fbpx Skip to content

Az Apple egykori ikonikus vezetője halálának negyedik évfordulója alkalmából egy, a Vanity Fair által tartott megemlékezésen beszélt Jony Ive arról, hogy milyen ember is volt valójában Steve Jobs.

14519-10123-151007-Ive-l

Ive a színpadot a rendező J.J. Abrams-szel és a producer Brian Grazer-rel megosztva próbálta elmagyarázni a résztvevőknek, hogy milyen érzéseket, gondolatokat tud előcsalni Jobs emléke még négy év távlatából is.

Az Apple vezető designere kifejtette, hogy az évek során rengeteget formálódott a benne kialakult emlékkép, és Jobs egyedi attitűdjeinek, kevésbé pozitív tulajdonságainak már nyoma sincs ennyi év távlatából, “mindössze Ő, ami maradt”.

Halálának feldolgozását követően nem maradt más, mint az emlék egy “egyszerű, szentimentális, könnyed világszemléletű” emberről azok számára, akik közel álltak Jobs-hoz.

Ive sosem gondolta volna, hogy ennyi év elteltével mindössze csak a szép emlékek maradnak meg az Apple nagyszerű, ám sokszor kritikus és olykor kegyetlen vezetőjéről. “Steve Jobs személyiségét az alkotás egyszerűségére való törekvés jellemezte, nem volt semmiféle nagy terv az elsöprő győzelemre, vagy szigorú ütemterv. Ez az egyszerűség szinte gyermeki, ártatlan tisztasággal párosult, és mind igaz volt”.

Halála óta rengeteg, az életét feldolgozó és bemutató könyv, valamint film készült, de az egykori techguru itt bemutatott jelleme egészen másképp fest, mint ahogy arról a Jobs-hoz közeli emberek, vele dolgozó egykori kollégák vélekednek.

“Nem hiszem, hogy valaha is láttam azt a boldogságot, amit rajta lehetett látni — az öröm legtisztább formáját — amikor magyarázta nekünk, hogy: ‘Ez bizony nagyot fog ütni. Ez igazán nagyszerű lesz’. Mi sem jellemezte őt jobban, mint ez az egyszerűség.” — fejtette ki Ive.

Végül pedig arról beszélt pár szót, hogy vezető tervezői kinevezése számos új lehetőséget nyitott meg számára a tervezés egyéb területein is, melyek közül kiemelte az Apple Store-okat és az épülő Apple Campus 2 tervezésében való részvételt.

Ive beszédét az Apple Music-ért felelős Jimmy Iovine előadása követte, aki a freemium modellről, valamint a technológia és a zene összefüggéseiről tartott értekezést.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Egy biztos!Steve valami úton módon azt adta amire szükséged van,de nem is tudatosult ez benned míg nem használtad amit adott…kicsit nyakatekert,de remélem érthető!?
    Az első iPhonom óta meg srm fordult a fejemben,hogy más cég kommunikációs eszközeit vegyem meg.Nem olcsó,de ez az ami kell,a többi sem rossz,de mégsem azt nyújtja teljes mértékben mint az Apple.

  2. Opetrovics en is igy vagyok ezzel,nem reg volt blackberrym az iphone mellett,de rovid ison belul megis valtam tole,3gs ota hasznalok iphonet es nem is kellene mas,egyszeru es nagyszeru nekem 🙂 sokan jonnek az aksival,de ugy vagyok vele hogy van a kocsimba is szivar tolto is meg pluszban 220 is szoval ha elindulok ugyis tudom tolteni ha nagyon kell,aki iphonet vesz vegyen melle még toltot es kesz nem kell sirankozni 🙂

  3. @bbnpici: dondolom az aksival gyerekek jönnek, mert iskolában nem tudnak tölteni és a buszra vonatra várva sem. felnőtt embernek szerintem sem lehet gondja az aksival.

  4. @aggressor: miért ne lehetne? Az, hogy meg lehet oldani, még nem azt jelenti, hogy az valós megoldást, elfogadható, kényelmes használatot jelent. Pont a szabad, egyszerű használat elve sérül meg azáltal, hogy mindenhova töltőket, külső akksikat, kábeleket, miafaszomokat kell cipelni. Értem én, hogy ez egy – jobbára – technológiai korlát, de azért le legyintsünk már rá…
    A telefonokkal lassan borotválkozni lehet, olyan vékonyak, de minek? Inkább legyen 1-2-3 milliméterrel vastagabb, de kapjon érezhetően nagyobb teljesítményű akkumulátort.
    Persze, tudom, Steve vékony telefont álmodott meg nekünk… Köszönjük. De vajon hozzáálmodta a kábeleket is, amiket hord magával az ember állandóan?

  5. @Before: 1 dolgot ne felejtsünk el: átlag felhasználó kezében bármelyik iPhone kibír bőven egy teljes napot. Éjszaka meg mehet a töltőre. Aki sokat beszél / játszik / netezik, ott lehet hogy estére már necces, de ő meg tényleg dugja fel töltőre fél órát napközben amíg ebédel pl.

  6. 15eve net utan sirt mindenki a tetu lassu szamitogepe melle, most meg nem birjatok ki az eletet egy 300ezres telefon nelkul 🙂 email, sms, ingyenes uzenetkuldes, neha gps, mi kell meg? Fb es tarsai? Ja, beszopodtatok a vilag hulyesegebe 🙂

  7. 🙂

  8. @pergabb: sajnos be kell látni, hogy a világ hülyeségébe beszopódni javarészt jó dolog. 🙂
    Teljesen felesleges egy autópálya mellett “LE A GÉPEKKEL” táblát lóbálni…


Add a Comment