fbpx Skip to content

Az utóbbi napokban mást sem lehet olvasni az új iPhone készülékekkel foglalkozó cikkekben, mint hogy mennyire hajlik az iPhone 6. A The Verge friss cikkében Josh Lowensohn részletesen bemutatja, hogy hogyan teszteli az Apple a legújabb készülékeit, hogy azok biztosan kiállják a hétköznap során érkező fizikai megpróbáltatásokat.

DSCF7951-2.0.0_standard_1025.0

“Néhány épülettel arrébb az Apple főhadiszállásától található egy teljesen jelentéktelennek tűnő épület, amely az utolsó hely lenne a világon, ahová menni szeretnél, ha egy iPhone lennél.” – írja Lowensohn. Ebben az épületben teszteli az Apple az összes termékét, mielőtt a piacra dobná azokat, hogy lássák, mennyire lesznek strapabíróak a valós szituációkban, amikor leejtük, csavarjuk vagy teljesen összepréseljük a csillogó, új készülékünket.

DSCF7809.0

“Úgy tervezzük a készülékeinket, hogy azok hihetetlenül megbízhatóak legyenek az összes hétköznapi használatból eredő szituáció során.” – nyilatkozta Phil Schiller, az Apple nemzetközi marketingjéért felelős alelnöke. “A tervezési folyamat után rendkívül részletes tesztelésnek vetjük alá az összes elképzelésünket, hogy pontosan lássuk, hogyan fog reagálni az adott termék a hétköznapok során történő fizikai behatásokra, hogy később valóban lemért, kipróbált és pontos adatokat tudjunk közölni a készülék leírásában.”

Természetesen nem mindennapi esemény, hogy egy egyszerű újságírót beengedett az Apple ebbe a teljes mértékig lezárt és elkülönített épületbe, azonban az utóbbi napokban az elhajló iPhone készülékekkel kapcsolatos “botrány” miatt úgy látták célszerűnek, ha megmutatják, milyen körülmények között tesztelik ezeket az eszközöket.

DSCF7903.0

A kérdés tehát nem más, mint hogy előfordul-e olyan szituáció a hétköznapok során, ahol valóban maradandóan és szignifikáns mértékben torzulhat a készülékünk külseje?

Az Apple válasza erre a kérdésre az volt, hogy a megjelenés előtt több mint 30 ezer iPhone 6 készüléket (15.000 darab iPhone 6 és szintén 15.000 ezer darab iPhone 6 Plus) teszteltek. A tervezési folyamat során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a speciális alumíniumötvözetből készült készülékházat a leggyengébb pontjainál acél és titánium ötvözettel erősítsék meg, ami pedig az kijelző üvegét illeti, az is egy egyedileg elkészített, ionizáltan megerősített üveg. Ennél azonban még fontosabb, hogy az iPhone készülékeket több száz tesztnek vetették alá, sőt néhány ezer szerencsés alkalmazott több héten át hordta minden egyes nap a zsebében, hogy tényleg valós körülmények között is igazolják a már meglévő eredményeket.

DSCF7829_verge_super_wide

“Ahogyan egyre több és több újítást használunk a készülékek tervezésénél, úgy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a tesztelésre is, hogy már azelőtt ismerjük a lehetséges törési és sérülési módokat, hogy az a vásárlónál megtörténne.” – mondta Dan Riccio, az Apple hardverfejlesztő csapatának igazgatója.

DSCF7840_verge_super_wide

A tesztek során a cél, hogy több éves használatot szimuláljanak néhány nap vagy hét alatt. Ilyenkor a készülékek állandó és rendkívül erős nyomkodásnak vannak kitéve, valamint körülbelül 25 kilogramm az a súly, amelyet még a kijelzőre lehet helyezni, mielőtt az meghajolna. Természetesen a pontos érték jelen esetben már üzleti titoknak számít. “Végeredményben azonban, ha elegendően nagy erőt és súlyt használunk, akkor a készülék maradandóan el fog deformálódni, csak úgy, mint bármelyik másik készülék.” – magyarázta Riccio.

A Verge cikkében egy rövid videó is van a tesztelés pár lépéséről – a cikk megnyitásához kattints a képre:

Apple_teszteles_verge

A állandó nyomkodást szimuláló teszt mellett a második legjelentősebb a nadrágzsebben történő tárolás modellezése, melynek során olyan eseteket vizsgálnak, hogy mi történne akkor, ha az illető ráülne a készülékre, illetve ha rendkívül szűk és kemény farmer anyagból készült nadrágban hordja és úgy ül le vele.

DSCF7933.0

Az egyik legdurvább teszt, amelyet az új iPhone készülékek ki kell állniuk, az a rugalmassági teszt, melynek során a fent látható módon megcsavarják a készülékeket több mint 1.000 alkalommal. Ugyancsak ezt a tesztet kell kiállnia a MacBook Air számítógépeknek is a boltokba kerülés előtt.

DSCF7862_verge_super_wide

DSCF7916_verge_super_wide

Az Apple legutóbb 2010-ben engedte be a sajtót a titkos laboratóriumába, amikor az iPhone 4 készülékek antenna-botránya volt a legfelkapottabb hír az új telefonnal kapcsolatosan. Rendkívül ritka az az eset, hogy valakinek valóban elhajlott mindennapi használat során az új iPhone 6 vagy 6 Plus készüléke, sőt, egészen pontosan annyira ritka, hogy az első hétvégén eladott 10 millió iPhone 6-ból eddig összesen 9 készüléket vittek vissza ilyen indokkal.

DSCF7960_verge_super_wide

Tíz millióból 9 darab, ráadásul azóta még több készülék talált gazdára. Úgy érzem, ezek a számok magukért beszélnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. engem azert az a teny aggaszt h az apple a sajat tesztjeihez olyan gepeket hasznal amin windows fut

  2. Nem tudom, hol lattal Windows-os gépet, de általában Windows alól futnak a programok. Vagyis nálunk minden modern gép win el fut.

  3. @Bughi: a többségét iPod touch-vezérelt eszközök végzik, de van olyan hardver, amit Windows-os gép vezérel – ettől még nem a Windows-os gép teszteli őket, hanem az általa vezérelt célhardver. attól meg, hogy egy Windows-vezérelt “robot” végez valamit, nem lesz szükségszerűen rosszabb.

  4. Aham, persze.
    De hagyjuk most a számokat. Teli van a net olyan videókkal, hogy hülyegyerekek hajlítgatják a telefont, meg mérnökköppenyes fickók különböző gépekkel derékszögbe rakják az i6-ot. Nagyszerű.
    Amire én kiváncsi vagyok, hogy kibírja-e ugyanazt, amit eddig megszoktam az i5-től. Ha igen, legalább annyit bír mint az előtt, akkor rendben van, ha sokkal kevesebbet, nincs rendben. Állítólag 1,5-2x a különbség, de ezt nem tudom, hova tenni. Nem tudom, mik az i5-ömlött határai. De ezeket simán elviseli: farzsebben és első zsebben kocsiba beülés, persze nem behuppanva, hanem leülve, rájövösen, hogy nincs jó helyen 🙂
    Illetve, legugolva cipő befűzésnél, zsebben megfeszülve. Ha ezeket simán bírja, nekem okés.

    Érdekességként az egyik tudományos videóban, a 6 plusz az erősebb és a kisebb 6-os a gyengébb.
    i6 kb. 70 lbs, i6+ 90 lbs, i5 130 lbs, a nagyobb érték a jobb. i5 majdnem kétszer jobb értékkel bír mint az i6.
    Hogy ez a valóságban mit jelent, hát ez a nagy kérdés?! Én azt várnám el, hogy ha elértek egy minőséget azt tarsák vagy növeljék, ne csökkentsék. Remélem jó lesz, mert már meg lett rendelve a kisebb 🙂

  5. Szép estét! Siri miért nem működik? Tapasztal valaki hasonlót?

  6. Be van kapcsolva? 😀 nálsm müködik:)

  7. NYPD: Viszonylag szük gatyát hordok, ciplt kötök, gyakran huppanok a kocsiba, söt edzeni is magammsl viszem a telefont. Eddig semmi deformáció, sérülés vagy karcolás:) voltak videók miszerint ugye ahogy kibontod a dobozt a telefon rögtön karcos lesz a semmitöl. Na ez sem igaz:) (i6)

  8. En is mar egy hete nyuzom az i6ot, de ha valaki ezt meg tudja hajlitani, azt eskuszom lesz…om!

  9. @roLLka: Köszi, neked hiszek.
    De a 10 milliót úgy beállítani, hogy azt már használják is, kicsit marketing bullshit. 🙂
    A többsége még kiszállítás alatt van…

  10. Ezek az idióta emberek csak kritizálni tudnak
    Nincs vele semmi gond
    Érdekes nekem soha semelyik iPhone nem hajlott meg
    Egyszer volt hogy i5-nél a kijelzőm összetört,de az is az én hibám volt

  11. El tud hajlani normál körülmények között.
    A párom i5-e el is hajlott, normál használat mellett.
    Nem cserélték gariban, ezért a mai napig meg van hajolva, és úgy használja.

  12. @mremil: Mert nem normális dolog, hogy meghajlik, azért nem cserélték garanciában, értem hogy meghajlott a tied, de tuti ott azért egy erősebb nyomás érte és az ráadásul iPhone 5.

  13. @mremil osztalytarsamnak is ilyen. 😀 a semmitol hajlott meg. Este fel- reggel levette a toltorol is kapott egy iPhone Flexet

  14. Témához kapcsolódóan:

    http://www.youtube.com/watch?v=s3QcOSyD38M

    Érdekes hogy az iPhone 6 plus ban nincs magnézium váz, ugy mint pl a htc one m8, vagy a motorola moto x, note 3.
    Ezért lehetséges ez:

    Galaxy Note 3 Bend test: Ugyan az a csávó csinálja aki az iPhone 6 plus tesztet.

    http://www.youtube.com/watch?v=FwM4ypi3at0

    Persze nagyon erossen kell hajlítgatni ahhoz hogy elferduljon az iPhone.

    Am megtapiztam az iPhone 6 plust apple store ba , jó nagy kezem van, de az még nekem is nagy… 4.7″ kényelmes volt… kár hogy csak 720p a kijelzo… full HD-t illett volna kapnia 2015 hajnalán… Valamint azért nagy cucc a téma sokaknak mert egy prémium telefontól azt várják 800 fontért hogy sokkal jobb legyen mint a konkurenciáé.
    Ezért vannak rákkattanva a dologra. Hogy hogy a samsung ,htc tud manézium vázat tenni bele Apple miért nem?
    Nos azért mert az Apple a vékonyságot választotta. Ahogy a csávó is mondja , bárcsak lett volna vastagabb az iPhone 6, és akkor nem állna ki a kamera, lenne magnázium váz(mert elférne), nagyobb aksi.

    Ui.: Az egész dolog hulyeség mert ki fogja szándékosan hajlítgatni a telefonját?? Senki. Na jó…páran. Apple ugy is visszacseréli ha meghajlott nem? 🙂

  15. @ xewier & mremil & NYPD:
    Neeeeemááár srácok! 🙂 Odaát elkezdték ezt a túlfújt bendgate dolgot, fogtak pár duckó fekabulát, akivel prezentálhatják, majd még az kell, hogy jöjjenek a jogaikkal, hogy a dagadt geciknek is joguk van iPhone 6 Plus-al a zsebben aerobicra járni és még diszkriminációért is beperlik az apple-t. Ha az nem jön össze, akkor meg majd jön, hogy nem zsíros-izzadság-álló! Ugyanmár! Ez már tényleg rohadtul szánalmas … (és mondom ezt úgy, hogy most én is fújok a gyökér apple-re, de én az OS körüli töketlekedés miatt, ami szerintem sokkal szélesebb tábort érint) Az apple soha sem állította, hogy a telefonja kibír egy átlagos 75 kilogrammos embert, aki átlagos farmer nadrágban, 18,7 centiméter sugarú seggel behuppan egy multiplex mozi foteljébe! Tudomásom szerint soha sehova nem írta le, ahogyan a mikrosütő gyártója sem írta le soha, hogy az a bizonyos macska nem szárítható a sütőben és ahogy az autó gyártója sem felel azért, ha rögzítőfék hiányában a kocsi elgurul, stb. stb. (utóbbi kettőt persze már ráírják a kézikönyvekre, pont a hülyék miatt …) Régi hindu közmondás: “Aki tátott szájjal futkorászik a f*szerdőben az meg is érdemli, ha besz*pja.” Ez annyit jelent, hogy aki zsebbe rakott telefonnal gimnasztikázik, ráül, rápakolja a rekesz sört vagy a nagybevásárlást, az ne csodálkozzon ha a háza deformálódni fog és utána ne várjon sem garanciális cserét, sem bocsánatkérést.

    xewier: A semmitől nyilván (!) nem hajlik el, sem a töltés közben nem keletkezik akkora hőmennyiség vagy fekete lyuk, ami elhajtaná. A csaj/srác ráült, meghajlott, aztán csak reggel vette észre … vagy még az lehet, hogy jöttek az ufók …

    mremil: Isten ments, hogy bántsam a párodat, de tuti az se volt normál használat, főleg hogy az iPhone 5-nek cca. 57-58 kilogramm súly kell KIS felületen, de szerintem alsó hangon is egy 50-es, hogy bumeráng formára kezdjen emlékeztetni!

    Szerintem akinek tutkó strapafón kell mért értékekkel, az vegyen CAT-et … vagy esetleg Note 3-at, mert az úgy tűnik nem csavarodik annyit. Hogy akkor miért csinálja az apple telibe alu-ötvözetből a házat, ha az acél+műanyag ugyanolyan könnyű és rugalmasabb? Mert ezt várja el a világ, mert ma az ‘aluminum’ (így ámerikaiasan írva!) a prémium és a műanyag a tróger. Ennyi. Ilyen világban élünk. Ez a történet pedig ‘waaay overblown’ és az biztos, hogy kiváló kattintás mágnes és jövőbeni Youtube video teszt téma lesz. Ha eddig untátok a sok értelmetlen drop tesztet, akkor ezekután visszasírjátok majd! A nagy, fényes, lekerekített, vékony kávájú kijelzők törnek, mégis az kell a népnek. Meg NFC, tudjuk. A vékony, fémházas telefonok elhajlanak, mégis az kell a népnek. Meg fasza kamera, lehetőleg zoommal, de férjen bele a vékony telefonba, mert cikis ha kiáll 0.6 millimétert. Kivéve ha sose fért bele korábban se, ja akkor nem cikis …

    Még egy személyes gondolat erről az elhajlásról, aztán ekézhettek: nekem is iphone 5S van, gyakorlatilag ugyanaz. A kijelző törik, a telefon kiflibe hajlik ha rámegyek, tisztában vagyok vele. Végzek fizikai munkát (is), így ha egy év múlva teszemazt meggörbülne a készülék, akkor tudni fogom, hogy valószínűleg ráemeltem a páncélszekrényt, de addig is volt 364 napig egy olyan telefonom, ami könnyű, amit élvezet tapicskolni, ami minőségben kettébasz minden hasonló terméknek. És szerintem csak ez számít!

  16. @AppleFan:
    Önmagában a magnézium váz sem magyarázat, hiszen az M8 vastagabb, íveltebb (boltív sokat merevít ugye) és ha igaz amit mondasz magnézium vázas ÉS MÉGIS ugyanúgy 30-32 kilogrammos pajszerolás alatt hajlik meg maradandóan, mint a bulvár király i6-os! (sőt a 6 Plusnak, amit nagyobb erőkar feszít, 40 kilo kellett)
    De abban igazad lehet szerintem is, hogy a vékonyság ÉS a prémium anyaghasználat együttese okozza a “gyengeséget”. Az i6P erősebb az i6-nál, de vastagabb is 0.2 milliméterrel! Ha rátettek volna még másik 0.2-0.5 millimétert, akkor talán bírna annyit, mint a tavalyi modell, de akkor hol a vékony forma ugye … ? :)) Amúgy én arra a Galaxy Alpha -ra lennék kíváncsi, azt roppantsa már valaki kettébe’, hogy az mennyit bír? Mert az kábé hasonló cucc méreteit tekintve, mint az i6, sőt kicsit vékonyabb is itt-ott! Ha az is többet bír, akkor egyértelműen hanyagolni kéne ezt az alu-titánium-miegymás ötvözetet.

    A 720p nem elég?? Ajjjaajj, ezek szerint te is azt várod, hogy magasabb számokat írjanak a cetlire 800 dezsőért? ;)) Azt tudod ugye, hogy kb. 350 ppi LCD felett már a sasszemű tesztelő Janik se látnak semmi pixelt egy 2015-ös nagyítóval se? … Meg hogy a nagyobb felbontás felesleges többlet terhelés a SoC-nak? … Meg hogy nagyobb terhelés több hőt és nagyobb fogyasztást eredményez? … Meg hogy ha forró az alumínum hátlap vagy merül az akksi, azért ölnek a júzerek? 😛

  17. @Macccy: “A 720p nem elég?? Ajjjaajj, ezek szerint te is azt várod, hogy magasabb számokat írjanak a cetlire 800 dezsőért? ;))Azt tudod ugye, hogy kb. 350 ppi LCD felett már a sasszemű tesztelő Janik se látnak semmi pixelt egy 2015-ös nagyítóval se? … Meg hogy a nagyobb felbontás felesleges többlet terhelés a SoC-nak? … Meg hogy nagyobb terhelés több hőt és nagyobb fogyasztást eredményez? … Meg hogy ha forró az alumínum hátlap vagy merül az akksi”

    Hát szerintem Te még nem próbáltad a HTC One M8, at vagy az LG G3-at. Hogyne lenne kulonbség??

    Ha csak egy Youtube videót nézek 720p rol 1080p re is látható a kulonbség telefonon. Ja és gondolom 4k-s tévét sem láttál még ugye? 🙂 Mert ha láttál volna akkor most pirulnál… 😉

  18. Pirulok is … fogom is az arcomat … Ha egy youtube videót nézel a két egérmozin, na az, az aztán biztosan valami! Mert a Youtube pont, hogy nem tudni sose mit nyomat, a legtöbb telefonon – még az 1080p kijelzős darabokon is – csak 720p vagy az alatti felbontással tolja az app a stream-et. Az összehasonlítás ilyen formán nem is nagyon értelmezhető, de ha egyszer látszik …

    Ami meg a 4K csodatévét illeti, még jó hogy látod a különbséget, ciki lenne az iparnak, ha nem! A pixelsűrűség azonos képátló mellett DUPLA, ha még egy megfizethetőbb kisebb képátlójú példányt hasonlítasz egy olcsóbb kommersz, nagyméretű FullHD-hoz, a különbség mégdurvább, akár 120%-kal élesebb kép!!! 🙂 Ráadásul gondolom közelről is nézted, “Vááoooo! Ezténylegjóó!”, így én is szoktam élvezkedni.

    Na mindegy is. Kell a felbontás. Meg az NFC. 😉


Add a Comment