fbpx Skip to content

Öt béta verziót követően ma este az Apple kiadta a tvOS 9.2-t is, amiről a tvOS most sem árul el sokat a frissítést feldobva – még azt sem, hogy az új verzió egyébként 9.2, a változásokról meg előzetesen egy szót sem szól, szemben az iOS, az OS X vagy a watchOS frissítési információival.

tvOS9.2-cover

Ez a frissítés elsősorban az ikonok mappákba rendezhetőségét és a szövegmezők esetén a Siri diktálást teszi lehetővé. A tvOS 9.2-n túl megjelent az iOS 9.3 és a watchOS 2.2 is.

Újdonságok

Immár az iCloud-fotókönyvtár, az iPhone 6s-en megismert Élő Fotók és előadótermi mód (conference room display mode) is elérhető az új Apple TV-n.

tvOS-whats-new

Mappák

Az új verzió egyik legnagyobb előnye, hogy mostantól már mappákba is csoportosíthatjuk az Apple TV-re letöltött alkalmazásokat.

tvOS9.2b1-mappak

Ezzel együtt a frissített alkalmazásváltó is “beköltözik” az új Apple TV-re:

tvOS9.2b1-multitasking

Siri diktálás

A Siri esetén támogatott országokban immár diktálás is lehetséges a szövegmezők esetén a karakterek kézzel való bekattingatása helyett:

tvos_dictation-800x447

A kereséshez egyszerűen lenyomva kell tartanunk a Siri gombot, és beszélni – bár azért jelszavakat diktálni talán kicsit erős, főleg ha megfelelően bonyolult, és így van benne több speciális karakter, amiknek a nevét angolul nem feltétlen tudja mindenki.

tvos_hold_to_dictate-800x443

Ilyenkor a már megszokott módon láthatjuk a hangunk valós idejű visszajelzését:

tvos_dictating-800x445

Siri pedig már az App Store-ban is tud keresni a “Search for <app name>” vagy a “Search for <app category> apps” utasítások használatával. Magyar nyelvű Siri továbbra sincs.

A tvOS-re a keynote-on elhangzottak alapján már 5000 alkalmazás érhető el. A tvOS kizárólag a negyedik generációs Apple TV esetén érhető el.

Letöltés

A frissítés az Apple TV-n a Beállításokban a Rendszer / Szoftverfrissítés menüpontban érhető el, tehát OTA frissítésként. Érdekes egyébként, hogy noha az Apple TV egy USB-C-kábel segítségével csatlakoztatható az iTunes-hoz, a frissítés ott továbbra sem lehetséges, hanem csak a visszaállítás (restore) választható, amivel az Apple TV összes beállítása és az arra letöltött tartalmak is törlődnek.

És noha az iCloudba be lehet lépni a tvOS-ben, jelenleg nincs iCloud backup az Apple TV-n található tartalmakról és beállításokról, és az Apple TV sem aktiválási zárat, sem elveszett módot nem támogat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Sikerült a legjelentéktelenebb dolgokat kiemelni, a legfontosabb azonban a fotókönyvtár volt. Erről érdemes lenne írni. Ez egy olyan dolog, amire nyugodtan mondhatjuk: VÉGRE 🙂

  2. A diktalas magyar nyelven nem elerheto? Vagy csak nekem szurke a menupont?

  3. Gyötrelmes watch frissítésen túl , semmi extra!
    Mindegy legalább ezen is túl vagyunk!

  4. Nálam egy olyan bug jött elő a frissítés után, hogyha elindítom az online rádiót appot az Apple Tv-n és bekapcsol a képernyővédő pár perc után akkor elmegy az hangja a rádiónak. Ha kilépek a képernyőkímélőből akkor újra visszajön. Az előző szoftverben ez jól működött.
    Másnál is van hasonló hiba?

  5. @Rasket: Benne van a cikkben: “A Siri esetén támogatott országokban immár diktálás is lehetséges…”.

    Mondjuk személy szerint nem értem, hogy ez hogy lehetséges. Vagyis hogy nem lehetséges. Oké, nincs magyar Siri…de miért ne használhatnánk angolul?
    De leginkább a diktálást nem értem. Amikor a bétában megjelent a diktálás, végre megörültem, erre ez sem működik itthon. Holott tudna magyarul diktálni…..

  6. @Kristóf: természetesen használhatod angolul: ha az Apple TV nyelvét angolra állítod – és az Apple ID-d régiója is mondjuk amerikai.

  7. @gygabor: És mégis melyik online rádiót? Van egy pár…. 😀

  8. @Jadeye: Nem csak usa ID-vel és mellé angol nyelvvel? 😀

  9. @Kristóf: de igen. viszont semeddig nem tart amerikai ID-t csinálni, ha ennyire fontos a Siri angol nyelvű használata.

  10. @Kristóf: myTuner Radio appot használom

  11. @gygabor: Nekem is csinálja…. majd egy frissítéssel megoldják 😀


Add a Comment