fbpx Skip to content

Hivatalosan is elérhetővé vált a Mac App Store-ból 16 €-ért (4600 Ft) az OS X nyolcadik verziója, a Mountain Lion. A hivatalosan kiadott verzió buildszáma 12A269, ami megegyezik a GM builddel, így akik azt tették fel, gyakorlatilag semmi teendőjük nincs most.

Korábban részletesen írtunk már az újdonságokról:

Ezek közül külön kiemelendőek az iOS-ről már ismert értesítési központ, a rendszer szintű megosztási lehetőségek (Twitter, Flickr, ősztől Facebook is, stb) az iCloud és az AirPlay integrációja, a Messages app, és a Gatekeeper – amit amennyiben úgy állítunk be, csak az Apple által aláírt alkalmazásokat engedi telepíteni. Emelett érzékelhetően gyorsabb lett az OS X és történt pár ráncfelvarrás is (új dock például).

A következő Mac-ekre fogjátok tudni csak feltelepíteni:

  • MacBook Pro (13″ 2009-es, vagy későbbi, 15″ és 17″ esetén pedig a 2007 végén megjelent, vagy későbbi modellek), Retina MacBook Pro, MacBook Air (2008 végi, vagy újabb), iMac (2007 közepi, vagy újabb), MacBook (13″ alumínium 2008-as, 13″ 2009-től), Mac Mini (2009 eleje utáni), Mac Pro (2008 eleje utáni), XServe (2009 eleji, vagy újabb)

Ahogy a Lion esetében is, a letöltés maga nagyjából 1-2 órát vehet igénybe internetkapcsolattól függően. Ezután következik a rendszer frissítése, mely 30-40 perc alatt lezajlik úgy, hogy minden adatunk, beállításunk megmarad, és a merevlemezünkön keletkezik (vagy Lionról való frissítéskor frissül) egy úgynevezett Recovery HD partíció (bootoláskor a CMD+R lenyomásra hozható elő), ahonnan az operációs rendszer bármikor újratelepíthető (ugyanitt hozzáférünk a korábbi telepítő diskek behelyezésénél megszokott eszközökhöz). A Szifon részéről mi most is a clean installt (Apple által támogatott, korábban is bevett módszer), vagyis a rendszer tiszta és teljes újratelepítését tudjuk ajánlani, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. Figyelem! A Szifon.com semmilyen felelősséget nem vállal adatvesztésért, a clean installt minden esetben csak a lehető legkörültekintőbben elkészített biztonsági mentés után végezzétek el! A kritikus adatokról érdemes több helyen is másolatot tartani. 

Ehhez még Lion-on kell készíteni egy Time Machine mentést az adatokról, és miután megtörténik a frissítés Mountain Lionra, a Recovery partíción lévő Disk Utility-vel lehet törölni teljesen a Macintosh HD tartalmát, és ezután onnan közvetlen lehetőség van a Mountain Lion interneten keresztüli tiszta telepítésére – ez a letöltés miatt ismét hosszabb idő lehet. Ha mindezzel megvagyunk, a Time Machine mentésből visszatehetjük kívánt adatainkat és beállításainkat.

Hasonlóképpen ajánljuk azt is, hogy a telepítés előtt futtassatok le egy kis karbantartást, például az ingyenes Onyx segítségével, vagy legalább használjátok a repair permissions és repair disk opciót a Disk Utilityben, mert egyes esetekben van, hogy emiatt nem akar települni.

Ti feltettétek már? Hogy tetszenek az új funkciók?

[appstore id=”537386512″ country=”HU” style=”custombox1″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

47 Comments

  1. Bétát nyuztam hónapok óta hiba nélkül.Ez pedig csak jobb lett.

  2. Hogy,ha nem emlékszem arra,hogy mikor vettem a MacbookPro-mat akkor azt esetleg meg lehet valahogy nézni ? (Nem nekem,hanem az egyik barátomnak kell,én Win 7-et nyúzok 🙂 )

  3. Tegnap este feltelepítettem én is. Az előző Lion-ra tettem fel csak simán, nem csináltam amolyan clean installt, de így is szépen ment minden mint a karikacsapás 😀 Én eddig nem vettem észre rendszergyorsulást, de nem is érdekel annyira … A notification center nagyon klassz, már vártam OSX-re is. Az iCloud integráció meg hab a tortán … nagyon megéri az árát!!!

  4. Csak én szívok a Mail-el? Vannak külön mappáim, ahova azonos témájú leveleket szűrök, ha az itt kinyitott leveleken a válaszra bökök, akkor nem választja ki automatikusan a feladóhoz azt az email címet, amire küldték a levelet, hanem mindig az első fiók címét rakja oda… Ez szívás… 🙁

  5. @jarodfree: mindig a kiválasztott fiókot használja feladóként, kivétel, ha másképp állítottad be. nézd meg, hogy mi van a beállításokban a composing alatti addressingnél, a send new messages from mellett.

  6. Jadeye: így is működik, amikor valamelyik fiók levelein bökök a válaszra, de a külön mappákon nem. Tehát nem beállítás probléma. Amikor kijött a hiba, azzal kezdtem, hogy átnyálaztam a beállításokat és nem találtam megoldást.

    Azt csináltam már ezer éve, hogy egy adott levlista elemeit egy külön mappába szűröm, eddig nem volt ilyen gond, csak a Hegyi Macska óta.

    Egyébként eddig minden más jól megy (kopkopkop)

  7. @Jadeye: Szia ! Tudnál segíteni a 2. h.sz.-emmel kapcsolatban ? (Hogy,ha nem emlékszem arra,hogy mikor vettem a MacbookPro-mat akkor azt esetleg meg lehet valahogy nézni ?)

  8. Alma menü > About this Mac > More info.. OS X Lion alatt

  9. @ptotti14: És Leopard alatt ?

  10. Folyamatosan offline van a message app, miért?

  11. @hSn0wQ:
    egy és ugyan az.
    bal felül alma, about this mac és kikell, hogy adja. Tudtommal ez OSX óta van, de én Mac OS-t még nem használtam…

  12. “A Szifon részéről mi most is a clean installt (Apple által támogatott, korábban is bevett módszer), …”
    Az Apple által egyáltalán nincs támogatva. Nem tudok róla, hogy bármilyen adathordozón kiadnák a ML-t. Akkor meg hogyan lehetne már clean installt csinálni Apple által támogatva?
    Egyébként én simán ráengedtem. Ha majd nagyon nagy galiba lesz akkor csinálok egy clean installt.

  13. @Jadeye: Aha értem köszi.

  14. @taky1974: le van írva a cikkben, hogyan lehet clean installt csinálni. ha nem lenne támogatott, akkor nem lenne benne a recovery-ben az opció.

    egyébként a Lion-t is kiadták spéci pendrive-on az Air-ekhez ha jól emlékszem.

  15. @Jadeye:
    A Lion-t igen. De legjobb tudásom szerint a ML-t nem adják. Ha valaki nagyon egyszerűen szeretné megcsinálni pedrive-ra (8GB-os kell), annak:
    http://blog.gete.net/lion-diskmaker-us/

  16. @Jadeye: És a @ptotti14 által ajánlott menüpontban gondolom le lehet ellenőrizni a serial-t,igaz ?

  17. Lehet szo volt rola, es csak en nem vettem eszre, de Ti se tudtok bejelentkezni a Game Centerbe?

  18. @tomcsi_p: Itt tökéletesen megy, fel is ajánl pár új-frissített game center támogatású játékot.

  19. @tomcsi_p:
    Én sem tudok, de nagyon nem is kell 😀

  20. Sziaztok!

    Gatekeeper funkció beállítását hol találom?

    thx

  21. @Reddly: System preferences / Security & Privacy

  22. @Jadeye: És a @ptotti14 által ajánlott menüpontban gondolom le lehet ellenőrizni a serial-t,igaz ?

  23. @hSn0wQ: nem. a serialt a linkelt oldalon lehet ellenőrizni. a sorozatszámot viszont az about this mac alatt az OS X verziószámára kétszer kattintva kiírja.

  24. @Jadeye: Aha értem köszi ! Majd megpróbálom.

  25. @taky1974: Létrehoz az install egy nagyon szép partíciót, amit elindítva törölheted a HD-t, amire clean installt akarsz rakni. Ha ez nem támogatás az Apple részéről, akkor nem tudom mi az.

  26. Van még olyan földi halandó, akinek még mindig nem indult el a ML-installer letöltése? Még mindig csak ‘Letöltés…’, de a kis csúszka mozgása nélkül. Mégis mivel próbálkozzak?

  27. @jancheeta876: lődd le a netet, majd kapcsold vissza?

  28. @Jadeye: beentheredonethat. sajnálatos.

  29. Az lenne a kérdésem, hogy ha clean install-t akarok,rebootolom a gépet, CMD+R gombot megnyomom,majd kiválasztom az utolsó lehetőséget.
    Disk Utilityvel törlöm a partíciót majd elindítom a telepítőt.
    Eddig ok.
    Utána reinstall OS X, majd tölt valamit, beállítom a nyelvet és a billentyűzet nyelvét, majd a wifit.
    Ezután ha elmentettem a Time maschine-el a régi dolgaimat, akkor itt kell választanom hogy from time mashine or other disk vagy itt mindenképpen a dont transfer now-ra kattintsak és majd ha a telepítés készen lesz utána kell visszamenteni a dolgokat a time mashine-ből?

  30. @tomzol: először is ezzel az aktuális rendszert fogja neked újrahúzni, tehát ha Lionnal csinálod meg, akkor ezzel nem lesz belőle Mountain Lion, arra először frissíteni kell, vagy ki kell írnod a telepítőt egy pendrivera, és arról bootolva megcsinálni.

    az adatvisszaállítás már rajtad múlik. ha kiválasztod, hogy a telepítő tegye vissza az adatokat, az gyors, és automatikus, mintha te csinálnád kézzel, míg ez utóbbi esetben viszont csak az kerül vissza, amit te akarsz, semmi más.

  31. @jarodfree:
    Ebben igazad van. Én olvastam felületesen az írást.
    Elnézést mindenkitől.

  32. Folyamatosan ezt kapom, mikor probalok bejelentkezni:

    http://href.hu/x/i8cd

    Valami tipp? 🙁

  33. Clean install utan Google Drive-ot akarom visszarakni, az letezik hogy a Gatekeeper nem engedi (nem regisztralt developer)?

    Mas tapasztalt ilyesmit? A Google nem lenne regelve?

  34. @tomcsi_p: “404 – Not Found”

    @tmarki: ha még nem frissítették, akkor elképzelhető. nyomd le a ctrl-t, miközben a Google Drive telepítőjére kattintasz, majd open, vagy kapcsold ki a Gatekeeper-t.

  35. @Jadeye: koszi, ez lesz, de ez azert meglepo szerintem. Vagy direkt van 🙂

  36. Nekem valamiert a gamecenter nem mukodik, azt irja hogy nem tud kapcsolodni a szerverhez 🙁
    Valamint az imessage-el sem tudok ifonra uzenetet kuldeni, csak a googletalk megy vele. Valaki jart mar igy?

  37. @ifsnow: a GameCenter tegnap reggel nálam meghalt, azóta nem lehet visszalépni (így tudom, hogy üzemképes, de most nem tud kapcsolódni) a megoldásra biztos, hogy várni kell még. Az iMessage ki-be kapcsolással helyre szokott jönni! 🙂

  38. @Tamás:
    az imessage-et, hogyan/hol kapcsolom ki s be?

  39. @ifsnow: Message app-nál Preferences/Accounts és az iMessage account-nál enable opciót kiveszed a pipát, majd visszarakod! 🙂

  40. @Tamás:
    sikerult koszi, a cimzettekkel volt a baj… 🙂

  41. placebo, vagy nektek is gyorsabb lett a safari? 😀

  42. Sziasztok!
    Ezt a hibaüzenetet kapom a mountain lion letöltése után:
    The application could not be downloaded.
    “PKInstallSandbox-tmp” couldn’t be removed because you don’t have permission to access it.
    A korábbi frissítésekkel soha nem volt gondom… és a gépem sem változott.
    Mi lehet a gond?

  43. @Jadeye:
    Frissítettem Lionról Mountain Lion-ra a rendszert, sajnos továbbra is időnként nem akarja betölteni a web oldalakat a rendszer, ezért most akarom clean install-al újrahúzni a Mountain Lion-t. A kérdésem az lenne, hogy lementettem a system könyvtárat kivéve mindent time machine-al. Ha elindítom majd reboot után CMD+R-el a rendszert és törlöm a partíciót,akkor honnan fogja újrahúzni a rendszerem a gép? A Recovery partíción található állományokból + net? Ezt a time machine működési mechanizmusát nem értem. Szóval ha én csak a képek,iPhoto, zenék, filmek dolgaimat szeretném viszontlátni majd a friss telepítés után,akkor mikor és hogyan kell a time machine-t használnom. A telepítés befejeztével majd az új rendszerből kiválasztom őket valahogy?

  44. Sziasztok! Én most vásároltam, egy új MacBook Air 11″ készüléket. Frissitettem az új rendszerrel, de terhelték az összeget. Én úgy olvastam, hogy ingyenesen lehet frissiteni? Hogy van ez? Vagy regisztrálni kell előtte a laptopot?


Add a Comment