fbpx Skip to content

Mivel június 23-án a semmiből bukkant fel a Pangu nevű, gyakorlatilag még ismeretlennek tekinthető, kínai fejlesztők által kiadott untethered jailbreak az iOS 7.1 és 7.1.1-hez, így pár napja frissítettük több cydiás csomagunkat is, amit észre is vehettetek. Azok számára viszont, akik nem nézegették a Cydiát, ezeket a frissítéseket most az alábbi cikkben is külön kiemelnénk.

szifon_cydia_logo

Ezek a Cydia magyar UI, Magyar billentyűzet fix 6.x+, Magyar SMS bill. fix. 6.x+, Visszaállítás fix csomagjainkat érintik, és a Cydia kivételével csak egyszerű, kompatibilitási frissítések, míg a Cydia maga is frissült időközben, így ott a fordítást is frissítettük az új verzióhoz.

Cydia 1.1.12

A Cydia nagyjából két héttel ezelőtt frissült, akkor még 1.1.10-re, azonban a most megjelent jailbreakben már egy újabb, 1.1.12-es verziója található. Az 1.1.10-es változatban kissé átalakult a felülete, a menüpontok elhelyezkedése. Természetesen a Szifon source-on található Cydia magyar UI csomag már június 12-e óta gond nélkül működik a 1.1.10-es és a Panguval feltelepült 1.1.12-es verziójával is, így nyugodtan telepíthető, ha valaki magyarul szeretné használni a Cydiát (a készülék nyelvét előbb magyarra kell állítani!). Most nézzük, miben változott a Cydia az 1.1.9-es verzióhoz képest.

Első pillantásra minden ugyanolyan, és az ikon már iOS 7-es, flat – viszont ha jobban megnézzük, észrevehetjük, hogy az egyes fülek funkciója megváltozott az alsó sávban. A korábbi, Kezelés menüpont alatti három opció szétvált, és kikerültek az ikonsorra, leváltva egyes funkciókat: a Kategóriák így Forrásokra változott, a Kezelés pedig Telepítve menüponttá lett, a korábbi Tárolás statisztikai oldala pedig megszűnt (balról az 1.1.9, jobbról az 1.1.12):

Cydia_iOS7_03 cydia_1.1.12_01

Ha ezt a két “új” menüpontot megnézzük, azt láthatjuk, hogy azokon belül is sokkal átgondoltabb és könnyebben elérhető lett mind a források, mind pedig a telepített csomagok kezelése. A források frissítésekor ráadásul ebben a listában már azt is láthatjuk kis forgó folyamatjelző ikonnal, hogy melyik források adatai frissülnek épp, illetve eközben az alsó ikonsoron is megjelenik a folyamatjelző.

A telepítve menüpont alatt pedig a telepített csomagok foglalnak helyet, ahol érdemes kiemelni a legutóbbi fület, ahol időrendben visszafelé láthatjuk a telepített csomagokat, így amennyiben egy új csomag problémát okozna, akkor a legutóbb telepítettek közül már könnyű kiszűrni, melyik lehet a ludas, és így könnyebben törölhető.

cydia_1.1.12_02 cydia_1.1.12_03

A felület átalakítása miatt így lett pár új elem, amit le kellett fordítani, illetve továbbra is van pár olyan rész a Cydiában, ami esetén a nyelvi fájl nem ad lehetőséget azok lefordítására, így néhány esetben marad az angol szöveg – de ezek olyan részek, amelyeket a felhasználók 90%-a sosem használ úgysem. Érdekes módon a nyitóképernyőn az üdvözöl a Cydia viszont a fordítás megléte ellenére sem fordul magyarra, de nem gondoljuk, hogy ez tragédia lenne.

Magyar billentyűzet fix 6.x+

A Magyar billentyűzet fix csomag kiszedi a feleslegesnek tekinthető külföldi ékezeteket a magyar billentyűzetről, emellett tartalmazza a kettős (vagy hármas) mássalhangzókat, így például a “ty” vagy a “dzs” az adott kezdőbetű hosszú lenyomásával szintén előhozható. Ezen felül az egyes magánhangzók hosszú lenyomása utáni listában az adott magánhangzó már nem jelenik meg, hanem csak az ékezetes alakja, tehát például az “e” lenyomásakor már maga az “e” nem, hanem csak az “é”. Végül pedig a számok begépelését is megkönnyíti az által, hogy a billentyűzet felső sorában helyet foglaló karakterekre hosszan nyomva a számok is megjelennek a lehetőségek között, 0-9 sorrendben:

billfix_iOS7_01 billfix_iOS7_02

Itt gyakorlatilag csak kompatibilitási frissítésről van szó, a működésében semmi nem változott. Részletes cikkünk a fixről: Magyar billentyűzet fix iOS 6-hoz

Magyar SMS billentyűzet fix 6.x+

Az SMS-ben felhasználható karakterek száma 160-ról egyetlen nem megfelelő betű használatakor rögtön 70-re csökkenhet, így aki sokat SMS-ezik, annak érdemes vagy eleve ékezetek nélkül írnia, vagy csak a megfelelő ékezetes karaktereket használnia. Ebben nyújthat segítséget ez a csomagunk.

Például az “U” betűre hosszan nyomva az SMS-ben használható egyetlen 7 bites karakter nagybetűs formában az “Ü”, míg kisbetűsen az “ü” és az “ù” (balra dőlő ékezettel), amik után jön a 6-os szám, mint kvázi vízválasztó, és ezt követik a normál magyar ékezetes betűk:

sms_billfix_iOS7_01 sms_billfix_iOS7_02

Itt is csak kompatibilitási frissítésről van szó, a működésében ennek sem változott semmi. Részletes cikkünk a fixről: Szifon Source: Magyar SMS billentyűzet fix

Visszaállítási opciók fix

A leggyakoribb hiba, amibe szinte kivétel nélkül minden újdonsült jailbreakelő belefut, hogy rányom a Beállítások appban az Általános menüpontban a Visszaállítás alatt az Összes tartalom, beállítás törlése opcióra, és ennek  a vége restore.

A csomagunk telepítése után tehát eltűnik a jailbreakelt rendszereken problémát okozó lehetőség a választható opciók közül:

resetfix_01 resetfix_02

Ez is csak kompatibilitási frissítés, a működésében semmi nem változott. Részletes cikkünk a fixről: Szifon Source: Visszaállítási opciók fix

Egyéb csomagok

Az egyéb csomagjaink, így a carrier és logófix csomagok frissítése egyelőre még várat magára, de amint ezek is elkészülnek, arról is értesítünk titeket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Sziasztok!
    Még mindig nem ajánlott a Pangu letöltése? Válaszaitokat előre is köszi.

  2. @robi9911: a Pangu kapcsán az összes, jelenleg elérhető információt elolvashatod az arról szóló cikkben és a hozzászólásokban, ez ügyben nem történt változás.

  3. Ez lehet hogy nem ide tartozik de nem tudjatok veletlenul mikor jelenik meg az iOS 7.1.2?
    Mert elvileg tegnap elott kellett volna megjelennie

  4. @scania460: ez biztos, hogy nem ide tartozik, de sehol nem közölt olyat az Apple, hogy mikor jelenne meg bármi 7.1.2, így nem is lehet ilyet kijelenteni, hogy tegnap előtt kellett volna. akkor jelenik meg, amikor kiadják. egy-két kivételtől eltekintve sosem közlik előre, mikor jelenik meg egy-egy frissítés.

  5. én felraktam a youtube videó alapján, eddig minden jól működik.

  6. sziasztok! nehany napja olvastam, hogy a telekomosoknak jailbreak segitsegevel lehet valamilyen modon kenyszeriteni a keszuleket edge-be. de mar nem talalom a hozzaszolast :/ valaki segitene?

  7. koszonom a segitseget!

  8. Sziasztok!
    Pangu jailbreak-et tettem i 4-emre 7.1.2 a cydia rajta van de valamit lehet hogy elkapkodtam, mert ujraindulása után lehúztam a gépről, idegen kártyát nem fogadja el ,csak a függőt! Tipp? Egyébként kell a müvelethez wifi a telóra?


Add a Comment