fbpx Skip to content

Ugyan az iOS 9.3 megjelenése már jóformán a nyakunkon van, viszont eddig a 9.0.2-nél újabb verziókra nem volt jailbreak. Ez a Pangu legújabb kiadásával némileg megváltozott: a 64-bites készülékek esetén már a 9.1 is jailbreakelhetővé vált.

Pangu-9.1

Így akinek a készülékén esetleg még iOS 9.1 van, az immár jailbreakelheti azt. Ez valószínűleg elég kevés készülék már, mert aki tehette, az eleve nem frissített a 9.1-re, és már nem is teheti meg, aki viszont frissíteni kényszerült, annak már 9.2 vagy 9.2.1 van a készülékén. Nézzük azért, mit érdemes tudni erről.

A legfontosabb, hogy az új verzió csak a 64-bites készülékeket támogatja. Ezek a következők:

  • iPhone 6s Plus, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5s
  • iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad Pro

A Pangu oldalán található információk alapján az iPhone 4s tehát nem támogatott.

Egy egy gombnyomásos jailbreakhez nem lehet szükséges külön leírás, de az iDownloadBlog korábbi videóját érdemes megnéznie a vizuális típusoknak, mert az ehhez az új verzióhoz is használható:

Tudnivalók

A Pangu fejlesztői az alábbiakat emelték ki az új jailbreak kapcsán – ezt mi kiegészítenénk azzal, hogy ahhoz, hogy a Pangu fel tudja ismerni a csatlakoztatott készüléket, az iTunes-nak telepítve kell lennie a számítógépünkön, különben a Pangu csak ott fog várakozni az idők végezetéig a készülék csatlakoztatására.

Előkészületek

Készítsünk biztonsági mentést (backup) a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük az iTunes vagy az iCloud segítségével. Ahhoz, hogy a jailbreak sikeresen végigfusson, tegyük a készüléket repülőgép módba (airplane mode), kapcsoljuk ki a jelkódot illetve az iPhone keresése opciót.

A “tárhely megtelt” hibaüzenet

A jailbreak folyamata során a Pangu a rendszerpartícióra másol fel több fájlt, ami miatt a készülék feldobhatja ezt a hibaüzenetet:

Pangu9-app-03

Ugyanakkor ezt nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni, mert amint a Cydiát elindítjuk, és az kiírja, hogy “Preparing filesystem”, akkor az pedig áthelyez pár fájlt a rendszerpartícióról a felhasználói adatokat tartalmazó partícióra, és így ismét lesz elég hely a rendszerpartíción. A rendszerpartícióra mindössze egyes cydiás alkalmazások szoktak adatokat menteni, a saját adataink a másik logikai partíción foglalnak helyet.

Hozzáférés a fotókhoz

Az új jailbreak sajátosságai miatt a Pangu app hozzáférést kér a jailbreak közben a fotókhoz. Ennek pontos hátterét majd akkor fogjuk látni, amikor majd szokás szerint ezt a jailbreaket is darabokra szedik. A jailbreak végigfutásához a fotókhoz való hozzáférés megadása mindenképp szükséges.

Pangu9-app-01 Pangu9-app-02

A jailbreak végén a Pangu app törlődik a készülékről (a közben egyébként szintén megjelenő WWDC appal együtt), így ez a hozzáférés is megszűnik.

Ha többszöri próbálkozásra sem sikerül a jailbreak

Ha folyamatosan sikertelen a jailbreak, akkor az alábbiakat kell megpróbálni:

  1. Ha esetleg nem kapcsoltuk volna a készüléket repülőgép módba (airplane mode), akkor tegyük meg.
  2. Indítsuk újra mind a készülékünket, mind pedig a számítógépet.

Ezek után próbáljuk meg újból.

Ha a készülékre OTA frissítéssel került fel az iOS 9.1, nem biztos, hogy sikerülni fog a jailbreak.

A Beállítások alatti Szoftverfrissítés opció használatával az iOS 9.1 OTA frissítésként került fel a készülékre. Ebben az esetben a jailbreak általában sikertelen lesz. Ha többszöri próbálkozás ellenére sem fut végig a folyamat, akkor inkább ne próbálkozzunk feleslegesen újra és újra. (Az iTunes-ban már nem lehet restore-olni a 9.1-re, hanem csak az aktuálisan legfrissebb verzióra, ami jelenleg a 9.2.1.)

Egyéb megjegyzések

Elképzelhető, hogy készülék újraindításakor egymás után két alkalommal is kékre vált a kijelző. Ez teljesen normális.

A jailbreak nem függetlenítés!

A szoftveres függetlenítés legutoljára az iPhone 4 esetén, de annak is csak a 01.59.00-s basebandjével volt lehetséges. Ennél újabb baseband verzióval az iPhone 4 nem függetleníthető szoftveresen. Az iPhone 4s-től kezdődően pedig egyetlen iPhone modellre sem jelent meg szoftveres függetlenítés. A legtöbb esetben tehát kizárólag a szolgáltatón keresztül, hivatalosan indított függetlenítés lehetséges, ezen a most megjelent jailbreak sem változtat!

A függetlenítési lehetőségekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése

A jailbreak nem warezolás!

A warezolásra való lehetőség nem része a jailbreaknek, tehát tört alkalmazások telepítése a jailbreaktől önmagában nem lesz lehetséges – ráadásul a legújabb módszerek esetén a warezolásnak már nem is feltétele a jailbreak, mert különféle enterprise tanúsítványokkal aláírt appok még jailbreak nélküli rendszerre is telepíthetőek.

A jailbreak az Apple szemszögéből

Az Apple érthető módon nem támogatja a jailbreaket. Ugyanakkor egy restore a jailbreaket mindenestül törli a készülékről, annak semmi nyoma nem marad. Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: a jailbreak az Apple szemszögéből

Aranyszabályok, ha jailbreakeltél

A jailbreakkel nem lehet tönkretenni egy készüléket, ugyanakkor például az Összes tartalom, beállítás törlése opció, illetve a Szoftverfrissítés menüpontok technikai okokból nem használhatóak. Az OTA frissítést maga a jailbreak fogja kikapcsolni.

Az Összes tartalom, beállítás törlése opció eltávolítására a Visszaállítás fix csomagunk nem működik, a jelek szerint az iOS 9-ből az Apple kivette a Reset.plist fájlt, amivel ez megoldott volt. Ezt a csomagunkat frissítjük, amint kiderül, hogy hova került át ez az opció, addig viszont biztonsági okokból beállítjuk, hogy iOS 9-re ne lehessen telepíteni.

Letöltés

A Windows-ra letölthető 1.3.0-s változat 76.8MB, a Mac-es verzió a keresztségben az 1.1.0-s verziószámot kapta, és 74.3MB.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Nekem meg a 8.4 van rajt jailbrekekve iPhone 6, van lehetosegem felrakni a 9.1-et vagy mar csak az ujat tudom?

  2. Mindig az aktuális leg újabb verzióra fog frissülni az ios.

  3. Szerintem nem túl jó tanács, hogy restoreoljuk a készüléket ha nem sikerül, mert akkor 9.2.1 lesz rajta amit aztán végképp nem lehet JBzni…

  4. @Aquastic: már nem tudod feltenni a 9.1-et, mert – ahogyan a cikkben is külön le van írva – csak a hivatalosan legfrissebb verziót lehet feltenni.

    Az iTunes-ban már nem lehet restore-olni a 9.1-re, hanem csak az aktuálisan legfrissebb verzióra, ami jelenleg a 9.2.1.

    @JiGSaW113: kivettem azt a mondatot – de amúgy fentebb ott volt, hogy miért ne restore-oljunk. és áttettem az erről szóló részt lentre.

  5. csak egy személyes tapasztalatot osztanék meg, hátha akad valakinek ilyen problémája:
    – elsőre végigfutott a JB
    – ahogy levan írva úgy cselekedtem, ki jött a tárhely hamarosan megtelik is.
    – véget ért a JB és újraindult a telefont, de fele zöld, fele fekete képernyővel (megismételte 3x)
    – utána újraindult, fele piros, fele fekete, ez egyszer
    – megelégeltem, és feldugtam vissza gépre, home gombot nyomva – csatlakozott itunes-ra, és bekapcsolt.
    cydia beállította magát, és minden rendesen működik. i6s 9.1

  6. Nem tudom letölteni, akinek megvan el tudná küldeni nekem vagy feltöltené máshova? Köszönöm!

  7. A 9.2-es Jailbreak mikorra várható előreláthatólag?

  8. Pont ma nézegettem hogy van e hat lett is ?
    De csak 9.1-re ?

  9. @zaci17:
    Köszönöm szépen! Elsőre nem futott le de másodikra sikerült! Végre értesítéseknél is rezeg a miband-em!

  10. Arról esetleg van hír, hogy a régebbi ( nekem Ipad4-em van ) készülékekhez fog érkezni 32bites verzió vagy számunkra nincs esély akkor se ha 9.1 van fent?

  11. @Jadeye: Hát akkor várunk tovább. Köszi a választ.

  12. Segítséget szeretnek .Van iPhone 64 plus 9.0.2 van rajta jailbreakolva gondoltam felrakom 9.1 et valamiert nem engedi 🙁

  13. Van már valami hír 9.2-es jailbreak-ről? Sokat kell még várni rá?

  14. Rég jártam erre, mert droidra váltottam, de tabletből sámomra nem létezik más, csak alma 🙂

    Tanácsot kérek szépen: faszán végigment a JB, ipad mini2/9.1 gyárival.
    Azóta viszont valami hitelesítési godja lehet mert amikor icloudba próbálok logolni, “az ellenőrzés sikertelen, az appla szerverhez történő csatlakozás közben hiba lépett fel”, a cydia indításakor “unable to load” – az alárásra panaszkodik, hogy pritendingel a saurik szervere. Szifon repot hozzáadás közben is certificate-re panaszkodik.

    Mi lehet szerintetek a bibi?

  15. @johnnyjungle: A datum es az ido megfelelo a keszulekeden?

  16. @Czo: itt volt a gond, istekirálycsászár vagy, köszönöm szépen a segítséged! 🙂


Add a Comment