fbpx Skip to content

Az Instagram legutóbbi frissítésében elérhető lett egy automatikus „szintezési” funkció a szebb fényképek készítésének megkönnyítése érdekében. Egy fotó elkészítését követően elég rányomni a „straigthen” gombra, és az alkalmazás automatikusan vízszintesbe állítja azt. A kép oldalirányú döntését kézzel is lehet állítani azoknak, akik direkt ferde képeket szeretnének.

Az Instagram Engineering blog egyik nemrég megjelent bejegyzésében Alex Restrepo iOS-fejlesztő elmondja, hogy a programozói csapat már jó ideje (még a videótámogatás kifejlesztése előtt) gondolkodott a ferde képek problémájának megoldásán, hiszen egy mobileszközzel nem nehéz egy véletlenül kicsit oldalra dőlő fotót lőni. Az eredeti, teljesen kézi vezérlésű prototípus (az elforgatási szög különböző érzékenységű kerekekkel való állítása) nem volt elég felhasználóbarát, sem eléggé egyszerű.

Egy brainstorming alkalmával az egyik mérnöknek eszébe jutott, hogy az iPhone beépített gyorsulásmérőjét lehetne az automatikus korrekcióhoz felhasználni. Az iOS-készülékek mind tartalmaznak G-szenzort, így ez a megoldás teljesen kézenfekvő.

És hogy hogyan is működik ez a funkció? Pofonegyszerű: mindössze el kell tárolni a telefon elforgatásának mértékét abban a pillanatban, amikor a felhasználó elkészíti a fényképet, majd ezzel a szöggel az ellenkező irányba elforgatni azt. Persze közben kicsit ki is kell nagyítani – az alábbi ábrából látszik, hogy egyébként a forgatás levágná a kilógó sarkokat:

instagram_autotilt

Egy – jogos – feltételezéssel éltek még az alkalmazás készítői: ha valaki viszonylag nagy szögben döntött képet készít, azt valószínűleg szándékosan, a művészi hatás fokozásáért tette. Így a fent leírt automatikus képjavítás csak akkor történik meg, ha az iOS-eszköz kevesebb, mint 25 fokkal volt elfordulva.

A kép forgatása és nagyítása animálva történik – ez teszi azt „varázslatossá”, a funkció használatát pedig a felhasználó számára nyilvánvalóvá. Természetesen a gyorsulásmérő nem teljesen pontos, így arra az esetre, ha a vízszintezés véletlenül nem sikerülne teljesen jól, lehetőség van a forgatás kézi utánállítására, akár 0.1 fokos felbontással is.

„Úgy gondoljuk, a végeredmény igazán beleillik az Instagram egyszerűségre és gyorsaságra törekvő szellemiségébe. Örülünk, hogy elhozhattuk felhasználóinknak ezt a lehetőséget, és most izgatottan várjuk a visszajelzéseket. Mint mindennel, amit készítünk, ezzel az újdonsággal is az a célunk, hogy kihozzuk az emberekben rejlő kreativitást.” – írja Restrepo.

[poll id=”120″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Nemrossz csak az a baj h nem csak forgat hanem kozelit is.

  2. @RafaTzara: igen, de ennek technikai oka van: “Persze közben kicsit ki is kell nagyítani […] egyébként a forgatás levágná a kilógó sarkokat”


Add a Comment