fbpx Skip to content

Egyesek teljesen átfestik a lakásukat. Mások mindent a legelejéről kezdenek. Ez az, amit a saját mobil operációs rendszerével tett a Palm, a Microsoft vagy a RIM. Megint mások csak egy új, vékony festékréteget használnak, és a kész alkotás jobb, mint új korában. A grafikus felhasználói felület változtatása szempontjából az Apple, úgy tűnik, a megszokottság élményét egy külön funkcionalitásnak tekinti; talán ez az, amiért a 2010-ben megjelent iPad jó közelítéssel ugyanúgy nézett ki, mint az iPhone első modellje 2007-ben.

 

Szintén ez az oka annak, hogy az iOS grafikus felületének lelke, a SpringBoard sem változott sokat (legalábbis grafikailag – a kulisszák mögött persze folyamatos fejlődés és változás áll, erről bosszankodó cydiás fejlesztők tömegei tudnának mesélni), éppen csak annyit, amennyi a százmiliós nagyságrendű felhasználói bázis számára emészthető. Hiszen a felhasználó számára a grafika maga az alkalmazás. Az Apple megtehetné azt, hogy megszabadul a Google Maps adataitól; addig, amíg a Térképek alkalmazás hasonlóan működik, mint eddig, és a tartalom naprakész és pontos marad, a legtöbb iOS-felhasználó számára a változás észrevétlen lenne.

Amennyire belemerülhettünk az új iPhone-on esetlegesen alkalmazandó szélesvásznú (már ha szabad ezzel a képzavarral élnem) kijelző által nyújtott lehetőségekbe, ugyanannyira érdemes lehet áttekinteni, hogy mi az, amit az iOS6-tól várhatunk grafika terén – bár ez feltehetőleg nem jelent radikális változásokat. Nézzük meg tehát, milyen fejlődésen ment keresztül az 1.0-tól a cikk írásának pillanatában legfrissebb 5.1.1-es verzióig az Apple mobileszközeinek GUI-ja!

iOS kinézet

Az iOS legmagasabb szintű grafikai alrendszere, az UIKit, a kezdetektől fogva ugyanazt a fajta alapértelmezett kinézetet használja: ez a mindenki által jól ismert kékesszürke-fehér csíkos háttér. Lehet, hogy már nem annyira menő manapság, de egy biztos: az emberek 2007-ben túlságosan elfoglaltak voltak az újdonságnak számító multitouch-alapú kezelőfelülettel ahhoz, hogy ezzel egy csöppet is foglalkozzanak.

 

GameCenter iOS?

Az első említésre méltó kivétel az iOS4 egyik újítása, a Game Center volt. Itt egy hagyományos kaszinó zöld játékasztalát borító posztóval vonta be a lelkes grafikus az alkalmazás főképernyőjét, arra pedig polírozott fából faragta a kezelőfelület egyéb elemeit:

 

Értesítésközpont iOS?

Szintén az iOS negyedik nagyobb frissítésével érkezett, és az iOS5-ben tovább nőtt ennek a textúrának a térhódítása. Ha megfigyeljuk, hol fordul elő a rendszerben, rájöhetünk, hogy főleg arra használják, hogy figyelmeztessék a felhasználót: már nem az alkalmazáson belül van! Többek között ilyen helyzetben találhatjuk meg a Siri avagy az Értesítésközpont (Notification Center) illetve az alkalmazások ikonjait csoportba foglaló mappák (Folders) háttereként.

 

Faburkolat

Ismét egy stílus, ami négy éven keresztül váratott magára. A Newsstand alkalmazás a valós életre emlékeztető, lakkozott fenyőből készült könyvespolca megosztotta a felhasználói társadalmat: sokan örültek neki, és sokan is kritizálták.

 

Van bőr a képernyődön?!

A 2011-es Find my Friends alkalmazás ismét újított: a varrott bőr hatását az almás cég ha az iPhone-on magán még nem is, de az iPaden és az OS X kései verzióiban már alkalmazta. Hasonló, bár kissé más árnyalatú bőrgrafikát kapott az Emlékeztetők (Reminders) is, ám ez már az iOS 5 egyik funkciója.

 

Talán ez a következő?

Az iPad 2010-es forgalomba kerülésekor bejelentették: a grafikus felület legnagyobb részét a nulláról kezdve újra felépítették. Ennek a nagyszabású vállalkozásnak volt a része a csíkos hátterektől való elbúcsúzás is; ezeket egy egységesebb hatású, ezüstös jellegű, színátmenetes textúra váltotta fel.

Mit várhatunk az iOS6-tól?

Az Apple fáradhatatlanul dolgozott és dolgozik most is a grafikus felület tökéletesítésén. Ezt egyre minimalistábbá, egységesebbé teszik, ugyanakkor valahogyan mégis képesek képszerűbbé, dinamikusabbá, esetenként akár vizuálisan kihívóvá tenni az alkalmazásokat. Létezik egy klisé az Apple-lel kapcsolatban: a 10:3:1 módszere, amelynek során a teljesen szabadon kitalált 10 koncepció közül először a legjobb 3-at választják ki, majd a dobogósok közül az első helyezett kerül megvalósításra a termékben. Én személy szerint úgy gondolom, az iOS6 ezüstös csillogást fog hozni. Talán egy új beállítási lehetőséget is kapunk, különböző “témákkal”?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Sziasztok… remek cikk… légyszi sorba írjátok meg ezeknek a témáknak pontosan mi a neve, és melyik REPO-ban van! Nagyon köszi! 🙂

  2. 1: Szerintem ez a Photoshop nevű téma, és azt hiszem, az Adobe repoban található meg

  3. 2: lol

  4. Remélem, marad a megszokott szürkés háttér fehér csíkokkal. Illetve a fekete-sötétkék alsó menük. Ez az ezüstözés nagyon nem szép.

  5. És ha nem Photoshop… Azt gondoltam, csinálnak ilyen témát, nem csak folyton béna “képcsalás” :(((

  6. Ha ezüst lesz, lehetne sötétebb (szerintem) vagy inkább más számítógépes programokhoz hasonlóan (Photoshop CS6 vagy Autodesk Maya) lehetne fekete, sötét szürke. Plusz nekem a fő kérdés még az, hogy vajon futni fog-e 3Gs-en?!

  7. @ngtv: 1 hét múlva remélhetően okosabbak leszünk már. De ha grafika tuning is lesz, meg amúgy is, a kisebb felbontású gépek támogatása megszűnik. Tehát szerintem 3GS már nem lesz támogatva…

  8. Én annak örülnék legjobban, ha egy pixelnyi változás sem lenne. Maradna minden ott, ahol van és olyan színű, amilyen most. Szinte a világ összes cége ott rontja el, hogy éppen mire megszoknánk valamit, megváltoztatja. Ráadásul úgy, hogy az minden addigi logikát felborít. Ami a jobb oldalon volt, azt balra teszik, ami lent volt, az felteszik. Tulajdonképpen az Apple a kivétel ebben, ezért is szerettem meg. A legundorítóbb pedig a Facebook. Ráadásul náluk a GUI megvariálása mindig funkcionális problémákkal jár együtt.
    Amúgy ez csak a szerény véleményem 🙂 Igazából már annyira nem mozgat a dolog. Már az 5.1-et sem akarom feltenni, mert túl nagy macera lenne visszaállítani a telefont a mostani állapotára és amúgy is mindent tud, amit szeretnék, hogy tudjon. Egyetlen frissítésért vagyok hajlandó változtatni: ha kijön a gondolattal irányítás, hogy ne kelljen a képernyőhöz érni 🙂
    Ezek a találgatások meg annyira feleslegesek. Nem tök mindegy milyen lesz a készülék meg az oprendszer? Ha kijön, majd meglátjuk. Úgy sincs beleszólásunk.


Add a Comment