Mindent a WWDC2012-ről – Szifon.com élő közvetítés hétfőn 19:00-tól!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztos sokan tudtok már róla, de ha valaki még nem hallotta volna, hétfőn, magyar idő szerint este 7 órakor kezdetét veszi az Apple WWDC 2012-es Keynote-ja. Ezt azt jelenti, hogy a Szifon.com oldal ismét a live formáját fogja felvenni. Hétfőn valamikor dél körül már átállunk, és egész nap csak a WWDC-ről fogunk írni: ha bármi információ befut, azonnal tudni fogjátok.

Minket itt a Szifon.com-on tudtok követni PC-ről illetve Mac-ről. Mobilról érdemes inkább a twitter közvetítésünket nézni, a http://twitter.com/szifon linken. Akik azonban nem érnek rá olvasni sem, érdemes lehet hallgatniuk a plastik.hu-t, illetve handras.hu-t, ott Ustream-en keresztül fogják a srácok kibeszélni a WWDC2012-t.

Mi lesz a WWDC-n?

A 2011. évi WWDC-t még Steve Jobs vezetette. Azóta eltelt 1 év, és most újra itt ez a neves fejlesztői konferencia, aminek a nyitóeseménye mindig az Apple fontos bejelentéseit bemutató keynote. Mit kaphatunk a 2012-es évtől?

Először is bemutatják az iOS6-ot. Erről még nem sokat tudunk, de azt már biztosan, hogy szokás szerint az új verzió lesz az új iPhone rendszere is. Arról is szóltak pletykák, hogy új térképet raknak majd bele, és nem a már jól megszokott Google-t használjuk majd.  Legutóbbi hírek szerint az Apple újabb céget vásárolt, ezúttal a C3 Technologies nevű, svéd, 3D-s térképeket készítő vállalatot. Állítólag már a teljes csapat az iOS-teamen belül dolgozik, és kivételesen maradhattak Svédországban. De mit is tud ez a cég, amiért az Apple megvásárolta őket? A technológia, mint sok esetben, itt is elsősorban katonai felhasználásra készült: a kamera által látott képből igen nagy részletezettségű 3D-s térképet készítenek a műholdas képek, utcaszintű fényképek, felhasználók által készített képek és 2D-s térképek kombinálásával.

Az új rendszerről is jelent meg pár állítólagos képernyőkép:

 

Úgy tudjuk, most már nem csak a Twitter lesz támogatva az iOS rendszerben, hanem a Facebook is. Több portál is hallott arról, hogy az Apple és Facebook mérnökei együtt dolgoznak valamin hetek óta… 🙂

Változni fog-e dizájnban az iOS6?

A grafikus felhasználói felület változtatása szempontjából az Apple úgy tűnik, a megszokottság élményét egy külön funkcionalitásnak tekinti; talán ez az, amiért a 2010-ben megjelent iPad jó közelítéssel ugyanúgy nézett ki, mint az iPhone első modellje 2007-ben.

Szintén ez az oka annak, hogy az iOS grafikus felületének lelke, a SpringBoard sem változott sokat (legalábbis grafikailag – a kulisszák mögött persze folyamatos fejlődés és változás áll, erről bosszankodó cydiás fejlesztők tömegei tudnának mesélni), éppen csak annyit, amennyi a százmiliós nagyságrendű felhasználói bázis számára emészthető. Hiszen a felhasználó számára a grafika maga az alkalmazás. Az Apple megtehetné azt, hogy megszabadul a Google Maps adataitól; addig, amíg a Térképek alkalmazás hasonlóan működik, mint eddig, és a tartalom naprakész és pontos marad, a legtöbb iOS-felhasználó számára a változás észrevétlen lenne.

Amennyire belemerülhettünk az új iPhone-on esetlegesen alkalmazandó szélesvásznú (már ha szabad ezzel a képzavarral élnem) kijelző által nyújtott lehetőségekbe, ugyanannyira érdemes lehet áttekinteni, hogy mi az, amit az iOS6-tól várhatunk grafika terén – bár ez feltehetőleg nem jelent radikális változásokat. Bővebben itt írtunk róla: Így fog kinézni az iOS6?

Én kifejezetten kíváncsi vagyok, mit mutat majd be Tim Cook az iOS6 rendszerrel kapcsolatban, hétfőn megtudjuk, és szerintem már tölthetjük is le a bétát. 🙂

AppleTV?

Elképzelhető, hogy az Apple TV-ről is szó lesz. A BGR portál információ szerint az Apple ki fog adni az Apple TV-re is egy fejleszői környezetet (SDK), hogy alkalmazásokat készíthessenek rá a fejlesztők. Ez azért nem rossz ötlet, így tulajdonképpen minden tévét “felokosíthatnánk” 🙂

iCloud?

Pár héttel ezelőtt felröppentek a hírek, hogy az Apple frissíti az iCloud rendszer is. Egy véletlen folytán elérhető volt a beta.icloud.com, illetve “push” üzenetet is kapott valaki az iCloud használata alatt.

OS X Mountain Lion!

Szinte biztosra vehető, hogy az Apple bemutatja a végleges OS X Mountain Lion nevű új Mac felhasználói felületet. A 10.8-as rendszer legfőbb újdonsága, hogy az  iOS alkalmazások beépülnek az új OS X rendszerre! No persze nem egy az egyben, hanem értelemszerűen átalakítva, de a Game Centertől kezdve egészen a Notification Centerig szinte minden alap iOS alkalmazás elérhetővé válik! :)

Új MacBook Pro család?

Idén jöhet az új MacBook Pro család, ami már jó régóta megérett a frissítésre. Továbbra is csak találgatni tudunk, hogy milyen fejlesztésekkel rukkolnak elő, de a 9To5mac.com készített pár elképzelést az új jövevényről:

Az hogy lesz-e retina MacBook Pro vagy sem, egyelőre még mindig nem támasztotta alá semmi, mindenesetre hétfőn biztos megtudjuk. Ahogy közeledünk a WWDC-hez, már olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy különböző lesz a 13 és a 15 colos, illetve akár újra feléleszthetik a sima MacBook családot is. Felesleges találgatni, úgy is az lesz, amit az Apple elénk rak. 🙂

 Lesz-e új iPhone?

Sajnos egyáltalán nem tartjuk valószínűnek, hogy bármit bejelentenek majd az új iPhone-nal kapcsolatban. Azonban ha kiadják az iOS6 első bétáját, biztosak lehetünk benne, hogy találunk majd új iPhone-ra utaló kisebb-nagyobb nyomokat. Addig is olvassátok el, illetve nézzétek meg, milyen iPhone 5 (6) hátlapok, kerültek elő az utóbbi napokban:

Ezek még érdekelhetnek:


 1. @Fizikus: Ja. :/
  Igazából úgy gondoltam, hogy úgy lesz-e mint aziPhone/iPad-nél, hogy itt már a kész terméket mutatják be és tényleg pár hét, vagypedig úgy, hogy mégcsak szinte beszélnek róla, meg még fejlesztik. Vagy ez is már kész termék, csak a piacra dobás később lesz?
  (Tavalyi iPhone keynote óta követem ezeket, azért nem tudom 🙂 )

 2. @tbeni, @Cimbye: ha egyszer majd üzemeltetői szemszögből is megpróbáljátok a dolgot, akkor rájöttök majd, hogy ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. ráadásul ez most úgy hangzott, mintha kvázi szándékosan csinálnánk, hogy lehaljon. egyszerűen akkora az érdeklődés ilyenkor, amit nem bír a szerverünk.

 3. @tbeni: ez nem élő adás. ez egy folyamatosan frissülő bejegyzéseket tartalmazó élő blogolás.

  egyébként meg ha nincs közvetítés, az a baj. ha van, de akkora az érdeklődés, hogy milliós szerverpark kellene hozzá, és így elhullik pár percekre, akkor meg az a baj. ha körbenézel ilyenkor, jóformán nincs olyan oldal, amelyik nem omlik össze legalább egyszer az ilyenkor jelentkező óriási érdeklődés rohamától.

  az előző keynote esetén egyébként már semmi elhullás nem volt. ha nézted volna az iPad 3-as közvetítésünket, akkor ezt tudnád is. de inkább fejezzük be ezt a meddő vitát. ha segíteni nem akarsz, akkor felesleges ez a negatív hangulatkeltés.

 4. Nem tudom miért kell fikázni a Szifon.com-ot amikor 1) amikor legutóbb volt ilyen live, akkor nekem teljesen jó volt, 2) te biztos sokkal jobban csinálnád, ugye?? -.-‘

 5. @crayo: Egyetértek.Mindent megtesznek,hogy egy jó iPhone-os blogot hozzanak össze és akkor jön egy csomó alak,hogy így sz@¥,úgy *****[]{}%^$£.

  És ebben az a vicc,hogy ezt senki nem kéri a szifontól.Saját maguktól mert jó fejek csinálnak live közvetítést írják a blogot…stb.

 6. @Atthead: Most nem a livestream-en fogjuk közvetíteni, hanem itt a blogon. Ebből kifolyólag tényleg elképzelhető, hogy nem fogja bírni a server, azonban direkt emiatt a Twitteren is felkészülve várjuk a látogatókat.

  Tehát a képeket mindenképp látni fogod, videók azonban úgy sem lesznek.

  Úgy tervezzük, ha akkora a blog látogatottsága, hogy a server nem bírja azonnal átállunk Twitterre, és ott folytatjuk.

  Sajnos múltkor azon kívül, hogy nem halt le a livestream, elég sok szívás volt vele, és nem is olcsó mulatság. 🙁

 7. @admin: Nem a server terheltség volt a fő baj, hanem azt írta a videókrra az oldal, hogy nem támogatott a lejátszás az eszközön, és ez volt az iPad2-m.
  Akármi is lesz, részemről örülök a live infoknak, akármin adjátok, hajrá, és köszi!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!