fbpx Skip to content

Az iDownloadBlog készített egy interjút a TaiG készítőjével, ami kapcsán azt remélték, hogy több érdekes részlet is kiderül magáról a fejlesztésről és arról is képet kaphatunk, hogy ki áll mögötte. Persze ez nem sikerült maradéktalanul: látható lesz, hogy a válaszok meglehetősen rövidek, és legtöbbször teljesen kikerülik a feltett kérdést.

TaiG_jailbreak

A TaiG nagyjából egy éve került a figyelem középpontjába, amikor az evad3rs csapat kiadta az evasi0n 7-et, benne a kínai alkalmazásbolttal a kínai felhasználók számára. A TaiG viszont a korábbi megegyezés ellenére gyakorlatilag egy warez-installer volt, így az evad3rs végül kiszedte azt az evasi0n 7-ből. Időközben megjelent az iOS 8.1.1, és ekkor bukkant fel új jailbreakként a TaiG, ami már a 8.1.1-et is támogatta, szemben a Panguval.

Attól függetlenül, hogy egy évvel korábban a warez elég rossz fényt vetett a TaiG névre, sokakat csak az érdekelt, hogy az eszköz képes jailbreakelni a 8.1.1-et, így időzítésének köszönhetően elég gyorsan elterjedt. Ugyanakkor a fejlesztő(i)ről jóformán semmit nem lehet tudni, és a kínai eredet is némi bizalmatlanságra ad okot.

Ki az a személy, aki a kérdéseinkre válaszol? Elárulod, mi a feladatod és a pozíciód a TaiG kapcsán?
XN vagyok, és én fejlesztettem a TaiG jailbreaket.

Honnan származik a TaiG név és hogyan kell kiejteni?
A TaiG név az ősi kínai filozófiából származik, és “Taiji”-ként kell kiejteni kínaiul.

Úgy tudom, a TaiG (mint “szolgáltatás”) nagyon népszerű Kínában, de itt az USA-ban elég keveset tudni erről a részéről. Tudnál erről kicsit bővebben írni?
A Twitter alapján látható, hogy Amerikában is egyre több ember tud a TaiG létezéséről. A TaiG jailbreak megjelenése óta a hackerek is felfedezték és megvitatták. Ezután megtisztelő volt, hogy megkaptuk a felkérést erre az interjúra.

Amikor azt írtam, hogy a TaiG nem igazán ismert és népszerű az USA-ban, akkor a TaiG, mint cég érdekelt volna, nem a TaiG jailbreak, hiszen ez utóbbi egyértelműen ismert és népszerű jelenleg. Tehát ki az a cég, aki a TaiG jailbreak mögött áll, és mivel foglalkozik ez a cég?
A TaiG Jailbreak egy egyszerű jailbreak team, és összesen egy céggel áll együttműködésben.

Úgy tudjuk, hogy a TaiG gyakorlatilag a warezolást segíti elő. Mit gondolsz erről?
A jailbreak célja, hogy nagyobb szabadságot adjon a felhasználóknak.

Mit gondolsz arról, hogy a kínai hackereknek eléggé kétes hírnevük van, szemben az amerikaiakkal?
Nem tudom, honnan származhat ez. Kínaiként nem érzem így.

Mivel tudod biztosítani a jailbreakelőket arról, hogy az általad fejlesztett eszköz biztonságos?
Nincs semmi okom, hogy nem biztonságos eszközt fejlesszek, az emberek úgyis rájönnének. És egy jó hírnevű brandet szeretnénk kiépíteni, így semmi okunk ezt lerombolni.

Lehetséges, hogy paradigmaváltás következett be a jailbreak kapcsán? Lehet, hogy ezután kínai vezetés alá kerül a jailbreakek fejlesztése?
Nem hinném, hogy paradigmaváltás lenne, bár volt pár saját gondolatom a TaiG fejlesztése kapcsán. A fejlesztés kapcsán ez elképzelhető, hiszen én is egy vagyok a kínai fejlesztők közül!

Mi a TaiG (mint cég) célja?
Természetesen hogy nagyobb szabadságot adjon az iOS-t használóknak.

Számodra milyen anyagi haszonnal jár a jailbreak, tehát mennyit keresel a TaiG jóvoltából? Illetve ez a bevétel az elsődleges motiváció számodra?
Nincs anyagi vonzata a számomra. Nem ez motivál.

Említetted, hogy tervben van a munka a TaiG OS X-es verzióján is. Elkezdtél már ezen dolgozni? Tudsz mondani egy körülbelüli időpontot, amikor megjelenhet?
Már elkezdtünk dolgozni rajta, de kevés az emberünk, így egyelőre nem tudok pontos kiadási dátumot mondani.

Az Apple nemrég kiadta az iOS 8.2 beta 3-at. Biztos vagy abban, hogy ezt is fel lehet majd törni a TaiG segítségével?
Igen. Abszolút!

Biztos vagy a jailbreak jövőjét illetően? Úgy értem, vannak olyan exploitjaid, amelyeket még nem használtál fel, és így a jövőben hasznukat lehet venni?
Meglehetősen biztos vagyok.

Van bármi kapcsolatod a Pangu csapattal? Terveztek valamikor együttműködni?
Mielőtt a 8.1.1-es jailbreak megjelent, nem volt kapcsolatunk a Pangu csapattal, de nyitottak vagyunk az együttműködési lehetőségekre a jövőt illetően.

Ki a TaiG fejlesztéséért felelős személy? El tudnád árulni nekünk a nevét, és némi információt róla?
Én vagyok ez a személy, és a nevem XN.

Egyedül dolgoztál a jailbreaken, vagy kaptál segítséget másoktól is?
Egyedül dolgoztam.

Amikor az evad3rs kiadta az evasi0n 7-et múlt évben, akkor volt egy megállapodásuk veletek. El tudnád árulni, mik voltak a megállapodás részletei, és hogy miért nem működött végül mindez?
Együttműködtünk, de nem volt konkrét megállapodás. A túl nagy nyomás miatt megszűnt az együttműködés.

Van bármi, amit még elmondanál, vagy bármi üzenet, amit az olvasóink felé tolmácsolhatunk?
Előkészületben van a “Worldwide Jailbreak Developer Meeting” Kínában, ahová a világ legjobb jailbreakes fejlesztőit fogjuk meghívni. Ezen túl sokkal jobb együttműködést is szeretnénk elérni a többi jailbreakes fejlesztővel.

Van bővebb információd erről a Worldwide Jailbreak Developer Meetingről, mint mondjuk időpont, helyszín, stb.?
A WJDM 2015. január 16-án lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Ti mint szifon.com mennyire bíztok vagy javasoljátok hogy valaki ezt használja feltörni a telefont?

  2. Nem vagyok ugyan szifonos:) de en tegnap raktam fel 8.1.2 ios iPad mini retinara. Semmi restore nem
    Volt előtte ráadásul ota frissített volt a készülék simán rányomtam hogy go es hiba nélkül megcsinálta tökéletesen működik.. 🙂 aztán az mondjuk lehet hogy közben valami botnet része lett a készülék es ddosolom vele az amerikai kormányt.. 🙂 de így első ránézésre semmi baj nincs vele 🙂 egyszerűbben felment mint anno az evasion féle..:)

  3. Köszi.! Bár én a telóra akarom rakni mert van pár olyan cydia alkalmazásom amit annó meg vettem és most már használnám őket. 🙂

  4. Telefonra nem raktam fel de lehet holnap megpróbálom i6-ra:)

  5. Jadeye? Vagy valaki a szifon csapatból? Lenne oly kedves a kérdésem megválaszolására?


Add a Comment