fbpx Skip to content

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, figyelmesen olvassa el az alábbi cikkben foglaltakat, és mérlegelje az esetleges lehetséges kockázatokat, valamint készítsen biztonsági mentést a készülékén található adatokról. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből fakadó problémákért nem tudunk felelősséget vállalni.

Az SMS-ben felhasználható karakterek száma 160-ról egyetlen nem megfelelő betű használatakor rögtön 70-re csökkenhet, így aki sokat SMS-ezik, annak érdemes vagy eleve ékezetek nélkül írnia, vagy csak a megfelelő ékezetes karaktereket használnia. Ebben nyújthat segítséget az új csomagunk.

A felhasználható karakterek számának csökkenése abból adódik, hogy az SMS alapértelmezett, 7 bites karakterkészlete nem sok magyar ékezetes vagy speciális karaktert tartalmaz. Így amikor mégis ilyet használjuk, például az “ő” vagy “ű” betűket, a kódolás átvált 16 bites UTF-re. És mivel egy üzenet csomagmérete a szabvány miatt maximálisan 1120 bit, így a 16 bites UTF kódolással az rögtön 70 felhasználható karaktert jelent az üzenetben.

Először gondolkoztunk azon, hogy készítünk egy külön billentyűzetet, amit a magyar mellé hozzá lehet adni, vagy mondjuk egy külföldi, és nem használt kiosztást módosítunk (például vietnami), de az talán annyiban kényelmetlenebb, hogy váltani kell a kettő között. Így jutottunk arra a döntésre, hogy kombináljuk a sima Magyar billentyűzet fixet azokkal a karakterekkel, amelyek az SMS-ben nem okoznak hosszcsökkenést, ugyanakkor meghagyjuk a kiválasztható betűk között a rendes ékezeteket is, és minden más pluszt, amit a sima fix nyújt.

Technikailag ez úgy néz ki, hogy a lenyomott betűnél megjelenő lista elején minden esetben az SMS 7 bites karakterkészletének betűi találhatóak, és a rendes magyar ékezetek csak a sor legvégén kaptak helyet. Ráadásul mivel a billentyűzet legfelső betűsora egyúttal a számokat is tartalmazza 0-9-ig, így az “E”, “U”, “I” és “O” betűknél a szám egyúttal az elválasztójel az SMS-ben használható 7 bites, és a rendes magyar ékezetes, tehát a hosszt 70-re csökkentő karakterek között.

Például az “U” betűre hosszan nyomva az SMS-ben használható egyetlen 7 bites karakter nagybetűs formában az “Ü”, míg kisbetűsen az “ü” és az “ù” (balra dőlő ékezettel), amik után jön a 6-os szám, mint kvázi vízválasztó, és ezt követik a normál magyar ékezetes betűk:

magyar_sms_billfix_02 magyar_sms_billfix_03

Egyedül az “A” betűnél nincs ilyen elválasztás, mert ott már nincs számjegy, így ott a magyar ékezetes karakter a sorban a legtávolabbi, legutolsó:

magyar_sms_billfix_01 magyar_sms_billfix_04

A fix esetén csak az iPhone vagy iPod Touch készülékeket támogatjuk, így iPad-re nem javasoljuk a telepítését, mert esetleg problémát okozhat! Az iPad esetén az egyszerű és gyors ékezetbevitelről külön cikket is írtunk annak idején: iPad: gyors ékezetbevitel?

A Magyar SMS billentyűzet fix 6.x csak iOS 6.x esetén használható, mert 6.0 óta már teljesen más mappában van a billentyűzeten megjelenő karaktereket leíró fájl. Amennyiben van rá igény, elkészítjük a korábbi rendszerekkel kompatibilis változatát is: ezt jelezzétek hozzászólásban. Közben az iOS 3.x, 4.x és 5.x verziókkal kompatibilis változat is felkerült a repo-nkba Magyar SMS billentyűzet fix néven.

A Magyar SMS billentyűzet fix 6.x elérhető a stable repo-ból (stable.szifon.com), és telepítése után a készülék újraindítása javasolt, bár ez nem minden esetben szükséges.

A csomag érthető okokból ütközik a sima Magyar billentyűzet fixszel, így azt előbb leszedi, és csak utána települ (ha ugyanis nem ezt tenné, akkor az eredeti billentyűzet-fájlt felülírná, és akkor az nem állna vissza a csomag eltávolításával). Ha már fent volt a sima fix, akkor az esetben indítsuk újra a készüléket a telepítés végeztével.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. KÖSZI! Köszi, köszi, köszi! :))))
    Jah és még 1x köszi! 😀

  2. meg tudja mondani valaki, hogy melyik file-t kell módosítanom, hogy egyedi kiosztást készítsek magamnak?

    Mondjuk UK bill esetén. Olyanra gondolok, hogy a számok és a magyar karakterek hozzáadása stb.

  3. @b3nk3: az előző cikkben le van írva, mit módosított az Apple: “a korábbi helyéről, az UIKit.framework alól áttette a billentyűzeteken megjelenő karakterkészleteket leíró fájlokat a TextInput mappa alá”

    no persze ez csak akkor segít ugye, ha tudod, hol van az UIKit.framework. 😉 tehát a System/Library/TextInput/ alatt kell keresned a módosítani kívánt nyelv bundle-jét.

  4. @Jadeye megtaláltam a bundle-t. Milyen szerkesztőt ajánlasz windowsra? Ami esetleg csinál xml highlightot? notepad++-t probaltam, nem szereti.

  5. @b3nk3: évek óta nem használok Windows-t, úgyhogy jó kérdés, de nézz inkább valami célzottan plist-szerkesztőt, ha jól emlékszem, abból van olyan, amiben alap az ilyen highlight.

  6. @Jadeye: közben megvan és már elég jól testre is szabtam a dolgokat ;).

  7. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  8. Sziasztok,

    Én felraktam ezt, de sajnos a telepítéskor 2 hibát jelzett, és gondolom emiatt nem működik. Error code 1-et ír ki. Mi lehet a hiba?

  9. @Judy075: a pontos hibaüzenet kellene. tudsz róla készíteni egy screenshotot és linkelni?

  10. @Judy075: ennek a hibának semmi köze nincs a csomagunkhoz, vagy a Szifon source-hoz. ha megnézed, írja is, hogy melyik csomag és melyik source. valószínűleg a lockinfo lesz a ludas, annak a követelménye ez a csomag a screenshoton.

  11. @Jadeye: Igen, ez volt a baj, köszönöm, most már működik.

  12. Nekem eddig fent volt a magyar bill. fix, amire rátelepítettem ezt a csomagot.
    2-3 napja konkrétan eltűnt minden ékezetes karakter a magyar billentyűzetről.
    Nemhogy szűrve nincsen, de egyáltalán nincsen.
    valaki találkozott már ilyennel?

  13. Szia mindenkinek.
    Jadeye nálam a hosszú í betű nem működik. Csak az eredetit, hozza választási lehetöségnek. Mi lehet az oka? Megtennétek, hogy megnézitek. A többivel nincs gond. Esetleg ez kimaradt? Tudnátok egy frissítést csinálni? Előre is köszi a válaszod.

  14. @lalika37: ezt nem értem. a hosszú í semmilyen formája nincs a 7 bites karakterek között, így ott nem lesz másik lehetőség, csak a rövid i. ezért is jelenik meg első lehetőségnek a 7-es szám, majd második lehetőségként az í. de ezt írtuk is a cikkben, hogy a számok a “vízválasztók”.

  15. Értem és köszi válaszod. Cikket nem olvastam. Ezért elnézésedet kérem.

  16. Szia Főni (jadeye) !

    A következő karaktereket kellene még javítani ebben a tweak- ben:
    – Á
    – Ú
    – Í í
    – Ó

    A többi rendben van, de ezek a hosszú ékezetes billentyűk használata sms írásakor szintén csökkenti a karakterek számát (azaz 160- nál kevesebb karaktert enged) mondjuk egy sms- ben megírni.

    Szerintem a Cydia- ban megér egy frissítést a tweak. 🙂

    Köszi szépen!


Add a Comment