fbpx Skip to content

Komoly evolúciós lépés. Így lehetne jellemezni az OS X múlt hét szerdán megjelent új verzióját, melynek tesztelésével én már személyesen az első fejlesztői beta kiadása óta próbálkozok. Az elmúlt napokban összegyűjtöttük a Lion-al kapcsolatos hasznos és érdekes tudnivalókat, tapasztalatokat és kellemetlenségeket.

A szifon.com fő irányvonalához, az iOS-hez ezzel a kiadással sokat közelített a Mac-ek operációs rendszere, mind a terjesztés módját, a felhasználói interfészt és az újdonságokat tekintve. Ugyanakkor sokak félelme ellenére továbbra is teljes értékű, desktop operációs rendszerről beszélünk, s véleményem szerint ez a professzionális felhasználók és tartalomgyártók miatt a közeli jövőben sem fog változni. De immáron a poszt-PC érában élünk.

A terjesztés módja 

A Lion az első OS X, amelyet az Apple digitális csatornán keresztül ad ki a felhasználóknak, vagyis azt csak a Mac App Store-ból tudjuk megvásárolni $29.99 -ért. Ez lényegében megmenti a céget és a Földet a megszokott telepítő DVD-t tartalmazó papírdobozzal járó anyagi és környezeti kellemetlenségektől. A letöltés maga átlagosan 1-2 órát vehet igénybe, internet kapcsolattól függően, ezután következik a Snow Leopardunk pofonegyszerű frissítése, mely 30-40 perc alatt lezajlik úgy, hogy minden adatunk, beállításunk megmarad, s a merevlemezünkön keletkezik egy úgynevezett Recorvery HD partíció (boot után CMD+R lenyomásra hozható elő), ahonnan az operációs rendszer bármikor újratelepíthető (ugyanitt hozzáférünk a korábbi telepítő diskek behelyezésénél megszokott eszközökhöz).

szifon részéről a Clean Install-t (Apple által támogatott, korábban is bevett módszer), vagyis a rendszer tiszta és teljes újratelepítését tudjuk ajánlani, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében.

Figyelem! A szifon.com semmilyen felelősséget nem vállal adatvesztésért, a Clean Installt minden esetben csak a lehető legkörültekintőbben elkészített biztonsági mentés után végezzétek el! A kritikus adatokról érdemes több helyen is másolatot tartani. 

Ehhez még Snow Leopard-on kell készíteni egy Time Machine mentést az adatokról, s miután megtörténik a frissítés Lion-ra, a Recorvery partíción lévő Disk Utility-vel lehet törölni teljesen a Macintosh HD tartalmát, s ezután onnan közvetlen lehetőség van a Lion interneten keresztüli tiszta telepítésére. Ha mindezzel megvagyunk, a Time Machine mentésből visszatehetjük kívánt adatainkat és beállításainkat.

Design, UI (felhasználói interfész), teljesítmény

Az első igazán meglepő dolgot a scrollozás és a gesztusok megváltozása jelenti. Előbbi az iOS-el összhangban a lefele húzásra felfele mozdulással és vice versa válaszol (ezt az Apple PR természetesnek nevezi, mellyel a pre-Lion OS X userek tudnának vitatkozni). A cikk egy iMac-en íródik, mely Magic Mouse-al rendelkezik, így én az azt érintő gesztusváltásokról tudok beszámolni: egy ujjal, dupla rábökés Safariban – iOS Safarihoz hasonló belenagyítás az oldalba; egy ujjas swipe – oldalak közötti váltás (pl. egy PDF dokumentumban); két ujjas swipe – DashBoard, Desktop (vagy Desktopok) és a teljes képernyős appok (ez az egyik iPad-ből érkező újítás) közötti váltást teszi lehetővé. Utóbbiak mindig a rendes asztalunktól eggyel jobbra helyezkednek el, közöttük bármikor válthatunk, anélkül hogy bezáródnának. Bár sokáig élt Mac-es körökben az érzés, hogy az appok mérete mindig csak akkora legyen, amekkora feltétlen szükséges, s ne használjunk mindent a Windows-nál megszokott teljes képernyőn, egyes esetekben (pl. ha fókuszálni kell valamire) jól jöhet a dolog. A teljes képernyős módot a Mail, a Safari, az iCal, az iTunes, a Pages, a Numbers, a Keynote, a Preview és a népszerű Reeder app támogatja többek között.

Az utolsó új gesztus a magic mouse esetében a két ujjas, dupla rábökés, mely a Mission Control-t hozza elő. A hordozható Mac-es vagy Magic Trackpad-es olvasók pedig a System Preferences-nél a Trackpad-ra kattintva tudják megtekinteni (videó illusztrációk mellett) az ő konfigurációjuk mellett elérhető új és megváltozott gesztusokat.

A Mission Control ténylegesen az a hely, ahonnan a gépünkön zajló összes folyamatot, összes nyitott alkalmazást megtekinthetjük, így funkcióját tekintve ez gyakorlatilag a Spaces és az Exposé egyfajta “egybegyúrásának” is tekinthető. A másik újdonság a Launchpad, amely lehetővé teszi az alkalmazások iOS szerű böngészését, elindítását, és mappákba rendezését. És ez véleményem szerint kiegészítheti a Dock-ot. A felhasználói interfész több eleme is frissítésre került: a hagyományos, folyamatosan látszó, kék görgetősáv helyett az iOS-ből átvett, vékony, fekete görgetőcsíkkal találkozhatunk, amely csak akkor jelenik meg, ha épp görgetünk valamit valahová, de ez akár személyre is szabható a beállításokban.

Megváltozott pl. még a login screen is, szürke hátteret és kör alakú user ikonokat kapott. Az egész rendszer design-ja sokkal modernebbnek tűnik például a lekerekített sarkokkal, a Finder vagy az iPhoto Sidebar-jában található szürke ikonokkal, a letöltésjelző új csíkozásával, stb. Mindettől az egész rendszer egyúttal könnyebbnek, kézreállóbbnak is tűnik. Újdonság az is, hogy a DashBoard saját oldalt kapott a Desktoptól közvetlenül balra.

Az én iMac-emen a Lion sokkal gördülékenyebben működik, mint azt a Snow Leopard tette, bár kisebb fagyások, strandlabdázások sajnos előfordulnak, főleg a Safari és Mail appokban, a Launchpad-nál és ritkábban a Mission Control-nál. Remélhetőleg ezt a hamarosan érkező 10.7.1 javítani fogja.

Biztonsági frissítések

Ahogyan nőtt az OS X népszerűsége, úgy érinti egyre több veszélyforrás is a felhasználókat. Az Apple több különböző biztonsági változtatást is eszközölt, hogy ezeket kiküszöbölje, így például az “application sandboxing”, aminek segítségével megakadályozható, hogy a rosszindulatú alkalmazások kárt okozzanak a rendszerben. Az Apple különös figyelmet fordított a felhasználók helyzetének megosztását érintő problémák kiküszöbölésére is.

Resume, Autosave és Versions

A Resume lehetővé teszi, hogy a gép újraindítása vagy leállítása után, esetleg áramszünet esetén, az alkalmazások és dokumentumok helyzetének és állapotának pontos helyreállítását. Így például egy frissítés telepítése után ugyanott folytathatjuk a munkákat még az újraindítást követően is.

Az Autosave a Lion egyik legfontosabb újdonsága: lehetővé teszi, hogy még ha el is felejtettük volna elmenteni a dokumentumainkat, azok akkor se vesszenek el. Az utóbbi években többször előfordult velem, hogy 1-1 dokumentumom elveszett, mert elfelejtettem elmenteni, ez a funkció erre nyújt megoldást.

A Versions a TimeMachine-nek egy speciális változata a dokumentumainkra, amit jelenleg még csak az iWork alkalmazásai és a TextEdit támogat. Segítségével az automatikusan mentett dokumentumaink korábbi változatai között tudunk böngészni.

AirDrop

Az AirDrop két, egy légtérben lévő (max 10 méter), legalább late 2008-as kiadású Mac közötti közvetlen fájlcserét tesz lehetővé a beépített WiFi kártya segítségével. Ehhez nem szükséges ugyanazon a WiFi-hálózaton lenni, sőt egyáltalán nem is kell WiFi-re kapcsolódni hozzá, mert a két eszköz a bekapcsolt WiFi-kártya segítségével közvetlen egymáshoz kapcsolódik a fájlcsere idejére. Ez ideálisan használható például egy irodán belül vagy meetingeken a pendrive-os fájlhurcibálás kiváltására Mac-ek között.

Address Book, Mail, Safari, iCal

Az új Address Book az iPad verzióhoz hasonló, elegáns megjelenést kapott, Yahoo-s szinkronizálással, iPhoto import lehetőséggel, valamint teljes FaceTime-integrációval is, így már közvetlenül az alkalmazásból hívhatjuk is ismerőseinket FaceTime-on.

A Mail is az iPad-es verzióhoz hasonló felületet kapott, ahol a bal oldali oldalsávban böngészhetjük a leveleinket, míg a képernyő jobb oldalán pedig a levelek tartalmát olvashatjuk. Ezen kívül pedig lehetőség van a leveleket beszélgetés nézetben is megtekinteni, ami jobban áttekinthetővé teszi őket.

A Safari egyik újdonsága a Reading List, ahová későbbre tehetünk el olvasnivalót, és ez szinkronizál az iOS Safariban lévő Reading List-tel is. Illetve egyes blogposztokat, cikkeket a Reader gombra kattintva tudunk kényelmesebb nézetben megtekinteni. Támogatja a fullscreen megjelenítést, bár több ablak esetén még hajlamos összeomlani.

Az iCal új verziója lehetővé teszi az év/hónap/hét/nap nézetet és tennivalóink szinkronizálódnak az iOS5 Reminders appjával. A naptár design-ja egyértelműen az iPad-es verzióra hajaz, de még elegánsabb annál, olyan, mintha egy bőr határidőnaplót tartanánk magunk előtt.

Külsős (3rd party) alkalmazások

A telepítés előtt érdemes átnézni, melyik az az általunk használt app, amely már rendelkezik Lion támogatással, s melyik nem, illetve utóbbi kategória fut-e egyáltalán a rendszeren. Különösképpen igaz ez azokra, akik mindennapi munkájukhoz használják az adott szoftvert.

Összefoglalás

Az OS X hetedik nagy kiadása ötvözi az iOS legjobb tulajdonságait egy desktop OS tudásával és testreszabhatóságával. A tapasztalatok alapján a néhány bosszantó változtatás ellenére a többség elégedett az újításokkal. A Lion $29.99-ért vásárolható meg a Mac App Store-ból, mely árat valamelyik újdonság, és a későbbi megfelelőbb kompatibilitás vélhetően mindenki számára kifizetődővé tesz. Ajánljuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. a Versions működik a Preview-el is

  2. Leopardra mac appstoret nem lehet rakni?:( mert nem akarOm megvenni a snow leopardot

  3. Valaki esetleg tudja hogy az ingyenes update-t Lion-hez hogyan lehet végrehatjani a megfelelő időben vásárolt géphez? Nem tudok pontos dátumokat, de ha jól emlékszem július 20-ig vásároltakra lehet ingyenesen letölti az új lion-t, na de hogy?

  4. nem akarjátok tovább gomb után tenni a tartalom nagy részét? csak h ne görgessem a főoldalt előző cikkekért. köszönöm 🙂

  5. @Jadeye: és ez csak az amerikában megvásároltakra vonatkozik? :O Nekem azt mondták az ithoniakkal is működni fog… Vagyis a problémám hogy amikor országot kell választani csak us van…

  6. @Cayman: nem. ahol nincs Apple Store, mint hazánkban, ott alább van egy spec. link: “If you cannot submit an order through the Apple Online Store, follow this link to participate in the program.”

  7. @Jadeye: Igen, elolvastam majdnem mindent, azon keresztül kezdtem, de ha végigmész – nyugodtan, semmi nem történik- megadod a neved, utána e-mail cimedre kapsz egy akvitálást. utána ki kéne tölteni a lakhelyet, na és ott kizárolag us-t lehet választani…

  8. Nekem eleg bugos macbbokon. Pl ha a kulso monitort racsatlakoztatva hagyom (ami altalaban mindig ugy van), akkor nem alszik el, csak a kepernyot kapcsolja ki ha lecsukom. Ha utana kinyitom, lehuzom a kulso monitort es lecsukom, akkor elalszik, de amikor legkozelebb kinyitom akkor az egesz graf felulet lefagy, az eger megy de semmire nem elhet klikkelni csak kikapcsolni. :/
    Masoknal is alvas utani lefagyasok vannak.

    Egyebkent en is ugy tudom hogy csak SL-rol lehet frissiteni, en Tigerrel kezdtem, megvettem a Leo-t dobozosan, de az SL-t nem talaltam olyan jonak hogy erdemes legyen megvenni, utolag meg nem fogom, ugyhogy letoltottem es a Lion-t megvettem appstore-ban hozza.

    Utolag megvenni az SL-t olyan lenne mintha az ember a korabbi szerias bmw-t venne meg hogy utana megvehesse a legujabbat…

  9. nekem alvás után a net nem megy..de ezt írták mások is….

  10. @kutitomi: egy clean install sok gondot megold, de ettől még vannak bugok. ezért jön nemsoká a 10.7.1. nekem megy a net alvás után is gond nélkül, wifit használva. nálam a hangerő akadt be 15%-on: hiába állítottam mondjuk 65%-ra, kikapcs vagy reboot után ugyanúgy visszaállt 15%-ra. amellett a spotlight az index törlése és újraindexelés után sem volt hajlandó keresni az appok között. a safari is ritka háklis volt, bármire, bármikor strandlabda, rapszodikusan, ahogy épp kedve volt.

    most viszont a clean install óta a fenti problémák ugyan eltűntek, cserébe most az van, hogy ha automatikusan lecsökken a háttérvilágítás fényereje, mert besötétedik, majd felkapcsolsz egy villanyt, nem ugrik vissza a fényerő. snowleo alatt ilyen nem volt, frissítés után nem tűnt fel, de clean install után szinte rögtön.

  11. Azt észrevettétek, hogy fáljtallózó ablakba (open, save, ilyesmi) nem lehet már behúzni könyvtárat vagy fájlt, hogy odaugorjon?
    Most nézem hogy pl a Safariban megy, a Numbersben meg nem. 🙁
    igen gyakran használtam

  12. Másik vicces dolog (bár ez a Wacom sara), hogy a wacom tableteken a tollal scrollozásnál eddig is a tartalmat húztad, és most hogy az egész megfordult a support fórumban hivatalosan annyit mondanak hogy “kapcsold ki az oprendszerben”.
    Na és ha én az újfajta módon akarom használni?

  13. Clean installra van elegansabb megoldas.
    Jobb klikk az .app-on, show package content, majd shared support mappabol a .dmg-t ki lehet irni a disk utilityvel.
    Csak 1x telepitesz es recovery partitot sem keszit.

    Wifi parak akkor szoktak lenni, ha 11-s feletti channel van beallitva.

    Sokan szivnak halozati nyomtatokkal.

    Amugy fasza!

  14. @krisgo: én a letöltött DMG-t inditottam el külső vinyórol és simán felnyomtam clean install-al

  15. @krisgo: ha nem csinálsz recovery partíciót, akkor leginkább csak magaddal szúrsz ki szerintem. az a kb 700MB nem a világ, de bármikor jól jöhet.

  16. Ekkora szarvashibákat hogy követhetett el az Apple? Beragadt hangerőgomb? 😉

  17. Ne haragudjatok az off-ért, nem szoktam ilyet csinálni, de gyorsan kéne segítség.
    Azt hallottam, hogy az ATM-es iphone-ok nem unlock-olhatók. Ez igaz? Mert nekem lenne egy, amit meg kéne csinálni 4.1 van rajta.
    Köszi, és még1x bocs!

  18. Egy teljesen üres vinyóra szeretném telepíteni a Lion-t. Hol lehet megtalálni már egy működő Lion alatt a letöltött telepítőfájlt? Előre is köszi.

  19. @radvi: ATMes??

  20. @radvi: mégis mi az, hogy ATM-es? az ATM az pénzkiadó automata, ergo nem értem az összefüggést. mellesleg milyen iPhone? mert lehet 3G, 3GS, vagy iPhone 4, és egyáltalán nem mindegy ebből a szempontból.

    @markusm: sajnos ha frissítettél, akkor automatikusan letörli magát a telepítő, így nem lesz meg, letölteni meg nem fogod tudni Lion alatt. de ha külső winyóként kötöd rá az üreset, majd a Lion recovery partíciójáról bootolsz (cmd+R bootoláskor, vagy alt, és kiválasztod), akkor ott lehetőséged lesz a külső winyóra feltelepíteni, de a letöltéshez meg kell majd adni azt az Apple ID-t, amivel megvetted a frissítést.

  21. Sziasztok
    Megtudja nekem mondani valaki a launchpadba hogyan tudok a dokbol programikont tenni. Skypot szeretnem pl a launchba tenni de sehogy nem jon ossze.

    Koszi

  22. @athis1975: de hát a launchpad az összes telepített alkalmazásodat tartalmazza, tehát az Applications alá behúzott összes app szerepel benne alapból, így ott kell legyen a skype is. a dockból nem tudsz oda behúzni semmit.

  23. Ez az. A gepen fent van a skype de a launchpadon nem latom. Csak azok vannak amit a store-bol feltelepitettem vagy ami mar fent volt a gepen. Bocsi a lama kerdesert de elso macem, kicsit csetlek-botlok benne.koszi.

  24. @athis1975: akkor a Skype nem az Applications mappában van. tedd be oda, és akkor jó lesz: feltételezve, hogy az asztalodon van kint, fogod, nyitsz egy Finder-t, abban kiválasztod a bal oldali menüben az Applications-t, és az asztalról behúzod oda a Skype-ot. a dock ikon ekkor lehet, hogy nem fog működni, akkor azt húzd le a dockról, és akkor azt törli.

  25. FONTOS: pendriveról indított clean install esetén lesz a gépen recovery partition?

  26. Sziasztok.
    Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy hogy lehet régebbi progit vissza rakni mert megfrissítettem az iPhoto-t a beta verzióra, de nem engedi vissza rakni a régit.
    Köszi a segítséget előre is.

  27. @flimi: szerintem tesz recovery-t mindenképp, akár frissítés, akár clean install, persze csak ha még nem létezik a recovery partíció.

    @tazeka: gondolom, frissítette az iPhoto Library-det, így azt a korábbi nem fogadja el. de amit esetleg megpróbálhatsz, az az, hogy lemented a Library-t, hogy tuti meglegyen, majd mondjuk AppZapper-rel kiszeded az iPhoto-t, már ha engedi, és ha az sikerült, akkor visszateszed a nem beta verziót, de ettől még nem biztos, hogy a Library-t látni fogja.

  28. @Jadeye: Össze jött a telepítés egy kis csavarral. Előszőr Snow Leopard és azzal letöltöttem a Lion-t. Most meg van DVD-n. Onnan pedig feltelepítettem. Az trackpad és egér görgetés megfordítására valaki tud-e módot?

  29. @markusm: trackpad opciók, scroll tab, első opciónál kiveszed a pipát.

  30. Nemértem, Ti nem használtátok a BetterTouch Tool-t? sokkal több gesztust személyre szabottan használok már régóta mind a trackpad-en, mind a magic mouse-on….

  31. @Jadeye: Köszönöm!

  32. Sziasztok !

    Nekem iMac-em van. Érdemes megvenni nekem a Liont???

    Köszi Ákos

  33. Valaki tudna segíteni jailbreak és függetlenítésbe 3GS-en! (4.3.3) Már 2 hete megvan a teló de használhatatlan, nem is hordom magammal sehová mert, fél nap alatt lemerül magától úgy hogy hozzá se nyúlok, és minden extra ki van rajta kapcsolva! Játékkal fél óra alatt lemerül és rohadt forró! De ha nincs benn sim úgy 3-4 napot is el áll az asztalon! berakom a simet akkor meg 10óra alatt kikapcsol!
    Olvastam hogy az újabb redsn0w segít az akku merülésen! Szóval újra szeretném telepíteni a telot de nem értek hozzá és hiába googlézek már 2 hete és itt is elolvastam már kb mindent, sehol se találok ehez útmutatót! Mindenhol csak le van írva hogy mentsem az shsh fájlokat, aztán kell még hozzá PwnageTool, redsn0w , és custom firmware. Oké megvan mind kivéve cfw, (megköszönném ha ezt is linkelne valaki) de hogy ezekkel mit kezdjek hogy használjam őket arról sehol nem találok leírást… kísérletezni meg nem akarok, nehogy elszarjam a gps-t. Szóval nagyon örülnék neki ha 2 hét után végre valaki leírná lépésről lépésre mit kell csinálnom. Már vagy 30 helyre beírtam ezt 2 hét alatt, de eddig még sehol nem segített senki, iphone meg azóta is itt figyel a fiókba:(

  34. @Uhi86: ad.1: ez Mac OS X Lionról szóló cikk. hogy jön ide jailbreak/függetlenítés mégis? pláne, hogy van erről külön cikk…
    http://szifon.com/2011/05/06/megjelent-az-untethered-4.3.3-jailbreak/
    következő alkalommal az ilyen hozzászólás kuka.

    ad.2: az már régen baj lenne, ha csak jailbreak után működne rendesen egy telefon… másrészt nem is értem, miért kell neked függetlenítés, hiszen a kártyádat jelenleg is elfogadja, nem? ha igen, és nincs jailbreakelve, ha jól értem, akkor Settings menü, General, Reset, Erase all Content and Settings opcióval mindent letörölsz róla, és visszaáll a gyári 4.3.3 állapota, majd rádugod iTunes-ra, és aktiválja, ha van benne kártya. ez majdnem ugyanazt eredményezi, mintha restore-olnád, de mivel nincs rajta jailbreak, így megmarad a 4.3.3 is, már ha az szempont (mert jelenleg az az utolsó, ami untethered módon jailbreakelhető)

    egyébiránt ha ugyanezt csinálja utána is, én nem szórakoznék vele, vinném a szervizbe, mert az is lehet, hogy valami hardveres gondja van. de először nullára rajta mindent, a szervizben is azzal kezdenék, hogy restore. de ha ennyire nem értesz hozzá, vidd el hozzáértőhöz, például hozd el hozzánk. elérhetőségünk bal oldalt fent található.

  35. Tudom hogy van külön cikk, olvastam is, sőt az összes hozzászólást is végig! A legtöbb hasznos infót onnan nyertem ki, de amire én lennék kíváncsi az ott sincs leírva! 4 éve van 2g-m! Amit én JB-ztem fügétlenítettem, és 2 haverét is! Anno is itt segített valaki, aki érthetően leírta lépésről lépésre mit kell csinálnom, de mivel 3gs-t máshogy kell így azt nem tudom, (bár most már a 2g-t se tudnám, vagy 1.5éve foglalkoztam JB-vel utoljára) de ha le lenne írva szájbarágósa akkor simán menne!
    Elnézést hogy ide írtam, de én eddig abban a hitben voltam, hogy mivel nincs fórum így mindig a legutolsó cikkhez lehet írni kérdést! Mikor utoljára ide írtam akkor még így működött! De akkor most majd mindjárt beírom a linkelt cikkhez is a gondomat részletesebben! Szervizbe nem szeretném vinni, mert így is minden pénzem rá ment a telora, és vidéki is vagyok, utaznom is kéne sokat…

  36. Sziasztok! Egy kis segítség kéne, macbook prot mini displayed porton keresztül össze kötöttem az lcd tv-vel, viszont a tv mindkét oldalán van egy vastag fekete csík. Próbáltam állítani a tv-t, hát ha ott van elállítódva, de semmi. A másik kérdés, hogy tudom a laptop képernyőt kikapcsolni ha a tv-vel van összekötve? Segítségeteket előre is köszi. Snow Leopard rendszer van még rajta.

  37. Hihetetlen, hogy volt olyan korszakom, mikor mindig mindent telepítgetnem kellett alkalmanként 3-4 órán keresztül.
    Két éve tértem meg, az első iPhone-om után. Az elején nehézkes volt megtalálni a megfelelő programokat, de megérte.
    Én így még sosem telepítettem! Program lehúz, települ, és minden megy úgy, mint előtte. A telepített programok, world, excel, játékok, Firefox-ban az összes kedvenc továbbra is elérhető, a vpn kapcsolatom a céggel, jelszavak, egyszóval MINDEN!
    Akadásmentesen!

  38. OFF:

    Nemtud valaki olyan programot Iphone 4-re ami giroszkóp segítségével méri a sebességet?
    Egyet találtam (Dynolicious), de ez csak egy rövid ideig méri, kanyaroknál abbahagyja. Egy ehez hasonló program tökéletes lenne.
    Előre is köszi a válaszaitokat.

  39. Csak én érzem úgy, hogy megállt itt az idő?
    Hahóóó, már augusztus 1 este 21:00 van.
    Semmi új cikk?
    Szomorú vagyok! 🙁

  40. @chips: Pont ezt írtam én is az előbb (nem szó szerint) csak nem jelent meg a hozzászólásom 🙂

  41. OFF
    Segítsetek Skacok!
    Valaki mondjon nekem léci progit, ami tud konvertálni prc kiterjesztésre. Amazon Kindle 1.2 segítségével olvasok könyveket, és amit eddig használtam progit (Mobipocket Creator) mára már nem megy. Találni se találtam semmilyent.

    Esetleg ajánljatok más olyan progit, ami ebook olvasására legalább ennyire alkalmas, és lehet bemásolni alá iFile segítségével könyveket probléma nélkül.

    3G, 3.1.2.

    Köszi a segítséget!

  42. @Atlius: Calibre, számítógépen, konvertálsz, felmásolsz, és azzal nyitod meg, ami kezeli a prc-t.

  43. Hali!
    OFF
    3GS, 6.15-el, es a kedves ugyfel felrakta ra a 4.3.5-ot, azota nem tudom kiszedni DFU-bol. TTS server start, visszaraktam a 4.1-et, 4.2.1-et gyarit es custrom firmware-t is, de amint vegzett az iTunes ujraindul es ugyan ugy DFU-ban van. TU-s fixrecovery, es redsn0w-s boot tethered sem segit. Valaki talalkozott mar ilyennel? Elore is koszonom!
    ON

  44. űdv mindenkinek!kicsi segitség kellene!vennék egy iphone 4,ami elvileg fűggetlen!csak személyesen nem tudom átvenni,mert elég messze van..de igy viszont nem tudom ellenörizni hogy valóban fűggetlen!esetleg serial vagy vmi alapján tudom ezt ellenörzni?elöre is köszi…sziasztok:)

  45. @kenni: ez hogy jön a Lion-hoz? itt a 4.3.5-ről szóló cikk, miért nem ott kérdezed meg? ott is fognak válaszolni… http://szifon.com/2011/07/25/megjelent-az-ios-4.3.5/ (egyébként meg 4.3.3-mas, basebandet nem frissítő custom fw-vel mennie kell)

    @retro29: ennek szintén semmi köze a Lion-hoz, ez is mehetett volna az iOS-es cikkhez. ugyanakkor nincs semmi olyan oldal vagy bármi, ahol serial alapján ezt ellenőrizni lehetne. viszont ha a basebandje nem 01.59.00-s, és a legfrissebb iOS van rajta, és bátran lehet benne gevey sim nélkül bármi kártyát használni, az független.

  46. Köszi Jadeye!

    Ezzel a Calibre progival már találkoztam tegnap éjszaka, amikor keresgéltem, meg küzdöttem a problémával, csak nekem DLL hiba miatt nem indult el. Most erra keresek megoldást, mert ahogy látom, nem egyedi probléma. Sokaknak nem indult el.

    De mindenesetre rátereltél az útra, és ez a lényeg. Köszönöm!


Add a Comment