fbpx Skip to content

Múlt héten jelent meg a Mountain Lion GM változata, amit azt jelenti, hogy nagyjából 2 héten belül megjelenhet a végleges változat. A Mountain Lionról már többször is írtunk cikket. Azonban a hétvégén élesben is tesztelhettem az új rendszerbe beépített iOS alkalmazásokat, illetve az iCloud syncet. Most csak arról szeretnék írni, ami minket, iPhone tulajokat is érint.

Az OS X legújabb verziója a következő gépeken fog biztosan futni:

  • MacBook Pro – 13 colos 2009-es, vagy későbbi, 15 és 17 colosnál pedig a 2007 végén megjelent, vagy későbbi modellek
  • Retina MacBook Pro – itt nincs meglepetés, mindegyik
  • MacBook Air – 2008 végén megjelent, vagy újabb
  • iMac – 2007 közepén megjelent, vagy újabb
  • MacBook – 13 colos alumínium 2008-as, 13 colos 2009-ből
  • Mac Mini – 2009 elején megjelent, vagy újabb
  • Mac Pro – 2008 elején megjelent, vagy újabb
  • XServe – 2009 elején megjelent, vagy újabb

Nézzük meg, mik azok az alkalmazások, amikkel találkozhatunk majd az iOS rendszer után már a 10.8-ban is.

Jegyzetek szinkronizálása

Többek között az első dolog a Notes, mely szinte teljesen megegyezek az iOS verzióval, azonban itt képeket és egyéb dokumentumokat is hozzáadhatunk egy-egy jegyzethez:

Azonban ezek az extra képek, illetve egyéb dolgok nem jelennek meg a iPhone-on, iPaden, helyettük csak egy gemkapocs jelzi, hogy ott lenne valami. Talán majd később az iOS 6-ba is beépítik ezeknek a megjelenítését, de jelenleg még nincs benne a bétában.

Emlékeztetők

A másik új alkalmazás az új OS X-ben a Reminders, ami már az iOS 5-ben bemutatkozott Emlékeztetők alkalmazás adatait is képes szinkronizálni a készülék és a számítógép között.

Én ezt annyira nem használom, de nyilván kényelmesebb lehet hozzáadni valamit a gépen, ami utána útközben emlékeztet, hogy ezt vagy azt meg kell csinálni.

Értesítési központ

Természetesen megkapjuk az iOS rendszerből ismert Notification Centert is. Itt talán több hasznát fogjuk venni, azonban azt más most látom, hogy a “figyelmeztetéseknek” nagy hasznát vesszük majd.

Kifejezetten tetszenek ezek a felugró ablakok, végre gyárilag is be lett építve az OS X-be, azonban ezek csak részben szinkronizálódnak. Tehát, ha valamit elolvasunk vagy megnézünk az iPhone-on annak az értesítése nem minden esetben tűnik el a Mac-en, illetve fordítva.

iMessage

Legtöbbünk már biztos kipróbálta az iMessage klienst, mikor letölthető volt béta változatban.

A végleges verzió teljesen megegyezik a béta változattal, azonban nekem továbbra is néha később jelennek meg az üzenetek, illetve olykor olvasatlanok maradnak. Ez zavaró, remélem a közeljövőben kijavítják.

Safari Cloud Sync

Amit eddig nem tudtunk kipróbálni, az a Safari tabok felhős szinkronizációja. Ehhez mobil eszközünkön iOS 6 rendszer szükséges és a Mac-en pedig a Mountain Lion. A WWDC-n erről már beszéltünk, de most már élesben is sikerült kipróbálni. Már egy jó ideje támogatja az iCloud a Safariba mentett könyvjelzők szinkronizálását, azonban most már az iOS tabjainkat is megnézhetjük az OS X rendszer alatt:

Teljesen automatikusan működik, amennyiben az iCloud bekapcsolva van az iOS eszközön. Az új Safari alatt megjelent egy iCloud gomb, rányomva láthatjuk, milyen weblapok vannak nyitva az iOS eszközeinken.

Ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni a megosztás funkcióját is, mellyel iOS-hez hasonlóan megoszthatunk bármit bárhonnan. Ez a lehetőség az egész rendszerben megtalálható:

 

Hozzávetőleg ennyi az, ami minket, iOS felhasználókat külön érint. Természetesen sok új dolog van még, de ezekről már mind írtunk bővebben:

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Lion-hoz képest mennyire stabil az új OS? Érdemes lesz egyből updatere nyomni?

  2. @szorian: Nekem még a DP4 van fent és semmi problémám nincsen vele.

  3. Nektek a Notification Center kap push uzenetet ugy ha ki nincs elinditva a Mail alkamazas ha email jon?

  4. @szorian: Nekem ma került fel a GM, és eddig sem tapasztaltam lassulást! 🙂

  5. @kidintwo3: iMessage esetén igen, megnézem neked email esetén is! Köszi a tippet!

  6. @szorian: én Lionról frissítettem. eddig semmi gondom nincs vele. anno, mikor a Snow Leopardot frissítettem a hivatalos megjelenéskor a Lionra, ott olyan hibákat tapasztaltam, hogy egy héttel később clean install, és manuális adatvisszaállítás. de ez most úgy tűnik, rendben ment. viszont a Mountain Lion nem csak hogy nem tartalmazza már a Java SE 6 runtime-ot, de Lionról frissítéskor le is törli, ha fent volt (például Adobe appokhoz kell).

  7. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  8. Aki már használja az új rendszert, attól két kérdésem lenne:
    1. Támogatja az írást NTFS particióra?
    2. Ha nem akarom megvenni, akkor honnan tudom letölteni, hogyan zajlik a teljes rendszercsere? A Lion nálam valamiért van hogy néha megfagy, ötletem sincs milyen oka lehet! Természetesen nem lépésről lépésre való leírást kérek, csak nagy vonalakban… 🙂

    MacBook Pro 2011 Early 15″ i7

  9. Bakker 2011 MacBook Pro-d van és gondot okoz 5000 forintot kifizetni ez új rendszerért? 😀

  10. @kidintwo3: Sajnos nincs notification, csak ha fut a háttérben a Mail app.

  11. @jarodfree: 200e ét vettem használtan 3 hónapja. Amúgy lehet megveszem, bár nem vagyok a gazdag kategória, azért érdekelne a rendszercsere metódusa.

  12. @mythbuster: Mennyi lenne a Mountain Lion ára ? Én vennék egyet.

  13. @hSn0wQ: $19.99

  14. Én úgy vagyok vele, ha már ennyi pénzt kiadok egy gépre, azzal járjon a rendszer is a hozzá tartozó frissítésekkel!

  15. @mythbuster: Köszi. 🙂

  16. @igi: Köszi 🙂

    @mythbuster: Bocs nem neked szántam.

  17. @admin:

    Igen, nekem is ez volt a gyanum. Valahol egy kommentben olvastam, hogyah Push-t akarunk emailnek akkor ugy kell beallitani a mailt mint az iPhone-on a Gmail-es imap-ot (exchange-el). De ez nekem valahogy sehogy se sikerult.


Add a Comment