fbpx Skip to content

Minden egyes új iPhone esetén van valami, amit a média pusztán azért felkap, mert az Apple-ről van szó, és ennek köszönhetően az adott hírre többen kattintanak, mint minden más egyébre. Ilyenkor a hír valóságtartalma is háttérbe szorul, a lényeg csak a felnagyított probléma, ami a kattintásokat generálja a felháborodottság, vagy adott esetben a konkurencia kárörvendése miatt.

bendgate

Nincs ez idén sem másképp, most a legújabb az, hogy az iPhone 6 meghajlik pusztán attól, hogy valaki a zsebében hordja. Mivel már többen kérdeztétek, valóban igaz-e mindez, és mivel Handrás már megírta a dolgot példákkal illusztráltan, így át is emelnénk ide a cikkét, aztán döntse el mindenki maga, hogy mennyiben lehet vagy kell-e egyáltalán ezt az egészet komolyan venni. Tanulság? Ne ülj rá. Ha meg túl szűk a nadrágod, vedd ki a zsebedből.

De át is adnánk Handrásnak a szót.

***

Úgy látszik, minden évben kell találni valami hülyeséget az épp aktuális iPhone kapcsán, idén sincs ez másképp. Most épp „nagyon okos” emberek rájöttek, hogy az iPhone 6 meg tud hajlani. BendGate… Tényleg?

Tényleg meghajlik – mint ahogy minden más, hasonló méretekkel és vékonysággal rendelkező telefon is meghajlik. Az alábbi videó lepte el ma futótűzként a netet:

Röviden annyi a történet, hogy egyes iPhone-felhasználók arról számoltak be, hogy ha zsebükbe teszik az iPhone 6 Plus-t és ráülnek, akkor meghajolhat. A videón látható fickó gyorsan rátett egy lapáttal, és kézzel teljesen meghajlított egy iPhone 6 Plus-t. Ezt persze gyorsan felkapta a média, még a Time is lehozta, ezzel 2,5 milliós nézettséget produkálva a fenti videónak. Te is megnézted, tehát kerestél egy kis pénzt a srácnak. 2,5 millió megtekintésért nagyjából 2000 dollárt fizet a YouTube. Innen is gratulálunk az ötletért a videó készítőjének. Frissítés: Már kb, 3000 dollárt keresett (600 000 forint).

Egészen elképesztő, hogy a leghitványabb sztorikból is hihetetlen pénzeket lehet csinálni manapság. Elhajlik az iPhone 6. Nosza, vegyük videóra, erre tuti rákap a média. És tényleg.

Egy ilyen sztori, ami az Apple-t kritizálja, rengeteg kattintást vonz, ezért hozza le a média ezeket az egyébként félig-meddig kamu és szenzációhajhász híreket. (Bár mi nem ezért írtunk erről, de látod, te is ide kattintottál.)

Az már szinte senkit nem érdekel, hogy egy valós, vagy mondvacsinált problémáról van-e szó. Egy 16 cm-szer 8 cm-es és 7 mm vastag alumínium meg tud hajlani. Hát ez hatalmas felfedezés, de tényleg.

Gyors keresés az interneten, és kiderül, hogy minden más hasonló készülék meg tud hajlani, ha szűk farmerzsebben hordja valaki, és ráül. Itt van pár példa:

Íme egy iPhone 4s. Már évekkel ezelőtt kiderült, hogy meghajlik az iPhone. Micsoda szenzáció.

iphone4bent

De nézzük tovább. Itt van egy iPhone 5. Még nagyobb szenzáció! Az iPhone 5 is meghajlik ha ráülsz.

bent 2-1024x768

Na de mi a helyzet a többi gyártóval? Hopp itt egy Samsung Galaxy. Csodák csodája, ez is meghajlik.

Screen Shot 2014-09-24 at 08.49.41

Sőt még az egyébként az iPhone-nál jóval vaskosabb HTC M7 is meghajlik.

2014-05-03

2014-05-03-1

HTC Evo? Valaki?

broken-evo-1

Vagy itt egy Sony Xperia. Ez is meghajlik.

sonyexperia

Mi a különbség az iPhone és egyéb gyártók telefonjainak a meghajlása között? Semmi. Kivéve, hogy ha egy Samsung vagy egy Sony hajlik meg, az senkit nem érdekel, ezért nem is nagyon foglalkozik vele a média, ellenben ha az Apple telefonja hajlik meg, az egyből világszenzáció.

Hogy ne csak az én véleményem legyen itt, John Gruber sem hagyta szó nélkül az esetet, ezt mondta a Bending Gate-tel kapcsolatban:

Nem hiszem el, hogy az iPhone-meghajlás ügy egyáltalán ügy lett. Nézd meg ennek a seggfejnek a videóját, amit számomra megmagyarázhatatlan módon még a Time magazin is lehozott. Nem azon kellene meglepődnünk, hogy az iPhone egyáltalán ellenállt ekkora nyomásnak? Hogy a kijelző nem tört szilánkosra? Ekkora nyomásnak kitéve az a csodálatos, hogy nem tört azonnal ketté a telefon. Ha ekkora nyomást érzel a zsebedben az iPhone 6-on, akkor egyértelműen egy bővebb nadrágra van szükséged. Ha pedig berakod a hátsó zsebedbe és ráülsz, akkor nem is tudom mit mondhatnék.

Nathan Olivarez-Giles a WSJ-től:

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus nem csak az Apple által valaha gyártott legnagyobb iPhone-ok, hanem a legstrapabíróbbak is – legalábbis a SquareTrade biztosítótársaság által közzétett »törhetőség-index« szerint.

A tesztekben az iPhone 6 Plus jobban teljesített mint a Samsung Galaxy S5, ki is érdemelte a legellenállóbb telefon címet az 5 hüvelyk feletti kategóriában.

Arról nincs információ, hogy készítenek a jövőben „beteszem a zsebembe és ráülök a nagy seggemmel”-teszteket is.

Személy szerint én vezetés közben a farzsebemben hordom az iPhone-omat, rá is ülök, de a 67 kilóm alatt nyilván nem hajlik meg. Ha 100 kilós lennék, akkor egyértelműen odafigyelnék erre, és nem ülnék rá a telefonomra, ugyanis nem vagyok hülye.

Itt jegyezném meg továbbá, hogy szerintünk a legnagyobb probléma az iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékekkel az, hogy nem tudnak eleget gyártani belőle! NincsElég-Gate!

Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. Most legalább mindenki megtudja, aki hiányzott általános iskolában technika óráról, hogy az alumínium bizony hajlik 😀

    btw, az azért nem semmi, hogy így hajlítgatják a telefont, de a kijelzőnek semmi baja. Azon dolgoztak rendesen…

  2. Ezt valóban marhaságnak tartom, szemben a fekete iPhone 5, 5S kopással. Na az tényleg gáz volt. Gondolom most próbálnak hasonló fogást találni, de ez nagyon erőltetett.

  3. “Ezt persze gyorsan felkapta a média, még a Time is lehozta, ezzel 2,5 milliós nézettséget produkálva a fenti videónak. Te is megnézted, tehát kerestél egy kis pénzt a srácnak. 2,5 millió megtekintésért nagyjából 2000 dollárt fizet a YouTube. Innen is gratulálunk az ötletért a videó készítőjének. Frissítés: Már kb, 3000 dollárt keresett (600 000 forint).”

    Ez az, de linkeljétek is be még ide is…hadd legyen mégtobb pénze… 😀

  4. @AppleFan: akkor ahogy a másik cikknél már írtam, ezentúl továbbítok minden, ezzel kapcsolatos kérdést az email címedre, és válaszolgasd meg te egyenként.

  5. @Jadeye: Nem aktív de koszi 😀 Amúgy is menne a spam-ba egyenest 😉

    “Itt jegyezném meg továbbá, hogy szerintünk a legnagyobb probléma az iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékekkel az, hogy nem tudnak eleget gyártani belőle!”

    Ez így nem igaz, ha visszaolvasol picit. Írtátok hogy a plus a baromi nagy… 1 probléma, 2 ,hogy csak a plus kapta meg az optikai stabilizátort, 3 maga a kamera helyezkedése, 4 a csíkok a hátulján.

    Nézz utánna bátran… 🙂

  6. @AppleFan: akkor olvasd el még egyszer a cikket: feltűnt, hogy ez Handrás véleménye, az ő cikküket vettük át? láthatólag nem…

  7. Sok szeretettel ajánlom a srác , Galaxy Note 3 Bend test jét… Érdekes az nem görbül el…

    Hmm?

  8. “…hogy ez Handrás véleménye, az ő cikküket ..”

    Ha már annyira a helyesírásra és a fogalmazásra hajazol…

    Ez mi? Ilyen mondat nincs ,első szám harmadik személy…

    Helyesen így: az Ő(Nagybetű!!!) cikkét vettük át…

    Ejnye… 😉

  9. @AppleFan: Nah, nah, lassítsunk. Először is: mi az, hogy „első szám”? Az legfeljebb egyes szám lehetne, de nem az, hiszen a „Handrásék” szó nem egy személyre vonatkozik, hanem Handrásra és bloggertársaira. Az „ő cikküket” tehát teljesen jó megfogalmazás.

    Azt, hogy mi ösztönöz arra, hogy nagybetűvel írd a személyes névmást, nem tudom, az viszont biztos, hogy nem szükséges (és nem is helyes).

    Egyébiránt – ha már a szőrszálhasogatásnál tartunk – a szóköz a vessző után jön, nem pedig elé („Ilyen mondat nincs ,első szám”).

  10. @AppleFan: hol is volt a fenti hozzászólásban bármi helyesírási téma? ja, hogy sehol? értem. vagyis nem…

    Handrás véleményét, az iMagazinon megjelent cikkében, és így az iMagazin teljes szerkesztőgárdáját értve az ő cikküket többesszáma alatt, hiszen nem egyedül Handrás írja arra az oldalra a cikkeket. de persze ezt te is érted, csak jól esik kötekedni.

    ellenben kérlek linkeld azt a helyesírási szabályt, ami szerint a személyes névmások nagybetűvel való írása kötelező(!) bárhol egy mondat közepén. az ilyen jellegű modorosság nem szabály. a hivatalos levelekben megtett Ön, Önnek, stb meg eleve más kategória.

  11. @AppleFan: nem írjuk nagybetűvel a személyes névmásokat.

  12. @Applefan: Te akkora gyoker vagy,hogy bedol a kerites…. Off tema kovetkezik: sztem ne youtbe-on nezz videokat,ha ennyire faj,hogy masnak ebbol penze van/lesz. Tipikus magyar mentalitas…NEHOGY MAR PENZE LEGYEN A MASIKNAK!! Ugy mondod ezt,mintha a video lejatszasa pillanataban,a Te zsebedbol vettek volna ki azt a par fillert,amit utanad kapott…ne haragudjatok,de utalom az ilyen mentalitast,es nem tudtam szo nelkul hagyni.

    Baratom,Neked meg…ha tehened megdoglott,dogoljon a szomszede is:)) remelem ilyen banasmodot kapsz a kis eletedtol.

    Bye.

  13. Pusztuljanak meg az ilyen emberek, csak így egyszerűen. Büntetném az ilyet mint a pénz rongálását

  14. @AppleFan: Az nem baj, hogy nem tudod, hogy az “ő” az nem nagybetű a mondat közepén, mert nagyon sokan használják így sajnos. De, hogy még szóvá is teszed… 😀

  15. Srácok! -Manapság nem az a menő, hogy meg van hajlítva TV/monitor, telefon? 😀 – Legalább ez egy ilyen tulajdonsággal is többet tud 😀 (Ui.: A NOKIA Lumia 610-es készülékem a 70 kilóm alatt meghajlott, a kaszni repedt… pedig 2x vagy 3x vastagabb az új Ájfónoknál! 🙂

  16. Nincs semmi gond azzal, hogy megnezzuk a videot, legalabb lesz mibol vennie egy uj 6 maganak, ha mar a jelenlegit tonkretette. Azzal meg mit is torodne, hogy masok hetekig vagy honapokig kell varjanak meg arra, hogy legyen egy 6 , vagy 2x, 3x arat fizettek most ki erte.
    Szerintem kiraly lenne ha fizika oran az "aluminium hajlekonysaga" resznel pont egy iPhone-nal ilusztralnak ezt. Addig is az iPhone-al foglalkoztak! :-)))

  17. @H2CO3:

    Jaj te is itt vagy?

    Ok, mai játékunk kovetkezik//// találd meg a kovetkezo mondtatban a „Handrásék” szót… 😀

    “hogy ez Handrás véleménye, az ő cikküket vettük át? ”

    Nincs ugye? Akkor mirol mazsolázol? 😉

  18. @ef-dani:

    Azért szokás (még ha nem is szabályos, nyelvtanilag nem helyes) nagy betüvel irni, mert a személynév helyett áll a szövegben és igy udvariasabb sokak számára.

  19. @vattesz: Te hulye vagy…

    “Te is megnézted, tehát kerestél egy kis pénzt a srácnak. 2,5 millió megtekintésért nagyjából 2000 dollárt fizet a YouTube. Innen is gratulálunk az ötletért a videó készítőjének. Frissítés: Már kb, 3000 dollárt keresett (600 000 forint).”

    Ezt szerinted én írtam? Nem sajnálom én a pénzt tole… legyen csak neki… nekem is van sok…

  20. @AppleFan: nem szokás, csak egy egyre inkább terjedő, modoroskodó hiba, ami udvariaskodónak akar tűnni az adott szövegben. ettől még hiba, hiába használják egyre többen.

    már leírtam azt is, hogy Handrás írta, és azt is, hogy hová írta, és mivel azt az oldalt nem egyedül Handrás szerkeszti, így az oldal szerkesztői miatt a többesszám. de persze ezt te is pontosan érted, csak direkt kötekedsz, bármi okból.

  21. @Jadeye: Na…Jadeye barátom, nem én kezdtem tudod jól…

    Iphone 3gs?? emlékszel ugye? iPhone 3gs…

  22. @Jadeye: Am 40 ezer dollárnál tart a csávó… miért nem mi találunk ki ilyeneket?? (Persze nem iPhone -nal)

  23. @AppleFan: “Iphone 3gs?? emlékszel ugye? iPhone 3gs…”
    de az még mindig “iPhone 3GS”… az, hogy az index meg több magyar híroldal kifejezetten és nyíltan csak bosszantásként írja direkt rosszul, az nem indok arra, hogy hibásan kelljen írni – hacsak nem ugyanez a cél, hogy direkt bosszantásként írja valaki hibásan. ha viszont ez a cél…

  24. @Jadeye: Dehogy bosszantásból írtam… megszokás…

    sokat írok angolul(uk ban élek) és automatikusan az “I’m, I’d…etc) nagy betuvel írom…innen van hogy az iPhone -t is ha sietek nagy betuvel írom…

  25. Nem tudok mást mondani ELMEBETEGEK !
    De kár, hogy nem én készítettem a videót!
    A kapott pénzből vehetnék azonnal egy Iphone 6-t !

  26. Kizárólag a félreértések eloszlatása végett regisztráltam ide. Szóval miheztartás végett megírnám, amit a cikkíró megállapít elég nagy marhaság. Előszöris, bár az iPhone 6 Plus aluminium hátlapaja valóban 7 mm vastag, ami viszont nem azt jelenti, hogy maga az aluminium lenne ilyen vastagságú, hiszen abban még el kell férjen a hardver. Tehát maga a hátlap olyan vastag, viszont az aluminium lemez, amiből készítették, becslésem szerint mindössze 0,2 mm vastagságú lehet. Egy ténylegesen 7 mm vastag, tömör, edzett aluminium tömböt ember legyen a talpán, aki kézzel meghajlít. Többekközött pl. repülőgépeket vagy pl. pisztolyok tokrészét gyártják belőle, melyeknek igen magas ellenállásúaknak kell lenniük, úgyhogy aluminiumból már a 2-3 mm vastagságú tömör lemezt sem lehet kézzel hajlítgatni.

  27. @Kukori: félreérthetően van fogalmazva, de nyilván nem 7mm vastag, belül tömör alumíniumtömbre akar utalni, és a készülék belső alkatrészei a csavarokkal való, több ponton történt rögzítéseknek köszönhetően is adnak egyfajta merevséget neki. a fém pontos vastagságát nem írja sehol az Apple, de mondjuk az iFixit szétszedős cikke alapján meg lehet becsülni. persze ettől még egy adott alumínium-ötvözet lehet sokkal erősebb, mint a vele azonos vastagságú, tiszta alumínium lemez.

  28. @AppleFan: Te beszélsz helyesírásról, aki retardált módjára minden egyes mondat végére egy pont helyett, három pontot írsz. Ez ugyanolyan értelmetlen, idióta szokás, mint a személyes névmások nagybetűs erőltetése, amit hivatalos levelezésekből vettek át sokan, és mindenhová kiterjesztve, általános szabálynak veszik.

  29. Hihetetlen, hogy mennyire el tud kanyarodni a téma a hozzászólások által.. Egyébként számomra érdekes téma az i5 kopása, mivel az enyémen semmilyen elváltozás nem található. Bár ez lehet az én óvatosságomnak és odafigyelésemnek, valamint a toknak köszönhető. Arra pedig nem térnék ki, hogy okostelefont nem farzsebben kéne hordani… 😉

  30. Ronaldo menj vissza a pályára és vigyázz a térdedre inkább. Figyeld!!… … …oo és van még… … … … 😀

  31. @Anonymous: egyetértek 🙂 élesebb és keményebb vita dúl itt, mit a helyesírás.hu-n 🙂 …

  32. @hang: Na ezen szakadtam xD 😀

  33. Ha már a helyesírásnál tartunk jadeye írásai esetében nem a felvetettek a problémák, ha em az, hogy a mondatok elejét kisbetűkkel írja. És bár feltételezem ez csak merő lustaság részéről, ettől függetlenül igen, ezek valóban helyesírási hibák.
    Ami az alu tok meghajlását illeti, azon túl, hogy ezek szerint félreérthetően lett megfogalmazva a cikk ezen része, az is problémás amit a továbbiakban fejteget. Ugyanis a 0,2 mm edzett aluminium lemezt se lehetne kézzel meghajlítani, normális körülmények közt legalábbis. Ha ez mégis sikerül az vagy azt jelenti, hogy a lemez gyártása során valamit súlyosan elcsesztek, vagy azt, hogy a lemez nem aluminium valójában, esetleg, hogy edzés helyett inkább szándékosan gyengítették valami más beleötvözésével, hogy olcsóbb legyen. Tehát a lényeg, hogy a cikk állításával ellentétben, az, hogy egy ilyen aluminium lemezt meg lehet kézzel hajlítani, egyáltalán nem természetes jelenség! A tévhittel ellentétben az aluminium az egyik legjobb, legellenállóbb fém, ami ráadásul kedvelt az alacsony súlya, minimális ára és könnyen megmunkálhatósága miatt is.

  34. @Kukori: a cikkeimben sehol nincsenek a mondatok elején kisbetűk, a hozzászólásaimban meg pusztán passzióból nem írok nagybetűket a mondatok elejére – Steve Jobs aláírása is végig kisbetűs volt. és ha már itt tartunk, a tulajdonneveket minden esetben nagybetűvel írjuk, az én nevem tehát nem “jadeye”, hanem “Jadeye”, a többi hibát meg hagyjuk is.

  35. Jadeye: A hozzászólásaidról írtam ami a kisbetűket illeti, a cikket fogalmam se volt, hogy te írtad, mert nem különösebben foglalkoztatott a cikkíró kiléte, hisz az irománya tele van tárgyi tévedésekkel. Így viszont már értem miért próbálod ezeket “elkenni”.
    Nem számít miért írsz kisbetűkkel folyamatosan, ha majmolod valakinek a buta szokását, vagy ha csak lusta vagy, esetleg mert rossz a billentyűzeted, ez akkor is helyesírási hiba. Viszont ha tényleg szándékos, az inkább tetézi a bajt, semmint mentségként szolgál. A helyesírási hiba viszont nem tévesztendő össze az elírásokkal, melyek az én hozzászólásaimban is vannak természetesen és nem szándékosak. Ugyanakkor én sem vagyok tökéletes. Feltételezem, a Jadeye nem a tulajdonneved, hanem csak egy nick, ami a helyesírás szabályai értelmében nem feltétlenül írandó nagybetűvel, de ha számodra ez fontos, megadom neked ezt a tiszteletet. Cserébe viszont azt várnám, hogy megadod nekem – és az olvasóidnak is – azt a tiszteletet, hogy elismered a tárgyi tévedéseidet – esetleg javítod is azokat, ha ez lehetséges -, ahelyett, hogy megpróbálnád kikerülni a létezésüket, vagy megmagyarázni a miértjüket.

  36. @Kukori: tehát akkor még egyszer: a cikket Handrás írta és nem én, ami le is van írva a cikk bevezetőjében, külön, linkelve, és kiemelten. tehát továbbra sem értem, mit próbál bárki is “elkenni”. a hozzászólásaimban úgy írok, ahogyan akarok, ha tetszik neked, ha nem, szerzői szabadság, ha úgy tetszik. a cikkek más tészta, ott a szerzői szabadság csak bizonyos szinten megengedhető. a nicknév, mint becenév ugyanúgy tulajdonnév, te is becenevet használsz, mégsem írtam kisbetűvel, mert az meg pláne lenne tekinthető sértésnek is. továbbra sem értem, milyen tárgyi tévedéseimről beszélsz, hiszen – ahogyan az a fenti cikk bevezetőjében is külön szerepel – a cikket magát Handrás írta, ez az ő véleménye (és így az ő tévedései adott esetben). ha az ő véleményével nem értesz egyet, arról nem én tehetek, az általad esetleg tévedésnek titulált részletekkel meg Handráshoz tudsz fordulni.

    és akkor most visszatérve az eredeti témához: hajlik-e az iPhone 6? csak a nyitó hétvégén 10 millió készülék talált gazdára, ez azóta csak növekedett. ha valóban akkora borzalmasan óriási botrány lenne ez, amilyennek egyesek feltüntetik, és amin az Apple-gyűlölők kéjes izgalommal csámcsognak, akkor hogyan lehetséges az, hogy mindössze 9(!) vásárló jelzett ilyen problémát az Apple-nek? hiszen ha mindegyik hajlik (ahogyan azt állítják), akkor több millió vásárlónak kellene reklamálni, és óriási bukás lenne az egész. de nem ez történik. mégis miért? ezt talán válaszolja meg magának mindenki.

  37. Jadeye: Azt írtad a cikkeidben sehol nincsenek a mondatok elején kisbetűk, ezért feltételeztem, hogy esetleg te írtad a fenti cikket is, ezekszerint rosszul. Ha nem te írtad az se baj, ám ez esetben viszont nyilvánvalóan te vetted át, ill. osztottad meg. Az ember pedig felelős azért, amit tesz, igy ha megoszt, vagy átvesz valamit, akkor azért is, már annál is inkább, mert nyilván azonosul az írásban foglaltakkal, ezért osztotta meg, vagy vette át (nevezd ahogy tetszik).
    Értelemszerűen nem csak a hozzászólásaidban, hanem bárhol máshol is úgy írsz, ahogy nenked tetszik, ám ettől az még tele lesz helyesírási hibákkal, ha szándékosan kisbetűvel írsz a mondatok elején. A szerzői, vagy művészi szabadság se mentesül a helyesírás szabályai alól, ha tetszik ez neked, ha nem.
    A nick név nem személynév. A becenév pedig nem nicknév. Bár tisztában vagyok vele, hogy a “művészek” ezt is elég szabadon “kezelik”, ám ettől még a becenév valójában egy személynév becézett formája, pl. Zsolt esetében Zsoltika, vagy Gizella esetében Gizike. A nicknév magyar megfelelője a gúnynév. Csak hát ez olyan negatívan hangzik, ezért szokták inkább becenévnek mondani, illetve idehaza is nick nevet emlegetni. Ettől függetlenül azonban valójában ez sem szabadon választott. Tehát, ha pl. a Gizella helyett gazellát használ valaki, azt gond nélkül megteheti, ám nem kötelező nagybetűvel írni. Sőt, ha szétnézel a különböző fórumokon, azt fogod tapasztalni, hogy vannak, akik szándékosan kisbetűvel írják a nick nevüket.
    Hogy az iPhone 6 Plus mitől hajlik hát fogalmam sincs, lehet, hogy csak néhány darab lemez volt selejtes, vagy nem tudom ez tüzetesebb vizsgálatot igényelne. De, hogy nem természetes a jelenség egy állítólag edzett aluminium lemez esetében, az egészen biztos. Nekem csak a sima 6-os verzió van, ez nem hajlik. Hogy miért fogy ennyire annak nagyon egyszerű a magyarázata, a sok fan mind azonnal az övének akarja tudni. Nem két hét múlva, meg nem két hónap múlva, hanem azonnal. (Ez alól én se vagyok kivétel, noha magamat már nem sorolom a fanok közé, hiszen tudom, hogy sajnos ma már jóval olcsóbban sokkal jobbat kapok.) Ezért rengeteg viszonteladó jár ki vásárolgatni az angolokhoz, vagy a németekhez, így aztán elég szépen fogy. Saccolok, szerintem úgy három-négy hónapig tart még ez a folyamat, vagy talán már addig sem, azután kevesebb mint milliomod részére fog visszaesni az iPhone 6 készülékek vásárlási száma, vagyis szinte majdhogynem egyáltalán nem fog fogyni. Mindig így szokott ez lenni egy-egy új iPhone modell megjelenésekor, nem értem miért csodálkozol ezen.

  38. @Kukori: nem baj, legalább most jól megmondtad. egy valamire nem ad viszont választ a nicknevekkel kapcsolatos értekezésed: ha egyszer tisztán látod, hogy nagy kezdőbetűvel van írva egy nicknév, milyen alapon “nemecsekesíted”, ha nem szándékosan, sértő célzattal? de tudod mit, nem is érdekel.

    inkább akkor sorold fel a cikkben található, olyan helyesírási hibákat, amik a mi általunk, az idézett cikk elé tett bevezetőben találhatóak, és nem az eredetileg átvett cikkben vannak, mert a hozzászólásod alapján ez a bevezető (is) hemzseg tőle. a bevezető után található átvett cikkért annak eredeti szerzője, Handrás felel, ha reklamálnál, nála teheted.

    ha neked tényleg ezek a legnagyobb problémáid, akkor várjuk vendég bloggerként saját cikkeidet, hogy megmutasd, te mire vagy képes.

  39. @Jadeye: Semmi sértő szándék nem volt bennem irányodban, eddig nem is ismertelek. Őszintén, észre se vettem, hogy a nicked nagy vagy kisbetűvel írtad, annyira nem érdekelt és annyira jelentéktelennek találtam eme kérdéskört. Úgy látszik számodra sokkal nagyobb a jelentősége, bár nem igazán értem, hogy miért, ha egyszer a mondatok elejét meg szándékosan írod kisbetűvel, annak ellenére, hogy tisztában vagy azzal, nem úgy kellene írni. Sebaj, mindenkinek vannak titkai, ez legyen a tiéd. Csak az Istenért, kérlek ne kezdj magyarázkodni ez ügyben is megint, mert engem valóban nem érdekelnek a kifogásaid, vagy a pillanatnyi lelkiállapotod.
    Kissé figyelmesebben kellene olvasnod. A hozzászólásomban arról írtam, hogy a te hozzászólásaid hemzsegnek a helyesírási hibáktól. (Bár szerintem ezt te is tudod, csak valami miatt szeretsz ferdíteni.) És valóban, hiszen minden mondatodat kisbetűkkel kezded. Ezen nincs mit lovagolni, egyszerűen tény. Nem tudom ki az a “Handrás”, azt se tudom hol és hogyan lehet elérni, de nem is igazán érdekel. De ha ő írta a cikket, nyugodtan tolmácsolhatod neki a kifogásaimat, melyek nem a helyesírásáról szóltak, hiszen helyesírást illetően kizárólag téged kritizáltalak.
    Korántsem ez a legnagyobb problémám, viszont valóban nem csípem, hogy egyesek úgy írnak cikkeket, blogokat, hogy valójában gőzük sincs arról, amiről írnak, jelen esetben ugye az edzett alumíniumlemezek tulajdonságairól. Pedig hát ma már igen egyszerűen utána lehet mindennek nézni, ha valamivel nem vagyunk tisztában, “gugli” a barátod, ám furcsa módon ezt egyesek mégsem teszik. Ennek adtam hangot. Bár kétségtelen, hogy arra sosem gondoltam – és kissé nevetségesnek is találom -, hogy ez valaki másból ekkora ellenérzéseket fog kiváltani. Igazán kösz a meghívást, de nem írok blogokat. Azt meghagyom a magamutogatóknak, meg az olyanoknak, akik a neten szeretik élni az életüket.

  40. @Kukori: nem baj, legalább most megint jól kiadtad magadból. örvendetes, hogy mikor valaki beleköt egy cikk szövegébe (amiben a mondatok eleje nagybetűs!), te utána hosszú értekezésekben váltig azon rugózol, hogy én a saját hozzászólásaimban miért nem használok a mondatok elején nagybetűket, azt meg figyelmen kívül hagyod, hogy én ezt pusztán passzióból teszem, mindössze a hozzászólásom szerzői szabadságával élve, mert nekem így kényelmes. de más hibát nem tudsz felsorolni, csak ezeken az átkozott nagybetűkön tépelődsz – nem mintha ennek bármi köze lenne amúgy a cikkhez. és közlöd, hogy a nickneveket te meg úgy írod, ahogy akarod. és legalább azt is megtudhattam, hogy pusztán magamutogatás híreket írni, és netes életre vall – ezt majd tolmácsolom azok felé, akiknek köszönhetően úgy egyáltalán híreket olvashatsz. Handrásnak is belinkelem a hozzászólásaidat, hogy reagálhasson rá, pláne azért, mert egy szándékosan félreértelmezett mondat az, amin így felszívtad magad, de ezt már írtam korábban.

  41. @Jadeye: Ahogy elnézem, továbbra is kellemes számodra, hogy folyton ferdítesz.
    Akkor megírom, sokadszorra: Amit kritizáltam a cikkben, az az volt, amit az alumínium lemezek tulajdonságairól közölt. Semmi többet. Azonban az egész cikk erre építette az összes többi mondandóját és ilyen formában téves konklúzióra jutott. Ezért azt gondolom, lényeges amit ezzel kapcsolatban írtam.
    Téged nem kritizáltalak, legalábbis az első hozzászólásomban nem. A helyesírásodat illetően is egyszerűen arra reagáltam, amit egy másik fórumozóval, AppleFan-nal leveleztél. Megírtam, miszerint nem azért nem írsz helyesen, amit ő írt (nagy, vagy kicsi kezdőbetűvel írt személyes névmás), hanem azért, mert egyetlen mondatot sem írsz nagy kezdőbetűvel. Elismétlem, az, hogy ennek mi az oka, hogy majmolsz valakit, vagy csak simán “passzióból” teszed, az nem számít, teljesen mellékes, mert attól még azok helyesírási hibák lesznek, hiszen a szabályok alól, ahogyan senki más sem, úgy te sem vagy kivétel és ez nem csak a cikkeidre, hanem az itt, vagy bárhol máshol írt hozzászólásaidra, vagy bármilyen egyéb irományodra is ugyanúgy vonatkozik. Sajnos a “szerző szabadsága” sem mentesít a helyesírás szabályai alól, bármennyire is furcsa ez számodra. Ami pedig azt illeti, ezeken “az átkozott nagybetűkön” egyedül te “tépelődsz”, immáron négy hozzászóláson keresztül. Én csak a véleményemet közlöm ezzel kapcsolatban is, immáron ötödik alkalommal, mindig ugyanazt. A cikkhez tényleg semmi köze nincs ennek, épp ezért sem érthető, hogy miért rugózol pont ezen ennyit. Csak sejtem, hogy valószínűleg ennek hátterében is valamilyen “passziód” állhat. Csak ez egy másik “passzió” lesz.
    A nicknevedet azért írtam kisbetűvel, mert a helyesírás szabályai szerint nem kötelező nagybetűvel írni és meg se fordult a fejemben, hogy ez ennyire érzékenyen érint. Ezen a helyen is vannak, akik eleve kisbetűvel írják saját nickjüket, pl. “hang” is. Tehát még egyszer, nem azt közöltem, hogy én úgy írom a nickneveket, ahogyan akarom, hanem azt, hogy a nickneveket a helyesírás szabályai szerint nem kötelező nagybetűvel írni, hiszen nem személynév. Ismét egy ferdítés, már nem is számolom őket.
    De folytatnám egy újabb ferdítéssel: Te azt írtad, hogy vendég bloggerként írjak. A blogírás, nem tévesztendő össze a hírek közvetítésével, vagy kommentálásával, az két különböző dolog, bár tény, olykor lehetnek átfedések. A blogírók, pedig többnyire valóban olyan emberek, akik szeretik a nagyközönség elé tárni a véleményüket, nézeteiket, életüket, stb. vagyis ilyen értelemben magamutogatók, szeretnek, vagy szeretnének kitűnni a tömegből. Persze ez alól is lehetnek kivételek, csak hát nem ez a jellemző. Optimális esetben épp ezért ez nem feltétlenül negatív, vagy rossz tulajdonság, ám többnyire mégis komoly árnyoldalai vannak, ahogyan te is kiválóan példázod. Kétségtelen, ha valaki az interneten szeret a középpontban lenni, könnyen lehet, hogy a valóságban tényleg csak egy emberek elől visszahúzódó valaki. Mivel az ilyen ember csak az interneten lehet az a valaki, aki szeretne lenni, így életének mondjuk úgy kimagaslóan nagy részét a neten is tölti, azaz quasi a neten éli az életét és ez bizony elég káros lehet az illető – és mások – valódi életére. De ebbe már jobban tényleg ne merüljünk bele, mert úgy gondolom, hogy tisztában vagy te ezzel, csak “passzióból” próbálsz vitázni velem, mert hát hogy nézne az ki, ha nem a tied lenne az utolsó szó, meg különben is legalább addig is jól szórakozol. Ám mivel normális érveid már nincsenek, így egyfelől ferdítesz, másfelől eljátszod a sértődöttet és burkoltan fenyegetőzni próbálsz. Felhívnám figyelmed a nyilvánvalóra, ennek így semmi értelme nincsen.
    Hogy mit kinek “tolmácsolsz”, az meg egyedül rád tartozik, nem hinném, hogy lenne hozzá bármi közöm nekem, vagy bárki másnak.

  42. @Kukori: oké, bár nem tudom, milyen fórumról és levelezésről beszélsz, de oké. a személyeskedő megjegyzéseidre meg inkább nagyvonalúan legyintek.


Add a Comment