fbpx Skip to content

Az Apple tegnap a WWDC-n bemutatta az iOS 9-et, ami a szokásoknak megfelelően ősszel fog érkezni, de tegnap óta a fejlesztők már letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban érkezik majd.

iOS9_hero

Az új rendszer új appokon túl több új funkciót is hoz majd, mint például iPaden az osztott képernyős alkalmazásfuttatás, okosabb Siri (ami a magyar nyelv hiánya miatt itthon egyelőre nem sokat jelent számunkra), gyorsabb és biztonságosabb működés, valamint kisebb méretű frissítések, amivel például a 8GB-os készülékek tulajdonosainak szeretnék megkönnyíteni az új verzió telepítését. Lássuk most a legfontosabbakat.

Megújult Siri

Siri nem csak az Apple Watch-hoz hasonló, színes hanghullámos visszajelzést kap az iOS 9-ben, hanem kibővül a “munkaköre” is. Képes lesz keresni kontextus alapján például a képeink között, illetve megkérhetjük majd szinte bármely appban, hogy emlékeztessen minket “erre”: egy üzenetváltásban például ilyenkor létrehoz nekünk egy emlékeztetőt az adott beszélgetőpartner üzenetével, ami mellé jobb oldalt odateszi, hogy melyik alkalmazás adataiból készítette mindezt, és erre az ikonra később rányomva az Emlékeztetők appban, visszaugrik ahhoz a beszélgetéshez, ahol ezt létrehoztuk:

iOS9b1_Siri_uj_GUI iOS9b1_Siri_emlekezteto_01 iOS9b1_Siri_emlekezteto_02

Szintén újdonság még ennek kapcsán, hogy egy gombnyomással vissza lehet ugrani ilyenkor a korábbi appba, amihez a képernyő bal felső sarkában megjelenő (jelenleg még nem teljesen lefordított) “Back to…” opcióra kell rányomjunk:

iOS9b1_Siri_emlekezteto_03

Siri nem csak intelligensebb lesz, megértve az adott kontextust, hanem képes lesz például egy korábbi email alapján feldobni egy ismeretlen telefonszám a lehetséges hívó nevét, ha azt az illető már megírta nekünk korábban, de nem mentettük volna el a névjegyzékünkbe.

Az új funkciók esetén az Apple külön kiemelte, hogy Siri csak a saját készülékünkön elemzi majd az adatokat, és azokat nem küldi tovább az Apple, és a külső fejlesztők felé.

Új betűtípus

Ahogyan az OS X El Capitan esetén, az iOS 9 is egy új betűtípust használ, ami nagyban hasonlít az Apple Watch esetén bevezetett San Francisco-ra. Ez meglehetősen szokatlan lesz elsőre.

iOS9b1_uj_betutipus

Siri javaslatok a Spotlight esetén

A Spotlight az iOS 9-től kezdőden már intelligens, kapcsolódó javaslatokat is megjelenít majd az adott helyzetünknek megfelelően, vagy feldobja majd azokat a névjegyeket, akiket gyakran hívunk vagy küldünk nekik üzenetet, de az alkalmazásaink használatát megismerve már azt is tudni fogja, hogy reggel első dolgunk átgörgetni a Twittert, kicsit később pedig már készítenénk egy fotót Instagramra.

vlcsnap-2015-06-08-18h35m27s185

Az intelligens javaslatok segítségével Siri már előre kitalálhatja a gondolatunkat, mindig azokat a lehetőségeket felkínálva, amire éppen ténylegesen szükségünk is lehet.

Új lehetőségek a Spotlight keresőben

A legfontosabb újdonság itt az, hogy a Spotlight az iOS 9-től kezdődően képes lesz a legnépszerűbb videómegosztókról is feldobni eredményeket, amelyeket már rögtön az eredménylistában meg tudunk majd nézni. Ezen túl a Spotlight API-támogatást is kap, tehát a külső fejlesztők alkalmazásiaban is képes lesz keresni. Például ha emlékszünk arra, hogy létrehoztunk egy dokumentumot az almatermesztés trükkjeiről, de elfelejtettük, hogy ezt Pages-ben vagy mondjuk Wunderlistben tettük, vagy a Dropbox fiókunkba mentettük el, akkor a keresés segítségével meg tudjuk majd találni.

Akik pedig már az iOS 7 előtt is használtak almás készüléket, régi ismerősként tekinthetnek majd arra, hogy a Spotlight visszakerült a legelső főképernyőtől teljesen balra görgetve.

Tömegközlekedés a Térképek appban

Sajnos itthon ez egyelőre nem lesz elérhető, mert kezdetben Európában csak Berlin és London került fel az Apple tömegközlekedési információkat is tartalmazó térképére, Mexikóváros és több amerikai és kínai nagyváros mellett:

vlcsnap-2015-06-08-18h52m38s1

Az érdekesség itt még, hogy a támogatott városok esetén lesz külön tömegközlekedési hálózati nézet, valamint az aluljárók és azok egyes kijáratai is látszanak majd a térképen.

Megújult multitasking nézet

Mivel a legutóbbi kontaktok már elérhetőek a Spotlight nézetben, így az alkalmazásváltóból eltűntek, cserébe pedig egymást átfedő nézet lett a korábbi, nem átfedő kártyák helyett. Ez talán annyi előnnyel jár, hogy mivel az appok többsége esetén a tartalom a bal oldalon csoportosul, így a bal oldalon, az őt elfedő kártyák mögötti app is talán több tartalmat mutat, mint amikor csak a jobb széle látszott, ami adott esetben lehetett teljesen üres is.

iOS9b1_uj_multitasking

Az appokat továbbra is felfelé kilökve tudjuk bezárni.

Osztott képernyős nézet iPaden

Az Apple végre beadta a derekát, és lehetővé teszi majd, hogy egyszerre két app is futhasson egymás mellett a kijelzőn, ahogyan az már más platformok esetén lehetséges. Itt az 50/50 és a 30/70 arányú felosztások közül lehet majd választani. Persze nem eszik azért ezt olyan forrón: ez a funkció csak az iPad Air 2-től kezdőden lesz elérhető.

vlcsnap-2015-06-08-19h04m59s245

Az iPad Air 2-nél öregebb modellek esetén viszont két másik funkció próbálja kárpótolni a felhasználókat (de ezek a funkciók természetesen az iPad Air 2 esetén is elérhetőek).

A slideover funkcióval oldalról be lehet húzni egy másik appot, és így például válaszolhatunk egy beérkező üzenetre – de eközben az előző app kvázi a háttérbe kerül, inaktívvá válik, így azzal párhuzamosan nem lehet interakciót végezni, míg az osztott képernyős nézetben mindkét app egyszerre kezelhető.

A másik funkció a PIP (picture-in-picture, kép-a-képben), amit az egyes tévékészülékekről már ismerhetünk régebbről is. Itt az egyes alkalmazásokban megnyíló videók az egyik sarokba összehúzhatóak, miközben egy másik appban böngészhetünk vagy dolgozhatunk tovább.

Új News app

Az iOS 9-cel búcsút int az Újságos (Newsstand). Helyette az Apple az egyszerűen csak News névre keresztelt appot vezeti be, ami működését tekintve leginkább talán a Flipboardhoz hasonlítható.

vlcsnap-2015-06-08-18h54m00s49

A News appban több hírszolgáltatásra iratkozhatunk majd fel, ezek kezdetben majd RSS-ek lesznek, de az Apple egyúttal bevezet egy új formátumot “Apple News” néven (jelenleg még nem elérhető), amivel a híroldalak gazdag tipográfiával, animációkkal és layoutokkal készíthetnek tartalmakat. A News app képes lesz az érdeklődésünknek megfelelő hírforrásokat, de – ahogyan Siri gondolatolvasása esetén – ezeket az adatokat is csak a készülékünk kezeli majd, és azokat nem küldi tovább sem az Apple-nek, sem másnak.

A News app ettől függetlenül a jelek szerint még nem található meg az iOS 9 beta 1-ben.

A Passbook mostantól Wallet

A Passbook nem tűnik el, csak átalakul. Mivel már az Apple Pay-hez használt bankkártyákat is tárolja, így a Wallet jobban kifejezi, mire is való az app, ezért nem olyan meglepő ez a névváltás – ami egyúttal új ikont is hozott.

iOS9b1-2015-06-08-18h47m36s49

Az USA után következő országként az Egyesült Királyságban válik egyúttal elérhetővé júliusban az Apple Pay, ahol elsőként a 8 legnagyobb bank ügyfelei használhatják majd. Ezen túl a londoni tömegközlekedésben Oyster kártya helyett is használható lesz fizetésre.

Az Apple Pay magyarországi bevezetéséről még csak érintőlegesen sem esett szó, tehát egyhamar ne várjuk.

Frissített billentyűzet

A billentyűzet esetén sokaknak gondot jelentett, hogy nem volt olyan egyértelmű a shift állapota, mint korábban. Az Apple ezt rendkívül egyszerűen oldotta meg: ha nincs benyomva a shift gomb, akkor a billentyűzeten megjelenő karakterek kisbetűsek, míg lenyomott shift mellett nagybetűsek:

iOS9b1_uj_billentyuzet_01 iOS9b1_uj_billentyuzet_02

Ez egyébként szintén elég furcsa lesz majd elsőre, de a Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek, Billentyűzet menüpontban ez kikapcsolható:

iOS9b1_uj_billentyuzet_03

A kurzor is könnyebben mozgatható lesz mostantól, ha két ujjunkat a billentyűzeten lenyomva tartjuk, és bármely irányba elhúzzuk közben.

iPad esetén bővített szerkesztési lehetőségek is érkeznek majd, amelyről külön cikkben írunk majd bővebben.

Megújult Jegyzetek app

A Jegyzetek is egy kissé elhanyagolt sorsú app, amely most nem csak szabadkézi rajzot, de gazdag tartalmak beillesztését is lehetővé teszi. Például létrehozhatunk egy bevásárlólistát, amelyben nem csak az egyes tételeket tudjuk bepipálni, de adhatunk hozzájuk képet, a bolthoz eljutáshoz térképet, és az adott üzlet weboldalát is, mindezeket igényes formában.

notes_image_large_2x

Ráadásul az iOS megosztási opcióját használva ezt megtehetjük majd szinte bármely appból.

Hosszabb akkumulátorhasználat és alacsony töltöttségű mód

Az iPhone esetén rendszeresen előkerülő probléma, hogy sokaknál nem bírja egész nap az iramot. Az iOS 9-ben az Apple ezt a problémát több irányból is próbálja orvosolni. Az iOS 9 egyes folyamatok esetén akár 50%-kal is képes lehet megnövelni az akkumulátorhasználatot, de ami ennél fontosabb, hogy alacsony töltöttségű módban képes további egy órát kicsikarni a készülékből.

iOS9b1_energiatakarekos_mod

Ezt az alacsony töltöttségű módot az iOS 9 már automatikusan fel fogja ajánlani, ha az akku töltöttsége 20, majd 10% alá csökken – ilyenkor a jobb felső sarokban az akku töltöttségét jelző piros csík narancssárgára vált.

Kisebb OTA frissítési fájlok

Elsősorban a 8GB-os készülékek tulajdonosainak okozott bosszúságot, hogy az iOS 8 telepítéséhez 4.58GB szabad helyre volt szükség. Az Apple úgy módosítja majd a frissítés folyamatát, hogy az iOS 9 telepítéséhez 1.3GB hely is elég legyen.

Kompatibilitás

Az iOS 9 minden olyan készülékre telepíthető lesz, amin az iOS 8 is elfut, így az iPhone 4s is támogatott marad.

iOS9_compatibility

Az egyes új funkciókról hamarosan részletesebb cikkekkel is jelentkezünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

83 Comments

  1. Nem arról volt szó, hogy nincs újítás, hanem működővé teszik a rendszert?
    Ez megint olyan, mint a kutya vacsorája.

    Kíváncsi leszek, mennyien mernek majd frissíteni.

  2. ha jól tudom, akkor a kurzormozgatás nem csak iPaden érhető el 🙂 . én személy szerint várok majd egy saját tapasztalatos cikket, hogy mi mennyire jó vagy nem jó. köszi 🙂

  3. @NincsHelsing: nem értem. most az a gond, hogy lettek újdonságok is? ha meg semmi újdonság nem lenne, akkor meg az lenne a gond? nyilván egy beta esetén még nem lehet a stabilitást megítélni, ezért is beta. az embereket elsősorban az érdekli, miben új. ezeket szedtük össze.

    @RKG: valóban elérhető iPhone esetén is, javítom, köszi!

  4. mar megszoktam a spotlightot igy… sztem jobb, igy elerheto barmelyik laprol…

    ugyanigy a multitaskbol az elozmenyeket/kedvenceket…

    na mind1

  5. A Musicról lesz külön cikketek, vagy kérdezzem meg itt, hogy hogyan akarják vajon lemosni a Spotifyt és a Deezert a piacról, ha dupla annyiba kerül, mint az említettek prémium szolgáltatása?

  6. @Jecy: lesz külön cikk.

  7. Vajon a Siri tud majd magyarul?

  8. Hála istennek hogy kilehet kapcsolni a "kisbetűs" módot. Nekem személy szerint (sokkal) jobban tetszik ez a nagybetüs mód.

  9. Hello! Ma reggel felraktam a Beta 9 verziót. Döcög, lefagy, bugos és nagyon merül !!! Előtte 8.4 volt , teljesen hibátlanul.

  10. Nem tudom, meddig húzzák még Siri magyar fejlesztését, de azt hiszem, most van az a pont, amitől nem szabadna tovább feszíteni… Csomó újdonság nem használható majd nálunk, és ehhez még hozzá jön a Siri-okozta hátrány. Miközben Magyarország az egyik hely, ahol legdrágábbak az Apple termékei…

  11. iPod Touch 5
    Új (proactive) keresés nem működik, helyette van a régi
    Fotóknál nincs a kisképes előnézet
    Új notes működik ( a régit se használtam)
    Siri itt is megújult, proactive funkciók nélkül persze (most fancy-bb a hanghullámok jelzése)
    Dupla nulla
    A sebességről nem nyilatkozok (még)

    Azt hittem ennél kicsit jobban megerőltetik magukat…

    ui: de legalább nem merül

  12. @savage: Mégis mit vártál az első fejlesztői előzetestől? 😀

  13. @piezzo: az iOS 9 jelenlegi verziójában nincs magyar utasításvezérlés Sirihez, a keynote-on sem jelentettek be magyar nyelvi támogatást. a diktálás érhető el magyarul, ha a magyar billentyűzet van kiválasztva.

    @savage: ezért beta. ráadásul ez egy új főverzió első beta verziója, a 8.4 meg egy alverzió.

  14. Kikapcsolt kijelzővel lemerült a telefonom este 11 és reggel 6 között :)) persze tudom beta 1. De azért vicces :))

  15. Ja igen és 80%rol..

  16. külföldi fórumok mit írnak erről a merülésről, ill van rá megoldás? gondolom az apple is tudja. kíváncsi vagyok mikor jön az újabb béta.

  17. @solarenqu: Ilyen miatt ne aggodj , tudom ezek után nehéz elhinni de “Az iOS 9-ben az Apple ezt a problémát több irányból is próbálja orvosolni. Az iOS 9 egyes folyamatok esetén akár 50%-kal is képes lehet megnövelni az akkumulátorhasználatot…”

    Ez még béta, az viszont már gáz lenne ha a végleges változat csinálná.

    Más: Most találtam ezt a videót, hogyha apple így (vagy jobbra) megcsinálná az IOS 9 (iPhone 5 re) et akkor

    simán befrissítenék…IOS 8 ra ezt nem mondtam volna. De nem szidom mert 4-5 óra kijelzoidot ad egy lassan 2 éves aksival, ha minden igaz IOS 9 el mégjobb lesz. Legyen úgy.

    Amúgy a telefonon 1% ot sem ment le az aksi a srácnak…hmmm

    https://www.youtube.com/watch?v=t0wuszS8YlE

  18. @Jecy: Ugyanannyiba kerül a kettő, egyaránt 10$
    Az ne tévesszen meg, hogy nálunk a Spotify 5 Euro, lényegében az egész világon nálunk és Bulgáriában a legolcsóbb, úgyhogy innen is hálás köszönetemet továbbítanám Stockholmba, jófejek vagytok 😀

  19. Nem olvastam meg semmit.. Viszont értem hogy béta meg minden legyen tele különböző bugokkal de azért egy ilyen brutális battery drain hogy nem tűnik fel nekik azt nem értem.. 🙂

  20. Jadeye igen, szerintem, vagy számomra probléma, ha van újdonság az iOS9-ben, mert stabilitást ígértek, nem pedig újabb hibát generáló újdonságokat.

    Igazából azt csinálnak, amit akarnak, de újítás helyett stabilizálni kéne. Amíg alapfunkciók nem működnek rendesen, addig nem kell extra.

  21. Wolfcore: Az usában oké (kicsit másak ott a fizetések), de szerintem az Apple szokásához híven egységáron fogja adni az egész világon, így mégiscsak dupla annyi lesz nálunk mint a másik kettő szolgáltatás 🙂

  22. @NincsHelsing: azt nem igérték, hogy nem lesznek újdonságok, inkább azt, hogy a teljesítményre és a stabilitásra összpontosítanak. meg ez a verzió még nem azoknak van akik használják a telefont, inkább tesztelőknek. most még nincs gond, majd akkor lesz ha tönkre vágják a telefont az ios 9-el és nincs vissza út.

  23. @kutitomi: A spotlight megmaradt a 8-ban megszokott bárhol lehúzom részben is. Csak pluszban elérhető a “home screen”-ről is, úgy mint a régi ios-okban, csak itt extra cuccok is vannak alatta.

  24. @aggressor:

    Ja persze, ezt értem! Nem használom ezt a verziót, csak a cikkben szereplő újítások tűntek fel, hogy azzal foglalkoznak, de a hívásfogadásos késéssel és a számtalan hibával nem!

  25. @solarenqu: Szerinted egy Developer Previewt tudod miért ad ki egy cég? Azért, hogy a FEJLESZTŐ a FEJLESZTÉSRE SZÁNT ESZKÖZÉRE feltegye és az alkalmazásait fel tudja felkészíteni az új ficsőrökre. Nem azért, hogy te meg a többi akksiidőn károgó felhasználó napi szinten használja. Várd meg a júliusi publikus betát, azt majd úgy ahogy lehet napi szinten használni, de még abban is lesznek durva bugok. És a felhasználási feltételekben ott van az is, hogy az ilyen hibákat az Applenek jelented és nem nyilvánosan híreszteled… De gondolom te csak beregisztráltattad az UDID-od és nem foglalkozol ilyenekkel…

    @NincsHelsing: egyrészt csak pletyka volt, hogy nem lesznek újdonságok. Másrészt a DP1 akkor is bugosabb lett volna, mint a 8.4, ha Craig maga mögé vetíti, hogy “0 new feature”. Ilyen a szoftverfejlesztés. Akkora előnye pedig nincs az Applenek (vagy egyáltalán nincs is) a mobil oprendszerek piacán, hogy 1 évet kitoljanak újítások nélkül. Nincs olyan előnyük se az Androidhoz se a WP-hez képest, mint anno volt a Snow Leo idejében a Windowszal szemben. Aminek az első verzió szintén rosszabbak voltak, mint a “stabil” Leopardnak, amit javitott.

  26. Kíváncsi leszek, hogy az A5-ös chippel rendelkező készülékeken hogyan fog futni ..mennyi szaggatás lesz..

  27. @ef-dani:

    Előnye az persze, hogy nincs, más szoftverektől másol Ő is, rengeteg új funkció évek óta megvan pl. az Androidban, de nem ezt írtam:)

    Nem a bétákról írtam, hanem az volt az alapötlet, hogy az iOS 9 stabil lesz és az iOS 8 hibáit, amik használhatatlanná teszik a telót, kijavítják. A béta most mindegy. A gond az, hogy az újításokra fókuszálnak és nem a hibák javításaira!:( Ez már sosem lesz jobb, mint az Android:(

  28. ef-dani: persze ez igy van, csak sz@r az optikaja hogy jonnek itt az akksiidovel mint oszlopos ficsor, aztan soksok embernek ugy fogyaszt es porgeti a procit hogy melegszik ezerrel ha screen on van.. clean install eseten is.

  29. Másnál is sz@rakszik a store? Csak mert le akartam tölteni 1 appot amit mivel nem jól dolgozott gondoltam újrarakom és hiába vagyok bejelentkezve, kéri a teljes ID-t majd ujra kéri és hiába minden nem tölti le! A többi appnál is ez a szitu.

  30. @NincsHelsing: Nem ez volt az alapötlet! Ez csak nehány “elemző” meg firkász agyszülemémye volt!

    @kchris: Mert ez egy rohadt alpha verzió a fejlesztőknek! Nem neked!

  31. @ef-dani: most nem szeretnek vitatkozni de pontosan azért tettem fel én is a 9et hogy a fejlesztés alatt álló appomat kapásból letesz teljem elindul-e.. Mert 7-8 közti váltáskor is volt sokminden amit meg kellett változtatni egy appban. Van Developer accountom és az Xcode 7 betara is kiváncsi voltam a swift 2.0 val együtt.. pont azért “károgok” és tartom idegesítőnek a dolgot mert szoftver fejlesztéssel foglalkozom. Ha én adnék ki egy ilyen betat mint fejlesztő valószínűleg azt mondana a megrendelő hogy köszönöm szépen legközelebb mással szeretnénk együtt dolgozni és hiába mondanám neki hogy ez csak azért van hogy meg nézzetek e indul e.. Tudom hogy beta azt is tudom jó javitani fogjak, és tudom hogy nem éles használatra szántak. Szóval nyugi 😉

  32. @solarenqu: jézusom, ha fejlesztéssel foglalkozol, akkor még nagyobb gáz, hogy nyílt fórumon reklamálsz. Gondolom a te betaid pöccre működnek, miután megírtad a kódod. A megrendelős hasonlatod pedig úgy hülyeség ahogy van, de remélem erra rájöttél már az elküldés után.

  33. Igen pont azt írtam hogy az én betaim működnek mert ha ilyesmit adnek oda tesztre mint az Apple mostanában akkor mar nem kellene fejlesztéssel foglalkozzak.. Egy percig sem reklamáltam egyébként annyit írtam hogy baromi vicces amit mostanában beta tesztnek hív az Apple. Ennyi. Arra kiváncsi lennék hogy ha elküldenék egy appot reviewre az Apple nek és tele lenne memoryleak-el meg kinyírnam az aksit 3 perc alatt akkor átmenne-e 🙂 ( mielőtt felháborodnal tudom hogy ilyen sincs 🙂 )

  34. Pedig van! Sajnos! Több app volt mar amit vettem es ahogy volt használhatatlan a célra amire írtak így le vissza a storebol. Ja nem free papoktól beszélek hanem több €-s appokis voltak ilyenek, a fejlesztő nem is válaszolt a mailre! Na ez a szégyen, nem az, hogy a beta1 ilyen problémás.

  35. Az csak nekem tünt fel, hogy a beállításokban lehet keresni? Vagy csak nem esett szó róla?

  36. @solarenqu: Te megrendelőnek hiszed magad jelen helyzetben? Mert marhára nem vagy az… A 99 dolláros fejlesztői díjért megkapod a FEJLESZTÉS ALATT LÉVŐ oprendszereket abból a célból, hogy a saját alkalmazásodat fel tudd készíteni a megjelenésre, használni és tesztelni tudd az új API-kat. A rendszer hibáiról küldhetsz visszajelzéseket, ezeket meg is köszönik, de a kritikus hibákkal nyilván tisztában vannak, majd javítják őket. Nem azért kapod a rendszert, hogy teszteld, meg napi szinten használd, az a publikus beta, amit majd akkor adnak ki amikor eljut a rendszer arra a szintre, hogy az olyan hozzáállásúak mint te, teszteljék magát a rendszert. Csak meglepő mód te fejlesztő vagy…

  37. @ef-dani:

    Hát jó, de akkor sem tetszik, hogy instabil fog maradni! Az elemzőkről pedig ennyit, kb. így ítélik meg a watch-ot is sikernek! Nem a vita kedvéért írom, csak ez a véleményem!

  38. @NincsHelsing: és mégis honnan vagy biztos abban, hogy instabil fog maradni?

  39. @Jadeye: A Low Power mód akár 3 órával növelheti az akksi időt, nem 1 órával ( ha jól emlékszem a keynoteon elhangzottakra). A 1 órát maga az ios 9 hozza.

  40. azt olvastam h ha a keresesben kilősz mindent akkor nem olyan dramai a merules az akkunak. probáljatok ki

  41. Jadeye onnan, hogy a 8-at sem javították meg, de fejlesztgették. Gyakorlatilag következtetek az eddigi csak rossz iOS hibajavítási negatív tapasztalatok alapján. Figyeld majd szeptemberben itt a hozzászólásokat, hiszti lesz, majd nyárig fog tartani:)

  42. Ef-dani: szerintem feleslegesen vitatkozunk. Meglátásom szerint nem szabadna addig kijönni egy betaval amíg ilyen szintű kritikus hibák vannak egy rendszerben. Akkor sem ha Devpreview, Tudom hogy nem napi használatra van leírtam párszor.. Leszedtem felraktam buildeltem rá az Xcodeal egyet elindult az app amit teszteltem. Ennyi. Vissza raktam a 8.3 at.

  43. @NincsHelsing: tehát tudni nem tudod biztosan, csak következtetsz. hiszti mindig és mindenen van, függetlenül attól, hogy mi van a szoftverrel.

  44. @Jadeye:

    De, biztosan tudom, mert nem ígértek stabilizálást. Azért, ha lenne, akkor ilyennel vernék a mellüket, az Apple különösen, hiszen mindig is arról volt híre, hogy szeretett nagyokat mondani, és ezt nem hagyták volna ki!

    No, de mindegy ez, mert tenni nem tudunk az ügy érdekében! Nem, az Apple hibabejelentője sem segít, hiába azért van, a gyakorlatban eddig nem működött, mert a 8-as még rossz!

    Szerintem hiszti csak akkor van, ha a szoftver rossz, vagy a másik esetben, akkor valaki rosszul csinál, vagy ért valamit, de utóbbi mindig lenyugszik, ha képbe teszi valaki. Olyan alaptalan hiszti emiatt még nem volt, amikor Ő hibázott volna és a megoldás után lenyugodott, sőt, meg is köszönik az itteni tanácsokat.

  45. @solarenqu:

    Ebbe nem szeretnék beleszólni, de azt hiszem a béta arra “való, hogy hibás legyen”! Bétáról mindig vissza lehet állni a legutolsó végleges verzióra éppen ezért. Mivel, pl. én és még a legtöbben nem tudnak a hibák feltárásával segíteni, nevezzük felhasználóknak, ezért nem is használjuk! Amennyiben nem fejlesztőként mégis használnám, akkor egy szavam sem lehetne, hogy hibái vannak. Ezért csak a végleges hibái miatt szólok!

  46. @NincsHelsing: akkor nem tudom, hogy te hol és mit olvasol, mert még februárban hangzott el egy ilyen:
    “iOS 9 engineers are putting a “huge” focus on fixing bugs, maintaining stability, and boosting performance for the new operating system, rather than solely focusing on delivering major new feature additions.”

    az Apple hibabejelentője kapcsán: ha szerinted az nem működik (bár eleve abszurd lenne, ha figyelmen kívül hagyná a cég az ott jelzett problémákat, de mindegy), akkor egyszerűen hívd fel őket minden nap, úgyis ingyenes a telefonszámuk. és mobilról hívd, hogy még drágább is legyen nekik fogadni a hívásodat. és ezt tedd meg mindaddig, amíg nem javítják az általad tapasztalt hibát vagy hibákat. ha mindenki ezt tenné, akkor történne is gyorsabb előrelépés, nem pedig úgy, hogy a többség csak háborog, de valójában nem sokat tesz a megoldásért. (egy napja volt még csak iOS 9 beta, de már 6 hibajegyet felvettem nekik, 5 fordítási és 1 működési hiba, dolgozzanak csak rajta. és azt is folyamatosan látom, hogy a korábbi ticketeket is szépen zárják le, és valóban javítják.)

  47. @solarenqu: Tehát te inkább 3-4 héttel kevesebbet fordítanál az appod iOS9-esítésére, ha annak a megjelenését tűzöd ki céldátumul, csak azért, hogy a fejlesztésre szánt eszközöd ne merüljön gyorsan? Csak ezért várnál plusz heteket, amíg rájönnek és kijavítják mondjuk a Spotlight indexelési bugját, ami akár tekerheti is a processzort? Hát.. Érdekes a hozzáállásod az biztos.

  48. Csendben megjegyzem, hogy a megrendelőnek nem adunk bétát… Demózzuk saját eszközön, videókat, screenshotokat küldünk, de a bétát a tesztelőknek adjuk oda, mármint, hogy ugye teszteljék és leírják a hibalistát…

  49. Na jól van beismerem igazatok van 🙂 sorry 🙂

  50. @Jadeye:

    Igen, ha “zaklatná” őket telefonon az ember lehet, hogy lenne eredménye, de tudod, nem szeretném minden napos programként beiktatni az Apple felhívását, mint egy nyugdíjas a gyógyszer időpontjait!

    A háborgás persze nem megoldás, de nem háborogtam, csak válaszoltam Neked! A háborgásnak már vége, elérte az Apple, hogy beleszarnak az emberek és elkönyvelik rossznak az iOS-t, biztos megéri, de nem érdekel. Ami még biztos, hogy az iOS 9 frissítése még az iOS 8 számait sem fogja hozni szerintem, egyre jobban félünk ettől a cégtől!

  51. Mi a fene baja van a szegény IOS8-nak? Nálam míg fent volt pár beta kivételével, tökéletesen tette a dolgát mindig! A 9beta1 igen vanakk benne bugok bőven, de jön majd a beta2 és kevesebb lesz, vagy talán több, esetleg pár eltűnik és jönnek mások.

  52. Párom telóján sok gond van a zenével, késik a hívás, meg apróságok még, olyan fura, hogy hibás

  53. Nem igazán értem miért mondják páran hogy az ios 8 rossz. Nekem most 8.4 beta 4 van a telómon és tökéletesen működik. Való igaz, van egy két apróság, de még mindíg ez a rendszer a legstabilabb. Tesómnak samuja van, kb 1 hete érkezett rá az android 5. Azóta idegbeteg. Jah, galaxy s5.
    Azt is hozzáteszem, hogy a google lassan bemutatja az android 6-ot, majdnem egy év telt el az 5 bemutatása óta, és egy hete frissíthetett is rá. Szánalmas nem? Szóval nem fikázni, dühöngeni lell az ios miatt. Váltson mindenki droidra aztán meglátjátok a különbséget.
    Elértünk oda, hogy már a wp is jobb mint a droid.

  54. Bocsi, elírtam.
    " dühöngeni kell "

  55. @bangoheifetz:
    Azért mondják, hogy rossz, mert nem jó!:)
    Hacsak azt megemlítem, hogy felveszed a hívást és még tovább csörög, már az elég lenne végzetes hibának, de találni még problémákat.
    Van Android tapasztalatom, ott nincs ilyen késés!

  56. Az hogy tovább csörög nálam megoldódott egy teljesen új telepítéssel, ahol új telefonként állítottam be. Ezt restore módban kell csinálni.
    Jelenleg akku gondom sincs. Most épp kb 30 órája megy a telóm 8 óra aktív használattal, 36%-on van az akku. I6plus. Én azt vettem észre hogy az olcsóbb gsm boltos telókkal van a gond. Ami független ugyan, de szolgáltatóhoz kötött. Én az Andrássyn vettem és semmi gondom. Feleségemét Árkádban vettem és azzal sincs gond. ( istyle ) Azt azért észre vettem, hogy a mi kis hazánkban minden rossz, mindenki ideges, senkinek semmi nem jó. Mintha mi lennénk a világ legfejlettebbjei.

  57. @bangoheifetz:

    Mi is az Apple-től vettük. 2 hete cseréltettük gariban, mert lejárt volna a garija és a hívás gondra hivatkozva adtak egy újat, újabb 1 év garral, de a hívás gond ugyanúgy fennáll!

  58. Nem igazán értem mi lehet a gond a hívással. Ha Apple sem tud semmit mi maximum találgatjatunk. Arra tudok még gondolni hogy a biztonsági mentésben van valami hiba.

  59. @bangoheifetz: én amúgy azt nem értem, hogy akik már többször is leírták, hogy náluk több másodpercig csörög tovább, miért nem csinálnak róla egy videót? azt azonnal lehetne lobogtatni az Apple-nek is. amit eddig látni lehetett róla, azon alig észrevehető a hiba, pláne nem több másodperces késés, ahogyan állítják. ezzel nem azt mondom, hogy nincs ilyen hiba, hiszen azok számára, akik ezen bosszankodnak, nyilván létező a dolog, de egy videóból mindenki más is láthatná.

  60. @Jadeye: Csináltam és küldtem is. Egyebként a 8.4 beta (vagy lehet még a 8.3) megoldotta, tehát biztosan foglalkoznak a problémával.

  61. @ef-dani: linkelted itt is? mert amit én láttam erről, az egy külföldi videó volt, amin nem volt több másodperces késés.

  62. @Jadeye: Nem hiszem, hogy feltettem volna bárhova is, elfogadtam azt a szabályt ami teljsen jogos, hogy a bugot nekik jelentem. Egyébként valóban nem 4 meg 5 másodpercekről volt szó, 1-2 kb. Csúszkát elhúztam, felemeltem a fülemhez “miafasz?”, visszaengedtem, hogy megnézzem, de addigra már “felvette”. 4-5 másodpercig a Macbookom megnaz iPadem csörög tovább, na az tényleg gáz, amikor beszélek már, de azok még zenélnek 😀

  63. Nincsen mindenkinek kedve ezzel foglalkozni, hogy videókat készítsen. Azt mondták cserénél, hogy napi szinten kapnak garis cserére igényt ezzel a hibával. Ha ők sem tudnak mit tenni és az Apple ezt a hibát látja, amiért cserélniük kell, akkor tudnak róla. Párom telóján 8.3 van és azon nincs megoldva, szóval nem foglalkoznak a javításával, akinél megszűnt, ott véletlenül csinált valamit, amitől most jó. Ha egyszer javítják, a frissítéskor ezt is írni fogják mit javít.

    Kíváncsi leszek a 9-re való frissítés mennyiségére, a többség nem bízik már az új szoftverben.

  64. @NincsHelsing: A sok millió eladott db-ból pár ezerről beszélünk aminél ez jelentkezik, a híváskésés, mert a többségénél nem ergo nem feltétlenül a szoft a hibás, de erről már sok vita folyt itt.
    Ki kell próbálni akinél megvan a késés az IOS9 beta-t és ha eltűnik akkor bug-okkal együtt meg kell tartani, ha nem javul akkor mehet vissza a 8-as

  65. @gunar:

    Kipróbáltad az összes sok milliót?:) Szerintem több a pár ezernél azért!

    Mindaddig biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz javítva, amíg a frissítésnél nem tüntetik fel ezt is a javításoknál.

    Hardver biztos nem lehet, mert akkor a csere megoldotta volna. Cseréltettünk A1457-es és A1530-as iPhone-t is, mindkettőnél megvan ez a hiba. A 1530-nál nincsenek zenelejátszási gondok és még pár apróság a másikhoz képest, de a hívás gond egységes. Mindegy végül is, belenyugodtak szerintem az emberek, már nem harcolnak miatta, de elkönyvelték, hogy 90%-ot esett az iOS színvonala, ha nem javítják ki a hibákat. Ezzel ezt érték el. Mindenki fikázza az Androidot, de ott nincs ilyen hiba. Hiába van más, az alapfunkció legalább működik, gondolom azért ott tapasztalt emberek dolgoznak!

  66. @NincsHelsing: de akkor hol vannak ezek a tömegek, akik miért nem hívogatják ingyen napjában az Apple-t, hogy még mindig rossz és még mindig és még mindig…, amíg ki nem javítják? ha én tapasztalnám ezt, én bizony felhívnám őket napjában. és előbb-utóbb megunná az Apple is, hogy rengetegen panaszkodnak, és tenne valamit.

    amúgy nyilván azért nem írnak le tételesen minden módosítást, mert akkor percekig csak görgethetnéd, hogy mi van. másrészt adott esetben az is biztonsági rést szülhet, ha leírnak egy hibát.

  67. @NincsHelsing: Persze hogy nem próbáltam, honnan találsz ki ilyen zöldséget?
    Csak saccold meg kb mennyi eladott iphone van amin fut IOS 8 és ha a többségén jelen lenne a bug hívásnál, akkor már régen lépnie kellett volna vmit a cégnek, de ameddig elenyésző a százalék, a fontosabb többeket érintő problémákat javítják.
    Amugy ha nekem lenne garis vasamon ilyen hiba akkor a cserét ki sem hoznám ameddig ki nem próbálom ott a szemük előtt, s ha nem jó adjanak másikat, ha nincsen jó akkor rendeljenek, vagy adják vissza az árát és bemennék egy másik boltba ott ha hibázik az is akkor azokkal is eljátszanám ezt, ha mindenki megcsinálná ezt végig, hát már világméretű botránnyal kűzdene az Apple!
    A tabommal hasonlót játszottam, mivel a szrvíz visszaküldözgette, hogy náluk a hiba nem jelentkezik, a vége lett egy felvétel dvd-re utána csere és azóta semmi gondom vele.

  68. @Jadeye:

    Azt gondolod feladatom számon a tömegek tartózkodási helyét?:) Attól, hogy tagadja valaki a nagy számban megjelenő hibát, vagy kiáll az Apple mellett, a hiba még fennáll! Utóbbira nincs is szükség, nem gondolnám, hogy a panaszosok életre szóló ellenséggé váltak, akiktől meg védeni szegény céget!

    Tömegekre visszatérve, menj be egy Apple szervizbe, vagy mik ezek itthon és beszélgess velük. Szerintem igen csak tömeg, ha naponta 2-3 ilyen hibával találkoznak hónapok óta és ennek a sokszorosa is lehetne, ha mindenki bevinné, akinél jelentkezik!

    Nem kell félreérteni engem, de érdekes, hogy van olyan, akinél ez a hiba “nem jelentkezik”, amikor több ismerősöm is ezzel cseréltette ki és mindenféle telepítgetés nélkül az új készüléket bekapcsolva azonnal jelentkezik a hiba. Hagyjuk, nem fontos, én elkönyveltem, hogy ez az iOS mára Android lett. Ez van! Árat emeltek, de legalább szarabb a rendszer!:)

  69. Your comment is awaiting moderation.

    Jön a cenzúra, mert bántom szegény Apple-t!:) Semmi közöm a pénztárcátokhoz, de azt megtudhatom, hogy kaptok-e bármiféle javadalmazást, akár készülékek formájában is, hogy ennyire védenetek kell, hogy moderálni szükséges a valós, viszont az Apple számára kellemetlen véleményeket? Ha nem jár érte semmi, akkor zsarolnak titeket, vagy agymosás volt!

    Nem sértésből írtam, komolyan érdekel!

  70. @NincsHelsing: mint azt már megszámlálhatatlanul sokszor leírtuk:

    a moderációs rendszer automatikus, és kulcsszavak alapján szűr.

    mi meg nem nézegetjük percenként, hogy mit fogott meg esetleg hibásan. amellett a hozzászólásod elküldésével lemondtál az afelett való rendelkezési jogodról, és elfogadtad a moderációs elveinket. utoljára írtam ezt le.

  71. Sziasztok. Ma kipróbáltam egy Lumia 1320-as telót. Azon ( sem ) nem találtam hívás bugot. Miért nem vált át mindenki wp-re akinek ez a gondja? Gondolom androidot nem szeretnétek. 😀

  72. @bangoheifetz:

    Persze, hogy nincs ott sem bug. Mondjuk a Nokia nekem nagyon nem áll kézre, jobb oldalon minden gomb, ráadásul rossz minőségűek, szörnyű nyomni!

  73. @NincsHelsing: igazából egy viccesen gúnyolódó hozzászólás akart lenni. 😀
    Ha megbántottam ezzel bárkit, attól elnézést!
    Egyébként a napokban járt nálam egy galaxy s6 edge. Ennél a telónál érzem külsőre a minőséget. Bitang gyors, nem laggol….
    Csak ugye az android. Jah és el is akarták cserélni az i6 plussomért. 😀
    Komolyra véve a szót, szerintem semmi értelme itt, a hozzászólásokban fikázni az ios-t. Nem lesz jobb, se rosszabb.
    Kétlem hogy az Apple fizetne a szifonisoknak azért, hogy moderálják az offos hozzászólásokat. Ha így lenne, a szifon alkalmazás már rég optimalizálva lett volna Iphone 6 plusra is. Nem kellene kétszer nagyobban néznem, hogy hány óra, és el is fordulna a kijelző.
    Igazából csak megköszönhetjük, hogy " foglalkoznak " velünk.

  74. Tenyleg adnak egy uj telot ha hivasbugom van? Nekem ugyan 4s em van 7.1.2 vel, de azon meg 10 bol egyszer nem lehet felvenni. Csuszka csak ide-oda huzogathato, vagy csak felallasig huzhato, de nem veszi fel. Hol jobb hol rosszabb. Eskuszom beviszem 11 honapos koraban, hogy csereljek ki 😉

  75. @bangoheifetz:

    Nem azt kérdeztem fizet-e az apple, hanem bármiféle juttatás jár-e:) Ha jár, az nem a negatív vélemények törléséért, hanem az elfogult reklámoknak látszó cikkekért. A törlés oka a félelem, hogy elveszíthetik a juttatást, ha pont az Apple oldalon vannak leírva róluk a hibák.

    Természetesen semmi közöm hozzá ki miért kap valamit, továbbá feltételeztem, de cáfolva nem lett a felvetésem. Ennyi, csak egy észrevétel:)

  76. @Ugyankerem:

    Ha garis és megfelel a gari feltételeinek, akkor kicserélik, igen!

  77. @NincsHelsing: még egyszer leírom: senki nem törölte a hozzászólásodat, de már leírtam fentebb, esetleg olvasd el… és kérlek, fejezd be az ilyen hiábavaló elméletek gyártását.

  78. @Jadeye:

    Kár kiemelni, nem írtam, hogy törölve lett, ezt Te állítod!:) Ezek után pedig nem írtam róla, Te tartod életben ezt a témát!:)
    Elméletgyártáshoz pedig odaírtam, hogy feltételeztem! Tehát nem meggyanúsítottalak! Most meg is kérdezhetném, amit feltételeztem, de nem tartozik rám, és az iOS 9 témájához sem!

  79. @Ugyankerem:

    Mielőtt gariztatod, frissítsd a szoftvert, hülyén venné ki magát, ha azt mondod hívás gondod van a 8-as szofttal és 7 van rajta:))))

  80. Persze ami nem biztos hogy mikor felkerül a 8-as akkor éesz hívásbug

  81. @gunar:

    Nem biztos, de a cél, hogy újat kapjon helyette. Ez a minimum, ha már nem működik az iOS:)

  82. Szervusztok! A kérdésem az, hogy a Tippeket miért nem lehet betölteni a 9-es bétában? Az iOS 8-nál rendesen működtek, viszont most azt írta, hogy “Nem olvashatók be a tippek. Próbálja újra később.”. Van valami megoldás?


Add a Comment