fbpx Skip to content

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, figyelmesen olvassa el az alábbi cikkben foglaltakat, és mérlegelje az esetleges lehetséges kockázatokat, valamint készítsen biztonsági mentést a készülékén található adatokról. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből fakadó problémákért nem tudunk felelősséget vállalni.

Az iOS 6 megjelenésével az Apple megváltoztatta a billentyűzetek felépítését, és a korábbi helyéről, az UIKit.framework alól áttette a billentyűzeteken megjelenő karakterkészleteket leíró fájlokat a TextInput mappa alá. Ezzel viszont a korábbi fixünk működésképtelen lett az iOS 6 esetén. Szerencsére tegnap hatesz1979 jelezte nekünk (köszönjük!), hogy megtalálta a magyar billentyűzetet a TextInput alatt, és ki is próbálta annak a módosítását, ami működött is, ahogyan kell. Ezért elkészítettük a csomagunk iOS 6-hoz való verzióját.

A Magyar billentyűzet fix csomag kiszedi a feleslegesnek tekinthető külföldi ékezeteket a magyar billentyűzetről, emellett tartalmazza a kettős (vagy hármas) mássalhangzókat, így például a “ty” vagy a “dzs” az adott kezdőbetű hosszú lenyomásával szintén előhozható. Ezen felül az egyes magánhangzók hosszú lenyomása utáni listában az adott magánhangzó már nem jelenik meg, hanem csak az ékezetes alakja, tehát például az “e” lenyomásakor már maga az “e” nem, hanem csak az “é”. Végül pedig a számok begépelését is megkönnyíti az által, hogy a billentyűzet felső sorában helyet foglaló karakterekre hosszan nyomva a számok is megjelennek a lehetőségek között, 0-9 sorrendben, itt épp egy iPhone 5-ön:

billfix_6x_01 billfix_6x_02

A fix csak iPhone vagy iPod Touch készülékekre jó, tehát iPadre ne tegye fel senki, mert nem fog működni! Az iPad esetén a gyors ékezetbevitelről külön cikket is írtunk annak idején: iPad: gyors ékezetbevitel?

iOS 6.0-tól kezdődően kizárólag a Magyar billentyűzet fix 6.x használható, épp amiatt, hogy 6.0 óta már teljesen más mappában van a billentyűzeten megjelenő karaktereket leíró fájl. Ezért az új csomag csak iOS 6.0-tól kezdődően telepíthető, korábbi rendszerekre nem, viszont az iOS 6 bármelyik verzióját támogatja.

A korábbi verziót is természetesen meghagytuk, így aki nem tud iOS 6-ra frissíteni, az használhatja a sima Magyar billentyűzet fix (nincs a nevében verziószám) csomagot, mert csak az támogatja az iOS 3.x, 4.x vagy 5.x bármely verzióját. Ez a régebbi csomag nem települ fel iOS 6-ra, így ha véletlenül mégis ezt a verziót próbálnánk az iPhone 5-re feltenni, az hibaüzenettel leáll még a telepítés kezdete előtt.

A Magyar billentyűzet fix 6.x (és a korábbi verzió is) elérhető a stable repo-ból (stable.szifon.com), és telepítése után a készülék újraindítása javasolt, bár ez nem minden esetben szükséges.

Olvasd el a hozzászólásokat is

53 Comments

  1. ejj, az evasi0n megjelenés után pár nappal már írtam nektek, hogy magamnak megcsináltam és h kell e 😀 mondjuk nem emailben ez tény, így valszeg átsiklottatok a kommenten 🙂 mind1, lényeg h megvan és sokan örülnek neki 🙂

  2. @RKG: közben megtaláltam azt a hozzászólásodat, valóban, de afelett tényleg átfutottunk szerintem. igazából magán a plisten nem is kellett változtatni, a baj az volt, hogy teljesen más helyre tették át őket. 🙂

  3. király köszi!!!

  4. Véégre 😀

    Már kezdtem megőrülni a sok felesleges karaktertől, azért a 5 év alatt megszokott bill. fix után ez a sima nem adja 😀

  5. Sziasztok, az megoldható esetleg, hogy angol billentyűzethez (UK) tegyem fel valahogy ezt a fix-et? Mivel angol helyesírás ellenőrzés miatt azt a készletet használom, de előfordul, hogy magyar levelet kell írnom, és ha hivatalosabb hangvételű, akkor azért rakok ékezetet. Tudom, betehetném a magyar bill-t is és földgömbbel váltok, de az plusz egy lépés.

    Valaki esetleg?

  6. @Jadeye: és arra megoldás, hogy iPaden desktop nézetben jöjjön be a szifon.com? Nálam eltűnt a lap aljáról a jól megszokott gomb. Ja és ha jól emlékszem bejelentkezni sem tudtam, de majd este újra megpróbálom.

  7. Király ötlet, ezt kéne valahogy az Apple felé jelezni.
    No meg hogy legyen oylan autókorrekció ami csak az ékezeteket tolja fel a sima karakterekre. De jó lenne

  8. Nagyon jó ez a fix billentyűzet, csak ezzel a verzióval is az a bajom mint az eddigiekkel, hogy ha pl “á” betűt írok be akkor az ékezet miatt leveszi az 1 sms-be írható karakterek számát 70-re, 🙁 míg ha az “a” betűn a másik irányba áll az ékezet akkor nem. Nem lehet olyan fix-et is csinálni ami a másik ékezetes betűket írja? Ha nem, nem gond, marad az eredeti és kész!

    Köszi!

  9. Köszönjük!

  10. Sziasztok.
    Egy olyan probléma miatt írok ide, hogy BytaFont-al fel telepített font készlet nem tudja kezelni az ő és ű betüket rendesen mindenhol. Pl az itt irt szövegben normálisan megjeleníti billentyűzeten nem, beállításokban szintén nem. Tud erre valaki megoldást?

  11. Nem tudjátok a SuperCleaner-iOS5.x -nek van ios6-on működő verziója? Vagy tudtok valamit ajánlani helyette?

  12. @szajlensz: ez elvileg valami hiba, megnézzük, köszi!

    @Narancs22: akkor valószínűleg nem jó az a font. szerezz be belőle olyat, amiben jó az ékezetes karakter.

  13. @Jadeye: van valami szűrési mód az olyan font készletre ami rendesen kezeli az ékezetes karaktereket? Mert cydiaban nem kevés font készlet van. Esetleg ha tudnátok írni párat megköszönném.

  14. Swype-szerű valami van Cydiában? Ami akár magyarul is működik?

  15. Koczy,
    Ennek semmi köze az iPhone-hoz, tweakekhez. Ez gsm-szabvány, bizonyos ékezetes betűk a unicode miatt foglalnak ennyi helyet. Sose lesz olyan megoldás, ami ezt ki tudja kerülni.

  16. Sziasztok!Nekem iPad3-on tökéletesen működik!

  17. @dik_: Már hogy ne lehetne.. egyszerűen a tweakben ki kell cserélni az ékezeteket a gsm szabvány által támogatottra és kész is. A kérdés nem a gsm szabvány megváltoztatására vonatkozott, hanem, hogy lehet-e a másik ékezeteket bennhagyni, amiket ugye ez a tweak kiszed.

  18. De ez még nem igazán jó megoldás. Olyan billentyű kellene ami kirakja az összes magyar ékezetet. Az igazán gyors írást tenne lehetővé pl e-mail gépelése közben. Ez így nem az igazi…

  19. @Koczy: olyan jó lenne, ha az SMS-ben menő karaktereket teszi az első lehetőségek közé, és a nem 7 bites karaktereket meg a kiválaszthatók között a vége felé?

    például az A esetén:
    magyar billentyűzet fix 6.x: á
    tervezett SMS fix: à ä æ å á

    ez utóbbi tartalmazza az összes, 7 bitben elmenő karaktert a magánhangzókra (esetleg bővíthető a mássalhangzókra is), és itt a legvégén található a 16 bitet igénylő, és így az SMS hosszát 70 karakterre csökkentő ékezetes karakter is.

    mert vagy kiszedem a normál ékezeteket, és lesz SMS-ékezet, de a normál ékezetek nélküli billentyűzettel, vagy lesz ilyen, amiben a sorrend van megváltoztatva.

    @expa: mivel az iKeyEx már nem megy, így ameddig nem lesz ilyen újabb kiegészítő, addig olyan billentyűzet sem lesz. nem is férne ki rendesen.

  20. Igen, valóban nem férne ki. De mikor lesz ilyen ipad-ra? Ott kiférne? Droidon 1000 éve van.

  21. Nekem egyszerűen nincs benne a repóban Magyar billentyűzet fix 6.x .
    Csak a régi!
    Ez hogy lehet?!

  22. @expa: esetleg küldj egy feature request-et az Apple-nek, de nem vagyunk akkora piac, hogy ez szempont legyen. egy próbát megér: http://www.apple.com/feedback/ipad.html (a legördülő menüben válaszd az Enhancement request opciót)

    @zsola76: ugye frissítetted előtte a forrásokat? ha nem, akkor nem is fog megjelenni.

  23. Nekem sajna nem működik fent van a csomag,de semmi nem változott,újra is indítottam…

  24. @Jecy:
    Jogos, félreolvastam!

  25. @Jadeye:
    Csinálhatsz neki sms-es billentyűzetet is – de csak külön, ez maradjon így, mert baromi jó! 🙂

  26. @Jadeye: Köszönöm hogy megemlítettetek!
    Örömmel láttam vissza a nevemet a tweak leírásban

  27. @Koczy: Tessék, ez a szifonos modding + beleraktam a balra dőlő ékezeteket is, mert én is igénylem. Az é betűnél nem raktam bele, mert ott mindegy, hogy merre dől, ill. dőlhet jobbra is, nem fog több karaktert számolni. iPhone 4S 6.1.1-en csináltam. Telepítsd fel a szifonost és ezzel írd felül. Csinálj előtte mentést a felülírandó fájlról.

    http : //bit.ly/13aLXLr

  28. @busitomi: akkor valami nálad hibádzik.

    @dik_: teljesen külön fixre gondoltam mindenképp. hiszen ez azért magyar fix, mert a nem magyar karaktereket szedi ki, az SMS másodlagos. 🙂

    @hatesz1979: 😉

  29. Köszönjük! 🙂

  30. Sosem volt fennt, de most mar igen. Patent. Ha ez eszrevetelnek jo, akkor a dupla massalhangzok (vagy hogy hivjak oket) elfertek volna meg benne (tty, ggy, ccs, ssz…)

  31. @kescar: Szerintem meg az alap dupla mássalhangzók sem kellenének. Engem kifejezetten zavarnak!

  32. Sziasztok,
    az alap bill. fix szerintem remek e-mail-hez, köszönjük!
    Kérdés:
    arra lenne lehetőség, hogy egy másik – nem használt – nyelvet pedig a fordított ékezetes karakterhez átalakítani. Ekkor a nyelvváltásoknál lenne a fix-es normál ékezetes magyar ill. egy pl. “magyar sms”, a fordított karakterekkel???
    …lehet kicsit elrugaszkodott, de hol kérdezzem meg, ha nem itt?! 🙂

  33. @zoltanf: ez is egy opció, vagy még az, amit fentebb írtam. igazából attól függ, kinek melyik a kényelmesebb, plusz ha egy másik nyelv esetén cseréljük ki, akkor ki kell választani, melyik legyen az, amit biztosan nem használ jóformán senki.

  34. @Jadeye: köszönöm!
    A megvalósításához lehet még lesznek kérdéseim…
    😉

  35. Bár a cikkből nem derül ki egyértelműen, van egy gyanúm, hogy ehhez jailbreakelni kell a telefont.
    Jól gondolom?

  36. @Hapci: Ha írják, hogy a Cydia-ban, a szifon source-ban milyen néven elérhető akkor szerinted???

  37. Mivel új iPhone felhasználó vagyok, (igaz ezt nem írtam) és örülök annak, hogy az eredeti OS-t kezdem megismerni. A JB-ről csak hallottam.
    A válaszod stílusából azt szűröm le, hogy a kérdésemet provokatívnak találtad. Nem volt szándékomban, ezért elnézést kérek. A válaszodat megköszönöm, amiből még azt is leszűrtem, hogy igen, kell a JB. Valamint megígérem, hogy utánaolvasok annak, hogy mi az a Cydia, és a szifon source, mielőtt újabb kérdést teszek fel.

  38. @KekszNET: nekem gond nélkül működik bárhol. lőjj ki mindent multitaskingból, és indítsd újra a készüléked. működnie kell.

  39. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  40. hova lettek átrakva a fájlok? eddig mindig én magam írtam át, de ios 6 óta nem találom hol van

  41. @poczaaron: a cikk pontosan ezzel kezdődik:

    az Apple megváltoztatta a billentyűzetek felépítését, és a korábbi helyéről, az UIKit.framework alól áttette a billentyűzeteken megjelenő karakterkészleteket leíró fájlokat a TextInput mappa alá

  42. @Hapci: Én kérek bocsánatot a nyers stílusomért (nem kellett volna ebédre is innom).
    Egyébként, ha nem vagy tisztában az alapokkal akkor olvasd el az oldalon a gyakran ismételt kérdések cikket és az ott linkelt cikkeket.

  43. @hSn0wQ:
    Np pace.. Már olvasgatom.

  44. i want able to locate the file for the com.1phone.cydia.icon….. you might manually fix the package
    ezt miért adhatja ki?

  45. közben megoldódott.

  46. @dik_:
    Lentebb azt írják, hogy van, sőt már csináltak is. Én nem azt akartam, hogy a jó írányba néző ékezet ne vegye le a karakterszámot, hanem valami áthidaló megoldást. 😀

  47. @dokk: Köszi szépen. Olyan kérdés merült fel bennem, hogy ha felteszem a szifonos bill.t és utána felül írom ezzel, akkor ha estleg egyszer vissza szeretném tenni a normál bill.t akkor csak simán eltávolítom Cydiából a szifonos bill.t és kész?
    Ha ez így van, akkor segítenél abban, hogy hol kell felülírni?
    Köszi!

  48. @Jadeye: Lehet, megnézném! 😀

  49. Na, én most nyomtam egy 6.1.2 restore-t, újként beállítva a telefont és felraktam a FIX-et is, viszont most nincs kétszer klikk a SHIFT-re és mindig nagybetűvel ír funkcióm 🙁
    Egyszerűen nem történik semmi.
    Telefon ki/be kapcsolása megvolt.

    Ötlet?

    Ezek vannak még fent:
    cyntact
    datadeposit
    killbackground
    ncsettings
    nickname
    nonewsisgoodnews

    és ami miatt sztem ez van:

    magyar billentyűzet fix

  50. @KekszNET: Fixed, véletlenül kikapcsoltam General/Keyboard alatt


Add a Comment