel tudom elővarázsolni, máshogy nem akar működni. :/

  4. @jojó-chan: beállítások/általános/siri és kapcsold be a kapcsolót a siri mellett

  5. @aggressor: Természetesen a Siri be van kapcsolva, különben a Hey Siri funkcióval sem tudnám előhívni. Azzal megy, a szokásos Home gombbal nem.

  6. Nem találom a Live Photos szerkesztési lehetőséget. Csak a hagyományos fotó editor jelenik meg.

  7. Ja, és az Egészség app is totál káosz lett, a régebbi Dashboard megjelenés sokkal jobb volt. Kiraktam minden fontos dolgot és egy helyen láttam őket. Most minden külön almenüben van és még ott is görgetni kell.

  8. Sziasztok!
    Nem tudom ki hogy van vele, de én most először érzem azt hogy az ios kezd androidosodni. Az üzenetek appból meg facebook messenger lett. Valahogy az ios 10-nél én több újdonságot vártam. A dark mode jó lett volna.

  9. Azt azért ne felejtsük el, hogy ez egy igen csak első beta verzió és messze még a végleges kiadása a 10-nek. Addig elég sok minden történhet, akár még pár meglepi is, ami reméljük egyik sem lesz negatív!

  10. sajnos igen, csuoa “lopas” semmi uj otlet

  11. Ha vki lenne olyan jó és fejlesztőként beregelné a telómat (5S) hogy én is használhassam az IOS10-et, kérem keressen meg a [email protected] -n . Köszi előre is!
    (Régebbi be volt és közben a fejlesztő “felmondott” nem dolgozik tovább, sajna.)

  12. @Józsi: Nehéz úgy újat hozni hogy eddig nem lehetett ennyire szabadon dolgozni mint a droid rendszerben, ahol már mindent szinte beletettek amit a fejlesztők kitaláltak, bár sokkal instabilabb is az egész. Talán ha ezt a stabilitást az android el tudná lopni, akkor gondban lenne az apple!

  13. @jojó-chan: hey siri és a főgombbal való mőködést külön külön kell beállítani. siri melletti kapcsolóval nem a sirit kapcsolod be, hanem a főgombbal való működést. ugyan nekem ios 8.4.1 van lehet az ios 9-nél méshogyan kell beállítani.

  14. akkor most már jöhet a jb 9-re?

  15. Azért az valami hihetetlen, hogy akármit csinálnak csak a fikázás… Mindenki szidja a Mapst, hogy buta, fejlesztenek rajta nem keveset -> kit érdekel. Mindenki az új Music appot várta, megcsinálták, első blikkre jó is -> kit érdekel. Lehet szidni a Messagest is, hogy mennyire rámentek az emojikra, de erre van igény, nyilván tudják miért csinálták. Az iot világban a Home alkalmazásra is nagy szükség van, még ha innen sokakat nem is érdekel. És hát nagyon nem csak ezt a 10 dolgot jelentették be, rengeteg apróság is van, meg olyan “apróság” is, minthogy a fájlrendszert a nulláról elkezdték újraírni és jövőre lecserélik a hfs+-t…

  16. Szerintem 6S nem fogja ezt a frissitest megkapni, mar mint en nem fogom feltenni 😀 ez a 7-es keszulekhez lesz igazitva es nem az en mobilomhoz, valtani pedig nem tudom megerné e, azt sem vágom egy makulatlan allapotu 6s 64gb mennyi veszteseggel adhato el.

  17. Nekem a Music alkalmazás kinézetével nem volt bajom eddig, remélem nem lesz rosszabb. A lapozható vezérlőközpont nem tetszik, ennyi erővel a beállításokat is lapozhatnám. Egy ilyennek épp az lenne a lényege, hogy tényleg csak egy csúsztatás és egy gomb nyomás legyen, ne pedig kitudja hány csúsztatás és egy gombnyomás, eddig is elfért minden ott egy helyen, ami kellett.

  18. @aggressor: De iOS 10-et használok, és minden Siri-beállítás be van kapcsolva, mégsem jön elő a Home gombbal soha. Évek óta mindig használom a Sirit, azért tudom, hogy kell beállítani. 🙂

  19. Valaki másnak iOS 10-en nincs gondja a Siri megnyitásával? A Home gombot akármilyen hosszan nyomom, nem jön be. És igen, be van kapcsolva a Siri.

  20. @jojó-chan: kicsit lemaradtam…. már 10-nél tart az ios. 10 még az android alatt van stabilitásilag. rengeteg dolog nem fog működni. szerintem ne is görcsölj vele mert biztos csúnyán bele rondítottak az ios-ba megint, és a siri -d azért nem megy.

  21. @jojó-chan: ez egy béta. nem napi használatra való.

  22. Siri nálam működik ios 10 alatt, i5-n

  23. Kicsit változott a kompatibilis eszközök listája. Az Ipad 2/3/mini, i4s illetve az 5. Gen ipod touchot már nem fogja támogatni az ios10.

  24. iPhone 5s GSM-hez (A1457) tartozó .ipsw MD5 vagy CRC32 hash-ét be tudná másolni olyan, aki a fejlesztői oldalról töltötte le?
    A telefonom UDID-je be van regisztrálva, de nem magam regisztráltam, ezért nincs hozzáférésem a letöltésekhez, de meg szeretnék bizonyosodni róla, hogy nem egy módosított ipsw-t töltök rá a tesztkészülékre.
    Köszi!

  25. @Vikitorony: bocs, mégsem a GSM-hez…
    Name: iPhone 5s (Global)
    Identifier: iPhone6,2
    Model: A1457

  26. @Vikitorony: és fent van a gépeden az Xcode 8 beta? mert az IPSW anélkül nem fog települni, 14-es hibát fogsz kapni. használd a béta profilt.

  27. @Jadeye: Nincs fent. Béta profillal még nem megy, ha jól sejtem, csak mikor “kijön” a public beta.

  28. @Vikitorony: van fejlesztői béta profil is. többen most arra ugrottak rá, hiába okkal fejlesztői béta még csak, és nem nyilvános.

    módosított IPSW-t egyébként nem fogsz tudni letölteni, mert az IPSW-ben lévő DMG lemezképek titkosítva vannak, így azokat nem lehet csak úgy módosítani.

  29. Sziasztok!

    Szerintetek, ha be vagyok Public betára regisztrálva, akkor nem tudom feltenni a fejlesztői bétát?
    Mármint az Apple nem engedi?

    Előre is köszi!:)

  30. @Lajhar: a nyilvános béta az nem a fejlesztői béta. kicsit másképp nézve, ha felülsz egy buszra, ugyan mindkettő elvisz valahová, de ha a 10-es helyett a 9-es járatra ültél fel, akkor a végállomás is más lesz.

  31. @Jadeye:
    Köszi, azért menet közben rájöttem, hogy nem, de jó a hasonlat!:))

  32. Erre a fejlesztői bétára,hogy lehet regisztrálni?

  33. Esetleg ebben tudna valaki segíteni?Előre is köszönöm!

  34. Nakerma1 már leírta korábban. Letöltöd és telepíted az általa linkelt profilt és feldobja OTA frissítésként.

  35. No, lesz ma beta 2? 🙂

  36. @Agent_H: nem lett. talán jövő hét hétfő-kedd az esélyes.

  37. IOS 10 kilehet kapcsolni a kepernyo automatikus bekapcsolasat ? Ertem ez ugy hogy ha kiveszem a zsebembol ne villannyon fel i6s koszi 🙂

  38. @Mező Lacii: ez le van írva az iOS 10-ről szóló cikkünkben a Mozdulatok résznél:

    Akit pedig zavarna ez a funkció, az a Beállítások, Kijelző és fényerő, Emelés az ébresztéshez opció kikapcsolásával tilthatja ezt le.

  39. Köszönöm szépen ! :)))

  40. Billentyűhangot illetve a zárolási hangot meglehet változtatni? Ha igen, akkor hogyan tudom ezt véghez vinni? 🙂

  41. @Andrea Tekeľ: jailbreak nélkül nem lehet. iOS 10-re egyelőre nincs jailbreak.


Add a Comment