fbpx Skip to content

Szuper gyors ékezet! Azt hittük, Steve Jobs megfeledkezett a gyors ékezetbevitelről, de ez így nem egészen igaz. iOS 3.2 alatt és korábban is csak a betűk hosszú nyomásával tudtunk ékezeteket bevinni plusz keresés árán, halmazból választva, de iOS 4.2-n valami érdekes dolog jelent meg. Ha az ujjadat felfele mozgatod a kérdéses betűről (pl: a, i, e) magyar billentyűzeten, annak ékezetes változatához jutsz (pl: á, í, é). Kissé bonyolultabb, de szintén jobb, mint az eddigi megoldás. Az u vagy o esetén 3-3 ékezetes karakter megjelenik a kijelzőn és azokból választhatsz a szokásos módon, vagy pedig felfele húzva az ujjadat az ú-hoz és ó-hoz jutsz. Sokat javít a gépelési sebességen, simán fele annyi idő megírni valamit sok ékezet esetén. Kis megszokást igényel és máris többszörösen olyan produktív az iPad. Adminnal készítettünk videó-illusztrációt:

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. iphone-ra nem lesz ilyen?

  2. Ez nagyon komoly, és remélem csinálnak nekünk ilyet iphone-ra is 😀

  3. Én is reménykedem, hogy jön iPhone-ra is:D

  4. tényleg faja !

  5. De ha iPad-on van ilyen 4.2 alatt akkor iPhone-on miért nincs?

  6. Bocsi az offért, de az lenne a kérdésem, hogy a 3GS nee bootroomot már lehet törni azzal ami megjelent törés?

  7. @RepaBali: ha’t most is lehet torni, de tethered lesz

  8. ha jól rémlik, ezt androidéktól tanultuk 🙂
    @RepaBali: hátöö, önálló keresés manapság luxus..

  9. iphonera is johetne valami hasonlo okossag…tenyleg evekig tart irni igy..:S

  10. Nem lesz 4.2.1 re logo-mms-carrier fix?

  11. bocsi az off-ért de használ valaki iphone 4-et ios 4.2.1 el Telenor kártyával?
    mert nekem nem sikerül aktiválnom a facetime-ot vele és kiváncsi lennék, hogy az update ment fel szarul vagy most megint szopo van a Telenor kártyákkal.

  12. bocsi az lenne a kérdésem, hogy használ valaki iphone 4-et ios 4.2.1 el Telenor kártyával?
    mert nekem nem sikerül aktiválnom a facetime-ot vele és kiváncsi lennék, hogy az update ment fel szarul vagy most megint szopo van a Telenor kártyákkal, holott 4.1-en végre ment

  13. P@MarcRulez: Sajnos az iPhone hardvere nem alkalmas a felfelé húzott ujjal történő szövegbevitelre! 😀

  14. @Mkr: és ennek mi köze az iPad ékezetbeviteléhez? ameddig nincs unlock, felesleges a carrier fix, hiszen a gyári független vagy szolgáltatófüggő telefonok esetén nem szükséges fix. gyári független esetén kézzel kell beállítani, és megy, a szolgáltatófüggő (értsd: T-mobile vagy Vodafone függő) telefonok esetén pedig szintén működik alapból.

    @fandw: igen ám, csakhogy ez biza szoftveres cucc, és semmi köze a hardverhez…

  15. Srácok és mi lenne ha valaki írna egy magyar billentyűzetet ipadra? Azt aláírom hogy Iphoneon nem férne el a +9 billenyű de az Ipadon tuti!
    G

  16. @Hibernius: mivel az ezt lehetővé tévő kiegészítő a 4.0 óta nem működik, így ez nem megy úgy, hogy nosza, írjunk egy magyar billentyűzetet. ha lehetne, már rég csináltunk volna. de egyelőre nem lehet. ezért nincs.

  17. Safariban hogyan lehet szövegre keresni? Olvastam hogy berakták a 4.2.1-be.
    Vagy ez is csak az ipadosok kiváltsága?

  18. @cervaes: pedig már a beta 3 idején megírtuk, hogy a jobb felső sarokban lévő keresőmezőbe kell beírni, amire keresel, és a google találatok alatt lesz egy olyan rész, hogy keresés az oldalon.

  19. @Jadeye: Hát pedig ez nekem nem akar összejönni,visszakerestem az ide vonatkozó cikket. Látom hogyan kellene kinéznie a dolognak, de ott nincs.
    Lehet 3g-n nincs engedélyezve?

  20. Bocsi nem ide tartozik de valaki vásárolt ma a vodafonnál telót?

  21. Sziasztok!
    Megpróbáltam letölteni az új redsn0w windows változatát, de mindenütt 404-es hiba van!Esetleg valaki el tudná küldeni?
    Köszi

  22. @sandor86: oké, oké, de mégis milyen telót? iPhone 3GS/4 csak majd éjféltől lesz.

  23. 3Gs-t csak a feltételekre lennék kíváncsi köszi

  24. Köszönöm!

  25. Már nem azért de senkinek nem tűnt fel hogy ez a 3.2 -ben is benne van ?!

  26. Azt eszrevettetek, hogy ha nem felfele huzod el az ujjad, hanem 45 fokban jobbra, vagy balra, akkor egyes betuknek (o,u) ugyanilyen gyorsan kivalaszthato a rovid es hosszu ekezetes verzioja?

  27. @Mordon: mivel eddig az iKeyEx-t használta, és mivel az 4.0 óta nem lett frissítve a hozzászólásomkor (azóta már lehet, hogy igen), így teljesen igaz volt, amit írtam.

    az, hogy azóta van egy winterboardos megoldás, az más tészta, illetve december 28-ig az említett német billentyűzet sem volt, legalábbis annak a posztnak az a dátuma. hogy korábban volt-e ilyen, azt passz.

    de ez alapján akkor talán meg lehet próbálni megcsinálni a teljes magyar billentyűzetet, viszont ameddig nincs minden készülékre untethered 4.2.1, szerintem nem éri meg. plusz a winterboard-függőség… hát nem tudom. az iKeyEx szerintem szebb megoldás volt.

    no de akkor: megcsinálod? 😉

    mellesleg, épp iPad-re nem is jó:
    Requires iOS4 (not for iPad)

  28. Lehet, hogy lehetne ezt még javítani

    Pl. az “a”, “e”, “i” betűk esetében (amelyeknek a magyarban csak egy ékezetes verzióját használjuk). Ha egy kicsit tovább “nyomjuk” az ujjunkkal, automatikusan beveszi az ékezetes verziót.

    Tovább megyek, de ez már lehet baromság, nincs iPadem: A több ékezetes betűk esetében pedig, ugyanígy járna el, megtanulhatná a leggyakrabban használt ékezeteket és sorrendben, a lenyomva tartás/felengedés idejétől függően dobálhatná be őket, külön kiválasztás nélkül.

  29. de az lenne a legtutibb, ha valaki feltöltené az összes ékezetes magyar szót az auto-correct szótárba és csak írnánk angol billentyűzeten, és nem f@szságokat dobna be a szótár (pl. pina helyett póni), hanem javítana mindent ékezetesre, amit kell 🙂

  30. Van azóta valami megoldás, hogy ezt a fícsört iphone-on is használhassuk?


Add a Comment